Лидл 127 - Майско пролетна

• 91 824
  • 1 400
  •   1
Отговори
# 1 185
  • In transit
момичетата разбиращи от зехтин , дайте мнение за този (изпила съм поне 10 туби ) ако е менте ще се гръмна вече Simple Smile
Скрит текст:
категорично ДА, фалшив е! Тук намерих една статия, може да погледнеш: https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=el&u=htt … -&prev=search
Във Варна е пълно в фалшив зехтин, който се пакетира и "произвежда" в България.
Може да напишеш в гугъл името и адреса на фирмата и излиза инфото. Това, че пише каламата, ектра върджин на етикета или % киселинност нищо не значи.

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 17:25 от Mikkey

# 1 186
  • София
Изобщо не съм видяла, че има кокосово масло в Лидл. Ще го пробвам и него.
ММ изобщо не обича да се мотае по магазини и като влезем в Лидл все ми дава зор да излизаме. Ми аз искам да разгледам Simple Smile Затуй от време на време ходя сама Simple Smile

# 1 187
  • Мадрид / София
0,3% са от рафинираните и би трябвало да е лек на вкус. Сега, дали горчи и люти този - не знам.
Ето тук казваш, че зехтин, който от снимката се вижда, че е екстра върджин, е рафиниран. И аз не разбрах как може да е рафиниран. Може да е филтриран.
При 0,3% няма как да е Екстра Вирджън, това че слагат такъв етикет води до съмнение.

# 1 188
Не съм се вглеждала в киселинността, но Уикипедия казва това:

Киселинност на зехтина – най-важният фактор за определянето на зехтина дали е Extra Virgin, Virgin, помас или рафиниран е неговата киселинност. При студено пресованият (Extra Virgin) тя не трябва да превишава 1%, като за най-свеж и лек вкус е препоръчително тя да е до 0,8%. При Virgin зехтина не трябва да превишава 2%. Ако искате ненатрапчив вкус, следете да е с възможно най-ниската киселинност – 0,1–0,2%. Тези зехтини са по-скъпи, но си заслужават парите.

В такъв случай не виждам проблем с киселинност 0,3% за студено пресован зехтин.

# 1 189
Скрит текст:
момичетата разбиращи от зехтин , дайте мнение за този (изпила съм поне 10 туби ) ако е менте ще се гръмна вече Simple Smile
Скрит текст:
категорично ДА, фалшив е! Тук намерих една статия, може да погледнеш: https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=el&u=htt … -&prev=search
Може да напишеш в гугъл името и адреса на фирмата и излиза инфото. Това, че пише каламата, ектра върджин на етикета или % киселинност нищо не значи.

Според баркода, зехтинът е произведен в Гърция.

# 1 190
0.3% си е студено пресован. И аз така знам, вкл.от човек в Гърция.

Веднъж по грешка взех зехтин от К и чак вкъщи видях че е рафиниран. Готвих с него.

Иначе по зеленчук.магазини има тенекии с хубав етикет..но нещо не им вярвам че са минали контрол и не вземам. От големите вериги купувам...не че и там не могат да ни лъжат, но шанса е по-малък си мисля...

ПС...и баркодовете вече ги фалшифицират.

# 1 191
  • In transit
Скрит текст:
Скрит текст:
Според баркода, зехтинът е произведен в Гърция.
Както могат да ти напишат каквото си искат на тенекията, така могат и да сложат баркод, че е произведен в Гърция. Това не го прави по-малко фалшив. Освен това същия "производител" има няколко различни тенекии. Как пък никой досега не е осъмни как изведнъж в България се напълни със зехтин от Каламата?  Че и евтинко го продават...
https://apollo-frankfurt.akamaized.net/v1/files/qpzt16w7ccm53-BG/image;s=800x600
Тета, точно за същите магазинчета става дума, но ги продават и онлайн...даже в ибей са ги пуснали вече.

# 1 192
  • Мадрид / София
Aceite de oliva refinado: aceite de oliva obtenido mediante refino de aceites de oliva vírgenes, cuya acidez libre, expresada en ácido oleico, no podrá ser superior a 0,3 grs. por 100 grs. y cuyas otras características son conformes a las establecidas para esta categoría.
Рафиниран зехтин: зехтин придобит от пречистване на вирджън зехтин, чиято свободна киселинност изразена в олеична киселина, не може да е по-висока от 0,3 градуса от 100 градуса и другите му характеристики са съгласувани с приетите за тази категория.

# 1 193
Всякава намеса върху СТУДЕНО пресования зехтин, било с температурна преработка, било с добавяне на химии.....го променя и той вече няма как да е студено пресован.
Съжалявам, но не мога да се съглася с написаното от теб.
Честно казано и не те разбирам ....
Може би с превода нещо ...от там да идва объркването ти ☺

Рафинирането не вкл.ли топлинна обработка? Как тогава ще е СТУДЕНО пресован....бил е, но след рафинирането вече не е.

# 1 194
След зехтиновата полемика, последно кой от зехтините на стр 36 е читав?

# 1 195
  • София
За бг маминия фин  вкус ,е нЕма такъв.

# 1 196
След зехтиновата полемика, последно кой от зехтините на стр 36 е читав?

Ами прилагаш прочетеното от полемиката по-горе...плюс четене на етикета внимателно и избираш....

# 1 197
Био Кокосовото масло в момента го нямаме. Отлистен артикул засега.

Ама как съм го написала...абе, разбрахте ме Wink

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 19:28 от Thirteen#

# 1 198
Бои Кокосовото масло в момента го нямаме. Отлистен артикул засега.
Ми чудничко, значи пак ще храним другите вериги. Ех, аман вече от отлистване, прелистване ...

# 1 199
Тази таблица ми се видя интересна, изглежда киселинност при рафиниран и студено пресован зехтин означава различни неща за дадената категория и не може да се правят преки сравнения, а се съобразява киселинността за съответната категория:  

1Чете се памъс и на английски означава кюспе. Италианската транскрипция помаче е погрешна. Там такъв зехтин се нарича olio di sansa di oliva.
2Ниските стойности на рафинираните зехтини се дължат на химическо въздействие, а не на качеството на производството им.
Смята се, че Extra virgin зехтините са с най-високо качество, тъй като при тях липсва химическа интервенция, а производството им е много внимателно и подчинено на доста стриктни правила.

Иначе в самия превод на Angela61 разминаванията изглеждат минимални и несъществени за случая, примерно грама, а не градуса и т.н.  

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 21:11 от soul81

Общи условия

Активация на акаунт