GOTH 36 - кой каза че ще има после? (29.04-06.05)

• 66 074
  • 2 621
  •   1
Отговори
# 1 020
Сетих се , че Даарио не е умрял . Денерис го остави да властва над мийрин. Тоест може да очакваме включване от него и някаква армия от там , може би ?!

# 1 021
Нед се е заклел да не разкрива тайната за произхода му, задачата му е била да го отгледа до пълнолетие жив и здрав, да го опази от Робърт. Оттам нататък Джон сам взема решения за живота си. За мен чичо му си е свършил чудесно работата. Не знам какво повече.

# 1 022
Подтикна, одобри, насочи, приветства това решение.
Както искаш го наречи, но не го спря, даже напротив.
Плюс заклеймяването му, като "копеле", което затваря възможностите пред Сняг за много неща, включително и добър брак с някоя лейди.

Мойрейн тук определено не си права. Първо Нед няма опции. Не може да признае  Джон за законен син, не може да обясни откъде е - той следва да изпълни уговорен брак и изведнъж цъвфа с дете. А няма на кого да го остави. Нали трябва да обясни чие е детето. На кого да се доверие че е на Регар? На Робърт? той ще го убие веднага. На Дорнците - те са змии. Видяхме колко ценяха Визерис, а имаха сключен договор за брак на Ариян с него.
заклеймяването като копеле на Джон бе единствената възможност.
Джон поиска сам да иде на Вала, при чичо си Бенджен. Не е вярно, че Нед не взе това решение бе угризения. Той бе подготвил за всеки от синовете си - включително и за Джон - по една цитадела. Идването на Робърт усложни нещата, а заминаването на Нед за Чертога - още повече. Джон не можеше да остане в Зимен Хребет, който щеше да бъде управляван от мащехата му, която го ненавиждаше. Нед не можеше пък да го вземе в Чертога -Церсей щеше да го убие дори само защото е копеле. Джон само проумя ситуацията и се предложи за кандидат за стража. Кейт и майстера подкокоросаха Нед, а той не взе никак лесно това решение. Освен това Нед знаеше, че Бенджен ще бъде като баща за Джон.
Не виждам как можеше да спре Джон? какъв друг вариант имаше? да го остави заедно с Кейтлин? И особено след като падна Бран и тя го намрази още повече, че не е паднал той?
Нед е допускал цяла серия от грешки, но по отношение на Джон тя е една-единствена - че след като се родил Роб или поне Санса не е казал на Кейт, че Джон не е негов син. Кейт пак нямаше да го обича, но поне нямаше да ненавижда Джон.

П.С. Моарейн сериозно ли сравняваш Рамзи с Джон? Рууз имаше одобрението на Чертога да признае копелето си, а Нед-не. Освен това Рамзи не бе претендент за ЖТ, за разлика от Джон, доста съществена разлика, която би му коствала живота, в нормални условия.
ОСвен това когато някой вече е решил на сто процента нещо се предполага да го насърчиш дори да отива на смърт.  Не можеш да му кажеш "Сега ще те убият".

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 00:27 от Лорд Сняг

# 1 023
  • България
Не може да признае  Джон за законен син,
Защо да не може? След като Болтън можа, значи и Нед можеше. Явно има начин на Север да признават извънбрачните си деца.
Останалите неща, които пишеш пак си ги донесъл от книгите, а това е темата за сериала все пак.

Това е моето виждане за ситуацията. Затова е добър сериалът. Няма едно-единствено решение за дадена ситуация. Всеки действа според своето усещане за справедливост.
И феновете сме различни, което всъщност е интересното. Иначе нямаше да я има темата Smiley.
Радвам се, че нямам вуйчо като Нед. Smiley.

Виждам, че си допълнил.
"...? Рууз имаше одобрението на Чертога да признае копелето си, а Нед-не. Освен това Рамзи не бе претендент за ЖТ, за разлика от Джон,... "

Какъв претендент за ЖТ. Става дума за копелето на Нед да бъде признто за законен син и да му се даде там нещо да управлява, а не да стои в края на масата.
Което ме подсеща, че на всичкото отгоре Нед беше приятел и с краля. Той ли не можеше да намери място за сина си?
Въобще не намесвам тайната. Имам предвид, намирането на едно по-достойно място за Джон.
А тайната, тя вече е съвсем друга тема.
Говоря за минималното усилие, което се искаше от Нед, за да осигури достоен живот на детето.

