С какво ви дразнят свекървите – 109

• 23 602
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Кали беше написала, че педиатърът също е казал, че количеството храна трябва да се намали. Някъде по-рано го беше споменала.

# 646
Масовото мнение тук е,  че бабите умират да пържат филии и мекици.  Аз съм  обратното.   С удоволствие НЯМА да ги предлагам, а ще давам плодове и зеленчуци.  НО не иска и това е!  Проваля ми всички опити. 
Ако имате такъв опит и сте успели да промените хранителни навици, моля споделете! Опитахме да ходи на стол на обяд с надеждата като гледа другите деца, той също да прояде. Нищо подобно. Изяжда само това, което той иска. Другото го оставя. Опитахме да правим сокове, не иска. Има един начин, ама социалните ще ни накажат. Някога нашите баби и родители  знаеха как - шамар зад врата и глад, докато проядем и печени киселици.
Моят син е така, адски злояд. Слава богу поне плодове и зеленчуци яде, придиря, но има една бройка, която приема. Но не е насила, той си решава кога и стават нещата. Скоро добави и домат, до преди от зеленчуците само краставица и тук там някоя зелена салата. Лека полека разширява диапазона, слава богу. Баща му беше 55 кила до скоро, така че го считам за съвсем нормално и не правя драма.

# 647
  • Варна
Сигурно за 3000 път ще напиша, че детето не е ограничено откъм плодове, но едва ли ще има значение. Не съм и отричала, че сме склонни към напълняване и сме го отчели като минус. Ама друго си е да се подчертае кой в кои теми е участвал преди време. Че и стари снимки, лелеее...

# 648
Ако вие сте пълни, нормално е и детето да е така. Промяната идва от родителите.
Макар че ... и аз имам склонност към напълняване, децата ми нямат проблем. Но и двамата им бащи са с нормално телосложение. Всеки случай не разчитам на това, твърдо съм решила, че ще отслабвам, за да не давам лош пример на дъщеря си.
Наблягам на моя начин на хранене - на мен салата, съответно на тях салата. Не мога да изисквам нещо, което аз самата не правя, няма и да бъде изпълнено. Не ме гледайте какво правя, слушайте ме какво говоря, не работи по този начин.

# 649
  • София
Масовото мнение тук е,  че бабите умират да пържат филии и мекици.  Аз съм  обратното.   С удоволствие НЯМА да ги предлагам, а ще давам плодове и зеленчуци.  НО не иска и това е!  Проваля ми всички опити.  
Ако имате такъв опит и сте успели да промените хранителни навици, моля споделете! Опитахме да ходи на стол на обяд с надеждата като гледа другите деца, той също да прояде. Нищо подобно. Изяжда само това, което той иска. Другото го оставя. Опитахме да правим сокове, не иска. Има един начин, ама социалните ще ни накажат. Някога нашите баби и родители  знаеха как - шамар зад врата и глад, докато проядем и печени киселици.

Аз не успях със сина ми, дори и с шамар по дупето.
Така и не прояде плодове и зеленчуци, но и аз като знам как ги купувах плодовете и изгниваха във фруктиерата, не изпадах в крайности.
Един твърд опит за налагане имах- с млякото с грис и като тикнах третата лъжица в устата, и като повърна отгоре ми, мирясах.
Досега си е такъв- куп неща не яде и може да седи гладен, но няма да посегне към нещо, което в момента не му се яде.
Дори и да е сред нещата, които "по принцип" обича.

# 650
След консултация с детски ендокринолог излязох с изненадващо познание. Лекарката е доцент с много добро име в своята област. Захарта дали е рафинирана или плодова си е все захар. Няма такова нещо като яденето на неограничено количество плодове от деца/възрастни не е проблем когато има склонност към напълняване. Дневната доза плодове е с количество колкото може да събере шепата на този който ги яде. Напълно е възможно педиатърът да реши да ограничи количеството плодове според случая ако е запознат с това което каза ендокриноложката.
За обучение на индивидуална форма с учителски ресурс от училището в което е записано детето трябва да има основателна причина, документ и решение на учителския съвет. Вероятно и в ДГ е така. Може би ако се наемат учители срещу заплащене има вариант и за самостоятелно обучение по желание, но вероятно пак е необходимо разрешение от инспектората.

# 651
Дано тази ендокриноложка да е чувала какво е действието на пектина в ябълките. Иначе, язък ѝ за доцентурата.

# 652
И ние контактуваме с детски ендокринолог. Заради лечението на диабет имат готови насоки и доста балансирани менюта. Цел- хранителна култура, не глад, не диета. Превъзпитаха и нашата баба, и детето Ако бабата съдейства де. Ако е упорита и застинала в ступор, няма да чуе не ендокринолог, ами Господ.

# 653
Е точно де, хранителна култура се гони.
Нашата е от тези, дето никой няма да чуят. Господ - не, той не съществува. Самата тя е лекар и знае най-добре. В стил - еее, вие колко мекици сте изяли като деца, пък нищо ви няма.

# 654
Бабите в ступор аз ги отсвирих още преди години. След случките, които ви споделих преди 30-40 страници. Изгледаха се децата и без тях. И без техния ступор и драма. Никой не ни осъди за права за виждане Joy Толкоз им дремеше. Сега са гракнали, щото взеха да грохват. Ще им пратя мекици и торти, нищо че реват за гледане и лекарства. И аз исках плодове и гледане, ама нямаше. Ще помагам с каквото реша, не с каквото е нужно
Днес съм кисела, да

# 655
Е точно де, хранителна култура се гони.
Каква хранителна култура се гони с муцането на тесто и нишесте по три пъти на ден всеки ден в яслата? Кали се е навила на такова хранене на детето си всеки ден, ама ябълката ѝ е дерт.

# 656
В  нашата ясла още преди 16 години нямаше тесто и нишесте, и нищо сладко
Менюто на ендокринолога също не е с много тесто, не е и с много плодове безразборно

# 657
Имам предвид менюто от яслата, която посещава детето на Кали. Менюто им е потресаващо.

# 658
  • при късмета
Закона казва, че трябва на 5 годишна възраст да тръгне в предучилищна. Частната градина пак е частна и след тази възраст и те са длъжни да се съобразяват с материала който е спуснат от МОН, нищо, че са частна. При това положение няма да получи свидетелство от учителката като такава, а от градината в която тя работи като институция.
Теста в първи клас, изобщо не е важно как ще го мине, защото не може да не тръгне първи клас, ако е минал предучилищна подготовка
Това категорично не е вярно. Подобно твърдение противоречи на конституцията, според която всеки има гарантиран достъп до образование. Поинтересувай се- не съществува начин да се откаже да бъде записано дете в училище, дори то да не е посещавало предучилищна.
И аз това казвам, не може да не тръгне в първи клас. В момента не съществува начин да не е записано още за предучилищна, т.е. от 5 годишни трябва да са записани някъде. Независимо, че може въпросната институция да я завършат и по друг начин, без да ходят всекидневно, трябва да са записани.
Само, че темата изобщо не е за децата и образованието
Има един начин, ама социалните ще ни накажат. Някога нашите баби и родители  знаеха как - шамар зад врата и глад, докато проядем и печени киселици.
Да ти кажа, може и това да не проработи. Споменах вече, че бяхме патологично злояди като малки. Накрая майка вдигна ръце и каза, че ще стоим гладни. задвратници не е имало, обаче ние се радвахме и никакви печени киселици не проядохме. Напротив, беше голям кеф, че не ни карат да ядем. Говоря да ядем изобщо, а не да проядем нещо. Та може и малкото което яде изобщо да ни го потърси

# 659
Явно няма избор жената - за яслата имам предвид. Точно заради това вкъщи трябва много да се внимава. Защото в яслата ядат достатъчно въглехидрат. Значи вкъщи - не бива.
Както и да е, който както иска да си гледа детето с ясла, без ясла, с кифла, без кифла, само баби да не дават акъл /непоискан/ на майки какво да правят.

Общи условия

Активация на акаунт