Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 485
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Съгласна съм с antea, макар че синът ми е в приложен университет. Но специалноста му не се изучава в академичен стил, плюс което с една магистратура в същия приложен университет , ако желае разбира се, би могъл да търси работа и при високите позиции от мениждърския ешалон. Неговите аргументи при избора на училище бяха - първо  и основно специалността, местата където тя се изучава в Европа ( в БГ  няма), ранкинга на самата специалност в различните унита, и разбира се - бюджетната граница. Там някъде се срещнаха изискванията му и смея да кажа, явно рисърчът му е бил на ниво - попадна на мястото си. Безкрайно доволен е, поне на този етап.  Но пак казвам - при него е по-скоро занаят.
Другият ми син, напротив, държи на академично образование. Не иска и да чуе за приложно. Той се водеше от същите критерии - специалност, ранкинг, бюджет. Имахме желание за ТУ Айндховен, но  макар че специалноста която той търси се изучава академично, ранкинга на университета не му допадна. Кандидатства в Германия, като избра четири университета, преха го навсякъде, и накрая записа ТУ Мюнхен. Типично за него и желанието му. 
Просто, както и antea отбелязва - желянието на студента е водещо. Разбира се, добре е да има максимално повече информация за предимствата и недостатъците на единия и другия вид образование, за да направи своя си информиран избор и да учи с желание през следващите пет или 6  години.

# 631
  • Варна
Говорила съм с преподаватели от приложен университет в Холандия на тема кой университет е по-добър и за какви кадри има повече търсене. Отговорът е: търсят се и завършили от двата вида университети. НО, ако фирмата иска да се програмира по вече формирано задание, да се направи сайт, или нещо друго по-рутинно, търси завършили приложен университет. Ако разработва нови продукти, които изискват измисляне на нещо по-иновативно, нов алгоритъм или др., предпочитат завършили академични университети.
В приложните университети в плановете на ИТ специалностите почти не се учи математика и алгоритмизация. Започва се с програмирането от първи семестър, дават се съвсем общи насоки и оттам нататък студентът започва сам, често на принципа "проба-грешка". В академичните пък се заляга повече на теория, а интензивното програмиране започва едва в края на следването. Добре е предварително студентът да знае какво може да очаква в един приложен университет, защото често за българите това е шок. Почти няма лекции, разчита се предимно на самоподготовка, работи се в екип по конкретни проекти, като студентите получават обратна връзка от преподавателите и насоки. За инициативни студенти, които лесно работят в екип и отиват със съзнание, че преподавателите няма да ги "водят за ръка", а ще трябва предимно сами да учат, приложен университет е подходяща среда. Но имайте предвид, че начинът на преподаване в българските средни училища и после в българските университети е по-близък до начините на преподаване в академичните университети в Холандия.

Лично за мен, академичните университети са по-добър и перспективен избор. Конкретно по дилемата Фонтис или ТУ Айндховен, бих препоръчала категорично ТУ.

# 632
Цитат на:  link=topic=1114104.msg39124667#msg39124667 date=1565178004
Според мен промяната на банковите сметки трябва да е от българската сметка, от която е преведена първоначалната такса, в холандска такава, открита когато студентът е вече на място, на негово име и от която университетът ще може чрез директен дебит да тегли редовно сумите за таксата.

Кофти е само, че вече седмица чакаме мейл от унито потвърждаващ че е записан за новия семестър за да му оправим тук здравните, но от унито мълчат.   
Моето момиче е в Бреда и края на учебната година като взе всички изпити получи писмо че може да продължи нагоре. А в стъдилинка промени данните на своята сметка, но още не са влезли да си дръпнат парите.

На някой дръпнаха ли от сметката?

При моя човек в Стъдинк има подадена българска сметка. Трябва да заяви холандската си.
След това, за студентите, които не са вече първи курс, първото плащане /"дръпване от сметката"/ ще е на 25.09. Така той е прочел в сайта на университета си, излизало като падеж в същата платформа, а и ми го потвърдиха току-що и от Интеграл, където питах, за да не се окажем в забава. Понеже ми се видя късна тази дата, особено като сравних с миналата година.
За първокурсниците датите са просто по-различни. При втори курс и нагоре причината за по-късната дата била целта да се изравни момента на тегленето с този при студентите, които имат заем за таксата за обучение, тъй като средствата по заема ще им се преведат също след 20.09 по сметките, от които университетите ще си ги теглят.
Апропо, понеже синът си работи на място и е ходил до университета, та в неговия поне хората са в отпуска и административни дейности ще се вършат спокойно нейде след 20.08. Преди това - ако намери човек само. В момента е почивно. Удостоверение за записал се студент ще си вземе в по-работно време.

Здравейте, детето ми е прието във Фонтис Айндховен, платили сме депозит, стягаме се да заминава и днес получава мейл, че е приет и в Технически университет, Айндховен Ако приеме - губи квартирата от Фонтис, трябва да търси друга за инфарктно кратък срок...То не иска, защото каза, че ако трябваше да го приемат щяха още през май... Иска да остане във Фонтис. Аз не знам дали е правилно това решение... Та, въпроса ми е - има ли друг с такава дилема?
Ние имахме подобна, т.е. аз имах, тъй като моят човек си беше взел решението. Сега е доволен и по негови думи пак би взел същото.
Няма единно решение. Зависи от насочеността на студента.
Аз бих огледала и двата /ако бях самия студент/ и бих се опитала да разговарям със студенти от тях и със завършили такива относно реализацията в професионален план и възможността за продължаване на обучението, вкл. и на други места. Стига да мога да намеря. В нашия случай намерихме дори няколко учещи, както и завършили и работещи. И студентът беше посетил на място и двата университета.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 15:44 от Judy

# 633
Според мен промяната на банковите сметки трябва да е от българската сметка, от която е преведена първоначалната такса, в холандска такава, открита когато студентът е вече на място, на негово име и от която университетът ще може чрез директен дебит да тегли редовно сумите за таксата.

Точно так е. Тази пролет от щудиенлинк искаха синът ни да представи сметка от която ще се преведе годишната му такса. Някак си в бързината, незная защо, но му дадох сметката си в paysera. Първосигнално не съобразих да му кажа, че е логично да си посочи своята сметка. Както и да е, преведох сумата през PAYSERA директно към унито, с цитираното основание и упоменат студентски номер. Още на следващия ден имаше мейл с потвърждение на получената сума. Догодина, живот и здраве, ще си превежда той от своята сметка.   Кофти е само, че вече седмица чакаме мейл от унито потвърждаващ че е записан за новия семестър за да му оправим тук здравните, но от унито мълчат.   
Не сте разбрали за какво става въпрос...

# 634
Здравейте!
Остават ми последни 2 седмици в България и гледам да подготвя всичко преди заминаването си за Маастрихт. Едно нещо не ми стана ясно и ще съм благодарна на малко разяснение. Какво се случва със здравноосигурителните права в България докато децата Ви са студенти в Холандия?Тъй като бакалавърската ми степен бе в български университет, не съм се замисляла по този въпрос. Но сега като ми предстои заминаване се опитвам да направя максимално много неща, за да си спестя бъдещи главоболия. Вие как процедирате със здравната осигуровка на Вашите студенти? Внасяте ли всеки месец определена сума (или накуп), или по някакъв начин този въпрос е уреден от университета в Холандия?

# 635
Здравейте!
Остават ми последни 2 седмици в България и гледам да подготвя всичко преди заминаването си за Маастрихт. Едно нещо не ми стана ясно и ще съм благодарна на малко разяснение. Какво се случва със здравноосигурителните права в България докато децата Ви са студенти в Холандия?Тъй като бакалавърската ми степен бе в български университет, не съм се замисляла по този въпрос. Но сега като ми предстои заминаване се опитвам да направя максимално много неща, за да си спестя бъдещи главоболия. Вие как процедирате със здравната осигуровка на Вашите студенти? Внасяте ли всеки месец определена сума (или накуп), или по някакъв начин този въпрос е уреден от университета в Холандия?

Снабдяват се с удостоверения от университетите в Холандия, в които пише, че са студенти и срока, за който са записали съответната учебна година. След това тези удостоверения се изпращат тук, превеждат се на български език и се носят в НАП за зачитане на осигурителните права. За лятото, когато не са студенти, плащаме тук здравните осигуровки на място. И така тези осигуровки не са прекъснати у нас.
За Холандия моят син се снабди с Европейска Здравноосигурителна карта от ДСК и веднъж ходи на лекар на място без проблем за някакъв рутинен преглед. Повече не му се е налагало. Не му се е налагало и лечение там. Ако студентът работи в Холандия, вкл. и почасово, се осигурява на място. Ако не - има и здравни застраховки.
Ето за ЕЗОК официална информация:
https://www.ezok.bg/Zaiavlenie.html
Права:
https://www.ezok.bg/rights.html

# 636
  • София
Rosselyn, здравното осигуряване е обсъждано неведнъж в темата, но за да не се ровиш назад и да търсиш - с две думи - всички български студенти са осигурени за сметка на държавата, независимо къде учат. Учещите в България не е необходимо да предприемат нищо, а тези, които са записани редовно в чужди университети трябва да подадат в НАП уверение от университета, че са записани за съответната година. Важно е в него да са споменати датите - примерно от септември 2019 до септември 2020, също така и формата на обучение - приема се само фул тайм, т.е. редовна форма. Естествено това уверение трябва да бъде преведено на български език, НАП не боравят с езици Simple Smile  
Judy, ние никога не сме плащали здравни осигуровки за лятото, тъй като учебната година се води от септември до септември и така е записано в уверението от университета.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 09:18 от Sash

# 637
За лятото от миналата година, преди първи курс, платихме двата месеца - юли и август. Тогава не се водят нито студенти, нито ученици. Защото още не бяха почнали учебната година като първокурсници. Това лято не сме.
За първа година говорим.
Дамата, която пита, заминава да учи магистратура и е първа година. Не знам кога е завършила тук бакалавърската степен, твърде вероятно е да е през юни също, ако е било тази година. За това време тя ще си провери до кога й върви осигуровката като студент у нас.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 10:21 от Judy

# 638
Rosselyn, здравното осигуряване е обсъждано неведнъж в темата, но за да не се ровиш назад и да търсиш - с две думи - всички български студенти са осигурени за сметка на държавата, независимо къде учат. Учещите в   
Judy, ние никога не сме плащали здравни осигуровки за лятото, тъй като учебната година се води от септември до септември и така е записано в уверението от университета.

Осигурени са българските студенти, да, но до навършването на фиксирана нормативно възраст, ако не бъркам  26 години (май толкова беше границата). След това се осигуряваш сам.

За лятото се плаща само преди първата година, за няколко месеца, от юни до септември, после единствено се представят уверенията от учебното заведение.

# 639
За лятото от миналата година, преди първи курс, платихме двата месеца - юли и август. Тогава не се водят нито студенти, нито ученици. Защото още не бяха почнали учебната година като първокурсници. Това лято не сме.
За първа година говорим.
Дамата, която пита, заминава да учи магистратура и е първа година. Не знам кога е завършила тук бакалавърската степен, твърде вероятно е да е през юни също, ако е било тази година. А може и по-рано да е било. За това време тя ще си провери до кога й върви осигуровката като студент у нас.

Изключително много Ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори! В такъв случай ми остава само да се снабдя с уверение, че съм студент в университета. Декември месец се прибирам и може би тогава ще отида до НАП, за да предам преведеното уверение.
Judy, аз в момента работя, така че осигуровките ми са покрити от работодателя, но напускам другата седмица, за да се подготвя за заминаването (завърших през октомври 2018 бакалавърската си степен).

# 640
За първа година говорим.
Дамата, която пита, заминава да учи магистратура и е първа година. Не знам кога е завършила тук бакалавърската степен, твърде вероятно е да е през юни също, ако е било тази година. А може и по-рано да е било. За това време тя ще си провери до кога й върви осигуровката като студент у нас.

Изключително много Ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори! В такъв случай ми остава само да се снабдя с уверение, че съм студент в университета. Декември месец се прибирам и може би тогава ще отида до НАП, за да предам преведеното уверение.
Judy, аз в момента работя, така че осигуровките ми са покрити от работодателя, но напускам другата седмица, за да се подготвя за заминаването (завърших през октомври 2018 бакалавърската си степен).
Peace
Значи само удостоверението си вземи от университета и гледай в него да пише, че си студент на пълно време и да има посочени дати от - до на учебната година. Университетите си имат стандартни бланки.
Скокни и до ДСК да си вземеш ЕЗОК, за всеки случай.
Успех! Дано ти допадне Холандия и обучението в нея!

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 12:53 от Judy

# 641
...Скокни и до ДСК да си вземеш ЕЗОК, за всеки случай...
За информация: Издава се за 2 седмици от заявяването (не можеш да си я вземеш по-рано). Валидност 1 година.

# 642
Mоже и в Алианц, по-спокойно е. Носи си личната карта. Не струва нищо.

# 643
Здравейте. Някой ползвал ли е платформата за преводи revolut и какви впечатления има. Гледам, че издават карти, с които може да се тегли навсякъде. Това може да е по-добър вариант от правенето на банкова сметка и карта в българска банка, но ми се ще някой да сподели, ако има опит. Прочетох по-назад мнения от потребители, които ползват paysera и transferwise, но там мисля, че не предлагат карти. Аз се опитах да платя таксата за университета и наема за първия месец през банка, уж за по-сигурно и като за първи път, но в клона на ПИБ не можаха да се спарвят, което много ме озадачи. Накрая ги преведохме от немската карта на другата ми дъщеря. Базкрайно благодаря на Mamita Evita, която преди 2 месеца предолжи тук квартирата, която напуска нейният син в Грьонинген. С малко забавяне, но вече имаме подписан договор.

# 644
...Прочетох по-назад мнения от потребители, които ползват paysera и transferwise, но там мисля, че не предлагат карти.
Наши познати я ползват, аз получих карта Виза от paysera...

Общи условия

Активация на акаунт