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 00:40 от МоарейнД

# 1 024
Не съм съгласна с последното; само така можеше да го запази жив, дори и Кат не биваше да знае. Колко време би останал жив, ако някак се пуснеше слух, че е закония престолонаследник? Пет минути, предполагам.
И на мен ми беше мъчно, че Кат цял живот е живяла с болка и с мисълта за предателството на Нед, че Джон не е получил грам любов от нея, но това е единствения начин да го запазиш жив.

Достатъчно странно е, че Нед води "the bastard" у дома. Обикновено са ги отглеждали майките, а бащите са осигурявали някакви пари.  Ако на това отгоре Кат се отнасяше великодушно и жизнерадостно с него и си живееха като едно сплотено семейство, това щеше да породи още повече въпроси. Дори след толкова години, Робърт пак питаше Нед за майката на Джон и направи коменрат, че тази история никак не приляга на Нед, никак не отива на човек на честта като него. Били са приятели, а никак не е разбрал коя е тази жена, кога я е срещнал Нед..

Едва ли Нед е смятал всичко това; той просто е дал дума на сестра си и държи на нея - не каза на абсолютно никого, дори на Кат. Но само така можеше да опази тайната и да предотварти всякакви слухове. А живот на Стената е далеч по-добър от това да си мъртъв.

# 1 025
На Болтън не му ли разреши Джофри?

# 1 026
  • Вестерос
+Болтън като призна Рамзи нямаше деца!

Зад кулисите
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 00:51 от Tiffany А

# 1 027
След толкова обсъждане и предположения мисля, че е удачно да спретнем и една анкета с тема: Кой ще убие Церсей? 😄😄😄

Тифани, много сладки снимки 😀

# 1 028
  • България
Не съм съгласна с последното; само така можеше да го запази жив, дори и Кат не биваше да знае. Колко време би останал жив, ако някак се пуснеше слух, че е закония престолонаследник?
Когато се отглеждат копелета, не се пуска слух. Само, ако ги узакониш? Не знаех за това.

И цитирам от горния си пост:
"...Какъв претендент за ЖТ. Става дума за копелето на Нед да бъде признто за законен син и да му се даде там нещо да управлява, а не да стои в края на масата.
Което ме подсеща, че на всичкото отгоре Нед беше приятел и с краля. Той ли не можеше да намери място за сина си?
Въобще не намесвам тайната. Имам предвид, намирането на едно по-достойно място за Джон.
Говоря за минималното усилие, което се искаше от Нед, за да осигури достоен живот на детето..."

Последна редакция: чт, 02 май 2019, 00:20 от МоарейнД

# 1 029
  • Вестерос
Не знаех,че актьорът, играещ НК, е бил участник в кулата на радостта.

И едно ревю за ценители Grinning

https://www.facebook.com/ozzymanreviews/videos/412138319611244/

# 1 030
Не съм съгласна с последното; само така можеше да го запази жив, дори и Кат не биваше да знае. Колко време би останал жив, ако някак се пуснеше слух, че е закония престолонаследник?
Като се отглеждат копелета, не се пуска слух. Само, ако ги узакониш? Не знаех за това.

И цитирам от горния си пост:
"...Какъв претендент за ЖТ. Става дума за копелето на Нед да бъде признто за законен син и да му се даде там нещо да управлява, а не да стои в края на масата.
Говоря за минималното усилие, което се искаше от Нед, за да осигури достоен живот на детето..."

Ами той го е довел в къщи, какъв по-достоен живот от това да го отгледа. Признал, че му е баща, но не може да му даде името, защото не е роден в брак. Такива са законите, затова е Сняг. Той очевидно беше отгледан като благородник, както забелязаха несретниците на Стената.

# 1 031
Не може да признае  Джон за законен син,
Защо да не може? След като Болтън можа, значи и Нед можеше. Явно има начин на Север да признават извънбрачните си деца.
Останалите неща, които пишеш пак си ги донесъл от книгите, а това е темата за сериала все пак.

Това е моето виждане за ситуацията. Затова е добър сериалът. Няма едно-единствено решение за дадена ситуация. Всеки действа според своето усещане за справедливост.
И феновете сме различни, което всъщност е интересното. Иначе нямаше да я има темата Smiley.
Радвам се, че нямам вуйчо като Нед. Smiley.

