Великобритания - Тема 78 Пролетно - Лятна

• 33 614
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
  • България моята родина
Момичета отново съм тук с въпроси,съжалявам за което.
Казусът е следния майка ми и мъжът ми работят в ресторант(шефовете им са гърци ако има значение),като при назначаване не са подписали договор в началото.Вярвам,че все пак имат някакъв договор,въпросът е друг.Те работят двама няма никий друг в кухнята,шефовете им започнаха да се гаврят с тях имаха устна уговорка за пари за квартира,а миналия месец ги спряха без обяснение.Естествено,че тях няма как да ги докажем,но и отпуската им не я ползваха цялата и там казаха,че е изплатена,а им бяха платили само ползваното не и остатъка.Решили сме че ще си ходим.Те вече нямат сили, а и нерви да работят двама в ресторант с 80 места,но една жена казала на майка ми,че няма как да напуснат и двамата.Има ли нещо вярно в това.И можем ли дадем писмено предизвестие за двамата и то да е 2 седмици.Притеснява ме също имат ли право след това да забавят документите?Има ли към кого да се обърна в такъв случай?Четох из нета,но не ми стана много ясно.
Много сме ядосани,защото знаете споменах за премеждията с детето и когато някой,като шефа им който е футболист тук-показва колко дарения прави да се шегува за дребни пари и да лишава моето дете от тях е меко казано грешно.Извинявам се,че ви товаря,но няма към кого друг да се обърна за съвет.

# 106
  • Оптимист по принуда
Grapamilo, нямат ли договор? Ако имат, трябва да имат и копие в себе си. Как им плащат? Кеш ли?
П.п
 Нека си дадат предизвестията.

# 107
  • България моята родина
Договор и двамата не са подписвали,нямат копия във тях.По сметка се превеждат парите.Мисля,че имат някакъв,но най-вероятно ще трябва да го изискаме,за да ми докажат колко време трябва да е предизвестието.

# 108
  • Оптимист по принуда
Договор и двамата не са подписвали,нямат копия във тях.По сметка се превеждат парите.Мисля,че имат някакъв,но най-вероятно ще трябва да го изискаме,за да ми докажат колко време трябва да е предизвестието.
Щом не са си сложили подписа, значи нямат.
Не пречи да поискате копие.
Но ако нямат, може още утре да си тръгнат.
Има шанс, когато дадат предизвестие и си го изработят, тези да не им платят.
Иначе ето за предизвестията.
https://www.gov.uk/handing-in-your-notice/giving-notice

# 109
  • България моята родина
Рискът да не им заплатят е огромен.За това сме решили да дадат предизвестие 2 седмици.В случая вече никой от нас не се надява на пари или каквото и да било,то се е видяло,че са несериозни.Очакваме само документите за напускане,за да може в Бг да се ползва борса след няколко месеца.

# 110
  • Оптимист по принуда
Какви документи, ако нямат договор?

# 111
  • България моята родина
Ами след като всяка година получават P60,имат някакво допълнително осигуряване към NEST мисля е и мъжът ми подаде за child tax и го одобриха мисля,че все пак всичко е редовно.Идват си пейслипове редовно.Аз за това мъжът ми все вика да не да нямаме договори,а аз все не вярвам,че точно в Англия може да се случи така и правителството да ми отпусне нещо,а да съм незаконно тук.

# 112
  • Оптимист по принуда
Имаме човек в темата, който може да каже, но аз не знам как тогава вие нямате копие от договор, ако имате пей слипове.

# 113
  • България моята родина
Не са им го дали най-вероятно.Тей като не съм наясно със системата за това попитах,блаходаря ти,дано и друг даде някакво инфо.От всичко,което имаме като документи мисля,че все пак има някакъв договор,но да видим

# 114
Не е задължително да има писмен договор. Устната договорка е със същото значение. Щом няма на хартия договорени условия за работа, напускане, дни отпуск и т.н. се вземат предвид указаните в закона минимални срокове и ставки. Т.е. са задължени да пуснат предизвестие за напускане и в последния пейслип ще им се отразят неизплатените отпуски. Ако не им ги платят, пускате сигнал и след направена проверка всичко ще им се изплати на база дохода от последните 12 седмици.

# 115
  • България моята родина
Благодаря pampers Тъкмо четох в gov.uk,че може и да е устен договорът.И предизвестието зависи от това колко време са работили като години ако съм разбрала правилно.Намерих образец,ще си го попълнят и ще им го връчат.
Някъде бях прочела,че от 2019 вече не било задължително да ти дадат p45 при напускане и всичко се отразява директно  при hmrs.Не знам дали е вярно обаче и дали само трябва след приключване на работа да пусна още от тук за u1.

# 116
  • Оптимист по принуда
Това за устния договор изобщо не го знаех.
Много полезно, Pampers, мерси.

А как е детето, Gapamilo?

# 117
Изискайте си го документа.

Иначе като се регистрираш в Government getaway и в профила си виждаш всичките данни подадени към HMRC по години. Даже ако имаш дупки, може да си платиш  осигуровките и да ги покриеш, но се позволява само веднъж на няколко години.

# 118
  • България моята родина
demmy утре рано сме на ЯМР и се надявам,че другата седмица вече ще имаме някакви разяснения.ЕЕГ мина още миналата седмица,но явно неврологът иска резултатите и от двете.
pampers ще проверя на сайта какво е описано,благодаря.

# 119
Стискам силно палци и здравословно, и професионално да се нареди❤

Тук е ваканция другата седмица. Мъжете ще се гледат у нас. Дават го прекрасно времето. Надявам се да се възползват на макс и да се забавляват. Вие имате ли планове за ваканцията?
Четох Мери какво я очаква и завиждам😍Да ни зарадваш със снимки после, моля!

Душата ми е зажадняла да пътува. Последно сме щъкали февруари🙈Не е истина как минава това време. Дребният е от РД в РД и всичките в неделя на обед...аман значи! Още 3 такива недели ни чакат и не искам да чувам повече за покани😂

Общи условия

Активация на акаунт