Фентъзи и фантастика - 17

• 15 441
  • 726
  •   1
Отговори
# 345
Римската империя и Средновековието не са чак толкова различни едни от други. Виж - Римскта империя и Ренесанса вече са много различни, но там са други идеи. До 15 век отношението богати-бедни и мъже-жени, не се променя час толкоз много. Единствената новост е Църквата,  която заменя култа на Юпитер и пр., както и че крепостничеството заменя робството.

Опитът и познанията са нещо хубаво, но изведени самоцелно не ми се струват нещо толкова добро. Именно опита и познанията са дали възможност на Айнщайн да създаде атомната бомба.
И именно опитът и познанията са сдобили човечеството с барута, а после - и с картечниците Гатлинг
винаги, когато опитът е насочен за военни цели  решително не одобрявам
Не съществува добра кауза, която може да бъде оправдана с трупове.
Ако всички войници хвърлят оръжие, генералите ще се видят в чудо. за съжаление опитът и познанията най-често се използват или от военните или от корумпирани политици - по принцип учените са бедни като църковни мишки и се нуждаят отчаяно от някой който да ги финасира, а пари имат само хора, които са супер прагматични и са с нечисти помисли

П.С. впрочем нека не придаваме чак пък толкова значение на теоретичните познанията. Те разбира се са важни, но практиката е по-важна.

# 346
Римската империя и Средновековието не са чак толкова различни едни от други. Виж - Римскта империя и Ренесанса вече са много различни, но там са други идеи. До 15 век отношението богати-бедни и мъже-жени, не се променя час толкоз много. Единствената новост е Църквата,  която заменя култа на Юпитер и пр., както и че крепостничеството заменя робството.

Опитът и познанията са нещо хубаво, но изведени самоцелно не ми се струват нещо толкова добро. Именно опита и познанията са дали възможност на Айнщайн да създаде атомната бомба.
И именно опитът и познанията са сдобили човечеството с барута, а после - и с картечниците Гатлинг
Робърт Опенхаймер, проект Манхатън.  Не е Айнщайн.
Това са елементарни познания от обща култура, не ги бъркай.

# 347
  • Чужбина

Ели, условието е ядрена война. Това означава най-вече мръсни бомби. Ефектът е глобален. Оцеляват със сигурност вируси, едноклетъчни, дълбоководните организми, талусните растения и членестоногите.
Климатът се свежда до ядрена зима в продължение на десетилетия, ако не и столетия + нарушения в озоновия слой.
п.п. Да се сравняват последиците от ядрените тестове през 20 век, бомбите над Япония и авариралите реактори, не само чернобилския (него го пробутват щото стана патаклама) с последиците от ядрена война е все едно да се сравняват пораженията от пистолетен изстрел с пораженията от торпедо/балистична ракета примерно.
Може и да си права, но въпреки това си заслужава внимание следното:

https://nationalpost.com/news/canada/how-to-survive-nuclear-war

Погледни го, ако имаш време. Изтрещелите ами-та що си купуват бомбени убежица и складират храна?

А иначе, според мен, планетата ще се отърве от нас тогава, когато му дойде времето. А и хората започват да полудяват, като са нагъсто. Имаше някъде описания на процесите.

# 348
Добре, нека да е Опенхаймер. Но въпросът си остава. Познанията изведени самоцелно, не са нещо добро.
Познанията трябва да са непременно в полза на човечеството инак губят смисъл.

Аниш, мръсни бомби е нещо съвсем различно от ядрена война.
Мръсна бомба мога да ти сглобя и аз с нужните материали, тя има малък обсег на взрив, но ако я сложиш до някой водопровод ще ти замърси радиоктивно големи площи.
това не е ядрена война. Тук облъчените хора ще се разболеят, но няма да умрат, нито ще мутират, те са облъчени в много по-малка степен и ефекта ще се прояви след години.
Ядрена война е внезапен удар с мега тонове ударени в земята изведнъж и огромна детонация в стотици километри, плюс облак пепел до 6-7 секунди след взрива, с който като се надишаш - умираш.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0% … D0%B6%D0%B8%D0%B5  - за мръсната бомба
https://www.webcafe.bg/webcafe/svyat/id_1982760217 - Ако тези токсични вещества се добавят към традиционни експлозиви, устройство, не по-голямо от куфарче, би замърсило няколко квартала - и вероятно много повече, ако вятърът спомогне за разпръскването на ядреното замърсяване.

