Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 42 913
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Благодаря на всички за отговорите.Много сте полезни.Апартамента се намира между Слатина и Рдута в началото на парка.Състои се от кухня с усвоен балкон има вид на трапезария 18кв.Отделно хол и две спални.Няма преходни стаи.Банята и коридора са току що направени чисто нови.Целият апартамент е след основен ремонт.Остава само да се сложи ламината навсякъде и нови врати.С ПВЦ дограма е и е саниран.Мебели ще купим ,но няма да са висок клас.Апартамента до сега не е даван под наем.Ако имате препоръки за каквото и да е,ще сте ми полезни.Още веднъж ви благодаря.

# 106
Здравейте,

Някой може ли да ми каже (знам, че относително и зависи от конкретния случай), но все пак какъв е нормалният процент на коментар на обявен наем? В частност за по-евтините жилища - 4-500 лв месечен наем?
5-10%?
Коментар?
Такива които се пазарят за наема не са моя таргет и им пожелавам хубав ден. Щом от влизането се пазари за намаление, какво ли ще е после. Не, за мен, мерси.

# 107
Повечето хора си имат телевизор според мен.
Да, така е. А и Led tv-то е около 10кг, т.е. лесно се пренася.
Относно нет-а, то на някои им е достатъчен само мобилния за вкъщи
или се пренасят с него (имат си подписани срочни договори).
Кафе машина? - някои са само на чайчета.  Wink
И пералня не купувайте, докато не си намерите наематели,
защото може да си имат тяхна собствена.

Дайте им го само на тухла, те сигурно си имат собствена шпакловка Joy

# 108
Здравейте,

Някой може ли да ми каже (знам, че относително и зависи от конкретния случай), но все пак какъв е нормалният процент на коментар на обявен наем? В частност за по-евтините жилища - 4-500 лв месечен наем?
5-10%?
Коментар?
Такива които се пазарят за наема не са моя таргет и им пожелавам хубав ден. Щом от влизането се пазари за намаление, какво ли ще е после. Не, за мен, мерси.
Пазарът пак се обръща в полза на наемателя, та който има с какво, нека се замисли какво означава това. А ти си чакай, пожелавам ти подобрени умения по математика, да видиш колко ти струва 3 месеца празен, срещу малък коментар Wink
Явно даваш нещо като Елисейския дворец, та го приемаш толкова навътре.
П.С. Който иска да допринася за продуктивна дискусия, да коментира с човешко отношение, ако не иска да му се отвърне в същия тон.

# 109
Наемодател, ако иска, може и 6 месеца да му седи празен апартаментът. Виж, ако става дума за някоя дупка, да правиш коментар. Но иначе, това си е цедка още на първата среща на наемателите. Има интелигентен начин да получиш повече, и това не е да се пазариш за 20 лева.

# 110
И на мен ми прави първо това впечатление. Още невидели жилището и започват да питат има ли възможност за намаляване на цената. Еми не сме в Ориента, какви пазарлъци. То аз това не го и умея. Един умен наемател ще си извоюва други привлегии- ще поиска някоя вещ, ще се забави с наем и аз ще проявя разбиране. Това, след като са наели. На мен ми се  еслучвало единият да напусне, до изтчане на срока на договора съм намалявала наема на другия, въобще- всякакви гъвкавости. С по-голям резултат.

# 111
Едното жилище, което давам под наем е съвсем ново студио в Студентски град. Дадох го за една цена септември. Но като видях огромните им сметки за ел.енергия, реших да намаля по 80 лв. в трите зимни месеца.
Като свърши зимата също не върнах първоначалния наем, оставих го с 20 лв. по-нисък.
Добри деца са, нека да са по-спокойни.
Но ако в началото бяха почнали да се пазарят, просто щях да взема други наематели.

# 112
Коментирането на цената е най-нормална практика по света и съветвам всеки наемател да го прави. Не сме били ориента, но не сте и в Мол-а. Много насериозно почнаха да се взимат всички.
От горното изключвам всички разумни собственици с адекватни условия, които е нормално да отрежат някой наглец търсещ 20лв отстъпка ей така за спорта.
При повечето оферти има заложена горница за пазарене и не трябва да чувствате неудобство да търсите отстъпка. Да не говорим, че всички са си плюли в устите и не правят разлика между локация и състояние.
Не забравяйте, че 100лв отстъпка от цената са 1200лв на годишна база, т.е. тези някакви си 100лв са си една средна работна заплата.
Пазаренето не е знак, че човек не може да си позволи този имот, а е знак, че този човек си прави сметка. И това, че някой живее под наем не значи, че няма повече възможности от Вас и не може да си купи.
Факт е, че хората с възможноси трудно дават пари, докато тези с редки пръсти цял живот търкат билетчета. Чакайте хора с редки пръсти да са ви дълготрайни наематели.
Постигали сме 300лв отстъпка от цената, а след първата година се разбрахме да сме на отворен договор тъй като не беше ясно кога ще се местим. На собственика му беше ясно, че всеки ден без наемател е загуба а всяка смяна на наемател освен загубата му от времето до следващ наемател ще включва и загуби от покриване на евентуални щети.

# 113
Аз не съм слагала горница върху искания наем, с цел да има накъде да сваля. Дори не ми е минавало през акъла.

# 114
Що пък да не се пазариш за наема. Като си купуваш нали пак преговаряш за цената. Разбира се, че всеки иска да си оптимизира разхода. Дали наемодателите ще направят отстъпка си е тяхна работа, но в преговорите не виждам нищо лошо. Стига да не се провеждат селски.

# 115
Апартамента се намира между Слатина и Рдута в началото на парка.
Състои се от кухня с усвоен балкон има вид на трапезария 18кв.Отделно хол и две...
Този апартамент не е ли онзи от 63-65кв.м.?

# 116
Състои се от кухня с усвоен балкон има вид на трапезария 18кв.Отделно хол и две...

По описанието звучи като стандартен 3ст панел, т.е. по ново строителство се равнява на 4ст а по използваема площ на 5ст Laughing
По спомени от едно време този тип жилища бяха с площ минимум 80-85кв.м., т.е. ново строителство все едно 130кв.м. Laughing

# 117
  • София

Не,апартамента  е стандартен панелен 87кв.

# 118
Не,апартамента  е стандартен панелен 87кв.
Какъв наем ще му искате?

Здравейте,

5-10%?

Няма нормален %. И всичко е много относително. Зависи от наемодателя, може да е сложил горница и малко с цел да свали, но може и да не и да е от тези, които като ги питаш, ще приключите с огледа. Така че, трябва много деликатно да се подходи с въпроса за цената в момента когато си харесате апартамента.

Преди бая години така ме помолиха да си ходя защото при наем 170 евро питах дали има коментар, дори не съм и предлагал точна сума да свалят. А на мене идеята ми беше да си плащам поне телевизията Simple Smile с малката отстъпка (тогава кабеларката беше 15 лева.)

Последна редакция: пн, 20 май 2019, 21:55 от AnMary

# 119
Винаги, където и по света да съм наемала жилище, цената е търпяла коментар в засисимост от срока за наемане.  Разбира се, че нещата за наемане при срок от 3 месеца са коренно различни от при тези за срокове от една година.  Също така има значение и колко човека ще обитават даденото жилище.  Обикновено (без Гърция) цената на ел. енергия, отопление, вода са били включени в месечния наем. Българските наемодатели и наемащи има какво още да учат.

Общи условия

Активация на акаунт