когато са налице всичките признаци за захранване /това става между 6тия и 9тия месец/ и продължаваш да кърмиш на поискване идва една поредна криза на растежа - сигурно си минавала през такива - когато бебка суче по-начесто и се буди нощем повече за да увеличи млякото в гърдите ти. Но тази "последна" криза се отличава с това, че дори след седмица на такова щурмуване на маминия бюст ако детето има достъп да се храни когато и колкото иска от гърдата млякото започва да не е достатъчно на бебето. Тогава се започва с въвеждането на другите храни. педагогическата схема която аз ще ползвам е такава:
отначало порциите са минимални и се гледа как ги приема бебето - не е необходимо да имаш повече от 1-2 лъжици първия месец. идеята е да въведеш няколко каши за да разбере коремчето, че може и друго да мели освен мляко и да свикне. После можеш да се откажеш от бъркането на каши и да вземаш бебка с вас на масата във високото столче - слагаш пред нея каквото вие ядете - диня, парче картофче, грахче, сварено морковче и т.н. бебето яде ако САМО може да сложи храна в устата си - иначе ти нищо не даваш. Даваш и и чашка да си има - нали и вие пиете - и тя да гледа и пие. И каквото и колкото изяде. Ако иска още даваш още, ако не иска да яде - я кърмиш само и това е:) Има дни децата отказват всичко друго освен кърма, в други пък искат от храната на мама. Така свикват около годинката, че семейството яде 3 пъти на масата заедно и постепенно после започват да хапват и човешка храна, ограничавайки кърменето. Но определено започнат ли да хапват друго/дори и първите лъжички каша/ намаляват млякото... просто другата храна се мели трудно и засища повече. така и се отбиват и сами. Не е проблем и ти да отбиеш когато искаш. Всъщност при изключително кърмените бебета първата лъжичка каша е всъщност първата крачка към отбиването. Ако става бавно(детето по свое собствено желание увеличава това което яде, а не го храним ние - както в примера ми - започва да се храни САМО когато е готово да се храни само, а не по-рано) кърмата изживява обрано развитие - и стана с времето като коластрата - за да даде свръх доза имунни тела преди окончателното отбиване. това може да се случи между 2.5 и 7 годинки на детето(средно около 3.5-4 повечето се отбиват сами)
Дани през това време се търкаля в кошарата
.правя му сутрешния тоалет в същото време преварявам водата .Правя му каша ,храня го същевремено и аз закусвам
и спане Итака всеки ден като в казарма

целувки от нас
Аз го слагам в зеленчуковото пюре. Така мисля по-няма да се усеща. Александър поне не ми дава признаци на недоволство. 
Много често е реакция подсеченото към храна /особено яйца и сирена/ - затова ти бях писала да спрете другите храни за няколко дни
.

Много е напреднала Вики, вече сяда! Сложи някоя снимка да ви видим колко сте пораснали!
Ти и втория си син ли си захранвала така?
и го "отбих" от шишето на 3 и половина. А големия съм захранвала на 40 дена със сок, на 4 месеца с пюре ...старата БГ схема.Той е кърмен много малко също - само 3 месеца и половина. И той е асматик, ама в много по-лека форма. За сметка на това докато навърши 5г. е изпил поне 2 аптеки антибиотик. Така, че при мен стимул да кърмя децата откъм здравословно положение не липсваше. А за захранването си е чист мързел мен да питате
Айде после спи!
Аз също силно се надявам нещата да се променят към по добро и повече жени да осъзнаят тези неща 

. Минах на един съвсем лек режим и тичам всяка вечер.Чуствам се страхотно и осъзнавам че съм се отпуснала ужасно,но се надявам да успея със започнатото.