GoT 35 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Кой казва, че ще има после... (24.04 - 28.04)

• 19 894
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
Естествено, че всички са крали.  Толкин и Мартин, също и Джордан (поне доколкото съм чела колелото) са създали цели светове с история, минало, митологии и т.н. Останалите изброени също са създали светове, но някак по-постни.. не знам каква дума да използвам. Не са им толкова реални.

Разбира се сериалите и филмите по тези книги са различават много от тях. Но няма и как да стане иначе сигурно. Различни изкуства, с различни похвати. Пък да не говорим в случая с Мартин, че сериала изпревари книгите и сценаристите кривнаха в други посоки. Но въпреки това аз сериала си го харесвам с всичките му недостатъци. Виж за Властелинът не знам дали ще мога да кажа същото след филмите.

МоарейнД, (от синята Аджа Joy) не е лицемер Нед. Просто е почтен човек, който се опитва да си върши работата като Ръка най-добре. За кралството беше редно да се знае, че трите деца на Робърт, всъщност са на Джайм.
А не каза за Джон, за да го опази. Ако беше казал, Джонито отдавна да е умрял. Joy Пък все пак му е племеник и е обещал на сестра си да пази тайна.

# 271
  • Чужбина
Ша си дърпаме плитките май за него Simple Smile

Отстъпвам ти го. Аз си вземам Кольо. Ако той не ме иска, тогава минавам на Иън Глен. Даже се колебая, дали Иън не ми първият избор. Обожавам бръчките му.

Хора, Нед е обещал! Обещал е и край! Той прави всичко възможно, за да опази живота на Джон. Щото е обещал!

Ако трябва да си избирам приятел в живота измежду персонажите на Мартин, бих си избрала Нед!

# 272
  • Варна
Аз пък и двамата не ги харесвам особено, не знам защо.

# 273
Ами те изглеждат добри Джони и Нед, но все пак правят доста лоши неща в името на доброто, в което вярват, дори и пристъпват клетви, премълчават истината, ама видиш ли- в името на нещо друго Wink Просто имат по-добри мотиви и оправдания от Церсей например. И Джейми върши разни неща от любов, пък го намразихме дружно Wink  в началото поне Wink

# 274
  • Чужбина
Ами те изглеждат добри Джони и Нед, но все пак правят доста лоши неща в името на доброто, в което вярват, дори и пристъпват клетви, премълчават истината, ама видиш ли- в името на нещо друго Wink Просто имат по-добри мотиви и оправдания от Церсей например. И Джейми върши разни неща от любов, пък го намразихме дружно Wink  в началото поне Wink
Hug

Някъде в книгите Тирион каза, че не е важно, какво правят хората. Важно е, защо го правят!

# 275
@Моарейн, това просто не е истина. Когато писа, че не го харесваш, веднага след теб и аз писах , че не го харесвам.

Скрит текст:
Не е вярно и аз не съм фен на Нед Тъпанара

Нед се спука да прави  грешки. Направи грешка, че не се съюзи с Ренли, направи грешка, че предупреди Церсей, направи грешка, че дойде изобщо в Чертога, Направи грешка че се довери на Кутрето (при това Петир го предпреждаваше). Ала най-ужасната му грешка е, че когато първият път си захвърли веригата и имаше шанс да избяга с дъщерите си, се остави Кутрето да го помъкне по разни бардаци и да извика Джайм. Вместо това можеше да избяга и да иде при Станис, заедно да кроят бунтове.

Това че не казал на Кейтлин определено не е най-умният му ход също.  Разбирам че в началото не я е познавал, но за бога тя му е родила пет деца за шестнадесет години. Все  в някой момент е следвало да й се довери. На мнението на Моарейн съм по този въпрос, отчуждеността на К. беше достатъчна, омраза й към Джон е изцяло по вина на Нед

Не отчитам обаче като грешка това, че изпрати Джон на Стража - той наистина нямаше опции.

Скрит текст:
като е малък е  бил малък е можел да се довери на Дорнците, но те са змии. Доран е доказателството за това - 16 години е крил договора за сватбата на Визерис и Ариян. Нямаше гаранции, че нямаше да предадат Джон.

Нед замисляше за всеки от синовете си (вкл. Джон) по една цитадела, но внезапното пристигане на Робърт го накара да промени тези планове.

Извинявай, Джон, явно ми е отчело като прочетен пост и направо съм отворила на следващата страница.
Иначе още тогава щях да напиша:
Ако Нед беше толкова честен, нямаше да натири наследника на ЖТ към Вала.
Щеше да огласи истината. Или е честен само, когато му изнася.
Нед си е един лицемер.

Нед е почтен, но е честен, или поне не повече от разумното. Тези две неща често изглеждат тъждествени, но не винаги. Нед вярва в някакви принципи, стреми да ги отстоява, но има ситуации в които послъгва. Излъга за Джон,  после покрай Санса се отказа от истината, преди това когато Робърт му говореше за децата, той си мислеше за истинските му деца...даааа, Нед Честния има странни разбирания за чест. В някои отношения Нед ми напомня на Станис, но той поне прояви малко гъвкавост.

Ели,
Скрит текст:
Тирион е мошеник, без чувство за чест и принципи, нагаждач. Не е добре да го цитираш.
Ето ти нещо от Библията "По делата ще ги познаете!"  (мисля че е от апостол Павел). Не по намерения - пътя към Ада е постлан с добри намерения. по Делата.  И Левски е казал "дела трябват, а не думи" Поне половината тирани са имали за цел да въдворят световен мир, и понеже са имали опозиция са искали да я смачкат, по пътя към световния мир. Както се казва " Борбата за световен мир  така се разгоря, че няма да остане жив човек" Именно делата на героите говорят за тях, иначе то и Визерис ако го съдим по намеренията те не бяха чак толкова лоши.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:17 от Джон Сняг

# 276
Важно е защо го правят, да. Но пък затова дадох пример с Джейми- направи лоши неща от любов Wink Погуби крал, за да спаси хиляди. За което го мразеха много. Simple Smile

# 277
Ако трябва да си избирам приятел в живота измежду персонажите на Мартин, бих си избрала Нед!

Напомни ми да не те приближавам на разстояние от поне един континент при това положение, че или ще те колят, или ще те насилват, или ще те дерат....не ща да съм наблизо Sweat SmileSweat SmileSweat Smile

# 278
  • Чужбина
Както се казва " Борбата за световен мир  така се разгоря, че няма да остане жив човек"

hahaha hahaha hahaha hahaha

Ох, много ми харесва това!

И много в духа на Троновете! И Варис така прави!

Напомни ми да не те приближавам на разстояние от поне един континент при това положение, че или ще те колят, или ще те насилват, или ще те дерат....не ща да съм наблизо Sweat SmileSweat SmileSweat Smile

Joy Joy Joy Joy  bouquet

Нема да се плашиш. Такива хора като Нед вече няма. То и аз не съм такава. Не ми се получава.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:24 от Eleonora_27

# 279
Може да е важно защо го правят, но по важни са самите дела. Докъде си готов да стигнеш заради доброто намерение.

Да речем, че искаш да въдвориш мир в страната, а знаеш, че ако остане дори един човек от старата династия ще има гражданка война, би ли се навил освен царя да убиеш жена му, сина му, дъщерите му и нероденото бебе? от едната страна -  убийства, от друга страна - гражданска война.

Тивин също може да каже, че по отношения на Тарбек и Рейн е тръгнал с добри намерения - да заздрави властта на Ланистър - и че не е вярвал, че ще се стигне достам. Но ето че му излиза слава на касапин. Съдим го по делата, не по намеренията.

То ако гледаме така на нещата и Демон Блекфир ще каже че е тръгнал с добри намерения- той бил по-достойният и е трябвало да управлява заради доброто на Вестерос. Пък какво става  - десетилетия гражданска война между Блекфири и Тарги.

# 280
Това от силна или слаба позиция атакуваш е без значение. Тирион също не атакува от силна позиция, но бе майстор на интригите и въпреки че имаше два процеса срещу него и двата пъти - с много по-силни мъже от него оцеля, уби Тивин и се върна отново като Ръка.

В случаите когато Тирион атакува някого все беше в силна позиция Джанос Слинт, Лансел Ланистър, Тивин. Оцеляването по процеси не е атака, ловко измъкване и късмет.

# 281
  • Бургас
Аз пак за КН да питам. Тъй като е гложди таз теория Четорга.
Крия го да не излезе спойлер
Скрит текст:
Знаем, че може да вдига мъртви само на определено разстояние. Когато ги вдигне, докато не бъдат убити, те си остават зомбита.
Той може ли да гледа чрез тях и да се варгва в тях? Т.е. да ги командва и да вижда каквото те виждат? Ако може, знае точната позиция само на Бран и на зомбито, което занесоха на Церсей, защото то беше в сандък през цялото време.
Ако пък не може да се варгва в мрътвите, които е вдигнал и само той и бродниците имат някакъв разум, няма как да знае какво го чака извън Вала и просто минава с армията си на Юг. Струва ми се твърде глупаво да е така. Все едно валяк гази асвалт.
Изключително неясно е положението с КН. Освен, че не знаем какво иска, не знаем и какво може. 

Какво му харесвате на тоз Джон Сноу идея нямам Simple Smile С плитки, без плитки. Блудкава работа. Друго си е "великанското бебе". Бих му ресала брадата дъъълго време.

Нед, си беше един от любимите ми. Ама, на няма си глава вече. Сега поеже си нямам любимец се чудя, чия глава ще падне. А съм харесала някой, а е умрял.  След последния епизод съм фен на Джейми, Бриен, Хрътката и Санса  Simple Smile

Тирион съм убедена, че ще се окаже предател. Нямам нито едно "доказателство", просто така го усещам.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:40 от MeMyselfI

# 282
  • Чужбина
Може да е важно защо го правят, но по важни са самите дела. Докъде си готов да стигнеш заради доброто намерение.
Тука вече нещата трябва да се диференцират.

Трябва да разглеждаме всеки случай поотделно, защото не можем да генерализираме.

Има един много хубав съвет на Джордан Питърсън:
Ако се чудиш, защо някой прави нещо, погледни резултатът от това, което прави. В повечето случаи (не във всички) това е точно онова, което иска.

В този ред на мисли, нито Тирион, нито Варис искат световен мир, нито пък се борят за Човешките права! Дани още по-малко.

Тирион съм убедена, че ще се окаже предател. Нямам нито едно "доказателство", просто така го усещам.

И аз съм убедена!

Джон Сноу вече го отстъпих, но иначе бих ти обяснила, какво точно ми харесва.

# 283
  • Бургас
Скрит текст:
Тука вече нещата трябва да се диференцират.

Трябва да разглеждаме всеки случай поотделно, защото не можем да генерализираме.

Има един много хубав съвет на Джордан Питърсън:
Ако се чудиш, защо някой прави нещо, погледни резултатът от това, което прави. В повечето случаи (не във всички) това е точно онова, което иска.

В този ред на мисли, нито Тирион, нито Варис искат световен мир, нито пък се борят за Човешките права! Дани още по-малко.

Тирион е казал много отдавна какво иска.Да умре на 80, с корем пълен с вино и к..ва, налапала ... няма да го цитирам, че ми е неудобно. Нито световен мир и блаженство виждам, нито свиша цел.
Варис изобщо не се знае какво точно иска, но не е филантроп и пацифист. Той иска да е с победителя.
Дани до някъде се бори за равенство освобождавайки роби и т.н. Но е факт, че иска този пусти трон и онова, което са и отнели. Т.е. иска и отмъщение в някаква степен. Защото иска точно Железния трон. Ако искаше да си властва щеше да остане в Мирийн.

# 284
Това от силна или слаба позиция атакуваш е без значение. Тирион също не атакува от силна позиция, но бе майстор на интригите и въпреки че имаше два процеса срещу него и двата пъти - с много по-силни мъже от него оцеля, уби Тивин и се върна отново като Ръка.

В случаите когато Тирион атакува някого все беше в силна позиция Джанос Слинт, Лансел Ланистър, Тивин. Оцеляването по процеси не е атака, ловко измъкване и късмет.

Тирион преди да излезе в силна позиция беше в слаба позиция. Например на процеса с Тивин. Но само за един ден на два пъти му се обърна късмета - първо успя да убеди Оберин, че е скрин някъде Санса и че имат някакво влияние, за да застанат на страната на Мирцела срещу Томен, така че Оберин го защити. Вторият път изманипулира любовта на Джайм. Любопитно защо Нед не се измъкна като бе в затвора. Това - от слаба позиция да се озовеш в по-силна е голямо умение. Ако щеш - трябват и ораторски умения.

@Ели, съгласен съм че не може да генерализираме. Казвам само че е важен крайният резултат, а не намеренията. Може да си със супер добри намерения, и да изколиш маса народ в името на каузата си. Иначе отиваме на "целта оправдава средствата"

@memyself  Дани уж се бори за равенство, но не иска да е равна с бившите роби и да копа канали. За какво й е трон, щом ще премахва класите? За мен това е лицемерие! аз отдавна съм я обявил за анархо-комунистка тип "Ленин"

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:47 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт