Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 491
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
Има ли студенти първокурсници Фонтис Айндховен, които са наели квартира от Friendly Housing?
Получили ли сте мейл с някаква промяна на банкови сметки и как го тълкувате?

Тълкувам го като промяна в банковата сметка по която да се превеждат месечните наеми, спрямо упоменатата в договора. Тази, по която направихме превода по тяхно указание, беше различна от посочената в договора.
Най-добре да им пишете за уточнение.

# 616
  • София
Според мен промяната на банковите сметки трябва да е от българската сметка, от която е преведена първоначалната такса, в холандска такава, открита когато студентът е вече на място, на негово име и от която университетът ще може чрез директен дебит да тегли редовно сумите за таксата.

# 617
Здравейте,
Някой може ли да ми каже как да си взема онлайн час за общината в Енсхеде?
пишете в гугъл „municipality "enschede" – име на града - make an appointment“ и като тръгнете да записвате час, от опциите избирате тази – Verhuizing vanuit het buitenland EU 

# 618
Според мен промяната на банковите сметки трябва да е от българската сметка, от която е преведена първоначалната такса, в холандска такава, открита когато студентът е вече на място, на негово име и от която университетът ще може чрез директен дебит да тегли редовно сумите за таксата.

Точно так е. Тази пролет от щудиенлинк искаха синът ни да представи сметка от която ще се преведе годишната му такса. Някак си в бързината, незная защо, но му дадох сметката си в paysera. Първосигнално не съобразих да му кажа, че е логично да си посочи своята сметка. Както и да е, преведох сумата през PAYSERA директно към унито, с цитираното основание и упоменат студентски номер. Още на следващия ден имаше мейл с потвърждение на получената сума. Догодина, живот и здраве, ще си превежда той от своята сметка.   Кофти е само, че вече седмица чакаме мейл от унито потвърждаващ че е записан за новия семестър за да му оправим тук здравните, но от унито мълчат.   

# 619
Само че аз питах за нещо съвсем различно:
Dear tenant,

Unfortunately we have had to conclude that there is an default mentioned in your rental agreement..
At article 4.5 of the rental agreement states that the deposit and rent may be transferred to IBAN ...in the name of Friendly Housing BV

However, this is incorrect. The correct IBAN ... in the name of St. Derdengelden Friendly Housing.
Please make sure that the funds will be transferred to this bank account number for now, and for future rental payments?

Просто първосигнално се притесних дали всъщност не искат да кажат че по грешната сметка сме превели и първата сума..
А после - че някой ни пуска спам мейл с цел облага..

# 620
Имат телефон. Обадете им се и ги питайте какво е наложило промяната.

# 621
ами тук е дадена банковата сметка, проверете дали съвпада - https://friendlyhousing.nl/en/contact

# 622
  • гр.София

Кофти е само, че вече седмица чакаме мейл от унито потвърждаващ че е записан за новия семестър за да му оправим тук здравните, но от унито мълчат.   
Моето момиче е в Бреда и края на учебната година като взе всички изпити получи писмо че може да продължи нагоре. А в стъдилинка промени данните на своята сметка, но още не са влезли да си дръпнат парите.

На някой дръпнаха ли от сметката?

# 623
ами тук е дадена банковата сметка, проверете дали съвпада - https://friendlyhousing.nl/en/contact
Сметката тук е тази по която платихме и тази която е вписана в договора. И упомената в горния мейл като грешна.
Така или иначе няма да правим друго плащане преди студента да пристигне на място. Така че надявам се там да се разбере какво имат предвид.

# 624
а защо просто не им препратите имейла, който ви съобщава за грешната сметка, за да потвърдят дали е от тях, така поне ще ги уведомите, че някой разпраща от тяхно име фишинг имейли, на какъвто прилича този, който сте получили

# 625
а защо просто не им препратите имейла, който ви съобщава за грешната сметка, за да потвърдят дали е от тях, така поне ще ги уведомите, че някой разпраща от тяхно име фишинг имейли, на какъвто прилича този, който сте получили
Вече няколко пъти на служебната поща, а и на личната получавам мейли на които се вижда, че реалния мейл е скрит и съвсем различен от изписания (позиционираш мишката отгоре и се отваря прозорче с адреса). Все за банкови данни "препотвърдете си кода за...", за заявяване на карта към сметка, но да си дам номера на сметката и на линка кодове... Все едно банката ми нямат сметката Thinking
Препращам на тези за които се представят, те да си ги търсят Hands V Това мноооого ми прилича на фишинг мейл. Бих се обадила и бих препратила!

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 18:44 от peneva_a

# 626
Здравейте, детето ми е прието във Фонтис Айндховен, платили сме депозит, стягаме се да заминава и днес получава мейл, че е приет и в Технически университет, Айндховен 🤔Ако приеме - губи квартирата от Фонтис, трябва да търси друга за инфарктно кратък срок...То не иска, защото каза, че ако трябваше да го приемат щяха още през май... Иска да остане във Фонтис. Аз не знам дали е правилно това решение... Та, въпроса ми е - има ли друг с такава дилема?

# 627
аз нямам такава дилема, но бих споделила мнението си,  ако се интересувате от чужди такива

но преди всичко, детето ви запознато ли е с разликите между двете учебни заведения като стил и интензитет на учене и потенциалните кариерни възможности след завършване на едното и на другото?

# 628
...но преди всичко, детето ви запознато ли е с разликите между двете учебни заведения като стил и интензитет на учене и потенциалните кариерни възможности след завършване на едното и на другото?...
ясно му е, че едното е академично, а другото - повече практично. Той предпочита по-практичното, беше във Фонтис на ден на отворени врати и му хареса. Предполагам, че техническия университет е по-престижен, но не знам дали не е прекалено тежък. В крайна сметка решението е негово... Аз просто се притеснявам... Ще ми е интересно Вашето мнение, благодаря.

# 629
само моля да не приемате мнението ми като съвет или препоръка, защото е изцяло само мое, базирано на собствените ми разбирания за образование и донякъде е крайно - та, казано това, не смятам обучението в приложните учебни заведения за истинско висше образование, а по-скоро за някакво професионално обучение, идеално пригодено за конкретните нужди на примерно холандската икономика за кадри от нисък и максимум среден ешелон, и заради това понякога изпитвам недоумение защо толкова много българи са готови да похарчат немалко пари и да се търпят лишения и проблеми /квартирите/ в името на такава перспектива

в такава връзка винаги бих предпочела академичен пред приложен, за собственото си дете

но ако вашето дете наистина иска да учи точно това и точно във Фонтис, очевидно ще трябва да се съобразите, просто е важно наистина да е заради осмислен избор, а не заради нещо такова битово като наличието на квартира

успех в решенията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт