Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 151
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
Тогава явно съм попадала на брокери с невероятни фотографски умения.
Не са невероятни, просто нямаш явно много опит с разглеждане на снимки.

# 271
да, много са нахални. Преди седмица звънна някой, ни в клин, ни в ръкав. Тел. го вдигна моя колежка - аз й суфлирах по телефона да им каже пвоече да не ме безпокоят.
А те, видиш ли, се засегнаха! Как съм се отнасяла с тях??? Като съм на зор - звъня и ги търся. Като те са на зор  извънят на мен - аз подло им казвам повече да не ме безпокоят.

Wink

Не знам да се смея ли, или да се хиля.

# 272
И познайте като пусна обява изрично от частно лице в ОLX колко частни лица се обаждат. Н-у-л-а.
За сметка на това ще се обадят поне 50 брокера още първия ден и след това дори да не е активна обявата ще продължават да звънят с месеци, защото имат телефона в системата си.
За тази цел най-добре да се купува някаква времена сим карта, защото не се издържа с тези лешояди.

Временната СИМ карта е задължителна. Многократно сме я обсъждали.

# 273
И в заглавието посочвам и снимки и най-подробна информация и снимки давам. Само брокери се обаждат.
В такъв случай не мога да си го обясня. Може би в този сайт търсят повече хора като мен, с по-ограничени бюджети, а вашето жилище е над техния максимум?

# 274
  • София
_Nikolova_92 направете си фейсбук профил. Има много групи за точно тази цел- отдаване и наемане на имоти без брокери. Аз като наемодател чрез фейсбук група за един ден си отдадох имота. Бях изрично посочила, че не плащам комисионни такси и само един брокер ми писа.
А относно цените са наеми не са малко, защото о закупуването на имот струва много. Примера, който си дала за Люлин- там съм гледала за едностайните вървят 60 000 евро, плюс комисонна за брокера, нотариални такси и местни данъци и еро ти още едни 5000 евро, а и някакви мебели да сд вкарат и лек ремонт си е още поне 3000-5000 евро. Това са едни 68 000-70 000 евро първоначална инвестиция на собственика. Нормално е да се търси и приличен наем, за да се покрият тези разходи.
В крайна сметка 400 лв за наем със соц мебели в Люлин май си е направо добре, ако сте намерили. Всичко си има цена, ако бяха хубави мебелите, наема щеше да е поне 500 лв сигурно.
Ако максимума ви е 400 лв за наем бих Ви посъветвала да си търсите стая към вече нает апартамент. За тези пари ще имате по-добра локация от Люлин, по-хубави мебели, но пък няма да я имате тази самостоятелност.
Успех в търсенето.

# 275
Преди да се просветля за номера с временната СИМ карта, телефонът ми беше попаднал в де що има база данни. Години наред звъняха от какви ли не агенции. Вече почти никой не звъни, но ако все пак някой ми звънне по стара обява, казвам, че съм продала жилището. Няма нужда да им казвам да не ми звънят повече Wink.

# 276
във Фейсбук търсещите квартири са едни, а тези, които брокерите водят са други. Аз лично предпочитам брокер да ги доведе. Не са глупави клиентите, които обикалят с брокер. Брокерът може да ти намери имоти, които ти няма да намериш сам.
Аз съм наемала чрез фейсбук, но наемателите дори и след мойта селекция някак не бяха читави. То беше едно пазарене, едно икономисване  на консумативи... Като, че ли там има повече от категорията наематели, които не бих взела.

# 277
Брокерите изобщо не проверяват кого ти водят, нито при кого те водят. Та те не си познават обектите, камо ли да са проверили хората.

# 278
Не съм сигурна, че въпросът ми е за тази тема, но тя ми се струва най-подходяща. От няколко месеца си търся квартира в София, безуспешно. И отношението на брокерите е отвратително, отказват да дадат някаква по-подробна информация за жилища, за които дори не са сложили качествени снимки. Не знам как очакват човек, който ходи на работа, да се разкарва из цяла София за огледи, без да знае дали това, което му предлагат, е подходящо. Не мога и да намеря много обяви от собственици, дори в сайтове, които се предполага да са основно такива, като например секцията на OLX за наеми. Други, които намерих за собственици, са замрели преди години. Предполагам, че това, че търся наобзаведено малко жилище (едностаен или двустаен, най-много 50кв.м., но не по-малко от 30кв.м.) също редуцира броя на апартаментите, от които мога да избирам, но от друга страна не мога да разбера и как някои хора искат 400лв. за 30кв. в Люлин 4,  с някакви мебели от соца, колкото апартаментът да се води обзаведен - по мои наблюдения повечето обяви за малки жилища са такива. Можете ли да ми препоръчате, може би не сайтове за обяви, но други сайтове или форуми, където мога да се свържа със собственици.

Никога, НИКОГА, никога, не гледай обявите в olx. Над 90% от обявите за имоти там са фалшиви. Няма друго място с толкова фалшиви обяви. Този сайт вече е абсолютен бардак. Дори базар.бг където обявите са безплатни упражняват някакъв контрол и там измамниците са по-малко. Фалшивите обяви в olx се публикуват от малък брой но пък много активни, притежеващи по няколко профила представители на агенции менте. Ако от страна на olx имаше желание за няколко часа могат да ги изритат всички перманентно. Профилите почти винаги носят имена на хора - Име и Фамилия а не името на агенция.  При търсене по телефона може и да излезе името на агенция. Снимките са с лошо качество защото са крадени и със заличавани лога на агенции и телефони на директни продавачи.
Само като си помисля колко човекочаса се губят дневно в гледане на такива обяви.....

# 279
До сега съм имала две двойки наематели, и двете съм си ги избирала от фейсбук- групите и съм доволна и от двете. Там имам възможност да се запозная донякъде с що за хора комуникирам.
И да, брокерите не гарантират нищо, рядко познават клиентите, които водят. Всъщност не винаги познават и имотите, които предлагат.

# 280
аз нямам предвид, че брокерите водят 'проверени' хора. Проверяваш си ги сам. Просто по-платежоспособни.

# 281
Мисля че разбирам какво имаш предвид: хора, които могат да си позволят половин наем комисионна. Но и това не е гаранция. Моят таргет например е млади двойки, също платежоспособни, доколкото това може да се предвиди. Предпочитам млади хора, от любов към младостта 😁 Във въпросните групи се намират доста такива, ФБ е част от стила им на живот. Броят на 40- годишните там намалява, 50+ пък е съвсем ограничен. Може би ако търсех семейство с деца, щях да разчитам повече на беокерите.

# 282
Да, във ФБ са млади хора, да. Всеки предпочита млади хора. Веднъж имах оглед по скайп- една счетоводителка на 50г. беше пратила брокер да и покаже жилището, защото била далече и няма как да присъства на огледа лично. И по скайпа още  започна с претенции, с размествания на мебели  и др. Естествено, не избрах нея.
Хората, които могат да си позволят да дадат една брокерска комисионна, за мен, не са дребнави. И не искам да имам дребнави наематели. Щом може да плати комисионна, може да плати и за някоя повреда в жилището. А има хора, които никога не биха платили комисионна, или от по-нисък стандарт, или от  скъперничество.

# 283
Аз пък може би бих дала шанс и на претенциите. Нима е по-добре да ти дойде някой, дето не е дребнав, ама го вее вятър на бял кон и не чисти?
Брокерите... Уф, брокери. Не знам как да го кажа, за да ме разберете, но имам чувството, че аз им се моля на колене да им дам пари. Сигурна съм, че има нкъде брокер, който си свършва работата, но на тези, масовите, пари не искам да давам. Не е от дребнавост, ами защото пари се дават за свършена работа. Освен да чака мен и вас пред квартирата, какво друго прави брокерът, че да си заслужи няколкостотин лева комисионна?

# 284
Освен да чака мен и вас пред квартирата, какво друго прави брокерът, че да си заслужи няколкостотин лева комисионна?

Отворил е "интернета" преди теб, намерил е обява от частно лице, обадил му се е да му каже, че сам няма никакъв шанс да отдаде имота си, затова той може да му е представител. За да е по-убедително, и колегите му се включили по телефона. Ако собственика откаже комисионна или даде малко - 65 или 75 % от наемателя

Общи условия

Активация на акаунт