Фентъзи и фантастика - 17

• 15 420
  • 726
  •   1
Отговори
# 360
Трябва да си я припомня и да погледна продълженията Simple Smile

# 361
  • България
Приключих с Теоремата на Ф. Пол. Има идея, но разводнена с пълнеж.
Започвам "Гейтуей".

# 362
  • Варна
Сетих се и за книгите Последните оцелели на Сюзан Бет Пфефър. Тези книги ме депресираха. Особено втора и трета  Tired

# 363
Искам да благодаря на Криси. Дивиргети и Игрите на глада съм ги чел, особено ми харесаха 2 и 3 част от игрите на глада. Другите книги обаче, ще ги прочета, благодаря

на въпроса какво бих направил. Смятам света ни за твърде несъвършен, за да го рестартирам наново изцяло. Вероятно ако можех щях да си поиграя на творец и да ускоря разпадането.  Това или щеше да извади на бял свят  положителната креативност на хората и да заживеем по-близко до земята или просто да изчезнем изобщо, и след милиони години някакъв нов вид да замести човешкия.
И в двата случая смятам че форсирането на процесите е правилното решение

При такава ситуация поне ще знаем някои неща, които първобитните хора тепърва са откривали. Примерно технологията на мелниците, водениците, производство на глинени съдове, платове, желязото (за да не се върнем в бронзовата епоха) и т.н. Категорично ще трябват хора с познания, както и учебници.

Петя, наскоро гледах един  филм, как настава свършека на света през 2012 г. Естествено се оказа, че събитието е било предсказано, очакват се цунамита и има 3 кораба от тип "ноеви ковчези". ОБаче естествено предвид че един такъв кораб побираше 1000 места всичко се оказа запазено предварителон за политици, бизнесемени и учени от Голямото Добро утро. т.напр. един от героите бе руснак, който бе извадил 1 милиард, за да получи три билета - за себе си и за синовете си.
Това ми напомня как героят на Били Зейн в Титаник се опитваше да подкупи вторият помощник капитан с огромна пачка пари, за да го пусне да се добере до лодките.
Общо взето в света на джунглата място намират богатите, влиятелните и супер-учените, които пряко работят с военните.
Познанието като най-обща култура всеки от нас го има. Всеки идиот може да запали огън от кремък или триейки дървета, дори да няма запалка, не е нужно да си Прометей.
повечето от нас знаят основните принципи на механиката, а ако разполагаме с подходящи инструменти - гедорета и бормашини - в най-лошия случай ще се върнем в края на 18--началото на 19 век век с парните влакове и пищишете машини. Да се създаде ток, или сглоби компютър вече е по-сложно, но все вярвам, че няма да измрат всички инженери по цялата земя. Освен това поне 10-20 години ще имам остатъчни материали от старата земя - генератори, окабеляване, батерии и пр.
В този смисъл не вярвам да се върнем чак на ниво средновековие.
Освен това не съм сигурен, че това би било непременно лошо нещо. През Първата световна война умират много повече хора, отколкото средно през повечето средновековни войни. А като добавим и сифилиса, ще излезе че от Голямата чума през 14-15 века не са умирали толкова много мъже. Втората световна война отнема дори повече жертви.
развитието на оръжията постига повече убийства.
Според мен единственият изход е да преминем директно към слънчева енергия, колите да започнат да се захранват на сто процента с нея. Тогава ще има една голяма война на християнския и арабския свят, и после всичко ще си дойде на мястото.

П.С. за съжаление в една пост-ядрена епоха повечето учебници ще станат или за подпалки, или просто за храна (хартията може да се яде), а ако някой се сети че в тях пише нещо, ще е само за да търси начин да наложи властта си над останалите, например като търси как по-бързо да създаде барут или нещо от този род
В миналото през византийското и османското робство сума ти български извори са били унищожени. Подобан е съдбата и на историографията ни през време на американските бомбардировки 40-те години - архивът на Милетич се е търкалял из софийските локви.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 00:35 от Лорд Сняг

# 364
Понеже ви чета от няколко страници и се сетих за книги които търси Лорд Сняг, реших да пиша книгите, които се сещам:
трилогията Лабиринтът от Джеймс Дашнър
трилогията Кръв от рая от Джули Кагава
трилогията Петата върна от Рик Янси (тази не съм я чела)
трилогията Разбий ме от тахере мафи (има и четвърта книга но авторката реши после да я добави. Иначе през спокойно си е завършена с третата)
Не знам дали си чел моята любима трилогия Игрите на глада.
Дивергенти също, но аз не съм ги чела.
Разбрах, че си чел Легендата така, че няма да я предлагам.
Наскоро четох трилогията Дете на пустинята от Олуин Хамилтън. Тя не е много в търсения от теб
 жанр, но е пълна с екшън и доста смърт в последната книга.
Трилогията "Лабиринтът" има и четвърта книга, която е предистория и също е много интересна.

# 365
Здравейте, прочетох Колелото на времето 1 и 2 книга и докато чакам третата да дойде ...
За "Колелото на времето" от Робърт Джордан ли става дума, или за друга поредица под същото име на български?

Да, за Колелото на Робърт

А защо чакате третата? Всички книги от поредицата ги има в Читанка, Рулит...

# 366
И аз съм гледала 2012, но там става дума за очаквано бедствие, ако стане нещо внезапно, богатите няма да са с предимство...
Срам ме е да си призная, но аз не мога да сглобя пишеща машина или парен двигател... То е нещо като бойлер, нали? И бойлер не мога да сглобя (а и не бих опитала, като се има предвид, че гърмят).

# 367
  • Варна
Понеже ви чета от няколко страници и се сетих за книги които търси Лорд Сняг, реших да пиша книгите, които се сещам:
трилогията Лабиринтът от Джеймс Дашнър
трилогията Кръв от рая от Джули Кагава
трилогията Петата вълна от Рик Янси (тази не съм я чела)
трилогията Разбий ме от тахере мафи (има и четвърта книга но авторката реши после да я добави. Иначе през спокойно си е завършена с третата)
Не знам дали си чел моята любима трилогия Игрите на глада.
Дивергенти също, но аз не съм ги чела.
Разбрах, че си чел Легендата така, че няма да я предлагам.
Наскоро четох трилогията Дете на пустинята от Олуин Хамилтън. Тя не е много в търсения от теб
 жанр, но е пълна с екшън и доста смърт в последната книга.
Трилогията "Лабиринтът" има и четвърта книга, която е предистория и също е много интересна.
Знам и нея съм чела.
Освен за Последните оцелели на Сюзан Бет Пфефър се сетих за Ангелско нашествие на Сюзън Ий, на която не ми харесаха втора и трета книга.

# 368
Аз имам 5 книги за Лабиринта. Обаче смятам, че предисториите са излишни.
В последната ставаше дума за създаването на ЗЛО и запознанството на децата.
Скрит текст:
Онази шефката (Пейдж ли беше?), която им помогна накрая, за мен е отвратителна твар - тя е заразявала хора нарочно. За това няма никакво оправдание. Съжалявам, че нямаше по-гадна съдба. Също и противната Бренда.

На мен поредицата ми хареса, но не и края. Особено ме подразни това, че Томас не си върна паметта и то по собствено желание Rage

# 369
Съгласна. Края беше странен. И ме натъжи и ядоса

Теста http://www.zomboid.com/zombie/

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 10:46 от ♥ HAPPY ♥

# 370
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0 … ngine_of_1806.jpg - първата парна машина.
така като я гледам, бих могъл да използвам чушкопека, част от комина и  части от шевната машина на майка ми - например  колелото и педала. - и да сглобя примитивна парна машина.
Трябва ти бутало, организъм който  задържа парата, клапан и организъм който отвежда парата.
За сложните парни машини няма да говорим.
ако имаш бойлер или съд с подобна форма той също ще свърши работа.-

чета в моменат Последните оцелели, по препоръка на Хриси. Вече
 съм края и добре ми дойде книгата, нещо такова търсех. Разбирам защо тя се е депресирала, но аз търся тъкмо нещо как някой се бори с края на света.

Петя, то края на света периодично го предсказват разни учени, не се и съмнявам, че големите политици са се подготвили за всякакви варианти, но на нас не ни се съобщава. Забележи, че всички големи играчи имат луксозни яхти за по сто хиляди долара и нагоре, огромни джипове и миниванове, частни самолети, аероплани и хеликоптери а най-богатите си купуват площ на Марс или Луната, а правителствата разпределят ресурсите на Антарктида, включително и Нефта.
Това значи, че и Новият свят ще принадлежи на първите две съсловия, но не и на нисшите класи.

# 371
Не го вярвам това последното. Че богатите ще се опитат да оцелеят няма спор, но не вярвам да им се получи. Това, че са милионери и имат власт, не е гаранция за нищо.
 Погледни (например) сайта на Гуинет Полтроу - Goop. Продават всякакви идиотщини за богати, от рода на спрей против енергийни вампири за 30 долара (в секция "здраве" - не е шега!). Същите тъпаци, които купуват тези неща, си мислят, че са се подготвили за края на света, като са платили някъде за нещо. Сто на сто реалността ще ги изненада Simple Smile Това, че имат яхти, частни самолети и джипове не е предвидливост, а е защото са като леминги и ако един направи/купи нещо, всички останали го имитират.

П.п. за парната машина - Без Уикипедия не може да използваш нищо, защото не си инженер. Не си, нали? Simple Smile А и ако имаш подробна схема, но я правиш за първи път, шансът да се взриви е доста голям.

# 372
Може да не оцелят всички,  но  процентно шанса на богатите, ще е неизмеримо по-голям. Нека погледнем от този ъгъл - как  е по-вероятно да оцелееш - на огромна частна яхта за един милион долара със супергенератори или на малка лодчица? Да имаш собствен самолет или да ползваш метрото и градския транспорот, където се блъскат стотици хора, а много от тях ще се егоисти, които ще се опитат да те убият?

артистите не слагам в сметката, освен редки изключения. под богати и влиятелни хора разбирам хора като Путин, Тръмп и прочие

За парната машина - не е нужно да имаш непременно уикипедия и интернет. Ако оцелеят книгите бих могъл да използвам как се правят парни машини. Да, разбира се, ще има проби -грешки и е вероятно да си отнеса ръка (ако налягането е ниско няма да ме убие, но ще ме контузи тежко) но това е единственият начин, по който може да се развива науката. Всички научни опити се правят на база проба-грешка.

П.С. не, не съм инженер, но то и баща ми не е инженер, а е завършил механотехникум  като млад също и някои от неговите приятели и макар да не упражнява тази професия много лесно се справя със  всякакви  строителни дейности.

П.П.С.  ще ми бъде интересно да прочета и втората книга от поредицата"Последните оцелели"

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 14:38 от Лорд Сняг

# 373
Да, но важното е да си на тази яхта в момента на събитието, а и зависи колко време ще останеш на тази яхта, какво е събитието и т.н.
Не си ли гледал например филма с Мадона, как се казваше, хаха, на един остров оставаха Joy, Или дори Станция 11 Simple Smileили например Падането на нощта- настъпва "събитието" и няма бедни, богати, учени или прости...всички грабват факлите...изобщо...зависи от събитието, от това къде си в момента и колко бързо ще съобразиш, какви запаси ще имаш и т.н.

# 374
Може да не оцелят всички,  но  процентно шанса на богатите, ще е неизмеримо по-голям. Нека погледнем от този ъгъл - как  е по-вероятно да оцелееш - на огромна частна яхта за един милион долара със супергенератори или на малка лодчица? Да имаш собствен самолет или да ползваш метрото и градския транспорот, където се блъскат стотици хора, а много от тях ще се егоисти, които ще се опитат да те убият?

артистите не слагам в сметката, освен редки изключения. под богати и влиятелни хора разбирам хора като Путин, Тръмп и прочие

За парната машина - не е нужно да имаш непременно уикипедия и интернет. Ако оцелеят книгите бих могъл да използвам как се правят парни машини. Да, разбира се, ще има проби -грешки и е вероятно да си отнеса ръка (ако налягането е ниско няма да ме убие, но ще ме контузи тежко) но това е единственият начин, по който може да се развива науката. Всички научни опити се правят на база проба-грешка.
То вярно, че сме у Фентъзи и Фантастика темата, ама чак пък толкова...
Джони, без постоянно снабдяване с основни жизненонеобходими нещица - обеззаразена вода, топлина, позната храна, електричество (щото сме много разглезени), облекло и хигиенни препарати, никой няма шанса да оцелее. Особено пък богатите, дето реално нямат никакви житейски умения, а са свикнали някой друг да ги обгрижва.
Реално погледнато, хората живеещи понастоящем в гетата или забутаните селца имат повече умения и много по-лесно ще се приспособят към кардиналните промени в средата.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 14:47 от Аниш

Общи условия

Активация на акаунт