Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 462
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, много ви благодаря. Явно са вазоспазми, защото имам всички симптоми, описани в статията, но едва тези дни забелязах побеляване на зърната след кърмене. В едното зърно болката е по-силна и там усещам и лека болка навътре в гърдата след кърмене. Кърменето от другата гърда е по-малко болезнено, но и там си имам болка през цялото време на кърмене. Струва ми се, че бебето засуква добре, защото захваща и част от ареолата и преглъща добре, но явно не засуква съвсем както трябва. Може би не си отваря устата достатъчно, въпреки че на пръв поглед всичко изглежда нормално. Юздичката я гледах скоро и не ми се струва къса, но не мога да преценя.

# 166
Записвам се в тази хубава тема с надеждата след месец и половина да се присъединя към кърмещите майки Heart Eyes Тепърва започнах да чета по темата и да се образовам.
Взех си ръчна помпа на Авент, крем за зърна, протектори, подложки за сутиен и две шишета от серията натурал, 125 мл за 0+ и 240 мл. стъклено за 1+. Това достатъчно ли е за начало?
Не съм взела контейнери за съхранение, защото ми пратиха пакет торбички като подарък с поръчката. Да взема ли отделно и контейнери?

# 167
Добре дошла, Мая 😊
Взела си предостатъчно неща, а ако нещо друго потрябва, винаги може някой да ти донесе, дори в родилното. Вероятно много от нещата няма и да ги ползваш, затова е добре да действаш по-минималистично в началото.
Иначе за самото кърмене трябва единствено гърда 😉 евентуално ланолин за зърната и може би помпата (защото може и на ръка) за облекчение ако много се напрегнат гърдите и бебето спи в този момент или не е при теб.
Подложките - не всички течем, аз нямах нужда от тях в началото. Сега ползвам платнени, перящи се, защото понякога нощем потичам.
Протекторите - може и без тях, не бих казала, че спасяват от разраняването. При мен даже пречеха на хубавото засукване.
Успех и да знаеш, че тук можеш да получиш безценни съвети и подкрепа 😉

# 168
От изброеното, единствено крема за зърна (аз минах и само с кокосово масло) си заслужава покупката. Помпата - аз лично смятам, че ако цедене се налага, по-добре и по-лесна е електрическата.  Протектори, подложки...преди да ти дойде кърмата не знаеш дали ще ти трябват. И аз бях накупила един куп неща - седят си ей така, пари на вятъра. Нито имам рефлекс на потичане да ми трябват подложки, нито протектори ми трябваха.
За шишета - и едно да е, съм за Медела. По назад в темата съм обяснявала защо, за мен това шише беше спасение.

По-добра покупка ще е книгата на Хедра например. Или изчети блога й. Защото масово в болниците няма подкрепа за кърменето, напротив и теорията ще ти дойде добре,най-малкото, за да отсееш лошият от добрия съвет 😉

# 169
+1 за книгата на Хедра, моята вече е на заем у една бъдеща мама, а ще я подарявам на още 2 😇
Чете се бързо и лесно и всичко е обяснено много логично, че да не се подведеш по глупостите на акушерките с храненето на режим, забрана детето да е на гърда продължително, даване на добавка и все неща, които могат да сложат лош старт на кърменето.

# 170
И аз съм за книгата на Хедра, купих я късно - бебето ми беше на 2м. защо не съм я купила по рано не знам. Може би не знаех, че нещата няма да тръгнат от раз. Щях да си спестя много тревоги и главоболия 

# 171
Аз ползвах ръчната помпа на Авент и ми свърши идеална работа. Налагало се е да цедя в колата, където няма как да ползвам електрическа, което беше предимство. Сега ползвах електрическа и става по-бързо и лесно.
Моят съвет е да не се запасяваш  с излишни неща, винаги може да се купи после каквото потрябва.
За мен помпата беше най-необходима  в началото докато се регулира кърмата.
Благодарение на момичетата в групата захвърлих всичко - помпа, шишета, добавка и се родих. Сега сме само на гърда, както при първото бебе и съм много спокойна. Кърменето е толкова по-лесно отколкото хранене с шише Simple Smile

# 172
  • над кукувичето гнездо
Им ел. помпи, които може да се ползват с батерии. Wink Едни дюраселки ми издържаха за 3-5 изцеждания.

