GoT 37 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Да бъдеш или не.. /06.05.-12.05./

• 61 266
  • 2 992
  •   1
Отговори
# 2 850
Сигурно, но все нещо ги е накарало да започнат книгата, а в началото дракони няма.

Въпросът е, какво ги е накарало да довършат поредицата. А технически погледнато дракони си има още от началото- нищо, че споменават измрелите и как Таргериън са си направили трона.

Цитат
Да, чувала съм. Тя не беше ли кралица за няколко дни?
Добре, че си... чувала. А с политическата играта за престола, довела до това брилянтно (без кавички) решение? Защото наистина поставянето на лейди Грей за кралица е невероятно умно и стратегичско решение, както впрочем и екзекуцията й. Тукашната игра на тронове ряпа да яде в сравнение с реално случили се събития. Но естествено, няма да се направи филм или сериал по единствената причина, че интересът/приходите няма да оправдаят вложените средства.
Затова GoT (сериала) ще си я кара до края в сладникаво-бозест стил, с нелогизмите (за по-умните зрители) и със зрелищата (за по-непосредствените и емоционални).

# 2 851
за 9.  То и българите имат кан на име Умор за 40 дни, ама всички го претупват, на изпита по история и казват само че след Тервел  се смени няколко пъти Вокил и Дуло,а после е имало  и "разни други владетели, които не са успели да се задържат дълго на престола в периода на междуцарствие. И така - до Кардам" и много-много не се занимават с него.  Какво можеш да направиш за толкова време?
Родовете са Вокил, Уокил, Паган. Владетелите Винех, Телец, Сабин, Умор, Токту, Поган, Телериг, Кардам 😂😂
Сорри професионално изкривяване, но и аз се дразня че ги пропускат.
За Денерис, династичните бракове са мираж, Тирион го вмъкна но бързо се отказа от идеята за брака. Да вземе пример от добрата кралица Алисън тя колко династични бракове е уредила и Таргариен по тяхно време са били доста добре. Денерис имам усещането че изобщо не си познава историята.

Василева,
Скрит текст:
Тия от Винех до Кардам, масово ги споменават с една дума. Тъпо е да изреждаш хора, които са управлявали една година, или 40 дена. До Чака  като се стига го споменават буквално с една дума - че е управлявал една година - и толкоз. За Персиян II ако не си му много запален фен, можеш да каже две-три изречения, че е последният български цар и толкова. Даже царуването на Маламир - цели 6 години, общо взето се подминава и най-забележителното събитие в него е че е убил брат си и че е гонил християните. За да бъде  "забелязан"  в исторически план един владетел има неписано правило че трябва поне 10-15 години да е била на престола или  пък да да е бил хипер активен - като кралица Мери, която започва процес след процес на протестанти. Обикновено се помнят монарсите управлявали дълго време - като Елизабет, Рамзес II, Симеон, Екатерина Велика и т.н.
Сори, че излязох от темата. Историята и на мен ми е професионално заболяване.

Денерис как ще я познава историята, когато Баристан колкото пъти се опитваше да я учи та си намираше по-интересни занимания. Тирион е такъв извор за знания, цял майстер, но тя и него не слуша.
Половината история на Вестерос се крепи на бракове. Половината конфликти - също,на хора които не са приели браковете си. Рицарите и лордовете разчитат, че с брака ще си уредят земя, пари, войска, влияние.
Прекрасен пример за уреден връзки чрез брак  Лиза Тъли за Джон Арин, Кейтлин Тъли за  Бриндън Старкъ/а впоследствие за Нед, Лияна за Робърт Баратеон, който също е повереник на Джон Арин, като Нед Старк.
Те всички воюват на една страна в Бунта.

В английската история, точно по време на Войната на Розите, първо единият брат на краля -Джордж се жени за дъщерята на Уороик и след смъртта му, държи другата дъщеря, като заложница в дома на сестра й и контролира семейното имане, което е доста голямо, а после другият брат - Ричард се жени за Ан Невил, намира  в нейно лице  кротка и послушна съпруга,  а семейните пари и земи се поделят между двамата братя.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 13:36 от Лорд Сняг

# 2 852
Сигурно, но все нещо ги е накарало да започнат книгата, а в началото дракони няма.

Въпросът е, какво ги е накарало да довършат поредицата. А технически погледнато дракони си има още от началото- нищо, че споменават измрелите и как Таргериън са си направили трона.

Цитат
Да, чувала съм. Тя не беше ли кралица за няколко дни?
Добре, че си... чувала. А с политическата играта за престола, довела до това брилянтно (без кавички) решение? Защото наистина поставянето на лейди Грей за кралица е невероятно умно и стратегичско решение, както впрочем и екзекуцията й. Тукашната игра на тронове ряпа да яде в сравнение с реално случили се събития. Но естествено, няма да се направи филм или сериал по единствената причина, че интересът/приходите няма да оправдаят вложените средства.
Затова GoT (сериала) ще си я кара до края в сладникаво-бозест стил, с нелогизмите (за по-умните зрители) и със зрелищата (за по-непосредствените и емоционални).
Разбирам какво имаш предвид, но английската история е многократно филмирана. Интерес има.
Сериала можеше да доразвие някои от линиите в книгите - Хари Наследника, ФЕгон, в Марджъри и Тирелите имаше още хляб, но не би. Шоуто нямаше да има успеха и гледаемостта сега, ако ги нямаше първите 4 сезона, които следват сагата и главното интересно нещо са интригите. Драконите бяха само при Дани и не оказваха влияние на Вестероския сюжет.

# 2 853
И викингите, и викингите! 5 сезона направиха за Рагнар и хората му, а тук така ги претупаха.

# 2 854
  • Чужбина

Аниш, подценяваш феновете ми се струва. Това, че някой не мисли като теб, не го прави по-малко умен, малоумен или глупак.

Разбира се, че това, кои образи харесваме, зависи от характера ни, от убежденията ни и от бекграудна ни.

Лично аз, не мога да трая безусловното, безпрекословно подчинение на авторитети. Повръща ми се от безусловно следване на някого, от order followers и хора, повтарящи лозунги.

Ще ми каже на мене някой да му коленича. Как ли пък не! В този сюблимен момент ще започна да мисля, как да му трепна дракончетата. НЕма начин да нЕма начин.

# 2 855
лично  аз обожавам да има интриги и драматични ситуации. Което не пречи да има битки. Пак казвам - Викингите са мен бяха много любим исторически сериал в първите 3 сезона. А магията в тях е сведена до минимум.

# 2 856
Скоро сериала свършва. Ще си починете от Денерис, от Джон, от Санса, от драконите. Спокойно.

# 2 857
# 2 858

Аниш, подценяваш феновете ми се струва. Това, че някой не мисли като теб, не го прави по-малко умен, малоумен или глупак.

Скрит текст:
Разбира се, че това, кои образи харесваме, зависи от характера ни, от убежденията ни и от бекграудна ни.

Лично аз, не мога да трая безусловното, безпрекословно подчинение на авторитети. Повръща ми се от безусловно следване на някого, от order followers и хора, повтарящи лозунги.

Ще ми каже на мене някой да му коленича. Как ли пък не! В този сюблимен момент ще започна да мисля, как да му трепна дракончетата. НЕма начин да нЕма начин.
А може би ги надценявам...

# 2 859
  • Чужбина
Не знам, Аниш. Ти така и не сподели, какво мислиш за героите и за историята. Анализ някъде направи ли, че да преценим, дали подценяваш или надценяваш?

# 2 860
Не знам, Аниш. Ти така и не сподели, какво мислиш за героите и за историята. Анализ някъде направи ли, че да преценим, дали подценяваш или надценяваш?
Кое не съм споделила? В предходните теми (може и в тази да има) теорията си за Бран/НК ли? За баланса в магията и кое на кое се явява антипод? Или за стратегичски погрешното решение на Денерис да се размотава на Север, преди да седне на трона? Или си пропуснала оценката ми на съветниците и - поне 4 пъти съм я писала по различно време и повод, обяснявайки, че реално тя още не се е научила да бъде кралица, защото я третират като пешка? Или за теорията ми, че Санса играе на сигурно, т.е. ще държи страната на Церсей? Да продължавам ли? Защото и за Церсей съм писала и то не конкретно в негативен план.

# 2 861
  • Чужбина
Кое не съм споделила? В предходните теми (може и в тази да има) теорията си за Бран/НК ли? За баланса в магията и кое на кое се явява антипод? Или за стратегичски погрешното решение на Денерис да се размотава на Север, преди да седне на трона? Или си пропуснала оценката ми на съветниците и - поне 4 пъти съм я писала по различно време и повод, обяснявайки, че реално тя още не се е научила да бъде кралица, защото я третират като пешка? Или за теорията ми, че Санса играе на сигурно, т.е. ще държи страната на Церсей? Да продължава ли?

Твоята теория за Бран много ме кефи, ако трябва да съм честна.

За Дани искам повече.

За Санса - може да държи страната на Церсей само привидно.

Ще цитирам един урок от Кутрето:

Цитат
Дръж винаги враговете си объркани. Ако никога не знаят кой си или какво искаш, те няма да разберат какъв ще е следващият ти ход. Понякога най-добрият начин да ги объркаш е като правиш безцелни ходове или дори като действаш против себе си. Спомни си това, Санса, когато започнеш да играеш играта.

# 2 862
Кое не съм споделила? В предходните теми (може и в тази да има) теорията си за Бран/НК ли? За баланса в магията и кое на кое се явява антипод? Или за стратегичски погрешното решение на Денерис да се размотава на Север, преди да седне на трона? Или си пропуснала оценката ми на съветниците и - поне 4 пъти съм я писала по различно време и повод, обяснявайки, че реално тя още не се е научила да бъде кралица, защото я третират като пешка? Или за теорията ми, че Санса играе на сигурно, т.е. ще държи страната на Церсей? Да продължава ли?

Твоята теория за Бран много ме кефи, ако трябва да съм честна.

За Дани искам повече.
Ами намери си ги. Знаеш как се прави търсене на постове по потребител.

Цитат
За Санса - може да държи страната на Церсей само привидно.

Ще цитирам един урок от Кутрето:

Цитат
Дръж винаги враговете си объркани. Ако никога не знаят кой си или какво искаш, те няма да разберат какъв ще е следващият ти ход. Понякога най-добрият начин да ги объркаш е като правиш безцелни ходове или дори като действаш против себе си. Спомни си това, Санса, когато започнеш да играеш играта.

Да не забравяме в крайна сметка Белиш не оцеля. Ако уроците му струваха, щеше да е до Санса в момента.

п.п. В Танца имаше една много хубава реплика на Тирион към синьокосия. Трай малко да я намеря.
Хм, излезе по-дългичко, отколкото очаквах, но само така се вързва:
Скрит текст:

Танц с дракони (24)
...
 — Принц Егон — каза Тирион. — След като и двамата сме натикани в тази лодка, може би ще ме удостоите с една игра на киваси, колкото да убием времето?

Принцът го погледна подозрително.

— Писнало ми е от киваси.

— Писнало ви е да губите от джудже, имате предвид?

Това уязви гордостта му, точно както Тирион си знаеше, че ще стане.

— Иди донеси таблата и фигурите. Този път мисля да те скъсам от бой.

Играха на палубата. Гриф Младия подреди армията си за атака, с дракон, слонове и тежък кон отпред. „Строй на младеж, колкото дързък, толкова и глупав. Рискува всичко за бърз удар.“ Остави принца да направи първия ход. Халдон стоеше зад тях и следеше играта.

Когато принцът посегна за дракона си, Тирион се покашля.

— На ваше място не бих направил това. Грешка е да изнасяте дракона си напред толкова рано. — Усмихна се невинно. — Вашият баща позна опасностите от прекалената смелост.

— Познавал си баща ми?

— Ами, видях го два-три пъти, но бях само на единайсет, когато Робърт го уби, а моят баща бе наредил да ме скрият под един камък. Не, не мога да твърдя, че познавах принц Регар. Не и като вашия лъжебаща. Лорд Конингтън беше най-скъпият приятел на баща ви, нали?
...
Джуджето сви рамене.

