Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 463
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Като студентка дъщеря ми инсталира офис пакета безплатно. Това е за Германия, от университета ѝ дадоха активационен код. В Холандия нямат ли такава възможност?
Ясмина, ако не греша,  описаното от теб не е до държава,  а до инициатива на учебните заведения. Унито на дъщеря ми в Германия същата опция предоставя,  май 5 инсталации за един акаунт на 5 различни устройства. И защо казвам,  че не е до държава,  наскоро гледах на фасадата на 9 ФЕГ в София табелата на Майкрософт,  удостоверяваща,  че училището се ползва с тези преференции. Същата,  която видях и в Германия. И е супер удобно,  скапва ти се нещо на дадено устройство, амортизирано е вече, сменяш го,  анулираш тази инсталация и я прехвърляш на новия компютър,  нищо не се губи.

# 196
Скрит текст:
Извинявайте, но... малко несериозно е това. За да инсталира някои от програмите синът ми се обърна към модератор работещ към  Майкрософт който има оторизация за  достъп до определени нива . Пак казвам, и се надявам майката с дете в Бреда да чете - ако имате нужда от конкретна информация, пишете ми на лични, ще свържа сина си с вашия, за да получи яснота по повдигнатия въпрос.
Кое е несериозно?
Не обсъждам конкретно нито теб, нито твое дете, нито вашият случай. Изобщо.
Отговорих на въпрос на потребител. Пиша и как човек може да се сдобие легално с не особено скъп пакет, който за повечето хора върши работа, тъй като въпросът се повдигна също от друг човек.
Затова е темата - за да се споделя. Никой не ви задължава да ползвате нещо, което е споделено по нея.

Като студентка дъщеря ми инсталира офис пакета безплатно. Това е за Германия, от университета ѝ дадоха активационен код. В Холандия нямат ли такава възможност?
Ясмина, ако не греша,  описаното от теб не е до държава,  а до инициатива на учебните заведения. Унито на дъщеря ми в Германия същата опция предоставя,  май 5 инсталации за един акаунт на 5 различни устройства. И защо казвам,  че не е до държава,  наскоро гледах на фасадата на 9 ФЕГ в София табелата на Майкрософт,  удостоверяваща,  че училището се ползва с тези преференции. Същата,  която видях и в Германия. И е супер удобно,  скапва ти се нещо на дадено устройство,  сменяш го,  анулира тази инсталация и я прехвърляш на нов компютър,  нищо не се губи.
Да, това е друго. При нас, за жалост, не е опция към този момент.

# 197
Здравейте,
Наскоро се спомена за пълномощно от детето към родителя за представляване пред институции тук и за това пълномощното да е подробно ( с описани съответните институции). Въпроса ми е ако някой е правил такова подробно, дали може да постне ( или на лично) списък с възможните места пред които бих могла да го представлявам( опасявам се да не пропуснем нещо) ..

По-долу давам нашия текст. Банката не уважава такова пълномощно, там имаше друга процедура за да ни дадат право да оперираме с нейната сметка при нужда. Електронното банкиране върши най-добра работа, но преиздаване на карта и т.н. трябва да е с тяхно си пълномощно в техния офис.

Пълномощно
Подписанaта ........... с ЕГН ................ л.к. ............/..............г. издадена от МВР-.... с постоянен адрес ..............................................

Упълномощавам
Майка си ..................... с ЕГН ............... л.к. ............../1.............г. издадена от МВР-.............. с постоянен адрес .................................

За следното:
1.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред НАП, НОИ, НЗОК, РЗОК, Български пощи, куриерски фирми, Съд, Нотариус, като подава, подписва и получава декларации и документи от мое име в защита на моите права и интереси.
2.   Да внася и получава суми от мое име към/от гореизброените институции.
Пълномощното е безсрочно.

Упълномощител:                   Упълномощен:

# 198
Огромни благодарности 🌷

# 199
  • гр.София
Maestro към коя банка извадихте?Ние направихме две карти към една сметка ДСК-Мастеркарт и Виза.Понеже бях чувала за Маестро ,че почти навсякъде върви в Холандия,попитах за нея -отговора беше,че няма вече такава и Мастеркарт е аналогична на нея.Нещо по въпроса?
Маестрото е точно към дск. Не изваждат маестро освен ако изрично не си го поискаш. Миналият месец отидох да си взема новата карта маестро от дск, дават ми карта и гледам мастъркард, отказах се от нея а девойката ми казва ама така и така са ви я издали вземете си я. Казах й че си имам мастър, връщам маестро и маестро искам, защо ми я сменят без да съм пожелала!? Та, след два дни си получих новата маестро естествено срещу такса от 1.5€.

# 200

Здравейте, от скоро следя темата. Синът ми е приет в Leiden University. Последните седмици активно търсим квартира в Хага и Лайден. Ще сме благодарни за всяка помощ, в тази нелека задача. Ако някой търси съквартирант или познава такъв, както и ако се освобождава квартира в района.

# 201
Привет!

Знаете ли как стоят нещата с  IELTS и може ли изпитът да се вземе в 12 клас, т.е. в годината на кандидатстване?
Казали на дъщеря ми, че не можело и нямало как да кандидатства с изпит взет същата година, затова реших да попитам тук, преди да звъня в офисите им..

# 202
Сертификатът за език може са се предостави и в последния момент от кампанията,  стига да е изкаран с достатъчно точки,  необходими за прием.  До колкото знам,  всеки сертификат за език има тежест пред учебните заведения в рамките на 2 години. Синът ми изкара изпита си зимата на 12 ти клас,  а повечето му съученици го оставиха за по-късна дата.  Което не им попречи да кандидатстват след 12 клас.
Тази година,  в класа на малкия ми син,  има младеж който кандидатства в Холандия и има дата за явяване на IELTS края на юни.  Което също е вариант,  стига подготовката за матури и език да не идват в повече. Така че да,  съвсем логично е езиковия сертификат да се изкара в рамките на 12 клас.
Децата го изтеглят по-рано заради и без това ангажирания 12-ти клас.

# 203
GaliSB,
В Лайден е доста трудно с квартирите. Ще се опитам да поразпитам другата седмица. Дъщеря ни е на квартира там, ( тя е учила средно образование в Холандия) и доста време си търси квартира. Когато намериш стая, отиваш на вечеря със съквартирантите и трябва те да те одобрят. Казваше, че на такива вечери са идвали по 10на деца , кандидатстващи за стаята. Пиша за преди 3 години. Не знам дали още е така и как е при интернешанъли. Има си квартри, в които децата са само интернешанъли- там по-лесно ще намерите. Лайден го наричат малкия Амстердам и като местоположение е между Амстердам и Хага .Та по изброените причини, а и опита да се задържи стария му облик, съответно слабо застрояване, е трудно с квартирите и то за студенти.

*Дописвам се: В Холандия транспортът е изключително добър, бърз и редовен, но за съжаление скъп. Ако не намерите квартира, това все пак ви е вариант.Много от холандчетата пътуват( картата за тях е безплатна). И при нас понеже специалността е в два университета Лайден и Делфт, тя трябва често да пътува. Има заключено по едно колело на гарите в Делфт и Лайден и така.

fairytales,
Не съм сигурна, че всички унита приемат късно предаване на сертификата. Делфт например няма да приеме. За компютри например и Делфт и Айндховен правят първичен подбор по документи, след което има втори и трети етап на кандидатстването.
Има изпити и през лятото, и есента- проверете. Есента на 12 кл е ок
Имайте впредвид, че условията за кандидатстване в Холандия всяка година се променят, бих казала усложняват. Всичко е следствие на Брекзита , съответно децата с английски (не само българчета)се преориентират към Холандия.
А от 2020 ,както се очаква в Англия европейците да плащат такса интернешанали, това съвсем ще увеличи вълната към Холандия. Което пък прави холандците по-придричиви по процеса на кандидатстване.

Последна редакция: пт, 31 май 2019, 08:12 от rosss

# 204
Привет!

Знаете ли как стоят нещата с  IELTS и може ли изпитът да се вземе в 12 клас, т.е. в годината на кандидатстване?
Казали на дъщеря ми, че не можело и нямало как да кандидатства с изпит взет същата година, затова реших да попитам тук, преди да звъня в офисите им..

Синът ми държа същия изпит през октомври, 12-ти клас. През март, с. г., получи потвържденията си за прием в университетите, в които подаде документи с точно този сиртификат.

# 205
Привет!

Знаете ли как стоят нещата с  IELTS и може ли изпитът да се вземе в 12 клас, т.е. в годината на кандидатстване?

Нашите сертификати са от края на 11-сти клас. Нямаше проблеми. Валидни са 2 години.

# 206
Fairytails, може би повод за такова твърдение е комбинацията ВУЗ-ИЕЛТС, която Вие не посочвате, в смисъл конкретния срок за представяне на сертификата да не допуска технически възможност да се явиш в същата година в конктерен университет, което ми е супер странно, предвид факта, че дати за изпити има едва ли не всеки месец, че и по-често.... Омаше ограничение, че между две явявания трябва да са минали 3 месеца, доколкото си спомням, както и , че веднъж взет сертификата важи две години, други ограничения самият сертификат няма... Явяваш се, получаваш го в рамките на разумен срок, като си плащаш май те да  го пратят служебно в посочени им университети и това е.
Ако има ограничение някакво, то ще е именно комбинацията срок за подаване в конкретен университет- сертификат ИЕЛТС.

# 207
Така е.
Дори има по няколко дати на месец, с различни градове за явяване:
https://www.britishcouncil.bg/exam/ielts/dates-fees-locations
И резултатите излизат точно според времето, което е обявено за това. Можеш да си ги разпечаташ от сайта и ти пристигат и по пощата в оригинален документ. Много бяха точни, поне милата година. За преди това - не знам.

# 208
Хора, някой ползва ли klikvoorkamer при търсене на студентско настаняване? В Тилбург и Бреда има такава централизирана платформа насочена към студенти, тази година я ползваме, еми.. няма такъв  тегав механизъм. Всеки ден излизат стаи, играе се на рулетка, първи клик или  старшинство по дата на първа регистрация в сайта, обаче е много тегаво  - от месец кликва моят хубостник, а прогреса му е почти никакъв. Ако има ползващи платформата, нека се включат с насоки. Той ли бърка някъде, или системата така си работи... Мислехме, че щом е специализирана платформа за студентско настаняване бързо ще стане, а то вече месец се точи, и се колебая дали да не отиде до агенция и да наеме , вместо да чака кликвора и накрая  да свършат възможностите за настаняване. Много моля за  компетентно мнение, за което предварително благодаря на отзовалите се.

# 209
Най- добре е лично, ако има възможност.

Общи условия

Активация на акаунт