Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 434
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Благодаря за мненията за лаптопа. Аз предпочитам да е от там точно заради гаранцията и сервиза, но ако цените са много по-високи...

# 181
Именно - проверяваш цените, виждаш, ако има разлики, какви са и само ако са големи /с много по-ниски тук/, взимаш местното и пращаш. Иначе просто не си го представям сервизното обслужване. Предпочитам някой лев горница да дам, но да нямам този проблем. Който, ако се наложи, си става съществен.
Късмет!

# 182
  • под Витоша
По въпроса с картите -  дъщеря ми борави основно с холандската карта - там й привеждат заплатата и парите от ДУО и съответно от там си теглят парите за таксата и общежитието. Българската карта  използва само ако спешно й трябват пари - ние привеждаме от тук и след 1час тя си ги тегли от там от банкомат,  и пак на банкомат си ги внася в холандската карта.
За синът ми обаче на първо време мисля  да извадя дубликат към моята кредитна карта, докато си извади холандска. Мисля, че кредитните карти ги взимат навсякъде, за разлика от дебитните  Thinking.

# 183

За синът ми обаче на първо време мисля  да извадя дубликат към моята кредитна карта, докато си извади холандска. Мисля, че кредитните карти ги взимат навсякъде, за разлика от дебитните  Thinking.

Не се притеснявайте толкова каква карта ще има за начало.
Големите суми (такси, наеми сигурно можете и вие да платите).
А магазините са бели кахъри, ако не става, плаща в брой или отива в следващия.
Горе долу за месец ще има  и холандска карта. Сметките в банките за студенти са без такси- тегли и внася без такси. Така че какъв е проблема?

# 184
Точно така е, права е Ross. Изгодно е да си извадите сметка , защото децата ползват студентски пакет - той им урежда и застраховка, аналогична на нашата гражданеска отговорност за МПС,   а и обслужването на сметката е безплатно, или на символична такса.
Синът ми сподели. че кеш не е  ползвал там до момента. Всичко плаща през карта.  А аз превеждам наем и годишна такса директно към унито и ландлорда.. 
Относно компютъра и гаранцията, прави сте, и ние имахме дилема относно този момент, но пък ползата за нас беше, освен много по ниската цена за такъв клас машина, и факта, че тук в България му напълниха компютъра с всички необходими му програми. На практика той замина там с готов, пълен компютър, с всичко необходимо, плюс нужните му неща прехвърлени от стария. 

# 185
Здравейте,
Наскоро се спомена за пълномощно от детето към родителя за представляване пред институции тук и за това пълномощното да е подробно ( с описани съответните институции). Въпроса ми е ако някой е правил такова подробно, дали може да постне ( или на лично) списък с възможните места пред които бих могла да го представлявам( опасявам се да не пропуснем нещо) ..

# 186
Права Е GD, в най-добрия случай там ще купите комп с операционна система, офиса ще трябва или да си го приготвите от тук на флашка, както и други ползвани програми, или да си плащата за всичко с права.
Там достъп до торент тракери да не кажа няма, но но на 99% няма, не го забравяйте, всичко е с права, легално и се плаща.-
Колкото до сервиза - сериозните марки са с международна гаранция, която важи както в Бенин, така и в Америка. На гаранционната карта са посочени адресите. Разликата е , че у нас го носиш в сервиза, а там обикновено го изпращаш....
Отделно риска в БГ да купиш отказана за Европа пратка поради лошо качество е ясен, у нас просто няма действаща защита на потребителя.
Така че, всеки си преценя според казаните вече неща.
Дива, ако на момъка се наложи да изтегли на банкомат кеш, от кредитна карта ще ви се напукат петичките от такси... Може би не е зле да мине през банка и да заяви дебитна, пък Вие кредитна пак му издайте към Вашата, стига да не Ви чарджват с неприлична такса за поддръжка, питайте в банката, би следвало да е безплатна, поне за първата година, после ще я закриете. Така ще има две, едната за бек-ъп.
Пълномощно се сещам да са искали веднъж социалните, за подаване уверението за здравното осигуряване, за друго не е трябвало, поне при нас.

П.С. Пропуснах за пълномощното - ако има българска банкова карта на негово име, обезателно направете пълномощно във вида и формата, каквато банката иска (някои приемат генераллни, но повечето искат да е за конкретната банка и описани конкретните сметки и/или карти за които се дават права, в банката ще ви кажат), защото се налага да се оправят бакии - я карта блокирала, я нещо друго и ако го няма титуляра, ще стане едва когато се върне, да можете вие да реагирате тук по казуси с банката

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 13:36 от StefanB

# 187
Здравейте,
Наскоро се спомена за пълномощно от детето към родителя за представляване пред институции тук и за това пълномощното да е подробно ( с описани съответните институции). Въпроса ми е ако някой е правил такова подробно, дали може да постне ( или на лично) списък с възможните места пред които бих могла да го представлявам( опасявам се да не пропуснем нещо) ..

Да не забравите да го заверите нотариално само.
Навсякъде се ползва генерално безсрочно пълномощно освен там, където по закон е забранено. Напр. при сключване на брак и припознаване.  Laughing Ама то затова няма друг да му върши работата на студента. Ако толкоз му се прижени - все ще да го свърши и сам.
Мога довечера да ти снимам моето пълномощно и да ти го пратя, ако не ти се занимава с адвокати/нотариус да ти го го изготвя. Щом е генерално си има обобщаващи фрази, които се ползват, не можеш и няма смисъл всичко да изброяваш.
...
Цитат
офиса ще трябва или да си го приготвите от тук на флашка

Защо?
Може да се инсталира на място. Който иска да рискува с нелегален, ще си го направи където иска пак.  Grinning Ако е легален, ще си го закупи и инсталира също.
Миналата година за компютъра на сина си платихме легален пакет. Не сме и мислили да го пращаме с нелегален. Имаше някакви промоции лятото в един сайт, като се следи - намира се, та купихме и за още един от нашите компютри. Някакви 50 евро излезе за двата. Получаваш си кода и си действаш. А това може да стане навсякъде.
Сега той няма никакви проблеми с ползването на каквото и да било от пакета. Не му се налага да лъже системите при обновяването, не му изскачат предупреждения. Всичко си върви нормално.
Ще питам съпруга си за сайта и ще го постна довечера, който се интересува да си следи.

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 13:14 от Judy

# 188
 Джуди, официално едва под 40% от софтуера в БГ, ползван от хората, не от фирмите, е легален, затова и го споменавам. Българинът е свикнал да си тегли програмите от торент, имаше въпроси в темите и тук и в другите държави, именно за това.
Естествено, че може да си го купи, вече не е 200 евро, колкото беше само преди година, има и по-евтино. Но като вземеш едно, друго, трето и стават поне 200 евро. Е, казвам го, за да няма изненадани. Защото, ако у нас може и така и иначе, там няма опция. Плащаш си.

# 189
Джуди, официално едва под 40% от софтуера в БГ, ...
Това въобще не ме касае. Пращам детето си в бяла държава. С бял софтуер.  Joy За мен, лично, си е риск да го пратя с такъв, дето са го инсталира той и компания нелегално. Няколко еврака са бял кахър за всеки, който има пари да си учи детето дори в България. Какво друго да вземе? Нищо друго не му е трябвало - офис пакет и това е. Не му се е налагало да си качули разни други неща по компютъра.
Ето сайт, от тук може да се купи код и версията се тегли от сайта на Майкрософт:
https://m.scdkey.com/
В момента гледам офис 2016 /ние такъв купихме, за нас си върши чудесна работа/ Office2016 Professional Plus е на 40 долара.
https://www.scdkey.com/office2016-professional-plus-cd-key-global_1530-20.html

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 13:41 от Judy

# 190
Ako се касае само за офис пакет, с мед да го намажеш. Синът ми ползва Мая, аниматорски програми, програми подпомагащи писане на кодове, и още 5-6 специализирани платформи. На сайта на унито ги имаше като изискване. Майката която повдигна въпроса за компа изпраща дете в Бреда, меката на гейминга с Холандия, предположих че става въпрос за закупуване на машина от същия клас като на сина ми, затова се осмелявам да давам някаква информация. Минала съм по този път.

# 191
Не знам за други необходимости. Аз говоря за общия случай. На нас и на повечето хора това върши работа и си е легално.
За допълнителни програми може да се търси, но не са ме интересували.
Кой вече за какво и как ще си ползва машинката сам си решава. Дали ще си поема риск от нелегален софтуер - също. Но и нелегален ако иска, ще си го инсталира и на място, и в България.

# 192
Извинявайте, но... малко несериозно е това. За да инсталира някои от програмите синът ми се обърна към модератор работещ към  Майкрософт който има оторизация за  достъп до определени нива . Пак казвам, и се надявам майката с дете в Бреда да чете - ако имате нужда от конкретна информация, пишете ми на лични, ще свържа сина си с вашия, за да получи яснота по повдигнатия въпрос.

# 193
  • Варна
Като студентка дъщеря ми инсталира офис пакета безплатно. Това е за Германия, от университета ѝ дадоха активационен код. В Холандия нямат ли такава възможност?

# 194
Спомням си,  на страницата на унито,  заедно с параметрите на компютъра имаше подробен списък на  нужните програми,  както и любезно описание на цените на лицензираните продукти,  които,  разбира се могат да се закупят и там.  Подобно беше положението и с учебниците.  Към днешна дата с всички необходими му учебници той разполага онлайн.   Добре,  че не се хвърлих да купувам учебници...

Общи условия

Активация на акаунт