Отговори
# 435
  • София
Ахааа,сега разбрах.Благодаря
А надбавката също ли може да се коментира?

Някой ,който скоро е подписал,наясно ли е с тази клауза в договора,в която,ако цените на жилищата започнат да падат и станат под 80% от моментите задължения по ипотечния креди,банката изисква предсрочно плащане на някаква част от кредита или иска ипотека на още един имот? Един вид, ако обезпечението по кредита се обезцени банката има претенции по ипотеката. Разбрах,че тези въпросни 80 % също могат да се договарят. Когато говорих с нашата кредитна инспекторка по въпроса останах изненадан,че тя не знаеше за тази клауза в договора(а е управител на клон) Каза,че от 16 г. е в банката и никога не са стигали до такъв казус.
не мисля, че има вероятност това да се случи. Това означава жилищата да са на безценица.

# 436
kreditna

Може ли на малко по-разговорен език да го обясните това,моля , защото ...нищо не разбрах.
Имаме я тази клауза в договора, мислех си,че значи едно,но сега ми се струва,че нищо не знам.
Ще съм благодарна, ако може да го обясните на разбираем език. Simple Smile
Имаме ИК на стойност 113 000 лв.Жилището струваше 63 000 евро.

# 437
Ахааа,сега разбрах.Благодаря
А надбавката също ли може да се коментира?

Някой ,който скоро е подписал,наясно ли е с тази клауза в договора,в която,ако цените на жилищата започнат да падат и станат под 80% от моментите задължения по ипотечния креди,банката изисква предсрочно плащане на някаква част от кредита или иска ипотека на още един имот? Един вид, ако обезпечението по кредита се обезцени банката има претенции по ипотеката. Разбрах,че тези въпросни 80 % също могат да се договарят. Когато говорих с нашата кредитна инспекторка по въпроса останах изненадан,че тя не знаеше за тази клауза в договора(а е управител на клон) Каза,че от 16 г. е в банката и никога не са стигали до такъв казус.
не мисля, че има вероятност това да се случи. Това означава жилищата да са на безценица.
да, така е, тенденциите са към покачване цените на имотите във времето или най-малко запазване за определен период на сегашното равнище.

# 438
Аз имам такава клауза, даже пише, че през някакъв определен период трябва да ми правят нова пазарна оценка да се види дали цената на жилището не е паднала и не е станала недостатъчна за обещетение. Но това реално не се е случвало досега - да ми искат нова оценка. Може при някакъв по-грандиозен срив да се присетят да искат нови оценки, не знам..

# 439
kreditna

Може ли на малко по-разговорен език да го обясните това,моля , защото ...нищо не разбрах.
Имаме я тази клауза в договора, мислех си,че значи едно,но сега ми се струва,че нищо не знам.
Ще съм благодарна, ако може да го обясните на разбираем език. Simple Smile
Имаме ИК на стойност 113 000 лв.Жилището струваше 63 000 евро.

Ако искаш да купиш нещо за 100 лева и поискаш пари от мен, аз ще ти дам само 85 лева (85%) и ще поискам да заложиш нещото (ипотека). Правя го, за да мога да продам бързо на по-ниска цена, това което си купила и да си върна 85 лева, в случай, че станеш неплатежоспособна. След 2 години, обаче цените на нещото от 100 лева падат на 50 лева. Ако станеш неплатежоспособна аз не мога да си върна 85 лева дори да продам нещото. При създалите се обстоятелства мога да го продам бързо за 42,50 лева (85%). За да осигуря собствената си сигурност ще поискам да ми върнеш разликата от 85 - 42,50 - 2,50 (частта от главницата, върната за 2 години) = 40,00 лева. Така отново ще имаш 85% от пазарната цена на нещото, което си купила. За мен е по-сигурно, а ти се оправяй както искаш Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 окт 2019, 12:51 от Mysteri

# 440
  • София
За да уточня, ако не е станало ясно. Хем ще ти продадат  нещото на безценица, заради падане на цените, хем ще дължиш разликата на банката до тези 85% които са ти дали.
Т.е. хем са на улицата, без жилище,  хем дължиш още пари.

# 441
  • Варна
Аз имам такава клауза, даже пише, че през някакъв определен период трябва да ми правят нова пазарна оценка да се види дали цената на жилището не е паднала и не е станала недостатъчна за обещетение. Но това реално не се е случвало досега - да ми искат нова оценка. Може при някакъв по-грандиозен срив да се присетят да искат нови оценки, не знам..

До колкото знам,оценката си я правят сами,без да я изискват от клиента.Това мисля,че се случва всяка година.

kreditna,благодаря,и аз така си ги представях нещата.

# 442
Аз очаквах, че ще искат да си я правя за моя сметка Grinning

# 443
Здравейте. Извинете, че се включвам с въпрос, по който навярно доста е говорено. Искам консултация с банкови служители, за да попитам за условия около евентуален ипотечен и навярно потребителски кредит, тъй като с приятеля ми нямаме спестени пари за първоначална вноска.
Въпросът ми е следният. Мога ли да отида, когато си искам, например в клон, който работи събота, или следва да посетя специален обект и да уговоря среща предварително? Искаме да поговорим с различни банки, за да вземем решение откъде ще теглим кредит. Още не сме си харесали жилище. Благодаря предварително за отговора Simple Smile)

# 444
  • Варна
Мисля,че в събота в банките работят само касите.
Не е лошо да се замислите за кредитен консултант.Безплатен е.

# 445
По принцип не е нужно да имате уговорена среща, отивате на място и питате.

# 446
Мисля,че в събота в банките работят само касите.
Не е лошо да се замислите за кредитен консултант.Безплатен е.
Как се случват нещата Simple Smile Следва ли да си запазим час или да си освободим 1 ден само за това?

# 447
Нито едно от двете не е необходимо. Може да си отидете в обедната почивка, консултацията е от порядъка на 10-20 минути.

# 448
Банките в моловете работят и в почивните дни и с по-дълго работно време. И ние в началото така точно в събота отидохме и ни обърнаха внимание.

# 449
Супер сте, дами! Извинете, че така хаотично влизам в темата. Наистина ми омръзна да плащаме наеми, все повече се замислям за собствено жилище в София.
Исках да питам още нещо - каква е максималната сума, която могат да отпуснат на човек за ипотечен или потребителски кредит? Ако взимаш например 2000 лв., колко може да ти е месечната вноска? Скоро ще ги посетя и ще видя, но просто гледам обяви и искам да знам какъв бюджет може да си позволим.

Общи условия

Активация на акаунт