Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Подписвате ли договор с училището за спазване на правила и отговорности?

Опции:

 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 966
Здравейте уважаеми дами и господа Yum,

В България от много години се говори, че училищата не могат да се справят с агресията на малък процент родители. Инциденти със заплахи, физически и психически тормоз, разпространение на лъжи и др. са ежедневие за българския учител. Факт е, че училищните политики в България не са адекватно подготвени, за да повлияят на такова неприемливо поведение. Имам възможност да участвам с предложение за промяна в българската политика. Споделянето на добрия опит ще помогне и при нас нещата бързо да се подобрят.

Ще съм Ви изключително благодарна да споделите как е при Вас. Как училището регулира и стимулира позитивното отношение и добронамереността във връзката училище-семейство. Какви рестрикции има към онези агресивни родители, които правят опит да се саморазправят? Моля Ви, отбелязвайте за коя държава/град пишете.

Благодаря Ви!

# 1
 • Мнения: 1 004
Докато има делегирани бюджети, справянето с агресията и неприемливото поведение ще е мираж.

# 2
 • Мнения: 2 498
Мисля, че докторска дисертация може да се напише по така зададения въпрос, но според мен взаимоотношенията в училище отразяват взаимоотношенията в обществото като цяло, а те са резултат от множество фактори. Позитивното отношение не се регулира на ниво училище, а на ниво общество.

И не, не съм подписвала договор, регулиращ взаимоотношенията родители-учители. Абсурдно ми се струва - все пак става въпрос за зрели хора, които би трябвало да имат поне елементарна представа за приемливо поведение сред други хора.

# 3
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 966
И не, не съм подписвала договор, регулиращ взаимоотношенията родители-учители.
Благодаря Ви за отговора. Договори се подписват в някои държави. В други има ясно разписани политики с процедури как да се осигури защитена и сигурна среда в училище. Ясно е, че във всяка държава нивото на културата и човешките взаимоотношения се проявяват така и във взаимоотношенията между семейство и училище.
Но навсякъде по света, както и в България, има един  малък процент хора, които живеят в особено състояние на духа и мисълта. Хора, които имат своя "мисия" как да оправят света, да уволняват учители, да вменяват права и задължения без каквито и отговорности да имат за това. Мисля си, че за такива особи трябва да има нещо "черно на бяло".

# 4
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 991
Какви рестрикции има към онези агресивни родители, които правят опит да се саморазправят?

Германия:
викат полиция, не е работа на училището да се занимава с агресивни родители.  Peace

имам приятелка, бащата на децата й е италианец и малко по-темпераментен.
в началното училище (тук е до 4кл.) едното дете имаше някакъв проблем, не помня какво точно беше.
родителите са отишли без уговорена среща да питат нещо учителката. тя им е казала, че няма време, да си уговорят среща и тогава може да разговарят. бащата повишава тон и съответно учителката казва, че ако веднага не напуснат сградата на училището и ще извика полиция.
толкоз.
писмено се уговарят срещи, някои нещо се уреждат също писмено.

имам приятелка, която е учителка в гимназия и урежда повечето неща по мейл, като официалните предупреждения са по пощата и копие се пази в акта на детето. казвала ми е, че често брои до 100 и тогава отговаря, за да формулира по-дипломатично мейла и да не й се изтапани някой разярен, претендиращ родител и да трябва да се разправя с него Whistling
ако се изтапани и е имало кореспонденция по въпроса - казват: ние сме комуницирали проблема, вие не сте реагирали, проблемът си е ваш.

моето дете е в малко училище, контактът с директорката и учителката е доста директен и безпроблемен, но и не смятам, че аз съм от онези разярени, изискващи родители. Peace
но като съдя по последната родителска среща - и такива има в нашия клас, макар да не са агресивни, но пак натоварват доста. Rolling Eyes
учителката се опитва да релативира и дипломатично да разминира ситуацията.


проблеми има навсякъде, обаче.
в Германия проблемът е с агресивни ученици по-скоро, особено в по-горните класове, повечето са с мигрантски произход, също мобингът е голям проблем.
но това е много различно от училище до училище  Whistling

има частни училища, които се рекламират със здравословна учебна среда, липса на агресия и подобни... т.е. ясно е, че има проблем и частните училища го използват в своя полза.

# 5
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 966
Благодаря за пълноценния отговор!

В другите държави как е? Ще се радвам някой да сподели Flowers Hibiscus .

# 6
 • Мнения: 1 143
Подобно на писаното от asyalein е в Испания.
Там страшно много наблягат от малки-3 годишни на възпитание, държание, уважение. Може да не наблягат много на учене, но другото си го държат изкъсо.
До към 4-5 клас нямат дори телефони на училище, всички училища се заключват, имат и високи огради и никой нито влиза, нито излиза както е у нас.

Аз не съм чувал, нито виждал разправии, каквито има в България всеки ден между родители и учители. Ако наистина все пак това се случи, със сигурност ще се извика полиция и на родителя ще му се стъжни живота Дори на обществените места-кметства и др си има принтирани листи, където пише, че ако някой вербално обиди или накърни служителката, това  подсъдимо.
За мен проблемите у нас тръгват от родителите, които налитат докато карат коли та до учителите. Децата виждат това и ги имитират, отделно че родителите често насърчават децата си да правят така.
Материала е такъв както се казва...

Сега има си и по-проблемни училища в Испания, където болшинството от учениците не са испанци, но пак няма свободия както в България  или поне не до 7-8 клас.
При частните училища  е още по-строго дори и всеки може да бъде изключен след два по-сериозни проблема, нищо, че си плаща.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 07:51 от Alexslav

# 7
 • Мнения: 475
Подписваме в началото на всяка година правилник за вътрешния ред в училището и съответни наказания при незпазването му. Никога не съм виждала агресия - този феномен родители да се блещят на учители или други деца и да се саморазправят с тях е невъзможен тук, в Канада. Полицията ще дойде за секунди. На отделна сметка децата се възпитават в уважение и толерантност още от детската градина. За дрога в шкафчето например те изключват на секундата, алкохол, екстази , както и за нож или друго оръжие. И те предават на полицията. От дъщеря ми знам, че докато са в час полицай минава с обучено куче по шкафчетата на учениците. И много одобрявам тази нулева толерантност към  тези гадории. Побоища също няма как да се случат - отделно през междучасията има охрана, която наистина следи за проблеми, даже момичетата ги мерят с една линийка да не са си навили полите на униформата или да не са разкопчали повече от едно копче на блузата. Ако са си позволили нещо получават официална забележка. Телефоните до 6 клас са абсолютно забранени - нямаш работа да го носиш в училище. След 7 клас може, но само в междучасията. не може да се случи в час да имаш телефон - ако те хванат те карат да оставаш след часовете колкото пъти преценят или ти конфискуват телефона за седмица или повече.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 03:50 от fmino

# 8
 • Мнения: 1 004
От дъщеря ми знам, че докато са в час полицай минава с обучено куче по шкафчетата на учениците. 
Това редовна практика ли е? Ако да, какви проблеми са я наложили?

# 9
 • Мнения: 475
Просто си е практика и в други училища. Кучетата надушват, ако има дрога или дилър. И знаейки това не се внася дрога в училище. Става дума за големи тинейджъри - 16-18 годишни. Училището е частно и децата разполагат със сериозни средства, което е прекрасна възможност за разни дилъри да се пробват.

# 10
 • Мнения: 1 004
Ясно. Значи дрогата е масов проблем в училищата, за да се налагат такива мерки.

# 11
 • Мнения: 475
Не е масов проблем - що за интерпретации - тук хората обичат да предотвратяват нещата - превенция се казва. За 4 години веднъж се е случило да открият марихуана в едно шкафче - едно глупаво момиче се съгласило да прибере няколко грама чужда марихуана. Веднага я изключиха. Само да вметна, че в Канада марихуаната е легална, но за пълнолетни.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 16:44 от fmino

# 12
 • Мнения: 1 004
Редовната практика полиция с кучета да души в училище за наркотици не е превенция, а доста отвъд превенцията. За да се стигне до такива сериозни мерки, явно е налице проблем, койот ги провокира. Извън темата, легална изобщо или само за медицински цели?

# 13
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 991
Не е масов проблем - що заинтерпретации - тук хората обичат да предотвратяват нещата - превенция се казва.

мда, тоталния контрол се продава като превенция  Crazy
аз бих имала проблем с подобна практика в училището и за мен това би било критерий да не запиша там детето. Peace
разбира се, съм напълна наясно, че доста хора се чувстват сигурни с подобни мерки. Peace

аз нямам наблюдения доколко е разпространена дрогата в горните класове (детето ми е още в начално училище), но това зависи много и от местонахождението в училището.
едно е голямо, мулти-култи училище в някой голям град, друго е училище в градче 10 - 50  000  Peace
от друга страна зависи и от други неща - като гледам съседа колко често прави партита с марихуана, си мисля, че явно си е редовна практика. партитата са добре посещаеми  Mr. Green
училището му се води с иновативен концепт.
проблемът е, че при него липсва родителски контрол.
какво липсва на посетителите - незнам... Whistling

# 14
 • Мнения: 475
Изобщо е легална. Гледат да ги предпазят до 18 години, пък после вече са големи и пълнолетни. Ти в Квебек ли се намираш и децата ти учат ли в нашето училище? Като започнете така на едро да се изказвате ....Просто училището е с нулева толерантност към дрогата...Полицията сериозно участва  - през голямото междучасие правят по едно кръгче пред училищата - това е стара практика. Примерно  като има някакво мероприятие наблизо и много деца отиват пеша под строй (6-9 годишни) полиция има отпред и отзад на колоната и спират движението, за да се източат учениците.
Аз се чувствам идеално с такъв контрол - детето ми не ходи на училище облечено като фолк певица и не се друса. На партита й приготвям коктейл или купувам и това пие - 330мл коктейл. Като има партита в къщи родителите са предупредени за едно питие - ние на тяхната възраст и пушехме и пиехме безконтролно. Днешните млади май са по-умни от нас..
Разпространението на дрогата зависи най-вече от това дали имаш пари да си я купиш. Затова в частно училище с деца с големи възможности се внимава особено. Иначе рискуваш проблеми с родители - влиятелни граждани на нашето общество.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 16:46 от fmino

Общи условия

Активация на акаунт