— Знам, че е прекарала детството си в изгнание, бедна, преживяваща с блянове и планове, бягаща от един град в друг, винаги наплашена, никога в безопасност, без приятели, ако не смятаме един брат, който според всички описания бил почти съвсем побъркан… брат, който продаде девствеността й на дотраките срещу обещание за армия. Знам, че някъде там в тревите се излюпили драконите й, както и тя самата. Знам, че е горда. Как не? Дотраките презират слабостта. Ако Денерис беше слаба, щеше да е загинала с Визерис. Знам, че е свирепа. Ащапор, Юнкай и Мийрийн са достатъчно доказателство за това. Преминала е степите и червената пустиня, преживяла е покушения, заговори и зли магии. Прежалила е брат, съпруг и син, стъпкала е на прах градовете на робовладелците под нежните си стъпалца в сандалки. Е, как смяташ, че ще реагира тази кралица, когато се появиш ти с просешката си паница и кажеш: „Добрутро, лелинко. Аз съм твоят племенник Егон, върнал се от мъртвите. Крих се цял живот на една лодка, но сега съм си умил синята боя от косата и искам дракон, моля те… а, споменах ли, че правото ми над Железния трон е по-силно от твоето?“

Устата на Егон се изкриви от гняв.

— Няма да отида при леля си като просяк. Ще отида като родственик, с армия.

— Малка армия. — „Виж, това го ядоса хубаво.“ Джуджето неволно си помисли за Джофри. „Имам дарбата да ядосвам принцове.“ — Кралица Денерис има голяма и не благодарение на теб. — Тирион премести арбалетите си.

— Приказвай си каквото си щеш. Тя ще бъде моя жена, лорд Конингтън ще го уреди. Вярвам му толкова, колкото ако беше от моята кръв.

— Май ти си глупакът тук, не аз. Не вярвай на никого, принце. Нито на своя майстер без верига, нито на лъжливия си баща, нито на доблестния Дък или на хубавата Лемор, нито на другите си чудесни приятели, които са те отгледали от бобено зърно. И най-вече не вярвай на търговеца на сирене, нито на Паяка, нито на тази малка драконова кралица, за която искаш да се ожениш. Цялото това неверие ще вгорчи стомаха ти и ще те държи буден нощем, вярно, но по-добре това, отколкото дългия сън, който никога не свършва. — Джуджето избута черния си дракон през планинската верига. — Но какво ли знам аз? Лъжливият ти баща е велик лорд, а аз съм просто някакъв недъгав малък маймуняк. Все пак аз бих направил нещата другояче.

Това привлече вниманието на момчето.

— Как другояче?

— Ако бях на твое място ли? Бих отишъл на запад вместо на изток. Слизам в Дорн и вдигам знамената си. Седемте кралства никога не са били толкова узрели за завоюване, колкото са точно сега. На Железния трон седи момче. Северът е в хаос, Речните земи са в разруха, един бунтовник държи Бурен край и Драконов камък. Дойде ли зимата, кралството ще гладува. А кой остава, за да се справи с всичко това, кой управлява малкия крал, който управлява Седемте кралства? Ами, моята мила сестричка. Няма никой друг. Брат ми Джайм жадува за битка, не за власт. Бягал е от всеки шанс, който е получавал да управлява. От чичо ми Кеван би могло да се получи приличен регент, стига някой да му наложи това задължение, но сам никога няма да посегне за него. Боговете са го направили изпълнител, а не водач. — „Е, боговете и милорд баща ми.“ — Мейс Тирел с радост би сграбчил скиптъра, но родствениците ми едва ли ще му го дадат. И всички мразят Станис. Е, кой ни остава тогава? Ами, само Церсей.

— Вестерос е разкъсан и кърви, а не се съмнявам, че в момента милата ми сестра превързва раните… със сол — продължи Тирион. — Церсей е милостива колкото крал Мегор, безкористна колкото Егон Недостойния и мъдра колкото Ерис Лудия. Никога не забравя обида, истинска или въображаема. Взима предпазливостта за страхливост и несъгласието за непокорство. И е алчна. Алчна за власт, за чест, за любов. Управлението на Томен се крепи на всички съюзи, които милорд баща ми изгради толкова грижливо, но много скоро тя ще ги унищожи, всичките. Слизаш и вдигаш знамената, и хората ще се стекат да подкрепят каузата ти. Лордове велики и дребни, и простолюдието също. Но не чакай много дълго, принце. Моментът няма да продължи дълго. Приливът, който те издига сега, скоро ще се отдръпне. Гледай да стигнеш до Вестерос преди сестра ми да падне и някой по-кадърен да заеме мястото й.

— Но без Денерис и драконите й как можем да се надяваме, че ще спечелим? — каза принц Егон.

— Не ти трябва да спечелиш — отвърна му Тирион. — Трябва само да вдигнеш знамената си, да събереш поддръжниците си и да държиш, докато Денерис пристигне и обедини силата си с твоята.

— Каза, че може да не ме иска.

— Може да съм преувеличил. Може да те съжали, като идеш да й просиш ръката. — Джуджето сви рамене. — Искаш ли да заложиш трона си на женска прищявка? Отидеш ли във Вестерос обаче… о, тогава си бунтовник, а не просяк. Дързък, безразсъден, истинска издънка на дома Таргариен, тръгнал по стъпките на Егон Завоевателя. Дракон.

— Казвам ти, знам я нашата малка кралица. Нека чуе, че убитият син на брат й Регар все още е жив, че това храбро момче е вдигнало отново драконовото знаме на предците й във Вестерос, че води отчаяна война, за да отмъсти за баща й и да върне Железния трон на дома Таргариен, притиснат от всички страни… и тя ще прелети на твоя страна толкова бързо, колкото вятър и вода могат да я пренесат. Ти си последният от родословната й линия, а тази Майка на дракони, тази Трошачка на окови, над всичко е спасителка. Момичето, което удави робските градове в кръв, за да не остави чужди й хора в оковите им, едва ли ще изостави сина на собствения си брат в час на смъртна опасност. А щом стигне Вестерос и се срещне с тебе, ще се срещнете като равни, мъж и жена, а не кралица и молител. Как може да не те обикне тогава, питам те? — Усмихнат, сграбчи дракона му и го хвърли извън таблото. — Надявам се ваше височество да ме извини. Кралят ви е пленен. Смърт в четири хода.

Принцът зяпна игралното табло.

— Но драконът ми…

— … е твърде далече, за да ви спаси. Трябваше да го преместите към центъра на битката.

— Но ти каза, че…

— Излъгах. Не вярвай на никого. И си пази дракона.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 14:29 от Аниш

# 2 863
  • София
😂
Ще ме убиете с тия зодии.
Аря е упорита, може и да е рогато.
Санса е водна зодия.
Съгласна. Като представител на водна зодия усещам Санса точно като такава. Според мен е рак. Раците често имат такова стечение на живота. В началото са наивни, понасят кофти неща и понякога предателства, хората им се качват на главата, но в един момент се учим на "живота" и помним причинените злини. Както тя каза "I am a slow learner, but I learn, thank you for your many lessons" Като еманация на зодията ми звучат тези думи.
Аря според мен е телец. Има упоритостта, находчивостта на рогато, но не  е овен, защото те са по- импулсивни. Тя е тиха, пресметлива и обмисляща, без много много емоции, водена от крайната си цел. Като телец. Simple Smile
Рамзи е скорпион според мен. Има садизъм в него, която друга зодия не притежава в такава степен. И провокацията му към Джон също си пасва не само на добър пълководец, а на човек, който знае как да удари и предизивика противника.
Денерис може би е дева. Има упоритостта, женската енергия да получава каквото иска, мъжете я харесват, но иска да оправя и света. Не понася несправедливости, но когато види, че светът не й прави евала и не вижда помощта й, й прикипява и яхва метлата дракона.
Джон също е рак. Праволинеен, честен и с много чест, не показващ чувствата си открито. Обича хората.
Тирион е много човечен. Не мога да преценя коя зодия е.
НК е овен. Самодоволен и много се перчи, че е badass, а го премахнаха за 10 сек. Laughing

# 2 864
Аз напускам темата до излъчването на епизода, този път реших да се пазя от лийкове, каквито вероятно ще се появят в близките часове. Желая на всички приятно гледане и дано се окажат кьор-фишек всички излезли досега спойлери и ни изненадат сценаристите приятно! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт