Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 май 2019, 23:11 ч.

Камък за пица

 • 2 169
 • 34
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 2 919
Пещта я заграяваме поне 3 часа преди ползване. Мерим температурата и е около 300 градуса. Може би проблемът е, че въздухът нагоре е толкова, но самият камък, на който се слага пицата не е достатъчно загрят. При такава температура точно тестото изгаря и почернява, но не се опича добре. Златен загар не се получава за кратко време на висока температура според мен - идеята е да се опече, а не да изгори. Сигурно си има пинизи, които не съм уцелила. Но въпреки всичко не мога да си представя за 5 мин топлината да загрее и опече цялата пица.

# 31
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 5 170

За да има вкус на тесто след 5 минути:

1. Температурата за печене е недостатъчна.

2. Фурната и камъка не са загряти достатъчно

3. Пицата е разточена прекалено дебело. През разточената пица трябва да се вижда светлина.

4. Некачествено тесто.

5. Мокри, неизцедени маслини, мозарела, аншуа, морски дарове, много сос, прекалено рядък сос, много зехтин.

Самият факт, че пицата лепи по камъка говори за незагрят камъка и проблем с тесто или това, което се слага отгоре. Шом лепи и по лопатата е прекалено водна. Тук е обяснено:


]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[  пече 8 мин на 250°, но ако загрее продължително може да установи, че пицата се изпича по-бързо.

Понеже пещта е с дърва и вероятно каменна или тухлена залагам на недостатъчно загряване. За 10-15 минути изпичам хляб в тигана, който е висок 1.5см и го пека на среден и след това слаб огън.
при мен печенето по-скоро се изразява в обдухване с горещ въздух.
поне половин час фурната е на макс.температура, плочата се е загряла добре. чак тогава слагам пицата. продуктите предварително съм ги подсушил иначе да, става глетаво тестото. ще ми се фурната да се загрее още, но ... това са възможностите и. след като мушна пицата във фурната пускам на вентилатор с долен реотан. прякото печене с горен реотан не го предпочитам. тестото става някак си по-твърдо. за това с обдухване го правя.

# 32
 • Paris, France
 • Мнения: 6 670
А камъкът колко време го загрявате? Ясно е, че и камъкът трябва да е загрят.

Няма как да прегаря кората, а вътре да е сурова ако пицата е тънко разточена. Другото е, както ти писах, да точиш с много брашно и грис, а тестото да е меко.

В моята фурна температурата е същата, веднъж мерих, 300°С е на максимална.

Скрег, има много параметри като околна температура, температура на камъка, вид брашно, колко продукти слагаш отгоре, набрашнена ли е повърхността, колко е пицата в диаметър, колко е дебело тестото. Ако се промени едно, веднага се променя и времето.

2-3 минути ги пекат в ресторантските пещи, като ги хвърлят на дъното. 5-10 да е в пещта, но няма как да е повече.

Намерих видео, в което от 5 до 6та минута показват как се оформя тестото на малки топчета с вода, от 6та минута ги оформя гладки и ги овалва в брашно и грис. Долу горе е същото с пицата, само се разточва фоста по-тънка, като кора. Забележи как клати хляба докато го постави в тигана и как го приплъзва в тигана! Като бяха малки децата правех от подобно тесто малки хлебчета, а сега ги правя големи. Малките се опитаха доста по-бързо, но този дебел хляб става за 15 минути в тигана, с обръщане, естествено.

https://m.youtube.com/watch?v=EDQD35nzn_o

За да ти изгаря и почерняла тестото, вътре няма достатъчно вода. Почнах да правя хубави хлябове и пици чак като се научих да меся на висока хидрация и да втасвам бавно. Водата е добър проводник на топлина, а като се загрее прави големите шупли.Тестото трябва да се разлива само като е ставало, а ти само да го водиш с набрашнената точилка. Овалваш хубаво в брашно с грис и тогава точиш. И да не е над 1мм дебела.

Ето тук се вижда с колко брашно ги точат и колко са тънки.

https://m.youtube.com/watch?v=bwGE1Ggd2kQ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[  , не ползувам вентилатор като пека пица, само долен реотан. В комбинираната микровълнова нямах избор, защото тя не работеше само с долен и имаше и вентилатор, без който не вдигаше градуси и пак ставаше добре като е загрят камъка. Само ако не внимавам загаряше отгоре, но за 7-8 минути ми ставаше пицата, хайде 10, но не повече.

# 33
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 5 170
А камъкът колко време го загрявате? Ясно е, че и камъкът трябва да е загрят.

Няма как да прегаря кората, а вътре да е сурова ако пицата е тънко разточена. Другото е, както ти писах, да точиш с много брашно и грис, а тестото да е меко.

В моята фурна температурата е същата, веднъж мерих, 300°С е на максимална.
ако това е към мен ... аз нямам проблем с плочата за пица. Simple Smile получава ми се.
но мисля, че ще е още по-хубава ако имам по-висока температура във фурната. нямам възможност да я постигна.
напоследък използвам готово тесто за пици (не замразено) от близката баничарница. с него се получават по-пухкави пиците, но дзверовете у дома така я харесват.  ако аз си правя тестото не бухва чак толкова, което пък за мен е добре.

# 34
 • Paris, France
 • Мнения: 6 670
Въпросът беше към Скреж, нали тя се оплака от лепене и недопичане.

250° е прилична температура. В газова фурна можеш да постигнеш по-висок, като наредиш тухли или камъни под камъка за пица. Като акумулират енергия започват да я отдават. В електрическа май няма да стане. Бях пробвала преди десетилетия, но понеже фурната ми беше комбинирана с микровълнова, моторът на въртящата се част изнрмогваше от тежестта, та трябваше да вадя въртящата се метална чиния, да слагам голяма скара на крачета и тогава тухлите.или камъните. Ако твоята фурна не е с термостат, мисля, че ще стане.

Между 250 и 300° няма голяма разлика, освен във времето.

Общи условия

Активация на акаунт