Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 146
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
еее, хайде сега. Брокер да си не е никак лесна работата, При тази джунгла на пазара. Знаете ли колко брокери работят за един клиент и само един от тях може да изкара някакви пари, на останалите - усилията са безполезни, както и телефонните разговори, реклами, огледи. На брокера се плаща при сделка - помогнал е да се срещнат двете страни.
На някои изглежда като нищо работа, ама я да видим как ще се изхраните като брокер на %, без твърда заплата? Никак не е лесно.

# 286
Брокерът не само среща двете страни!
Брокерът проверява за проблеми с имота, собственика, пълномощника на собственика, наемателя. Проверява платени ли са сметките. Работят ли уредите. Прави опис за ППП.
А джунглата е, защото сульо и пульо се хващат за допълнителни доходи, поблазнени от лесната работа. Защото Е лесна. Най-трудното за средния брокер в тъй наречената джунгла е да изтърпи евентуални псувни от собственици, които сами са си пуснали обявата, и на които звъни с цялото си нахалство да им предлага едно скъпо нищо.
П. П. Заплатата ми е 1000 лв. Това са 3 комисионни за двустаен. За едно взимане на телефон. Ай сиктир.

# 287
Гал, защо не влезеш в бранша? Хем ще им покажеш как се прави, хем ще си увеличиш доходите в пъти.

# 288
Нямам кола и няма да имам. Това ми стеснява доста избора за професия.
Някой да не ме разбере погрешно. Нямам против брокери, които си вършат работата, има и такива. Обаче препоръките им вървят 3 обиколки пред тях и нямат проблеми с доходите си, дори да изпуснат няколко сделки 'от собственик'.

# 289
Собственикът може да каже, че не дава комисионна. Брокерът пак ще му доведе някой.

# 290
Хем ще им покажеш как се прави, хем ще си увеличиш доходите в пъти.
Гледам, че си дописвала.  Това да съм им покажела как се прави - ами не, не ми е идеята за такива демонстрации, нито да си увеличавам дохода, а да не хвърлям пари на вятъра. Сърдят ми се и ме игнорират като задавам въпроси за жилището и после се оказва, че те не работят точно с наемодателя. И аз трябва да им платя да ми се цупят, игнорират и да не знаят?
Пък и честно казано, не схващам защо трябва да ме вълнува, че брокерът Х е изпуснал някаква сделка, да го съжалявам и затова да работя с него. И аз изпускам понякога клиенти за 3к, а не 300 лв, ама отговарям пред шефа си за това - клиентът трябва да бъде прикоткан, не игнориран или да му се сопвам.

Собственикът може да каже, че не дава комисионна. Брокерът пак ще му доведе някой.
Добре, а после какво?

# 291
После, собственикът или сключва договор с доведения клиент, или казва, че не желае този клиент и ще търси  още. Нямаш никакви задължения към брокера, той няма обяви и е приел да сложи твоята в сайта си, по този начин му се обажда някой  и той увеличава шанса си да получи пари от наемателя поне. Пък и както казват, много му  били за една сделка 2 комисионни (аз не мисля така).
Има наематели, които нямат време да се занимават и искат с брокер. Дават една комисионна. Брокерът се отнася към това жилище като към 'своя' оферта и влага много повече усилия да търси клиенти, ако му се получи да намери и клиент за точно това жилище, ще получи 2 комисионни.

# 292
Пепина, преди 2 месеца говорих с една брокерка, че търся жилище. Дадох й параметри. Тя за тези два месеца не ми предложи нито едно жилище. Еми чаках, накрая ходих на 5 огледа за 2 седмици и наех най-скъпото, обаче от собственик. Най-скъпото ми влиза в параметрите.
От друга страна жилищата, които гледах, бяха от брокери (освен едно), които работят със собственика. А аз плащам комисионна, защо? Единият дори не си вдигна задника за оглед и подписване. Може би трябваше да дам скромната сума от 260 лв на тъкмо напускащата наемателка, че му свърши работата?

# 293
Комисионната е за времето, връзките, ангажимента на човека, който ти търси жилище.

Много сте ми интересни: аз кола не ща, това или онова не ща. Ами, да ти кажа, че и без кола можеш. Които са ми свършили работа, са били без кола. Ползват ГТ, за да не я мислят.

Ама не, не е това! Ти не щеш да се занимаваш с хората и претенциите им.

Аз действам по същия начин. Това, което предлагам като услуга, ако се обади някой претенциозен, гледам да го отсвиря. Ами, нито ме знае, нито ме познава, а да почва с претенциите си?

Е, мерси. Има много други клиенти, готови да платят, които ще ми спестят нерви.

Честно ви казвам. Въпреки, че сега съм на зор за пари, пак не ща всеки клиент.
Ами вчера, в неделя, ме събудиха в 8,30 по телефона. Да питали само???? Малоумни ли сте? Върнах ли днес обаждане?

# 294
Комисионната тогава да е твърда сума. За портфейла има значение дали наемам за 300, 500 или 900 лв, но времето, връзките и ангажиментите не се менят драстично в зависимост от наема.

# 295
Плащаш комисионна, защото си потърсила брокер. Плащаш му, защото може да е пуснал реклама по твоите критерии. Плащаш му защото ти е намерил оферта, уредил е среща със Наемодателя, понякога и с други брокери, което е още по-сложно за синхронизиране.
Плащаш му, защото може да ти е свалил цената.
Плащащ му, защото може да ти даде договори, за капаро, за наем. Да ти покаже някой недостатък, който не си видяла. Да те предпази от някаква ситуация, в която може да се вкараш от незнание.

Това, е, ако всичко това за теб не струва пари, просто се оправяш сама като наемател. Няма лошо. Личен избор е. Хора, които могат да се справят, не трябва да плащат.

# 296
Е да де 😁 от 2 страници се опитвам да ти обясня, че нито едно от тези не е направил. П. П. И не съм го търсила аз.

# 297
Може би е малко офтопик, ама ми се ще да кажа нещо за брокерите.
Мой съученик стана брокер след като завърши училище... докато си подписваше договора за собствената квартира. Видели го, че е нахакан, договаря се, пазари се и му предложили работно място. Аз тогава се изсмях и казах, че никой няма да вземе на сериозно келеш на 19 години. Да, ама почна да чете много, да се учи, да работи нон-стоп и да има все повече и повече клиенти. Кола има, ама ходи с трамвая на работа, за да не се чуди къде да я паркира. Огледи и телефонни разговори - по всяко (не)възможно време. От две години не се занимава с имоти под наем, а с покупко-продажби. Изкарва добри пари, но в никакъв случай не мога да кажа, че не се скъсва от бачкане.
Плявата е голяма, човек трябва да я пресява, но и плява има в браншове с цедка доста по-ситна от "смятам, че имаш качества".

# 298
Комисионната тогава да е твърда сума. За портфейла има значение дали наемам за 300, 500 или 900 лв, но времето, връзките и ангажиментите не се менят драстично в зависимост от наема.
Този подход не е достатъчно издържан. Защото ако търся под наем за 900 лв, ще имам и претенции като за 900 лв. Ако търся за 200, съответно. Тогава пак ли ще е ОК, брокерът да се занимава с претенциозните клиенти за 900 лв и да ги разхожда на 10 места докато изберат.
Път човека с 200 лв. Ще види единствена опция, и ще плати същата комисионна.

И в двата случая, да плащат по 450 лв. Все едно, комисионна.

# 299
В този бизнес, комисионната е 1 наем, просто и точно.
Нима адвокатите не работят според т. нар. "интерес" (колко пари спестяват на клиента и взимат %)?
Нима майсторите на плочки не взимат по-скъпо, когато работят по-скъпи плочки?
Един фризьор в по-скъп салон взима повече за същия труд - прическа, отколкото в евтин салон?
Щом брокерът ти е осиурил клиент за 900 лв, ще вземе 900 лв и той. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт