С какво ви дразнят свекървите – 109

• 23 777
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Скрит текст:
.....

Ако снахата има нужда от съвет или от помощ,нормално е да ги поиска от майка си.Особено,ако е в добри отношения с нея.

Доста късно се включвам в темата, но от известно време ви чета, просто това изказване ме провокира. Моята свекърва искаше да й казвам "мамо" и да спра да се обръщам към моята майка за съвет, когато имам нужда, да не я търся, да не ходя да ги виждам как са с баща ми и да не разчитам на нея, а само на свекито. Не й се нравеше, че с майка ми имаме изградена връзка родител - дете и се опита по всякакъв начин да ни скара. За жалост, споделих на ММ /въпреки че тя държи да крия много неща от него, за да не се карат те двамата/, понеже вече ме бяха хванали нервите и й се обясни да не се меси в чуждите отношения, било то тези между нас двамата или моите с родителите ми. За мен връзката свекърва-снаха е много трудно да бъде изградена и много лесно се руши. Останала съм с впечатлението, че тук у нас се смята, че снахата като "дойде" в новото семейство и трябва да забрави за своите родители, а свекъра и свекървата са и новите такива, което пък означава, че трябва всички да слушат тях, а младото семейство да изпълнява.
[/size]
Ами!  У нас отдавна е обратното. Точно тук в темата сме чели многократно, че синът има жена и затова трябва да забрави, че е син на майка си и баща си.
Интересно различни теми ли четем? Синът избира да прекрати отношения с майка си, само в случаите, когато мама непрекъстано се меси в отношенията му с жена му и децата, а многократно й е обяснявано да не го прави. И в един момент той е безсилен да я спре с думи, затова започва с действия. После естествено снахата е виновна, тя мама никога не е направила нищо лошо. Е, има и такива синове, които и в такава ситуация предпочитат мама, и точно тези семейства на тези синчета се разпадат. Мама пирува, че гадната снаха я няма вече, без да се замисли, че синът й е сам и семейството му е разрушено.
Никоя снаха не е зароптала срещу свекърва си, ако тая същата свекърва не й вреди на семейството и не й се бърка в отношенията с мъжа и децата, а си гледа собствения живот.

# 76
  • Fort Worth, TX
А и това не е много вярно.Тогава пък са недоволни, че не им помагат.Имаше скоро една снаха , която се оплакваше, че свекървата си гледа сериалите, пие питието и пуши цигари.Извода е, че снахата винаги е недоволна.

# 77
И аз наблюдавам, че на фона на истински проблеми има да се оплакват как не ги дондуркат,макар да го правят прикрито и~или отричат ,между редовете си е -не гледа детето , не прави ...не...Едни се оплакват от какво прави-пречи, други от какво не прави-не пречи ама пак недоволни.Аз съм от вторите , мога само да ги посрещна някой път ,да се порадвам  и това е, имам мечта да си купят жилище, че растат децата и  трябват условия,друго не ме интересува  и да ме, не го показвам пред тях.Да се оправят ако имат проблеми.Знам им ги ,то се вижда с просто око.Хора над 35 мама ли да помага като се разсърдят един на друг ,те ще се гушнат после, а моите думи ,само думи , не действия , ще помнят  години ...за това ги пестя.Добре дошли и много здраве...

# 78
  • София
Такива генерални изводи не могат да се правят. Ако свека иска да си пие питието, а снахата да й тупне внучето = снахата е лоша, не си гледа детето, иска свека да й го гледа /нищо че става въпрос за 1ч. примерно/, а не е длъжна. Обратното - свека иска да гледа детето, да къпе и храни /понеже снахата по дифолт е проста и некадърна и не ги може тия работи/, даже отива непоканена в домът на младите и запрята ръкави, без никой да й е искал помощта - отказват й, тя се цупи, че снахата е лоша и не й дава да контактува с внучето = скандал. А колко добре би било: свека не се меси за основни неща като храни, къпане, обличане и т.н. Вижда чат-пат внучето, когато може и тя и родителите на детето, на място удобно за всички. Хем има контакт с него, хем не се натрапва на младите и има време и за питиета с нейни приятелки и да си гледа и нейния живот. Ама са малко такива. Повечето вместо да си гледат техния живот, гледат под лупа този на сина и се месят, понякога ей така за спорта.

# 79
Айде сега снахата все недоволна. Глупости. Като започнете с това дундуркане значи. Ами никой няма да накарам да ми гледа детето на сила, то си е мое. Ако иска и има желание да е близка с внуци, ок. Като не иска да си живее живота, не ме интересува.
Помагала ми била мама. Ми що да  не ? Като съм в затруднение примерно и ми се налага да лежа пет месеца към кой мога да се обърна ? Нищо , че съм магарица над 30. Пак майка ми дойде да ми удари рамо. Аз също бих го сторила за детето си. Та нека няма крайности.

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 14:47 от lolita1213

# 80
И майка ми и свекито са чепати. Не мога да си изкривя душата. Разликата е, че още в самото начало мъжа ми и майка ми се разбраха какви отношения ще имаме. Майка ми беше настръхнала, че и крадат детето. После се сближиха и майка ми го приема като син. Не се натрапва, неискани съвети не дава, помагаме си взаимно, когато е нужно. Към свекърва ми подходих като към моя майка и всичко беше наред в началото. След поредица от глупости от нейна страна ме изгуби изцяло. Държа се възпитано, когато желае идва да ни види и до там. Мъжа ми комуникира с нея, но е изградил ясни граници до къде стигат отношенията ни. Ние сме отделна семейна единица и нито майка ми, нито свекърва ми имат право да се месят в отношенията и решенията ни. Без значение чия майка се меси, то си е по вина на децата и.

# 81
Ами никой няма да накарам да ми гледа детето на сила, то си е мое. Ако иска и има желание да е близка с внуци, ок. Като не иска да си живее живота, не ме интересува.
Стана ми интересна логиката на обвързването на близостта с внуците и гледането им. Моите баби не са ме гледали, но сме си близки.

# 82
  • София
Ами никой няма да накарам да ми гледа детето на сила, то си е мое. Ако иска и има желание да е близка с внуци, ок. Като не иска да си живее живота, не ме интересува.
Стана ми интересна логиката на обвързването на близостта с внуците и гледането им. Моите баби не са ме гледали, но сме си близки.
Aми стана ти инересна логиката защото за теб гледане е = "да го гледа с дни и месеци", а за някои е = "общуване 1-2-3часа". Бъркаш гледане с отглеждане. Много свекърви го бъркат.

# 83
  • София
Скрит текст:
И майка ми и свекито са чепати. Не мога да си изкривя душата. Разликата е, че още в самото начало мъжа ми и майка ми се разбраха какви отношения ще имаме. Майка ми беше настръхнала, че и крадат детето. После се сближиха и майка ми го приема като син. Не се натрапва, неискани съвети не дава, помагаме си взаимно, когато е нужно. Към свекърва ми подходих като към моя майка и всичко беше наред в началото. След поредица от глупости от нейна страна ме изгуби изцяло. Държа се възпитано, когато желае идва да ни види и до там. Мъжа ми комуникира с нея, но е изградил ясни граници до къде стигат отношенията ни. Ние сме отделна семейна единица и нито майка ми, нито свекърва ми имат право да се месят в отношенията и решенията ни.
Без значение чия майка се меси, то си е по вина на децата и.
С това ще се съглася наполовина.
Вярно е, че ако дадена свекърва/тъща успява да се намеси в семейството на детето си, въпросното дете има вина, че ѝ е позволило да го направи. Но то носи отговорност само за своите действия, не за действията на майка си. Приемам, че майката е с акъла си и сама носи отговорност за действията си. Т.е. ако тя се опитва да се меси, вината за това е изцяло нейна. Синът или дъщерята носят вина за това, че са ѝ позволили да се меси, но не и за това, че се е опитала.

# 84
Не, Афродита. Току що снаха постави знак за равенство между гледане и общуване. Сори, моите баби и дядовци са обшували с мен и без да ме гледат.

# 85
Много зависи какво влагаме в понятията гледане и общуване на детето. Гледане , без общуване е да го нахраниш и пазиш да не се нарани. Гледане с  общуване е духовно понятие. Не само го храниш и пазиш, а го изграждаш по някакъв начин  интелектуално и  емоционално, формираш у него   духовни и нравствени ценности. Срещи в удобно ( най-вече за снахата) място за 1-2 часа от дъжд на вятър,  не е гледане, още по-малко е общуване. То е свиждане.

# 86
  • София
Много зависи какво влагаме в понятията гледане и общуване на детето. Гледане , без общуване е да го нахраниш и пазиш да не се нарани. Гледане с  общуване е духовно понятие. Не само го храниш и пазиш, а го изграждаш по някакъв начин  интелектуално и  емоционално, формираш у него   духовни и нравствени ценности. Срещи в удобно ( най-вече за снахата) място за 1-2 часа от дъжд на вятър,  не е гледане, още по-малко е общуване. То е свиждане.
Това е основно право и задължение на двамата родители.

# 87
Всеки има свой различен дял. Важното е да е  съгласувано, правилно и в интерес на детето.

# 88
  • София
Двамата родители са достатъчни за възпитание на детето си. Ако и двамата са на мястото си.

# 89
  • София

Никоя снаха не е зароптала срещу свекърва си, ако тая същата свекърва не й вреди на семейството и не й се бърка в отношенията с мъжа и децата, а си гледа собствения живот.

Различни форуми ли четем? newsm78 newsm78
Я, поразрови назад в предните 108 теми, та дано забележиш оплакванията от свекървите, които дори и на рожден ден на внучетата нямат право да дойдат, щото мама решила, че ще ги кани като бедни роднини по- късно? newsm78
Че не се интересували дали младите имат нужда от помощ с децата, ами нарочно не спазвали списъка със заповедите, че да не им ги оставят? newsm78
Че без значение дали са дали жилище на младите, идването им на гости е нежелателно, а пък да изнесат мокрите дрехи на снахата на простора, е гнусно? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт