Фентъзи и фантастика - 17

• 15 443
  • 726
  •   1
Отговори
# 315
Прочетох Проходът на Кронин. Слабо, Слабо, Слабо.  И още по-слабо.
Книгата е разделена на 9, части при това - неравномерна. Първата част, която е нещо като въведение може спокойно да я пропуснете. Проблема е че става дума за около 50-100 страници.
Събитията реално започват да се случват една след основаването на колонията,  при това - изведнъж имаме съвсем други герои (от старите герои остава само Ейми и тя ше се появи още около 30-40 страници след началото на втората част). Като цяло - Проходът е нещо като книжна версия на "Живите мъртви", но в много по лош вариант.
Имам забележки и относно начина по който Кронин не разглежда едновременно в хронологически план цялата група, а отделя някой герой, впоследствие той се появява и трябва пак да четем какво е станало с него. На два пъти се обърках така - дали героят е умрял и ние четем спомените, докато е бил жив или смъртта е избегната в последния момент.
Този тип съспенси не са ми интересни, определено.
Както казах книгата е на нивото на Лешоядите на Симънс като сюжет, с разликата, че там поне има еротика - за разнообразие.

# 316
Аз обичам ретроспекции и многопланови сюжети, но зависи как са поднесени от автора.

Вече съм горе долу до средата на Др.Стоун - много приятна манга, няма нищо твърде извратено или неприлично (от това само малко), което е глътка свеж въздух Simple Smile 

Скрит текст:
Може би просто е предназначена за по-млада аудитория и затова е по-лека. А и сюжетът е нереалистичен като в детските книги - и в другите манги е пълно с гениални, супер силни и изключителни персонажи, но там обикновено има фентъзи или фантастичен елемент, който ги оправдава. Докато тук главният герой просто е млад гений, който знае всичко за всичко. И е прекарал 3700 години в броене на секунди (така си е отчитал колко време е минало, докато е бил вкаменен, е.. си скуката). Мангата май би трябвало да има научнопопулярен елемент, но и това ми изглежда съмнително - например на едно място се твърди, че може да се направи ядивно брашно от растението лисича опашка (една такава бодлива зелена трева, малко прилича на пшеница - знам, че животните трябва да стоят настрана от нея, защото ако я изядат, може да умрат).
Самият сюжет е интересен и чаровен - поне до където съм стигнала; персонажите са приятни и красиво нарисувани. Няма тежка драма, няма нищо твърде разстройващо (някои автори просто обожават да карат читателите си да плачат), но и не е прекалено постно.

Има много позитивно послание - науката е основата на нашия свят и се дължи на огромен умствен и физически труд на поколения упорити хора, а природата не е нито добра, нито лоша - тя просто Е. По принцип съм съгласна, само че очевидно съвременните хора рушат планетата именно благодарение на постиженията на науката. Този елемент се пренебрегва напълно, което не ми харесва. Чудя се дали ще се балансира в един момент, но не вярвам - авторът изглежда твърде пристрастен.

Основната тема е свят на науката срещу свят на грубата сила. Изглежда ми твърде поляризирано и дори наивно. В реална ситуация тези с грубата сила в един момент ще станат жертва на някоя епидемия и просто ще измрат.

# 317
докато сме на тема апокалиптични сюжети, бърз въпрос
представете си че днес избухне  нова ядрена война и трябва спешно да бягате на голямо разстояние. Какво бихте взели със себе си в колата? (имайте предвид, че обема който можете да вземете е ограничен, както и  паричните ви ресурси, а дори - и времето ви. не може да помъкнете ракетна установка или ядрен реактор)

# 318
докато сме на тема апокалиптични сюжети, бърз въпрос
представете си че днес избухне  нова ядрена война и трябва спешно да бягате на голямо разстояние. Какво бихте взели със себе си в колата? (имайте предвид, че обема който можете да вземете е ограничен, както и  паричните ви ресурси, не може да помъкнете ракетна установка или ядрен реактор)
В реалността: При такъв случай - ядрена война с множествени взривове - няма място на планетата, където да се избяга.
Във фантазията: Свиркам на Гидора. Smiling Imp

# 319
Топли дрехи и хладно оръжие (не разполагам с огнестрелно). Не е лошо да имах някакво оборудване за къмпинг - евентуално за бягство в планината, ама нямам. Може да взема някаква посуда - и без това тиганите също са оръжие. Всичката храна и лекарства, които намеря, ако стигне мястото и няколко одеяла (ще си правим палатка с тях).
Но, според мен, при внезапно нападение ще има огромни задръствания, разрушения и паника и шансът да се спасим с кола ще е много малък. Така че просто ще чакам края, като се заключа у нас; не бих рискувала да се набутам в истеричната тълпа...

# 320
то е ясно че при една ядрена война, дори да е само между САЩ и Русия, САЩ и Китай, или САЩ и Иран нещата ще излязат от контрол и ще има огромни маси от население които панически излизат на улиците в колите си, а за за мародерите ще е рай.

Но по принцип ако се създаде такава ситуация, ми се струват най важни

лични документи и пари в кеш, някакво оръжие (имам въздушна пушка  с 300 сачми,  която стреля до 30 метра, а от 10 метра мога да изкарам някое око и голям кухнекски нож  за хляб в къщи)*, аптечка за кола, противогаз, портативен транзистор, а ако остане време -  гедоре, компас и гайгеров брояч (но предполагам, че последните неща ще са лукс)

одеала, дрехи и прочие определено няма да имам време да измъквам, в такава ситауция вероятно ще се спи в колата.

*имам и малко "швейцарско" универсално ножче - вилица, ножче за  дялкане, малка ножица, тирбушон. може да се мушне в джоб

.............
лично на мен ми се струва по-опасно да останеш на едно място в случай на ядрена война. Най-малкото мародерите ще нападат къщите и голяма част от тях ще имат оръжие. Освен това допуска, че радиацията може да ни догони ако сме на близко разстояние от взрива.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 16:54 от Лорд Сняг

# 321
Ако въобще тръгна да бягам, пари и документи не ми трябват - аз ще бягам към гората и планината, не в съседна държава. Освен това, ако войната е между други страни, не вярвам тук да настъпи чак такъв хаос. Може да има инфлация и бежанци и чат-пат радиоактивен вятър, но няма да е пълна военна зона.

# 322
  • Бургас
Прочетете Метро / 3 книги/ на Дмитрий Глуховски - в отговор на Лорд Сняг. Аз не знам какво бих взела, палто може би, книги, консерви..

# 323
Метро, първата книга е много хубава - следващите, не чак толкова, но първата е наистина хубава. Вижда се как   навсякъде се изгражда едно мини-общество в зависимост от хората които го съставляват - сталинисти, троцкисти, белогвардейци, роялисти.

АКо у нас се прави новото общество на подобен пост-апокалитичен принцип като в романа на Глуховски, София ще се изгради ог привърженици на Герб и бивши седесари, Благоевград, Дупница, Кюстендил и всичко в Пирин и Рила - от хора на ВМРО и БСП, по морето новата власт ще бъде изградена от НФСБ, Воля и от групировката ТИМ.
И без това ние живее в пост-феодален свят, където в малките градчета, разни мутри и олигарси управляват безнаказано от огромните си имения, живеят с метресите си, размотават се с джиповете си и имат по 30 души охрана, а района им е задължен, защото те правят оборота и дават работа на хората.
Съвсем малко трябва, за станем като в романа на Глуховски

# 324
Малкия ми беше пратил пространен тест дали можем да оцелеем след зомби апокалипсис. Като фентъзи фен и хипохондрик успях да изкарам бая точки Simple Smile
Въпроса е сложен. Вероятно поне на първо време трябва да се насочим към подземията като метрото, с малко вещи...

# 325
  • Бургас
Както и там / в третата книга/ така и тук - всичко е политика. Иначе хубава книга, но гадна.. За онази жена дето отишла в Москва да си купи палто и там си останала в метрото с палтото

# 326
Да и аз съм на мнение, че трябва да се насочим или към метрото или към някакво голямо бомбоубежище,  което обаче да е близко до аптеки и магазини, за да може в моменти на затишие да правим набези
много малко неща трябва да се вземат в първите мигове - предимно оръжие, лични документи и пари, но и някакво оръжие. Личните документи ще са ми необходими ако срещна представители на властта - например военни - за да се легитимирам. А Парите ще са ми нужни за да се си откупя правото на живот от разни престъпници, да закупя разни стоки от контрабандисти и за  да подкупвам длъжностни лица.

Хепи, я го хвърли тоя тест насам, ако обичаш. Любопитно ми е как ще се представя?

понеже  дота хора споменаха дрехи - ако  е  лято ще облекла риза и дънки, най-много и една фанелка друго няма да вземам защото много ще бързам. Ако е зима, със сигурност ще взема риза с дълъг ръкав и пуловер. Колебая се дали бих взел шлифера, зависи от това има ли климатик в колата, но може да се забавя две минути и за него. Всичко друго ще е губене на време. Слагам дрехите, грабвам парите, личната ката и картата за метрото швейцарското ножче в джоба , въздушната пушка  с капсите в ръка  - и се изнасям на бегом към гаража или към близката метростанция.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 17:44 от Лорд Сняг

# 327
...
лично на мен ми се струва по-опасно да останеш на едно място в случай на ядрена война. Най-малкото мародерите ще нападат къщите и голяма част от тях ще имат оръжие. Освен това допуска, че радиацията може да ни догони ако сме на близко разстояние от взрива.
Има един много хубав филм по темата  - On the Beach (1959/2000).
Джони, при ядрена война просто няма къде да се скриеш, смъртта на повечето живи организми, не само на хората, е въпрос на месеци в най-добрия случай.

# 328
  • Бургас
Едно е да мислиш в спокойна ситуация, друго ако стане нещо. Миналата година мъжа ми като си пиеше бирата от кенчето, лапна оса и го ужили вътре в гърлото, живеем на село... Жив е, обаче паниката си е паника, правиш неадекватни неща

# 329
В България няма истински идеологии - хората се присламчват към управляващите партии, за да са на власт, не заради идеите им. Те всички са еднакви. Точно мутрите биха се хванали с всяка една партия, стига да имат изгода. Ако партиите не им дават нищо, биха оставили довчерашните си съратници да измрат и ще си основат своя "партия" (ако може да се нарече така, в постапокалиптичния свят).

А какво мислите за дилемата в др.Стоун - накратко - момчето гений (той е на 18, но все още може да се нарече момче) се събужда в свят от статуи и решава, че ще възстанови цивилизацията - не просто ще създаде технологично селище, а ще събуди всички вкаменени и ще помогне за възстановяването на цивилизацията на сегашното й ниво.

От друга страна, неговият изключително силен връстник, е преживял някаква травма като малък и смята, че светът е бил корумпиран и отвратителен. Следователно - според него, само младите трябва да бъдат съживявани (има си технология за това), защото умовете им са непокварени. И науката не трябва да се развива за нищо на света - т.е. нещо като Средновековието, но прогресът не се задържа  заради католическата църква, а защото той така смята, че е правилно.

Та, кой е по-прав - ако светът се рестартира, трябва ли да се стремим да го възстановим какъвто е сега, или трябва да живеем по-близо до природата? А ако 99% от населението на Земята са статуи, трябва ли всички да бъдат съживени, или трябва да има подбор? Може да не е на базата на възраст - но знаем, че сме над 7 милиарда, а планетата изнемогва. Може примерно да се съживят 3 милиарда, а останалите да бъдат стрити на прах, за да не се изкуши някой...

Общи условия

Активация на акаунт