Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 42 911
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Телевизори и кафемашина - не. Окабеляването си направете вие до вратата, за е лесно включването после, но не пускайте телевизия и интернет предварително.

# 91
Няма как да знаеш какви са хората предварително.
Вероятно телевизорите и кафе машината ще изчезнат или ще се развалят.
Аз предпочитам да дам на по-ниска цена, но с възможно най-малко уреди и мебели.

# 92
Повечето хора си имат телевизор според мен. Някои пък не искат телевизор в спалнята. За кафе машината не знам.. По принцип ако изчезне ще си я удържиш от депозита, няма да купуваш машина от 1000 лв предполагам. Но пък повечето хора не се сещат да поддържат машината според мен и ще се скапе бързо. То не е само да сипваш вода..

# 93
Повечето хора си имат телевизор според мен.
Да, така е. А и Led tv-то е около 10кг, т.е. лесно се пренася.
Относно нет-а, то на някои им е достатъчен само мобилния за вкъщи
или се пренасят с него (имат си подписани срочни договори).
Кафе машина? - някои са само на чайчета.  Wink
И пералня не купувайте, докато не си намерите наематели,
защото може да си имат тяхна собствена.

# 94
За кафемашината твърдо НЕ. Има хора които са взискателни, пият само еспресо от Италия и искат извънземна машина, други пият шварц, трети си варят турско...не се знае какви ще се паднат.

# 95
Здравейте.Имам няколко въпроса.Имам трестаен  апартамент в София,който искам да дам под наем.В момента му правим генерален ремонт.Чудя се дали е добре да го дадем с телевизори в двете стаи?Дали да има интернет и телевизия или това да го оставя да си го направят наемателите на тяхно име.Дали да сложа и кафе машина?Не знам дали в някой момент това всичко няма да изчезне.Моля за мнения,защото вие имате повече опит.Знам,че всичко е относително и зависи от хората които ще го наемат,но вие как бихте постъпили?

Зависи от ценовият клас и типа наематели, за които се борите.В масовият случай, наемодателите пласират старата си битова техника. При един висок наем примерно от 2-3хил, може да се каже, че е  удачно да се наблъскат всички екстри за да влезе лигльото/ците и да не се налага да си мърдат пръста.
Всъщност, ако апартамента Ви не блести с някакви отличителни качества, може да го "напудрите" с техника и така за колебаещите се везните да наклонят към Вас. 2 телевизора и кафемашина подходящи за целта са колкото половин наем на тристаен.
Излишно е да заплащате предварително абонаменти за услуги след като не знаете нуждите на наемателите а това не се приема за голяма екстра и просто се лишавате от едни 30-50лв на месец. Обикновено апартаменти се предлагат с включени услуги, когато услугата е заварено положение или хазяина живее в съседство и дели абонамента.
Ако споменете и квартала може да си намерите наематели още преди да сте пуснали обява и направо да си кажат какво искат Laughing

# 96
Здравейте.Имам няколко въпроса.Имам трестаен  апартамент в София,който искам да дам под наем.В момента му правим генерален ремонт.Чудя се дали е добре да го дадем с телевизори в двете стаи?Дали да има интернет и телевизия или това да го оставя да си го направят наемателите на тяхно име.Дали да сложа и кафе машина?Не знам дали в някой момент това всичко няма да изчезне.Моля за мнения,защото вие имате повече опит.Знам,че всичко е относително и зависи от хората които ще го наемат,но вие как бихте постъпили?

Ако апартамента ти е на задника на света, по комплексите, можеш да разчиташ само на гастарбайтери от провинцията. Те бачкат за по 1000 лева на месец и не могат да плащат повече от 250-300 лева наем (за стая). А за малко над 300 лева се намира панелна гарсониера по комплексите.

На такива не трябва никакви скъпи мебели да се оставят, те дори крадът чиниите и чашите, като се изнесат. В кухнята ти постилат персийския килим и меката мебел и си трият мазните ръце като ядат в мебелите.

Интернет и телевизия има смисъл, ако го отдаваш като хотел за нощувки. Не знам дали и в този случай има смисъл от телевизори. Интернет е достатъчен.

В кой район се намира апартамента и какъв наем си представяш?

# 97
Аз нека бъда крайна за екстрите за наематели. Категорично НЕ. След като изхвърлих дадени на наематели чисто нови фритюрник и скара, гранясали и непочистени. Пре-пре пълнена прахосмукачка с последни сили поела последния боклук и непочистена сигурно за година време  направо си я взех обратно.  А как да плащаш предварително абонаменти като доста не гледат телевизия, или имат предпочитания за кабелен оператор.  Нека необходимата техника  като хладилник, фурна,климатик бъдат от висок клас  - това е на което според мен се обръща внимание . Успех и още един непоискан съвет - следи всеки месец плащането на сметки за ток, вода и т.н.

# 98
Аз тв и кафемашина не оставих, но интернет свързаност има, на мое име.

# 99
Каква ви е целевата група наематели?

# 100
Дори и за техника бих препоръчала за средния клас жилища (Виденов, аикеа, Айко) да не е висок клас, а по-добре парите да се вложат в удължаване на гаранцията или даже по-честа смяна на уредите. Малко наематели в този клас ще оценят пералнята Миеле, хладилника с ледогенератор или фурната на Бош/АЕГ за маса пари. Кафе-машините са ми в категория с хлебопекарна и миксер - на когото каквото му трябва да си донесе и да си му бере гайлето.

# 101
Здравейте,

Някой може ли да ми каже (знам, че относително и зависи от конкретния случай), но все пак какъв е нормалният процент на коментар на обявен наем? В частност за по-евтините жилища - 4-500 лв месечен наем?
5-10%?

# 102
  • София
При определен от мене подобен наем - не преговарям за намаление.
Ако на кандидата не му харесват условията ми - да влезе следващия.

# 103
Здравейте,

Някой може ли да ми каже (знам, че относително и зависи от конкретния случай), но все пак какъв е нормалният процент на коментар на обявен наем? В частност за по-евтините жилища - 4-500 лв месечен наем?
5-10%?

Може да се преговаря, но повече от 30 лв на 550-600 не смъкват. А  за 400-500 най - много 20 лв да смъкнат. Точно при тези наеми се предлагат жилища в доста лошо състояние, със стари мебели, малки квадратури, неремонтирани бани или пък в много отдалечен квартал и точно тези наемодатели най- много се запъват за преговори и за не мога да си обясня защо. Искат ей така от нищо да вземат една минимална заплата. Но това е друг въпрос за коментиране.

# 104
Коментар - ако плащаш на 6 или на 12 месеца. И то най-много 2-3 процента.

Общи условия

Активация на акаунт