Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 134
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
Пепина, кефиш как говориш за клиенти, след като на всяка страница някой се оплаква, че му досаждат брокери 😁
Румка, сама знаеш, че за 900 лв млже да се намери нещо наистина добро. Претенциите са при ниските наеми, където се чака да изпадне нещо читавко за по-малко пари. Там може да се разхождаш много повече.
Това имотът ти да се представлява от една-единствена агенция е най-умното, което са успели да измислят... Докато откаже наемодателят да плати неговата част комисионна.

# 301
_Nikolova_92 направете си фейсбук профил. Има много групи за точно тази цел- отдаване и наемане на имоти без брокери.
Може би действително ще си направя само за тази цел, но не знам доколко успешно ще бъде - гледам тук, че хората гледат профилите, не знам как ще реагират потенциални хазаи на празен профил.

А относно цените са наеми не са малко, защото о закупуването на имот струва много. Примера, който си дала за Люлин- там съм гледала за едностайните вървят 60 000 евро, плюс комисонна за брокера, нотариални такси и местни данъци и еро ти още едни 5000 евро, а и някакви мебели да сд вкарат и лек ремонт си е още поне 3000-5000 евро. Това са едни 68 000-70 000 евро първоначална инвестиция на собственика. Нормално е да се търси и приличен наем, за да се покрият тези разходи.
В крайна сметка 400 лв за наем със соц мебели в Люлин май си е направо добре, ако сте намерили. Всичко си има цена, ако бяха хубави мебелите, наема щеше да е поне 500 лв сигурно.

Не искам да влизам в конфликти, обаче не мога да разбера защо някои хазаи не разбират, че имотът е дългосрочна инвестиция и не мисля, че едно нормално, не луксозно, жилище, дори и в София, може да струва повече от 10лв./кв.м. За мебелите - аз написах, че така или иначе си търся необзаведено, имам си мебели според моите нужди и вкус, не искам да треперя над нечии чужди вещи, включително уреди. Ако нещо се повреди, ще е само моя грижа, няма да преговарям с хазаи дали да се ремонтира или да се купи ново. С примера за апартамент в Люлин, който дадох, исках да подчертая, че мебелите за някакви боклуци, оставени само с идеята жилището да се води обзаведено и да се иска повече наем, докато самото обзавеждане не бих го взела, дори да ми плащат за това.
А към дискусията за брокерите, която се води, мога само да добавя, че дори всички неща, които брокерите уж правят, те действително да ги правят, тази услуга не струва колкото един наем, т.е. 40%-50% от месечната ми заплата - колко часа би отнело правенето на обява, преглеждането на документи и предварителен оглед на жилището, за да се знае какво не му е наред. Но те така или иначе не я вършат, не предоставят никава инфрмация преди огледа, изобщо не проверяват дали нещата са наред с жилището или документите му. Не виждам причина наемателят да плаща комисионна, след като за него единственото, което брокера е направил, е да се появи на огледа. Според мен само този, който е наел брокер, трябва да му плаща. Ако аз наема брокер и той действително преглежда оферти по моите критерии и ми спестява време, добре, ще му платя, но в 99% от случаите наемателят сам си намира обява, а броекра само чака да му се дадат пари.

# 302
Когато съм пускала обяви, че давам имот под наем и ми позвънят 20 брокера, които искат да направят снимки, съм казвала да правят колкото снимки искат, но като доведат клиент. И моето време е ценно и не искам да правя 20-30 "огледа" само за снимки. Аз съм качила достатъчно снимки от всички стаи и бани. А жилището обикновено се отдава за ден-два.

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 07:36 от :::

# 303
Нашите мисли колко трябвало да е наема на даден апартамент са много субективни, зависят най-вече от това от коя страна сме - наемодател или наемател. Ако си наемодател, естествено искаш повече, ако си наемател - искаш по-малко да е. Като наемодател (бивш) мога да кажа следното - има някакви средни нива на наемите в даден момент в даден квартал за жилища с определени характеристики. Наемите са в някакъв диапазон често. Решение на наемодателя е в кой диапазон да се цели.
Дали това са пазарни нива или не - трябва да са пазарни, след като не се определят от някой орган. Дали ни харесват/устройват, независимо дали сме наемодатели или наематели, е отделен въпрос.

За претенциите - аз си мисля, че претенции би трябвало да имат наемателите в средния и високия клас апартаменти. Ако имаш ограничен бюджет, правиш компромис с качеството на апартамента, заради ниската цена. Иначе се получава "На гол тумбак чифте пищови!".

# 304
Класът не се определя от това кой го наема, а от състоянието (във всеки аспект) на жилището.
Преустроена гарсониера с Виденов, Видима и Беко в Младост за 650 лв в кой клас се води?

# 305
Преустроена гарсониера с Виденов, Видима и Беко в Младост за 650 лв в кой клас се води?

Гал,  с огромен интерес бих разгледала снимки от родния ти дом, там някъде извън София. Ще се радвам да видя чудните мебели и техника, последно поколение. Интересно ми е от къде излизате за да имате огромни претенции.
Иначе аз кротко си живея в дома с мебели Виденов, техника Беко и фаянс Видима. Доволна съм, не се повреждат и чупят.

# 306
В кой клас е жилището е относително понятие - спрямо останалите, предлагани на пазара.
Ти каза, че 350+ е стая в споделено апартамент в краен квартал, 400-450 лв. е гарсониера със соцмебели. След като това е вероятно най-евтиното, предлагано в момента, спрямо него 650 лв. за преустроената гарсониера в търсен квартал (независимо какво мислим ние за този квартал) е в ниския диапазон на средния клас.
Ако исканият наем (като характеристики на жилището) не отговаря на предлагането (наемът на другите апартаменти със сходни характеристики), то няма да има търсене за него.

Гал,  с огромен интерес бих разгледала снимки от родния ти дом, там някъде извън София. Ще се радвам да видя чудните мебели и техника, последно поколение. Интересно ми е от къде излизате за да имате огромни претенции.

Hands Plus1

# 307
Хайде без лично заяждане. Не съм казала, че са лоши, половината ми лична техника е Беко, другата половина евтино Горение. Бачкат си без проблем. Майка ми е с Електролукс и АЕГ за 2-3 пъти повече пари.
Говорехме за клас. Виденов май не са висок клас, затова питам.

Снимки ще ти пратя на лично, но след месец като си ходя, напомни ми. Ще те питам после обаче тука в темата да напишеш според тебе в кой клас би се паднало жилището, от което съм излязла.

П. П. Тази теория на относителността случайно да не твърди, че поръчков масив в Люлин до метро = соц мебели в Гоце Делчев = Виденов в ОК?

# 308
  • София
Води се апартамент, който бързо ще бъде нает заради голямото търсене в Младост, независимо дали мебелите са Ikea, Виденов или Айко и уредите Беко ако си работят не виждам какъв им е проблема.
 Търсене и предлагане- просто и ясно. Ако подобни гарсониери с мебели късен соц и без уреди почнат да вървят примерно по 800, наемодателите ще почнат да им искат 800 независимо на кой колко му е скъпо. Който не иска да плаща толкова- има Люлин, Свобода има комплекс в Нови Хан или пък направо може да си купи.
 Не виждам какво се коментират толкова цените на един свободен пазар движен от търсене и предлагане.

# 309
Тази теория на относителността гласи, че ако преустроената гарсониера в Младост с мебели Виденов е надценена като наем, т.е. има сходни такива жилища в същия район с по-нисък наем, надцененото жилище ще си чака кротко наематели, докато не свалят наема или докато не се намери някой балък да наеме за известно време и след това да се изнесе за сходно, но по-евтино.

Не знам какво имаш предвид под мебели "поръчков масив", но ако са поръчкови чамови с 1 500 чепа в стил "велинградски", бих предпочела соцмебелите. Въпрос на вкус. За мен естетическа разлика между Виденов и Икея няма, дори бих казала, че визуално доста от мебелите на Виденов (хвърлих един поглед в сайта им преди 3-4 дни) ми харесват повече.

# 310
1500 чепа звучи малко... незапознато. Не е като да ти се закачи новият чаршаф на не толкова новия фурнир и едното да се съдере, другото да се отлепи 😁
Както и да е, разбрахме се перфектно.

# 311
Е, значи "поръчковият масив" все пак е чам, което го отнася към ценовата категория на Виденов.
Дали са 1500 или 1 498 чвора няма значение
http://chamovi.mebeli.bg/index.php?m=320&chamovi=1&mebel … D1%85%D0%BD%D1%8F
Естетиката вече е въпрос на вкус, щом ти харесват чамови мебели - няма лошо,

# 312
@_nikolova_92
Собствениците не искат да им проверяват документите. Като има нещо сериозно, ще си покажат документите. Ама на всяка агенция да пращаш нотариален акт, никога.
С предварителни огледи е същото - аз им казвам:" с първия клиент ще оглеждате и снимате".
Е кой да плаща комисионна? Наемателят повикал брокер, брокерът дошъл на оглед, а нямало да му се  плаща? Или брокерът си поставил някаква обява, наемател му се обадил и няма да плаща??
Принципът е такъв, който е повикал брокера, той плаща.
Това е  като да вземеш такси и да не платиш. А никой не те кара да се качиш насила на таксито. Ако не ти се плаща, намираш друг начин да се движиш.
Ако наемателят сам си намира обяви, значи не е делегирал правата на брокера.

Брокерът няма всеки ден сделки, даже може цял  месец да няма сделки, и с какво ще се изхранва? И заради това, че неговите комисионните му изглеждат  много пари за нищо. Но тази комисионна компенсира много неуспешни сделки, огледи, реклами, разговори с разиграващи го клиенти.

# 313
Добре, съгласна съм, но моля да ми обясниш следната ситуация - наемодател вика брокер, брокер пуска обява, наемател вижда, наема и плаща комисионна, а наемодател не плаща комисионна. Съответно и комисионната може да е повече от половин наем, защото се взима само от едната страна. А може и брокерът да прикотка наемодателя с обещание за по-висок наем, само и само тая комисионна да е някой лев отгоре.
Ей ти го 'пазара'.

# 314
Ако наемодателят е извикал брокер, ще плати и той един наем. Но ако наемодателят си е дал обява и по нея се обажда брокер, тогава му заявява тържествено, че не плаща и ако брокерът иска  може да предлага имота, като си вземе само от наемателя. (В много случаи искат, но има и брокери, които  не искат)
Ако се разберат за по-висок наем, става, защо не, това е пазар!  Но няма сделка, няма комисионна.

Общи условия

Активация на акаунт