Всякакви въпроси относно пералнята - тема 5

• 36 902
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
Това, което е на първата снимка никога не съм го ползвала, просто го дадох като пример за изключително дългите програми на моята пералня(не знам има ли някой, който ще изтърпи пране повече от 4 часа).  На втората снимка е включена само една допълнителна опция -тази с картинката на блузката, а това с ютията (лесно гладене) - тя намалява времето за пране, т.е ако я няма ютията времето ще е още по-дълго от показаното на снимките.

п.с. сега се върнах на предния си пост и виждам, че при писането съм написала 60 вместо 40 и обратното. С една дума исках да кажа, че времето на пране между програма 40 и 60 градуса е много удължено (увеличава се над час), при все прекалено дългите според мен програми.

# 181
  • оттам, откъдето започва България
Нямам други идеи. Остава сама да намериш верния начин за хубаво изпрано пране с твоята пералня.
Аз се поразрових в интернет и прочетох доста хубави мнения за пералнята. (Но е вярно, че всеки има различна представа за хубаво изпрано пране;)
Успех! Simple Smile

# 182
  • София
И аз от един самсунг еко бабъл не бях доволна. А тия програми са умопомрачителни...
Сегашната ми е слим LG за 6.5 кг😄. Времето е около час и половина, според количеството на прането. Но пере добре и съм доволна. Само шумната помпа ме ядосва, но вече май й свикнах. Това, което най ми харесва е, че загрява изключително бързо и пере над час с топлата вода и праха. После за 30те минути има 3 плакнения.

# 183

Предполагам, че когато си включила и предпране слагаш и в двете отделения на чекмеджето прах.
Защото, ако си пропуснала, и това е едно от основанията прането ти да не е добре изпрано и да не мирише на нищо.

Добра хипотеза. Предпрането трае малко и после следва изплакване. Ако няма прах и в отделението за същинско пране е съвсем логично дрехите да не са изпрани добре, защото основното пране ще е само с вода и с каквото от преоарата е останало по дрехите.

# 184
Това, което най ми харесва е, че загрява изключително бързо и пере над час с топлата вода и праха. После за 30те минути има 3 плакнения.

Това важи за всяка слим пералня и причината е елементарна, просто количеството вода за загряване в казана е значително по-малко, отколкото това в казана на пълноразмерен уред, макар и в тях нагревателите да са малко по-мощни.
Впрочем съвременните перални си спазват определено минимално време на пране, при вече достигната програмнозаложена температура. Ако водата е много студена и отнема повече време за загряване, просто времето за пране автоматично се увеличава. Иначе казано, това колко бързо ще загрее, не влияе пряко на ефекта от изпирането. В LG слим и нагревателите не са нещо впечатляващо, най-често 1600W, докато в други марки се срещат и малко по-мощни в слим версиите.

# 185
. С една дума исках да кажа, че времето на пране между програма 40 и 60 градуса е много удължено (увеличава се над час), при все прекалено дългите според мен програми.
Удължава се от:
- кг. пране
- интензивно (предпране)
- брой плакнения
Скрит текст:
http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201407/201407021613 … _03445T_BG_RO.pdf
metome,
Предполагам, че когато си включила и предпране слагаш и в двете отделения на чекмеджето прах.
Защото, ако си пропуснала, и това е едно от основанията прането ти да не е добре изпрано и да не мирише на нищо.
+ пробвайте по-високи обороти

# 186
  • София
И аз се включвам в групата на недоволните от Самсунг, уж еко бабъл, сто други екстри, еми ...стария индезит на майка ми е класи над моя "модерен" самсунг. При мен дрехите след изпиране нямат никакъв аромат - нито на прах, нито на омекотител, ако ще и едно шише да съм изсипала Rage А толкова обичам да ми миришат дрехите на свежо, на прах ! И не е, нито от програмите, нито от праха - за толкоз години всякакви комбинации ползвах ! И още се чудя що при равни други параметри на 60 градуса памук ми пере за 2ч.15 мин, пък на 40 градуса памук за 3ч. 40 мин. И супер са и дълги програмите, когато зададеш допълнителни функции. Ми и за 4 часа съм прала и пак не миришат на изпрано дрехите !
Обезмирисяването се дължи на 3 фактора - плакне по-добре от стария ти индезит; пускаш по-високи обороти /евентуално/; препарат ти за пране не оставя особено мирис след пране. Първите 2 фактора отмиват и изцеждат максимално химиите от препарати и омекотители, което води до по-малък или никакъв мирис след пране. И това не е от марката, а от принципа на работа.
Това е на програма памук, 60 градуса с включени всички възможни опции. Пералнята е самсунг еко бабъл, 6кг, но точен модел в момента не мога да цитирам. Иначе съм прала и с 1 или 2 изплаквания и пак не миришат, все едно не съм сложила нито прах.

Скрит текст:
Редактирам, за да добавя снимка и на това, което най-често ползвам
Ще ме извиняваш, ама яко подвеждаш хората. На показаната снимка 1, си включила всичко на което е способна машината (?!?!?!):
1. вкл. си еко бабъл - за да се изпълни тоя бабъл се иска време и удължава прането!
2. вкл. си предпране!
3. вкл. си интензивно пране за силно замърсени дрехи!
4. вкл. си "задържане" на прането /ако не се лъжа това е най-долната икона с леген/!
5. вкл. си допълнителни плакнения и са станали общо 5 на брой!
6. вкл. си функцията за лесно гладене, което само смъква оборотите и няма отношение към дължината на време за пране.
7. като цяло програмата памук е дълга и това способства за доброто изпиране.
Е как очакваш да включиш всичко на което е способна машината и да пере час примерно??? Кой пере с всички тея функции наведнъж? Отделно, че това е стартовата дължина за максималните кг., впоследствие машината си тегли и намаля, ако кг. са под максималните. От цялата работа излиза, че се оплакваш, защо има толкова много функции. Satisfied
И моята е самсунг и памук на 60 гр. ми започва на малко под 3ч. с допълнителни плакнения, ама реално пере около 1:40 -1:50h. .... e, да, не съм и вкл. всички налични опции, на които е способна и не успявам да й натикам максималните кг.  Satisfied А и дрехите ми миришат, ама не след всеки препарат, омекотител не ползвам.

# 187

Обезмирисяването се дължи на 3 фактора - плакне по-добре от стария ти индезит; пускаш по-високи обороти /евентуално/; препарат ти за пране не оставя особено мирис след пране. Първите 2 фактора отмиват и изцеждат максимално химиите от препарати и омекотители, което води до по-малък или никакъв мирис след пране.

+1 Това си е химия и физика. И като следствие от горното - да не ти миришат дрехите е хубаво, а не лошо. Не мисля, че да се допира твърде много остатъчна химия по кожата, е за предпочитане.

# 188
Afrodita, полезно е това, което казваш. Не смятам, че съм подвела някой за нещо, тъй като изрично съм уточнила, че първата снимка е часовете на пране с включени всички възможни опции за програмата и пералнята, и съм казала, че никога не съм прала нещи по този начин ! А от форума знам, че повече плакнения било по-добре (тъкмо за запазване на аромата) , а като включиш доп. плакнения естествено, че е по-дълго времето за пране -толкоз това и аз го знам! В обобщение, за да приключим темата с мойта пералня, че най-вероятно досадих, програмите са супер дълги (лично мнение), освен ако не переш на кратка 30минутна с едно плакнене, нещо което също правя и пак аромат нулев. При по - ниски обороти на центрофугата пък не ги изцежда добре. Пробвала съм доста варианти досега, включително и различни прахове, е, откакто я имам нито един път прането ми не е миришело на омекотител, например!

# 189
Добре де, знам, че пиша за трети път едно и също, ама го правя, защото неизвестно защо си мислиш, че повече плакнения дават повече аромат??? Помисли логично - колкото повече и по-качествени изплаквания, толкова по-малко остатъчен препарат, и от там толкова по-малко миризма. Даже и да не знаеш химия, това е просто здрав разум. И е хубаво да са добре изплакнати дрехите - лошото плакнене може да доведе до дерматити и алергии.

# 190
Пробвай с омекотител Cajoline. И моето пране страдаше от липса на аромат но откакто минах на този омекотител съм много доволна.
     Да ви питам и аз нещо. За пране използвам прах Ариел. И няколко пъти съм пробвала да пера без омекотител, защото нали уж по-малко химии... Обаче после прането ми имаше неприятна миризма - като на сода каустик сякаш. Това от не добро изплакване ли се получава?
      Другият ми въпрос е , не е ли редно когато се прибави допълнително изплакване, омекотителът да се прибави при последното плакнене? Примерно 2пъти плакнене след праха за пране и после омекотител. Иначе логично е ако се добавя по-рано, при 2 изплаквания голяма част от аромата  да се отмие. А нали и все нещо трябва да остане за да омекоти дрехите.

# 191
Пералнята взема омекотителя при последното плакнене преди центрофуга. Поне при мен е така.

# 192
И аз си мисля че така би трябвало да е. По тази логика повечето плакнения не би трябвало да означават по-малко аромат от омекотитела.
     Така че проблемът на  metome  относно липсата на аромат е по-скоро от неправилна дозировка или лошо качество на омекотитела.
      Както казах и аз имах такъв проблем и подозирам че на доста омекотители просто им развалиха качеството.
      Другото което забелязах при някой марки, понеже доста ги смених, е че докато прането е още мокро има някакъв аромат, а като изсъхне вече на нищо не мирише. При гладене също ми се е случвало да загуби напълно аромата си.
      Ще се радвам ако някой сподели и  за прането без омекотител. Само при мене ли се получава тази неприятна миризма?
       Принципно не ми е проблем прането ми да не мирише изобщо,  но тази неприятна миризма която остава...

# 193
Тъй като малко оспамихме темата, в скрит текст ти отговарям.

Скрит текст:
Неприятна миризма при мен се получава на дрехи и спално бельо в един от гардеробите ни и то само на някои от дрехите и бельото. Явно е от материята. В момента пера бялото с ДМ прах, а цветното с Ариел течен. До момента и аз не мога да определя, дали е от гардероба, или е от материята.

# 194
  • на Мелмак
Имала съм пране без аромат, с неприятен такъв, твърди след изсъхване. Когато съм променяла препарат, градуси, програма и съм си напасвала нещата са се получавали!
Това, което е изписано на дисплея на Самсунг - са максимални стойности при максимални килограми. Знаем, че като си претегли прането, величината време се променя!
При мен и автоматичните програми се променят времево!

Общи условия

Активация на акаунт