Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 224
Здравейте.
Искам да споделя за следния проблем с молба за насока към специалист.
Сина ми е на 4г. и половина. За съжаление тръгването му на ясла не беше по най-добрия начин. Имам съмнения, че още там е тормозен, но нямаше как да го докажа. Както и да е. Преместих го от едната яслена група в друга и нещата се оправиха. Минахме през какво ли не, докато беше в яслата - там се научи да бие, щипе, хапе и какви ли не хубавини.
Отиде в първа група. Той е малко по-енергичен и палав. Не беше лесно и в първа група, но все пак предвид възрастта им госпожите казваха, че поведението му е нормално. До тази година. Вече е втора група. От началото на година имахме среща с госпожите, които го обвиниха, че е много агресивен. Разбрахме се да работи психолог от градината с него. По техни думи психолога работи постоянно с него, но за съжаление аз не виждам да има положителен ефект, даже обратното. Минахме през много обвинения към детето. Накрая самото дете си каза, че не иска да ходи на градина защото госпожите не го искали, казвали му да се маха. Думите му се потвърдиха и от други деца, които са споделили с техните родители. Има родители, които доста агресивно реагират към сина ми. Стигна се до среща с директорката и съответно отричане от страна на госпожите, които пък от своя страна прехвърлиха топката в другите родители. Както и да е. Това е една стотна от цялата история. Не наблягам на нея, тъй като ме притеснява по-скоро поведението на детето. От известно време изпада в истерични кризи. Основно е в градината. По думи на госпожите в момента, в който някое дете му откаже да му даде нещо той изпада в истерия - почва да вика, бута, хвърля предмети. Вкъщи досега не го е правил. Като всяко дете се тръшка, опитва се да се налага, да се противопоставя. Казваме "Не" и съответно като се затръшка за нещо, аз не му го давам. И въпреки това извън градината не е изпадал в такива състояния или поне не до вчера. Вчера е бил навън с баща ми и сестра му. Заради това че не е успял да си отвори шишето с вода е почнал да блъска шишето. След това сестра му му е вкарала гол (играли са нещо като футбол) и нашия е станал същински звяр. Почнал е да крещи, взел е голям камък, който се подготвил да хвърли, но дядо му не е позволил. Почнал е да обижда дядо си. Както казах същински звяр. Досега не сме го виждали такъв.
Бяхме го водили и на външен психолог, понеже не виждахме някаква промяна към добро от работата на психолога от градината. Не видяха проблем (но и тогава не изпадаше в такива истерии). Чета статии за такива състояния и че това са реакции на деца, които се чувстват несигурни, изпитват някакъв страх, стрес. Обаче искам за всеки случай да го заведа и на специалист, който да каже има ли проблем с психическата стабилност на детето и наред ли е психическото му развитие. Притесняват ме тези нервни изблици. Ако насреща му попадне друго дете и хвърли нещо по него? Ако стане нещо лошо? Честно казано не искам да стигаме до такива сценарии. Искам каквото зависи от мен да го направя.
Та в тази връзка ми е въпроса - на какъв специалист да го заведа за тези нервни изблици - на психолог, психотерапевт, психиатър, невролог или някакъв друг вид доктор?

# 1
 • Мнения: 1 374
А психологът от градината какво казва?

# 2
 • Мнения: 31
Моят съвет е да посетите клиниката по детска психиатрия "Свети Никола" - https://alexandrovska.com/display.php?bg/клиника-по-детска-психиатрия
Всички от екипа са страхотни професионалисти, като моите най-добри впечатления са от д-р Анка Бистриан.

# 3
 • Мнения: 3 366
До частта с истеричните кризи все едно описвате дете от групата на сина ми. Дори ситуацията е подредена хронологично по същия начин, с разликата, че в нашата градина няма психолог и идва външен специалист, да работи с детето. В първа група на родителската среща стана ясно, че детето страда от хиперактивност с дефицит на вниманието с проява на агресия. Тези деца не разбират от "не" и когато са сред много деца или тесни пространства проявяват хиперактивността. Когато са в тесен кръг от познати или на отворени пространства се чувстват по-добре.
Учителките бяха вдигнали ръце, защото не са подготвени за възпитание на хиперактивни деца. Родителите искаха детето да бъде преместено. Директорката обясни, че законово няма това как да стане.
Сега във втора група като че ли има малко напредък детето. С възрастта ще го израсте, но иска специални грижи и подготовка на родителите, докато е така.
Твоето дете може ли да се изразява правилно, проблеми с изказа има ли? Това допълнително усилва проявата на хиперактивност, ако детето не успява да комуникира с останалите, така че да го разбират.

# 4
 • София
 • Мнения: 224
Общителен е. Говори, че чак главата ти гръмва. Вкъщи му обръщаме внимание и много разговаряме за това, че ако удари дете го боли, обяснаваме, че в градината го учат на хубави неща. Психоложката от градината не дава индикации за проблем. Казват че имал проблем с общуването, но в интерес на истината не знам защо само там е проблема. Навън дори имаме случай, в който намира стотинка и я подарялва на момиченце, защото то си няма, пък той щял да си намери. Може би многото деца и затворените пространства могат да обяснят до някъде проблема.
Като цяло си е нормално дете, като изключим тези прояви. Те не са и чести. От последната в градината до тази мина месец и нещо. Да кажем за тези пет месеца (от началото на годината до сега) по информация от госпожите и случая от оня ден са сигурно 2-3 случая. Може би няма нищо притеснително, но все пак искам да проверя. Не мога да го оставя така. Другото което е че тези моменти не се случват в мое присъствие или на мъжа ми. А иначе няма такова любвеобилно дете. Постоянно си казваме обичам те. Все едно в него има две личности - единия е кротък и спокоен, а другия е звяр.

Мислите са ми малко хаотични, но не спирам да прехвърлям моменти, ситуации, с които да свържа тези изблици. Дали защото отношението на госпожите не беше хубаво и сега това отношение да дава израз. Не е лесно за едно дете да приеме факта, че не го искат и че го гонят. Имам две майки от групата с които обсъждаме проблема и техните деца са им казали, че сина ми е добро дете, но постоянно е бил наказван. Другото пък дете е казало на майка си, че не го искали в групата. При въпроса на майката "Защо", то е отговорило, че госпожите не го искат и съответно и децата не трябва да го искат. Въобще ситуацията с него е просто една плетеница. Може би изблиците в градината се дължат на това отношение, въпреки, че към момента и след срещата с директорката отношението на госпожите се промени или така изглежда и нещата са спокойни и в реда на нормалното. Но пък това обяснява само изблиците в градината. Изблика от оня ден е провокиран буквално от нещо дребно. Много пъти са си играли със сестра му. Много пъти тя е печелела и обратно. Дори и да не може да направи нещо идва и моли да му помогнем. А в сряда заради това, че не може да си отвори шишето с водата и заради това, че кака му е вкарала гол и хоп - изблик. Беше почивка покрай ваканцията на кака си. Бяхме заедно по празниците - играха, щуряха на воля. Просто нямам обяснение.
Майка ми и баща ми никога не са го виждали такъв, както и ние. Децата обичат да им ходят на гости и да остават за повече време при тях. Малкия обича да си играе с дядо си и дори двамата "ремонтират" какви ли не неща. Затова и дядо им ги изведе в сряда.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 16:58 от AnMary

# 5
 • София
 • Мнения: 19 700
Спрете го от градина за лятото и работете с психолог.
След това може би предучилищна в училище, на половин ден.
Говоря от собствен опит, само че моят син беше кротък в градината, само на влизане правеше истерии.

# 6
 • София
 • Мнения: 224
Спрете го от градина за лятото и работете с психолог.
След това може би предучилищна в училище, на половин ден.
Говоря от собствен опит, само че моят син беше кротък в градината, само на влизане правеше истерии.

Такава ми е идеята. За лятото съм почнала още от сега да правя организации, като ще подам документи трета и четвърта група (от градината) да ги изкара в училище, стига да го приемат. Плановете са да го изкарам от онази среда и дано не изпада в такива състояния защото са наистина плашещи и стресиращи, както за него, така и за околните.

# 7
 • до едно тепе
 • Мнения: 6 410
Честно казано възможно е тези изблици да са заради държанието към него в градината. Особено щом са ставали предимно там. Психолога как " работеше" с него? В нашата градина има психолог и тя казва, че при проблем при дете се работи основно с родителите, защото поведението на детето отразява заобикалящата го среда.
В групата на дъщеря ми има агресивно дете- удря, щипе, дращи останалите, на някои деца и гащите смъквал. Учителките нито веднъж не казаха, че не го искат в групата. Само помолиха родителите да посещават психоложкта, за да се работи с детето и то да не тормози останалите.
В този ред на мисли го изкарайте от тази градина. Може пък детето да се успокои и да не изпада в такива изблици повече.

# 8
 • София
 • Мнения: 224
Честно да си призная не знам как работи психоложката с него. Не знам и колко често. Досега само веднъж сме разговаряли с нея и то след неколкократно настояване от моя страна. Единственото, което тя каза като обратна връзка е че има високо мнение за себе си. Каза че бил изключително будно и дейно дете. Учи бързо и възприема бързо. Може да прави неща, които децата на неговата възраст не могат. Разбира коя постъпка е добра и коя лоша, на теория. На практика не винаги я прилага. Не ни е карала да работи и с нас въпреки, че аз съм показвала и казвала, че с баща му сме отворени за всякакви срещи и каквото е необходимо от нас ще го направим. Не мога да кажа че постоянно бие децата - нямаме такава информация от госпожите, а навън с децата на площадката не се държи по-различно от останалите. Има си моментите на отстояване, на скарване, но всяко дете го прави. Така се изграждат като личности и характери. Просто по никакъв начин не е по-различен - не проявява излишна агресия или дори постоянна агресия. Всъщност не бих казала, че е агресивно дете. Не е затворен в себе си, постоянно общува и се заиграва с другите деца - и с по-големи и с по-малки от него, на неговата възраст също. Отстъпва люлка или дава играчка. Абе нормално дете. Малко по-енергично, но нормално. Просто тия пусти истерични кризи, които се появиха като гръм от ясно небе ни озадачават изключително много. Затова и реших да пиша - все пак казуси много. А и в такива моменти може дори ние да пропускаме нещо, което да ни насочи.

# 9
 • до едно тепе
 • Мнения: 6 410
Препрочетох първия пост. Щом не ви е викала психоложката, за да работите с детето, значи толкова се и работи с него. Освен това досега детето е реагирало така само в градината и то няколко пъти. Мисля, че там нещо го провокира. Не мога да си обясня как може учител да каже на дете, че не го иска в групата си. Дано успеете да го преместите в училище и нещата се успокоят. Дотогва си говорете на тема хвърляне на предмети, бутане и блъскане. На тази възраст все още се учат да се справят с емоциите си.

# 10
 • София
 • Мнения: 224
О, то тия реплики бяха вече върха на сладоледа. Детето питаше наистина ли е толкова лош и непослушен. Обърна се един ден към дядо си и го помоли да го научи да слуша. Откривам грешката си, че не го изтеглих по-рано от там, но не съм предполагала, че госпожите могат да му говорят така. Предполагах, че просто приема много буквално думите им. Все пак всеки е казвал "бъди послушен" или "да слушаш". Факт е обаче, че накрая просто всичко излезе наяве. Нагласата на госпожите беше много лоша. Едната дори си позволи да сложи думи в моята уста, които аз не съм казвала. Другите родители се настроиха срещу детето, а срещу семейството ни. Определено след срещата ни с директорката, ние с мъжа ми, психоложката и двете госпожи и казвайки им какво споделя детето, а и не само то, отношението им се промени. Едната определено взе присърце цялата ситуация, но другата е малко на кантар. Та винаги съм се молила да не съм в тази статистика на тормозени и нарочени деца, но факт. Никой не е застрахован.
Както и да е. Надявам се тези истерии да са закъсняла реакция на целия стрес, който е изтърпял. За всеки случай обаче ще го заведа и да го прегледат. Това в никакъв случай не вярвам да навреди, а и за наше спокойствие, че детето е нормално. То даже се замислям цялото семейството заедно и с бабата и дядото да отидем да се консултираме с психолог, защото нещо май много се вторачихме в него. Особено баща ми. За него и най-малкия му рев като бебе е бил симптом, а този изблик на който е станал свидетел е направо клонящ към психически проблем.

# 11
 • до едно тепе
 • Мнения: 6 410
Аа щом ще сте по-спокойни го заведете разбира се. Но за мен проблема е в градината. За съжаление често учителките не харесват по-буйните деца. Особено, ако нямат уменията да ги овладеят. Сякаш искат децата да седят нон стоп и да ги гледат в очите. Сина ми беше в една градина и едната госпожа непрекъснато се оплакваше как не слушал, не искал да спи, шумял в леглото, пречел на другите деца да спят. Обстоятелствата така се стекоха, че записах сестричката му в друга градина и него го преместих да са заедно и да ми е по-удобно да ги водя и прибирам. В 4 група при това. Вече мина почти учебната година и сегашните му госпожи нито веднъж не са се оплакали. Даже казват, че се държи много добре и макар че не спи на обяд, не пречи повече от останалите деца. И детето се държи спокойно.

# 12
 • София
 • Мнения: 19 700
Пълна мистерия са ми отношенията на децата с учителите. Аз се разбирах с учителката и лелята, обаче малкия не ги харесваше и досега ги споменава.

# 13
 • Мнения: 3 366
Аз пък винаги разбирам отношението на учителките от детето ми. Значи ако сред хората, които са в списъка му с "обичани" хора са госпожите, лелите и самата градина, значи се отнасят добре с него. Ако ми каже "аз вече не обичам еди кой си", почвам с разпита. Няма по-хубаво нещо от това да чуеш от детето си, че си обича градината.

# 14
 • до едно тепе
 • Мнения: 6 410
Ами доскоро и аз не ги разбирах, но сина ми се промени много последните месеци. За 3г в предишната градина не изпя нито една песен, не каза нито едно стихче, не споделяше нищо освен, ако не е нещо негативно- кой кого ударил или нагрубил. Отскоро пее без да го караме, една вечер го чух да си пее Една българска роза в банята. Разказва какво са учили. Днес госпожата му го похвали, че се храни- първата седмица слизайки по стълбите, ме чу жената че го питам какво е ял и ми каза притеснено, че нищо не искал да хапне. Когато детето усеща доброто отношение на учителите и то се чувства добре. Огромно влияние има върху децата обстановката в градината. Все пак повечето изкарват там 8 часа дневно.
Дъщеря ми не искаше да ходи тези дни, защото са сборна група с други учителки. Тази вечер щастливо обясни, че тяхната си госпожа е дошла днес за малко и ги е гушкала.

Общи условия

Активация на акаунт