Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 152
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Аз пък не съм забелязала такава връзка. Пускам обява за имота като частно лице, имаше и един оправен брокер, който няколко пъти ми е намирал наемател. Той веднага засича, че съм пуснала обява и се обажда.
Веднъж брокерът беше забравил колко точно исках като наем и клиентът като попита, брокерът каза с 20 лв. повече. Клиентът се съгласи. Така и сключихме договора.
Случвало се е брокери да вдигат с 20-50 лв. наема, като пускат обявата за моя апартамент, очевидно с идеята да става пазарлък и клиентът да е доволен, че е свалил.
По принцип не слагам надценка заради пазарлък, но предварително си решавам до колко евентуално мога да сваля, ако ми хареса клиентът.
Познат, който живее под наем, ми е казвал, че като звънне на обява, брокерът казва, че може да се свали цената, хазяите били склонни при сериозен клиент. Така че идеята за пазарлъка често идва и от брокерите.

# 256
За мен няма висока и ниска цена, а само една реална или адекватна за дадения имот.
Ако е висока ще седи празен или ще се сменят често наемателите, та всичко е въпрос на преценка.
Много хора не могат да оценят реалната цена на имота си, защото им е ценен, те са живели там и т.н., а нищо, че е с плочки и тапети от 40 год. Има доста такива които си седят празни или както казах, някой на зор го взима и след 1 месец се маха когато намери нещо по-читаво.
Като наемодател и наемател едновременно за мен най-важно е наемателите да са постоянни, а разбира се в началото аз решавам дали ги искам или не, както и те мен и моя апартамент.
Не бих пуснал някакви манговци, откровени утайки и пр измет, ако ще да ми дават и повече пари.

# 257
  • на правилното място, в точното време
Без хазяи е. А каква е разликата, ако е с хазяи? Работещи може да са и хазяина и наемателя.
Ами моето мислене лично е, че ако е със собственика или децата му, или родителите му, трябва да е по-нисък наем. Все има някой да ходи да слухти след наемателя и да му държи сметка. И консумативите като се делят, се делят по-нечестно. В София не се усеща толкова, понеже квартирите са самостоятелни, но в Търново като учех, почти всеки се оплакваше от хазяйката си - влиза в стаята, прави забележки за всичко - от колко време си мие зъбите до колко пъти се къпе, винаги от позицията 'тая къща е мойта, недей да ми важничиш', редовно нещо свое има да взима от твоята стая и т.н.

Не разбирам логиката ти , че трябва да е по нисък наема, ако има хазяин? Дали са двама наематели или хазяин и наемател, не е ли едно и също за наемател Х. Ако наем или наем+консумативи го устройва като цена, какъв му е проблема с кой ще споделя жилището? Разбирам горчивия ти опит с баби хазяйки, но всеки гледа от собствената си камбанария. Ако си от страната на собственик изказванията ти много бързо ще се променят. Аз мисля,че човек трябва да търси баланс между собствения си интерес и позицията на наемателя.  Едва ли има собственик, който за спорта иска и си създава ядове с наемател.

# 258
  • Somewhere far away
ЛЕЛЕ!
това с хазяйте които живеят в същия апартамент, в които и наемателите още ли съществува ? Мислех че е отдавна забравена практика. лол.
И  във връзка  с предния пост - не , не е едно и също! Има огромна разлика. едно е да живея с човек, когото познавам от години и съвсем друго е да живея с някой , който е .. ами хазяйн. Никога не бих живяла с хазяи.

# 259
Не разбирам логиката ти , че трябва да е по нисък наема, ако има хазяин? Дали са двама наематели или хазяин и наемател, не е ли едно и също за наемател Х.
Не е едно и също. Хазяинът залита в посока собственост и ексклузивни права. Съквартирантът не го прави.

# 260
Не съм сигурна, че въпросът ми е за тази тема, но тя ми се струва най-подходяща. От няколко месеца си търся квартира в София, безуспешно. И отношението на брокерите е отвратително, отказват да дадат някаква по-подробна информация за жилища, за които дори не са сложили качествени снимки. Не знам как очакват човек, който ходи на работа, да се разкарва из цяла София за огледи, без да знае дали това, което му предлагат, е подходящо. Не мога и да намеря много обяви от собственици, дори в сайтове, които се предполага да са основно такива, като например секцията на OLX за наеми. Други, които намерих за собственици, са замрели преди години. Предполагам, че това, че търся наобзаведено малко жилище (едностаен или двустаен, най-много 50кв.м., но не по-малко от 30кв.м.) също редуцира броя на апартаментите, от които мога да избирам, но от друга страна не мога да разбера и как някои хора искат 400лв. за 30кв. в Люлин 4,  с някакви мебели от соца, колкото апартаментът да се води обзаведен - по мои наблюдения повечето обяви за малки жилища са такива. Можете ли да ми препоръчате, може би не сайтове за обяви, но други сайтове или форуми, където мога да се свържа със собственици.

# 261
Няма такъв сайт, брокерите са навсякъде.
Ако държите на самостоятелно жилище, а не на част от апартамент/тоест със съквартирант/ - то 400 лв. не са много, честно казано. Цените се промениха драстично.

Гал ако не ме лъже паметта - нае нещо за 350 лв. миналата година, тази нае друго - за 500 лв. Просто, животът стана мнго скъп.

# 262
400 лв. е максимумът ми и честно казано, не виждам основание за високите цени на повечето жилища предвид това, което представляват. Главният ми проблем обаче не са цените, а именно системата. Не ми е ясно и защо собствениците решават да минават през брокери, вместо да си направят обява, не отнема особено време и лично аз бих искала винаги да присъствам на огледи, не бих дала ключовете на някого, когото не познавам.

# 263
И познайте като пусна обява изрично от частно лице в ОLX колко частни лица се обаждат. Н-у-л-а.

# 264
Виж групите за без брокер във фейсбук, там повечето жилища наистина са от собственици. Ако някой те усъмни, цъкни върху него - излиза активността му в разни групи, веднага се вижда дали е собственик с 1-2 жилища, или брокер, пуснал 30 различни обяви.
Пусни и ти обява и първият ти въпрос към всеки, който предложи нещо, трябва да бъде дали е брокер, защото това пък им е другият начин да се пробутат, без да лъжат чак толкова.
Собствениците, доколкото съм общувала с такива, не са във възторг от брокерите, но не могат да ги избегнат. Ония са адски нахални.
Ако видиш обява от брокер и 'ключ в агенцията', това може да се счете за плюс - значи са му, както май те самите казваха, ексклузивни представители.

И познайте като пусна обява изрично от частно лице в ОLX колко частни лица се обаждат. Н-у-л-а.
Ами аз в ОЛХ, базар и прочее сайтченца не гледам. Ни гащи търся, ни якенца втора ръка, ни домашни потреби с надценка от алиекспрес.

# 265
Собствениците, доколкото съм общувала с такива, не са във възторг от брокерите, но не могат да ги избегнат. Ония са адски нахални.
И това не го разбирам - ако не си дам телефона, както ен правя в никой случай, освен ако нещата не станат сериозни, това колко са нахални няма да има значение. в OLX всъщност човек може да си намери и хубави неща, особено запазена техника, и наистина се надявах да има повече обяви от собственици. За фейсбук - аз по принцип нямам профил, не знам дали е смислено да си правя такъв само с тази цел, разглеждала съм сайата bezbroker.com и ми се видя замрял.

Ако изрично посочите за заглавието, че е от собственик, може би ще имате повече успех, както и ако давате повече информация за това какво представлява жилището, наприемер според мен освен обща квадратура, да се посочат и размери на отделните стаи, понякога от снимките не личи достатъчно. Все пак е важно дали с епредлагат две еднакво големи стаи или една много малка и една много голяма, както и при кухните може да има много малки и много големи.

Последна редакция: пн, 27 май 2019, 18:16 от AnMary

# 266
Размерите на стаите, стига да са обзаведени, лесно личат даже при снимка с ефект на рибешко око. Мебелите имат стандартни габарити, просто събираш дължините.

# 267
Размерите на стаите, стига да са обзаведени, лесно личат даже при снимка с ефект на рибешко око. Мебелите имат стандартни габарити, просто събираш дължините.
Тогава явно съм попадала на брокери с невероятни фотографски умения.

# 268
Ако изрично посочите за заглавието, че е от собственик, може би ще имате повече успех, както и ако давате повече информация за това какво представлява жилището, наприемер според мен освен обща квадратура, да се посочат и размери на отделните стаи, понякога от снимките не личи достатъчно. Все пак е важно дали с епредлагат две еднакво големи стаи или една много малка и една много голяма, както и при кухните може да има много малки и много големи.

И в заглавието посочвам и снимки и най-подробна информация и снимки давам. Само брокери се обаждат.

# 269
За сметка на това ще се обадят поне 50 брокера още първия ден и след това дори да не е активна обявата ще продължават да звънят с месеци, защото имат телефона в системата си.
За тази цел най-добре да се купува някаква времена сим карта, защото не се издържа с тези лешояди.

Общи условия

Активация на акаунт