Виждам, че си допълнил.
"...? Рууз имаше одобрението на Чертога да признае копелето си, а Нед-не. Освен това Рамзи не бе претендент за ЖТ, за разлика от Джон,... "

Какъв претендент за ЖТ. Става дума за копелето на Нед да бъде признто за законен син и да му се даде там нещо да управлява, а не да стои в края на масата.
Говоря за минималното усилие, което се искаше от Нед, за да осигури достоен живот на детето.

Моайрейн виждам че не си наясно. Единествено кралят имат право да узаконява деца.
Лордът има право само да ги признава. Нед бе признал Джон, но не можеше сам да го узакони. ОСвен това обичайно практиката е да не се узаконяват копелетата, за да не се намесят в борбата за трона или за лордските владения. Дори Кейтлин посочи редица примери на Роб Старк, * който искаше да узакони Джон, където узаконени копелета са започвали войни за тронове . Ето например Карстарките - издънка на Старките, а тръгнаха срещу тях. Затова практиката е да не се узаконяват копелета.
Ако Нед бе изискал от Робърт да узакони сина му трябваше да иска за специални заслуги да признаят Джон да негов син, и задължително да каже коя е майка му. За да те узаконят  майстерите трябва да имаш родословие. За да имаш родословие трябва да имаш майка и баща.
При Рууз например майката на Рамзи се знаеше. А ако Нед кажеше коя е майката щеше да излезе на дневен ред и тайната.Пък и Рууз имаше много специална заслуга за Чертога, така че това влизаше в цената. И най-накрая - Рууз нямаше нито един друг жив наследник освен Рамзи. В такива случаи евентуално може много да се примолиш на трона да ти узакони копелето, за да не отиде зян дома ти. И пак зависиш от волята на монарха. Нед имаше пет деца. Щеше да е супер ненормално точно Джон да тръгне да го узаконява и да предрежда Бран, Рикон, Санса и Аря. Дори на тъпак като Робърт щеше да му светне, че Джон трябва да е много специален, че да предреди  четири от петте деца на Нед в наследяването.

* Роб Старк бе крал на Севера, за разлика от Нед Старк. Роб имаше право за узаконява, а Нед - не.

и пак - като за копеле на благородник , Джон имаше достоен живот. Копелетата нямат чест, но откъм материално положение на него не му е липсвало нищо, живота му бе над средния селянин. Освен това той не осъзнаваше, че е лишен от ЖТ, а от семейството му само Кейт и донякъде - Санса - се държаха лошо с него, останалите го обичаха, така че не му е липсвало нищо.
Несъпоставимо е да речем с Тирион, който бе пълен аутсайдер, единствено Джайм го обичаше, а всички други се държаха като с боклук с него.

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 02:08 от Лорд Сняг

# 1 032

Моайрейн виждам че не си наясно. Единествено кралят имат право да узаконява деца.

Каква ирония. Робърт Баратеон узакони трите деца на Церсей, които не бяха негови, а не можа да узакони собствените си.

# 1 033
Да ирония е.Защото Робърт вярваше, че това са неговите деца. Ако знаеше, че не са негови, вероятно би разкарал Церсей и би узаконил някое от копелетата си, но уви. Доколкото си спомням, май само героят на  книжният Едрик Буря/филмовият Джендри бе признат, и то само защото майка му бе някаква братовчедка на Селайз, а и Робърт може  би чувстваше някаква вина, защото бе доста нагъл и го зачена буквално на сватбата на Станис. Но дори той не бе узаконен.
Което е просто неземна ирония - Робърт направи толкоз деца, не узакони нито едно от тях, но узакони всичките деца на Церсей от Джайм.

# 1 034
Джендри не е признат. Разбра от Мелисандра, чий син е.
Относно Нед: той нямаше какво друго да направи. Да го вземе в Чертога беше твърде опасно, освен това, ако го беше взел най-вероятно щяха да го убият, както убиха гвардията на Нед при ареста му.
Да помоли Робърт да го узакони: Лорд Сняг го е обяснил много добре. Добавям само, че Кат щеше да откачи при такъв сценарий. Нямаше да остави Джон да измести сина и Роб и щеше да намери начин да го разкара.

Общи условия

Активация на акаунт