Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 398
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте! Blush

Четох темите, както и доста информация в интернет, но сякаш се обърках още повече.
Ние сме 11ти клас, до скоро съвсем неориентирани, а вече на вълна Холандия.
Та, въпросът ми е: При кандидатстване преди края на 12ти клас, как стоят нещата със справката, която се взима? При всички специалности ли важи като опция и по-добър ли е варианта да изчакаме дипломата?

Много благодаря предварително за помощта. Тепърва почваме да търсим информация и все още сме на Вие с цялата ситуацията. Relaxed

# 121
Мисля си нещо друго относно кандидатстването за общежития.На определената дата отворим акаунта й от 2 различни компютъра и кандидатстваме за 2 различни стаи едновременно ,дали ще ни блокират?Няма да открия топлата вода ,но искам да чуя вие какво мислите.

# 122
Здравейте! Blush

Четох темите, както и доста информация в интернет, но сякаш се обърках още повече.
Ние сме 11ти клас, до скоро съвсем неориентирани, а вече на вълна Холандия.
Та, въпросът ми е: При кандидатстване преди края на 12ти клас, как стоят нещата със справката, която се взима? При всички специалности ли важи като опция и по-добър ли е варианта да изчакаме дипломата?

Много благодаря предварително за помощта. Тепърва почваме да търсим информация и все още сме на Вие с цялата ситуацията. Relaxed

Не ми стана ясно за коя точно справка (вероятно академичната, щом сравнявате с дипломата) е въпроса Ви, но при всички случаи няма как да се обобщи. Набелязвате си университети и специалности и четете условията за прием за конкретната специалност. В общия случай се изисква справка, на някои места искат прогнозируем (предиктибъл) успех, но той не е основен критерий за приема, по-скоро е цялостния профил и главно мотивационното писмо, евентуално интервю по телефона или скайп...За някои специалности се изизсква и допълнителен изпит - четете напред по темите. Дипломата, при предложено място на студента, се явява само като условие за да те запишат, не съм чул някъде да има драми с конкретни изисквания за 6-тици на матури, или поне 5.80 по даден предмет, както е на Острова....
Но пак - отваряте сайта и четете условията, всичко си пишат администрациите.
Отделно, ако чакате да вземете  дипломата, ще можете да кандидатствате за зимния семестър, от януари следващата година, защото кандидатстването за есента обикновено приключва до януари-март в годината на завършване и през април вече са ясни бъдещите студенти за есенния (от септември) семестър, като за да потвърди окончателно приема им, университетът изисква от тях  да представят диплом, след като го получат, често условието е да не бъде по-нисък от 5.00 примерно, но пак зависи от университет, специалност...

Колкото до варианта да се финтира системата за кандидатстване за общежитие с два компютъра - не съм чул някой да се е похвалил, че го е направил или е опитал. Предполагам, защото има само един начин да се разбере става ли- ако опиташ, а риска да те блокират и така изобщо да се лишиш от шанса да вземеш стая,  стои. Така че, всеки си носи риска и си решава какво ще направи...
Но ако така и така рискувате, защо само от два компютъра, ако хванете родата, може да пробвате и от повече места... Така де, да им покажете на холандците балканския гений.... 

# 123
  • София
В подкрепа на StefanB Дори и да не те блокират и успееш, букването е със силата на договор, ще си задължен да плащаш 2 наема.

# 124
Здравейте, ние все още не сме купили самолетен билет. Напоследък обмисляме вариант дали да не пробваме да отидем с автомобил!?? Моля дайте съвет, ако някой има опит в това? Колко време отнема пътуването реално /Гугъл го дава 22часа/ и разумно ли е да го направим без нощувка по пътя?

P.S.  И тримата сме шофьори, но аз едва ли ще се престраша да шофирам зад граница. Синът ми шофира от една година и мъжът ми е абсолютно сигурен, че може да му е втори шофьор- има навъртяни почти 20 000км , ходил е с колата до Ниш и до Солун сам с приятели.

Здравейте,
синът ми е в Холандия вече трета година. Всяко лято ( през август) го караме с колата до там. Изключително приятно преживяване. Но за да не изморително, не правим нощни преходи. Нормално е да се отиде с 2 нощувки до там - обикновено едната е в Австрия, другата в Германия. И въпреки това първият и последният преход са по около 1000- 1200 км. Което е за предпочитане с двама шофьори, за да е комфортно на всеки. Мога да бъда полезна с пробвани маршрути през красиви места.

# 125

Скрит текст:
Здравейте,
синът ми е в Холандия вече трета година. Всяко лято ( през август) го караме с колата до там. Изключително приятно преживяване. Но за да не изморително, не правим нощни преходи. Нормално е да се отиде с 2 нощувки до там - обикновено едната е в Австрия, другата в Германия. И въпреки това първият и последният преход са по около 1000- 1200 км. Което е за предпочитане с двама шофьори, за да е комфортно на всеки.

Мога да бъда полезна с пробвани маршрути през красиви места.

Аз се абонирам, моля.
Предполагам че не ползвате най-преките, а по-живописните пътища.

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 14:02 от Judy

# 126
Преди много години участвах в един американски форум за Хироус 3.
Та си спомням коментарите там за букване на КомикКон. Съвсем като в Биг бенг.
Та да се определят подобни подходи като балкански, български е малко странно.
Всичко, което чета за наемане на квартира за студент в Холандия асоциира в мен негативи към холандците и абсурдната им система, а не към родители, търсещи варианти да осигурят дом на детето си.
Знам, че там са по-бели хоратс, ама...

# 127

Нормално е да се отиде с 2 нощувки до там - обикновено едната е в Австрия, другата в Германия. И въпреки това първият и последният преход са по около 1000- 1200 км. Което е за предпочитане с двама шофьори, за да е комфортно на всеки. Мога да бъда полезна с пробвани маршрути през красиви места.

Общо маршрута е 2200 км  ( До нас са 2160, а Холандия не е голяма и това са километрите , изключая Гронинген . До там да е една идея повечко). Няма как при две нощувки първият и последният ви маршрут да са по 1000-1200 км.

Австрия е средата на пътя, но може да се спи и около Будапеща

* Дописвам се: От София

Всичко, което чета за наемане на квартира за студент в Холандия асоциира в мен негативи към холандците и абсурдната им система, а не към родители, търсещи варианти да осигурят дом на детето си.
Хората не са имали никакви проблеми със студентските квартири до преди време. Можеш да си представиш колко ни се радват, че заради нас , няма квартири и за техните деца.
Дано и те не ни затворят кранчето скоро

И едно принципно правило за Холандия. Ако според тях си нарушил правилата, първо си плащаш глобата, пък после, ако искаш, ходи ги съди, че ти си прав а те не са разбрали.
И за нарушения с колите. Нямат точкова система. Само доста сериозни глоби.
Например: За шовиране в аварийна лента ( ама няма, че само 50 метра преди завоя и за да освободиш задръстването)- 330 евро. Мисля, че ако не си носиш книжката е 500 евро. Първото е изпитано на собствен гръб, второто съм просто предупредена.

Последна редакция: нд, 26 май 2019, 02:21 от AnMary

# 128

трябва да призная, че и аз така.... на някакво подсъзнателно ниво, от цялата натрупана информация по този въпрос; има нещо силно недомислено в този модел - добре сте дошли всички при нас, ама се оправяйте както можете

разбирам, че им е такава системата - да записват буквално всеки, който пожелае /някъде с по-стриктен подбор, но пак не се е чуло почти за някой неприет/, пък да пресяват на изходните изпити, обаче някак покрай това не е лошо да се инвестира и в кампуси, и в общежития, и в организация на учебните процеси, които да са по-адекватни на този наплив /и не, надали българите са големият проблем/, провокиран от относително ниската цена за образование, в смисъла на учебни такси... която пък тотално се компенсира от доста завишената цена на битово съществуване в по-скоро компромисни условия

# 129

трябва да призная, че и аз така.... на някакво подсъзнателно ниво, от цялата натрупана информация по този въпрос; има нещо силно недомислено в този модел - добре сте дошли всички при нас, ама се оправяйте както можете

разбирам, че им е такава системата - да записват буквално всеки, който пожелае /някъде с по-стриктен подбор, но пак не се е чуло почти за някой неприет/, пък да пресяват на изходните изпити, обаче някак покрай това не е лошо да се инвестира и в кампуси, и в общежития, и в организация на учебните процеси, които да са по-адекватни на този наплив /и не, надали българите са големият проблем/, провокиран от относително ниската цена за образование, в смисъла на учебни такси... която пък тотално се компенсира от доста завишената цена на битово съществуване в по-скоро компромисни условия
Peace
Категорично българските и никои други студенти, сами по себе си, не могат да са такъв проблем. В крайна сметка те и съответният университет са се договорили за предоставянето, респективно получаването на образователна услуга. И сам там на съвсем легално и законно основание. Ако са им много студентите от чужбина и желаят да ограничат броя им, понеже им е проблем с настаняването и квартирите, холандците щяха да си ограничат приемите. Студентите и родителите им са последните, които са виновни за ситуацията.
Моят студент от организацията на учебния процес не се оплаква. Много му понася, както и цялото пребиваване и обучение в Холандия. Вярно, че си намери бързо квартира чрез познат, но си го отчитаме просто като един голям късмет и сме с ясното съзнание, че това евентуално би ни било и на нас големият проблем. Сега той пък помогна на едно братовчедче с квартира и така вървят нещата... Но определено смятам, че има какво да се мисли и проработи от самите холандци в посока поне устройване на студентите с общежития.

Цитат
Общо маршрута е 2200 км  ( До нас са 2160, а Холандия не е голяма и това са километрите , изключая Гронинген . До там да е една идея повечко). Няма как при две нощувки първият и последният ви маршрут да са по 1000-1200 км.
Зависи откъде пътуват хората. Дамата си пише, че ползват "маршрути през красиви места", което според мен не означава, че това са най-преките такива. Човекът може да иска както да стигне от т.А до т.В, така и да се поотклони, за да види нещо интересно по пътя, ако има мерак и време.
Което, например, планираме и ние и затова помолих Zvetlina да сподели.

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 14:39 от Judy

# 130
Хората не са имали никакви проблеми със студентските квартири до преди време. Можеш да си представиш колко ни се радват, че заради нас , няма квартири и за техните деца.
Дано и те не ни затворят кранчето скоро

Така написано трябва да им съчувствам?
Всеки има право да си затваря кранчето, сегашната обстановка показва, че който се опитва солено му излиза.
И като цяло - убедена ли си коя би била губещата страна? Тази, която ще си спре потока от свежи умове или тази, която ще си премести дадената държава в съседния крачол и ще отиде да учи другаде?
Фактите са, че в момента има проблем с квартирите, който не схващам защо трябва да се неглижира, че даже и недоволство да не може да се изкаже.
Най-лесно е Унито да си каже - при нас е така, не е наша отговорност да съдействаме за настаняване на нашите студенти. Но... звучи кофти.

# 131
OK, приемам критика, че си позволих да вметна непремерено балканската склонност да заобиколим правилото и да намажем с изключение.
Прави сте, че където може да се направи - вероятно всеки би го направил, но в някои части на Европа хората са възпитани така, че няма да видиш някой който да пререди опашката "само за да попита" или да мине по аварийната лента и да застане най-отпред, мигвайки с аварийките "благодаря, че си балък"
На мен лично този начин на поведение на масата, налагащ се все повече у нас и по нашия регион ( и превземащ модела на поведение на всеки, щото никой не желае да е прекаран) ме отвращава. И затова реагирам така. Сигурно защото съм от балъците, ама си е за моя сметка.
Рос ненапразно каза нещо много важно - всяко нахалство и безобразие там има материално измерение, при това солидно. Ако искаш....
Понеже у нас (а и в Сърбия, Черна гора, Молдова, Румъния че и Русия дори, тези, дето глобяват са нефелни и за 20 евро  лв чудеса правят, затова и модела на поведение ни е такъв.

Всеки си знае.
Съжалявам, ако някой съм обидил.
Колкото до организацията в Холандия, както и в Германия - ами има много желаещи и малко общежития, просто се чака ред, това е.
Пак - ако искаш.
Що у нас няма проблем със студентското настаняване (изключвам общежитията по за 30 лв/месец с всичко включено, дето почти ги няма) - ами защото стандарта позволява на всеки да си прати детето на квартира. И квартири бол....

# 132
Всъщност кой тук какво правило планира да заобиколи? Къде е записано това правило и съответната санкция за нарушаването му?
Участието от няколко ай-пи адреса за квартира, ако това се допуска от системата и няма изрична забрана, не може да се приравнява тъй издебело на нарушения на закон за движението по пътищата, например. Или става въпрос за друго нарушение? Какво е то?
Аналогиите малко нещо не издържат и звучат необосновано грубо. Прекалява се, наистина.
Скрит текст:
Хайде стига с тия обиди вече. Повечето тук сме излизали в чужбина. И не е като да не сме виждали и местни хора да нарушават различни правила и ако системата позволява, да я избиколят, че и направо да я нарушат. Всеки си носи последствията накрая, ако е нарушил правило и му наложат санкция за това. Просто у нас е често срещано не защото хората са по-кофти "мат'рял" /както казват едни еднокнижници/, а защото системата позволява да се правят нарушения и контролът е недобре провеждан.
А у нас няма проблем със студентското настаняване по друга причина - студентите са намалели през последните 10-20 години в пъти по очевидни причини.Населението се стопи, като мартенски сняг. Затова има квартири бол. Че и места по общежитията.

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 14:48 от Judy

# 133
OK, приемам критика, че си позволих да вметна непремерено балканската склонност да заобиколим правилото и да намажем с изключение.
Не съм съгласен.
Не виждам заобикаляне на правило и търсене на изключения в обмисляне на варианти за спазване на правилото.
Критерии няма - който е пръв, той печели.
Ако имам или си платя за бърза интернет връзка - това заобикаляне на правилото ли е или резонна подготовка за него?
Ако си заредил предварително желаните стаи - шмекеруване или далновидност е?
Ако НЕ Е забранено букването на 2 стаи и после избора на една от тях, за което реално беше въпроса - има ли проблем да се направи или не?
А ако е забранено... просто трябваше да се каже - забранено е и толкова. Вместо да се говори за Хитър Петър.

Въобще, тълкуването на термина "Заобикаляне на правилата" ми е доста комплициран. Заобикалянето означава, че не се нарушават. И на практика се прави масово от всеки бизнес и всеки гражданин в една или друга ситуация.

ПП - Реално за казуса с букването от две машини за мен вариантите са тоно 3:
1. В правилата е описано, че не можеш да букнеш повече от 1 стая.
2. В системата е блокирана възможността да направиш втора резервация докато имаш друга активна.
3. При положение, че 1 или 2 не е валидно - то няма никакъв проблем да букнеш 2 стаи и ако после някой те санкционира за това ще бъде напълно неправилно - реално ще санкционира теб заради свое недооглеждане.

# 134
Всъщност кой тук какво правило планира да заобиколи?

има се предвид споделената идея от майката по-горе, до която вероятно са стигнали от отчаяние от процедурите и бъгавите сайтове на организациите по настаняване, да пробват резервация за общежитие от два различни компютъра едновременно

и моят съвет също е да не го опитват, но идеално я разбирам как са стигнали до тази мисъл

Общи условия

Активация на акаунт