# 173
Зависи дали кърменето е много по-лесно, при мен не е, но си заслужава всяка секунда Simple Smile
Сега кърмата се регулира, та вече не лягам и ставам с помпата,  но пак трябва непрекъснато да се съобразяваш къде си (което ако се налага често да ходиш на лекари, където се чака, е сложно), не можеш да пиеш сума лекарства, трябва да внимаваш какво ядеш...  Така че за мен по-лесно не е, но е със сигурност най-доброто за бебето, а и е толкова миличко като се гушне да цока малкото зверче Simple Smile

Редактирам се, за да кажа, че аз нищо не си бях подготвила преди родилното освен една куца ръчна помпа.  След като ни изписаха веднага викнах консултант, за да ме ориентира спрямо мен и детето какво още ще ни е необходимо и много излишни неща си спестих (подплънки, силиконови зърна и прочее).

# 174
При желание може да се кърми навсякъде, дори чакайки за лекаря, дори и за срамежливите има варианти (шал, в слинг/раница)
Лекарства се пият. Почти всичко има алтернатива, която е съвместима с кърменето.
За яденето - ако бебето има алергии, аз не съм се ограничавала кой знае колко много. Освен първите 2-3 месеца, но то беше защото след секциото ми действаха зле някои храни.
Това с гушкането - отминава и остава зверчето, пъхащо си крака в устата ти или дърпащо косата ти, ама да не те отчайвам 😂 и то си има чар, но колкото по-големи стават, толкова повече тези моменти липсват, та наслаждавайте им се. Да се стерилизират, мият шишета, за се топли вода, да се носят термоси навън, е далеч по-неудобно. Както и да ставаш да правиш АМ посред нощ.
Реших да ви покажа това, нагледно колко бели кръвни телца има в по малко от 1мл коластра

# 175
  • над кукувичето гнездо
^ Боли ме сърцето, като знам колко коластра и преходно мляко изхвърлих в канала в Майчин Дом, докато малката в кувиоза беше захранвана с "тяхното АМ", заради загубената им система и липсата на нормални хигиенни условия. Cry И все пак, "хигиенистката" им беше най-човечния човек от персонала No Mouth

# 176
И моето голямото не можа и една капка да изпие... Малкото уж хапна, ама знам ли, че и него го блъскаха с АМ.

# 177
  • Варна
Здравейте! Включвам се в темата за съвет. Родих син 2 раждане преди 14 дни кърмя го от както ни преведоха в стаята на втория час. Още в болницата имах лек проблем, но и с каката така беше в началото с леко разраняване на зърната и очаквах да си разработи сукателния рефлекс и да премине както с нея. Суче активно гълта, но просто някак си не ме захапваше както трябва и хем ги питах.. Нищо съществено. Вчера педиатъра ни без да й казвам си установи жената леко къса юздичка, аз това си и очаквах. И съответно препоръча да се свържем с унг и да я клъцне. Бебето наддава добре роди се 3960 спадна около 3900 и вече е 4200. Чета в разни статии, че има опция да израстне тази юздичка заедно с детето. Сега незнам ако ни кажат да я режем, реално мен ми е проблем защото не зърната, ми гърдите вече ме болят от това размачкване с челюсти. А явно че детето все пак успява да суче добре. Какво бихте ме посъветвали и дали наистина може и да попречи на говора. Благодаря ви.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 21:05 от Dessy1988

# 178
Няколка поста по-нагоре дадох статия за къса юздичка, прочетете я. Моето мнение е - клъцнете я възможно най-скоро, безболезнено е за бебо, ще реши проблемите с разранените зърна (с времето ще става все по-болезнено за вас, може да се появят вазоспазми), а за детето - ще предотврати евентуални проблеми с дъвкането и говора на по-късен етап. Има няколко мами преминали през същото, надявам се ще се включат.

# 179
  • над кукувичето гнездо
На голямото ми дете стоматологът установи леко къса юздичка, когато детето беше вече на 3 годинки. Кърмих го до 2 години и няколко месеца. Сега е на 4. Все още не може да казва "р" и "л". Според стоматолога пречи и в последствие за тези звуци, както и за, цитирам: "правенето на френска любов и дори големи мъже зарди това повече искат да я режем, отколкото заради произношението на звуците", край на цитата.
Още не сме я рязали, ще се посъветвам и с логопед, ако до есента не оправим звуците (племенникът ми имаше трудно "р" и "л" и се оправи с логопед), пък за другото, ако иска да си ходи за корекция като порасне. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт