GoT 35 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Кой казва, че ще има после... (24.04 - 28.04)

• 19 920
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Едва ли това е вечен въпрос. Но смъртта на Ед за мен показва съвсем друго- интригите се бяха оплели прекрасно, и неочакваното, невъзможното, немислимото, особено във фентъзи жанра,  се случи. И така ставаше във всяка следваща книга. И това видяхме и в сериала, и беше пленителен, докато не свършиха книгите. От тогава скука. Не знам що за спойлери са тия, в които всички пляскат с ръце и се прегръщат, а пък на трона сяда най-достойния. Ни в живота става така, ни в тази поредица! Не искам да става така !

# 241
Не виждам каква вина носи палачът? и да не беше Пейн - друг щеше да бъде. Вината е първо на този който е издал заповедтта (Джофри) и в по-малка степен на подстрекателите (Кутрето и Варис), както и на Церсей която не наложи контрол, а фаворизира Джоф.
Не виждам и каква е вината на Тирион. Мирцела все някъде щяха да я дадат за политически брак, даже Тивин похвали Тирион за мъдрото решение. Мирцела стана жертва на омразата на Дорнците към Ланистърите, което пък дойде от смъртта на Елия и децата, за което отговорност носи Тивин. не виждам защо Тирион трябва да носи отговорност тук за чужди вини.

Вината се опитвам да ти втълпя,  може да същестува че независимо дали е умишлено или  неумишлена.  За да има морал първо трябва да има закон, защото морал е разтегливо понятие. Според Церсей тя вероятно и за умишлените си грешки може да не е виновна от гледна точка на нейния морал.

# 242
  • Варна
Разбира се, че не става така в живота. Я виж колко "достойни" ни управляват бая годинки вече...

# 243
  • Чужбина
Не виждам и каква е вината на Тирион. Мирцела все някъде щяха да я дадат за политически брак, даже Тивин похвали Тирион за мъдрото решение.
Същото се отнася за вината на Церсей за смъртта на децата й.

Въпросът за палача и даващия заповед го зададе Варис! В същия контекст е и загадката с богатия, краля, свещеника и човека с оръжието.

# 244
Това е защото:
1. В живота често избираш между голямото зло и малкото зло (Саурон и Саруман)
2. Някой идва с прекрасни намерения  но власт но трябва да избира - живот на един или живота на мнозина. После пък трябва да избира - живота на десетима или живота на хиляда. После трябва да избира живота на десет хиляди или живота на сто хиляди. Накрая трябва да избира- живота на 1 милион или на 1 милион и 1 човека.
Пътя към Ада е постлан с добри намерения.

Освен това Нед е прекрасен пример как честен, добър, почтен човек в гадна ситуация избира детето си, пред истината. сигурно един на 10 000 души щеше да постъпи по обратния начин

@ Ели, наистина ли не виждаш, че Церсей не се държеше по еднакъв начин с децата си? дори само заради това е лоша майка- На  Джоф му беше позволено всичко,  Томен го контролираше постоянно, а Мирцела не я забелязваше. Кое му е нормалното? Кеван реши да я отстрани тъкмо за да не повтаря с Томен грешките, които допусна с Джоф, той също смяташе, че е ужасна майка, а и бе чичо и буквално сянка на Тивин. Тивин направо се бе уплашил от това какво представлява Джоф - нов Ерис - и държеше Церсей отговорна.
Вината на Церсей за смъртта на Джоф, е че когато е бил малък не му е била шамари и му е създала чувство за всепозволеност. Никой лорд нямаше да го търпи - все едно дали бяха Тирелите или не.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 14:58 от Джон Сняг

# 245
  • Чужбина
За смъртта на Нед носи вина Нед.

Не съм съгласна. Той постъпи глупаво, но не е виновен за загубата на главата си.

Кой е виновен за смъртта на Джон Арин:
- Пицел
- Церсей
- Хю ли беше оня, когото направиха рицар и умря на турнира

@ Ели, наистина ли не виждаш, че Церсей не се държеше по еднакъв начин с децата си? дори само заради това е лоша майка- На  Джоф му беше позволено всичко,  Томен го контролираше постоянно, а Мирцела не я забелязваше. Кое му е нормалното? Кеван реши да я отстрани тъкмо за да не повтаря с Томен грешките, които допусна с Джоф, той също смяташе, че е ужасна майка, а и бе чичо и буквално сянка на Тивин. Тивин направо се бе уплашил от това какво представлява Джоф - нов Ерис - и държеше Церсей отговорна.
Вината на Церсей за смъртта на Джоф, е че когато е бил малък не му е била шамари и му е създала чувство за всепозволеност. Никой лорд нямаше да го търпи - все едно дали бяха Тирелите или не.

Тя се отнасяше различно към децата. Но Джоф си бе изначално сбъркан. Заради инцеста. На него главата му работеше по друг начин.

Различното отношение към децата ги прави врагове. Обикновено пострадали са онези, които са пренебрегнати от родителите. Но Мирцела и Томен са съкровища, с добра душа. Джоф се бе родил чудовище. И да му бе била шамари Церсейто ... все тая. Още по-зле щеше да стане. Щеше да се държи добре през деня, а през нощта щеше да го играе Джак Изкормвача.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 15:05 от Eleonora_27

# 246
Джон Арин е отровен от жена си Лиза по настояване на Кутрето. И в книгите и в сериала е така. Пицел, Церсей или който е друг няма нищо общо. Оттам започва играта на тронове и неин подстрекател е Кутрето.

# 247
За смъртта на Нед носи вина Нед.

Не съм съгласна. Той постъпи глупаво, но не е виновен за загубата на главата си.

Кой е виновен за смъртта на Джон Арин:
- Пицел
- Церсей
- Хю ли беше оня, когото направиха рицар и умря на турнира

За смъртта на Джон Арин  е най-вече виновен Кутрето, въпреки, че смъртта му облагодетелства Ланистърите

Нед  Тъпанара постъпи не прост глупаво, той направи серия от грешки.

1. Съгласи се да тръгне на юг, в земи, които където царуват интриги, от които той нищо не разибира, при това - с малко войска
2.Каза на Церсей че я подозира
3. Не бе склонен да направи съюз с Ренли, да не би да навреди на децата,въпреки че те не бяха неговите деца, нито тези на Робърт
4. Не предупреди дъщерите си, че Джоф не е дете на краля, и че се готви бунт, така Санса го изтропа.
5.Довери се на Кутрето - особено когато жена му я нямаше - може би най-жестоката му грешка.
6. Но най-важното - като хвърли веригата, веднага трябваше да бяга с дъщерите си..ВМесто това се остави Кутрето да го повлече по разни бардаци, после да домъкне Джайм, да го ранят и измъкването му дастане невъзможно.

Нека добавим и още
1. Спечели си врагове в лицето на Хрътката
2. Спечели си враг в лицето на Лорас Тирел
3. Спечели с враг в лицето на Илин Пейн ...и т.н.
4. Довери се на човек като Джанос Слинт, който продаваше служби.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 15:13 от Джон Сняг

# 248
Личното ми мнение е, че Нед беше идиотът на сагата. Е не може мъж на толкова години, и на такова положение (гарант на Севера, достатъчно умен и лоялен, за да бъде Ръка на Краля), да е толкова прост! Имаше безброй шансове да спаси дома и семейството си. Можеше да откаже 'честта' да стане Ръка на Краля. Можеше да не рови в златокоси-чернокоси връзки, можеше да запази това за себе си, вместо да го изсипе баш пред Церсей. Можеше да повика Малкия съвет в покоите на Краля, когато пишеше писмото със завещанието си. Можеше да вземе дъщерите си и да се маха, вместо да се връзва на Кутрето и да ходи на майкината си да търси копелета. Можеше 100 пъти да спаси себе си и дъщерите си. Но не! "Чест!" ... Е, същата тази чест доведе до смърт на двама от синовете му, смърт на съпругата му, до брутално изнасилване и тормоз над едната, на бой и жестоко каляване на другата. А и -  знаейки, че Джон е Таргариен и Старк - как ще го прати на Вала, където всеки ден може да му е последен.....Супер нелогични неща. И ми е супер странно като почнат разни куизове - Кого бихте върнали ако имахте тази възможност. И показани - Нед, Дрого, Роб, Тивин.... И с какъв акъл някой ще връща Нед - да дозакопае каквото е останало от рода му ли? Доста по-добре се справят без неговата желязна 'чест' и логика....

# 249
  • Чужбина
Джон Арин е отровен от жена си Лиза по настояване на Кутрето. И в книгите и в сериала е така. Пицел, Церсей или който е друг няма нищо общо. Оттам започва играта на тронове и неин подстрекател е Кутрето.

Ох, да, по-нататък стана ясно, че тя е играла с Кутрето.

Тя ли бе сипала Сълзите на Лиза?

# 250
Представяш ли си Нед да ти е мъж. Да те забие в Севера, да ти тръсне копеле, да ти умрат половината деца заради него...Simple Smile Мда...иначе е много харесван, представен беше като много доблестен и лоялен мъж, контраст на краля, злата кралица и куп други персонажи.

# 251
  • Варна
Нед наистина натвори много простотии заради едната чест, която обаче не му помогна като го скъсиха с една глава. Искрено съжалявам, че се игра от Шон Бийн, който ми е любимец и това означава, че рано си замина от сериала. Другия, който ми харесва и пак рано си замина, е Джейсън Момоа, но пък за утеха плакна очи с Джонката, който в последните сезони бая лови окото Simple Smile

# 252

Това, че си загуби главата са подробности. Преди да я загуби той загуби битката, а я загуби, защото атакува от слаба позиция.

# 253
Момоа и Кит са ...несравними Joy

# 254
  • Чужбина
Нед наистина натвори много простотии заради едната чест, която обаче не му помогна като го скъсиха с една глава. Искрено съжалявам, че се игра от Шон Бийн, който ми е любимец и това означава, че рано си замина от сериала. Другия, който ми харесва и пак рано си замина, е Джейсън Момоа, но пък за утеха плакна очи с Джонката, който в последните сезони бая лови окото Simple Smile
И аз много го харесвам Шон Бийн. Джейсън Мамоа ми хареса, щото имаше 3 реплики на кръст. То затова му се получи играта Grinning
Но е голям красавец, признавам! Не е мой тип, щото аз харесвам типичните сухи английски мутри.

Това, че си загуби главата са подробности. Преди да я загуби той загуби битката, а я загуби, защото атакува от слаба позиция.
Обвиняваш го от позицията на мъж, защото постъпи стратегически и оперативно много глупаво!

Но той бе прекарал толкова години на Север, където всичко е джаста-праста ... и тоя, дето издава присъдата, изпълнява присъдата.

Общи условия

Активация на акаунт