Силата на първоначалния взрив няма да е по-смъртоносна от тази на обикновена бомба, но хората наблизо ще бъдат поразени от радиационно отравяне, ако се тръгнат да помагат на пострадалите, или вдишат замърсен с радиация прах. Цели квартали, летища или метростанции ще се наложи да бъдат затворени с месеци след подобна атака.

Дълготрайният ефект от "мръсна бомба" прави това оръжие особено привлекателно за терористи

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 19:05 от Лорд Сняг

# 349

Скрит текст:
Ако всички войници хвърлят оръжие, генералите ще се видят в чудо. за съжаление опитът и познанията най-често се използват или от военните или от корумпирани политици - по принцип учените са бедни като църковни мишки и се нуждаят отчаяно от някой който да ги финасира, а пари имат само хора, които са супер прагматични и са с нечисти помисли

П.С. впрочем нека не придаваме чак пък толкова значение на теоретичните познанията. Те разбира се са важни, но практиката е по-важна.

Всичко, което се използва за военни цели, се използва И за нещо друго. Войните съществуват откакто съществува човечеството и от преди това. Това е човешката природа. Някои видове човекоподобни маймуни водят войни (ако не ми вярваш, мога да потърся линкове - това е нещо, което съм чела в научнопопулярни статии). И то жестоки войни, които според наблюдателите не са свързани с изхранването на групата или борба за територия. Просто едното маймунско племе напада другото и го избива, след което се връща в своята територия. А ние сме свързани генетично с маймуните, не с коалите (примерно). Ако приличахме повече на коали и по-малко на маймуни, сигурно нямаше да има войни Simple Smile

Без познанията за ядрените елементи, нямаше да има рентгени, а без тях медицината щеше да е на много по-ниско ниво. Ако беше вярно, че практиката е по-важна от теорията, нямаше да има нужда да се ходи на училище.

# 350

Ели, условието е ядрена война. Това означава най-вече мръсни бомби. Ефектът е глобален. Оцеляват със сигурност вируси, едноклетъчни, дълбоководните организми, талусните растения и членестоногите.
Климатът се свежда до ядрена зима в продължение на десетилетия, ако не и столетия + нарушения в озоновия слой.
п.п. Да се сравняват последиците от ядрените тестове през 20 век, бомбите над Япония и авариралите реактори, не само чернобилския (него го пробутват щото стана патаклама) с последиците от ядрена война е все едно да се сравняват пораженията от пистолетен изстрел с пораженията от торпедо/балистична ракета примерно.
Може и да си права, но въпреки това си заслужава внимание следното:

https://nationalpost.com/news/canada/how-to-survive-nuclear-war

Погледни го, ако имаш време. Изтрещелите ами-та що си купуват бомбени убежица и складират храна?

Видях го. Нищо ново. Когато бях ученичка имахме задължителни реални тренировки в училище за действие при ядрен удар, със слизане в бомбоубежища, с нахлузване на противогаз, с допълнитено запознаване и работа с тестери за иприт, зарин, зоман и други симпатяжки, със събиране на индивидуалните мешки. Е, тогава си беше Студената война и Желязната завеса си съществуваше, така че никой не го възприемаше на майтап. В САЩ и Канада, вследствие на кубинската криза, параноята, подготовката и оценката на щетите е била още по-голяма, отколкото в България след 20 години.
За несетилите се, аз съм от поколението Х.

Цитат
А иначе, според мен, планетата ще се отърве от нас тогава, когато му дойде времето. А и хората започват да полудяват, като са нагъсто. Имаше някъде описания на процесите.
А, това го слушам вече повече от 40 години.

....
Джон, много ме съмнява, че можеш да направи дори елементарен сълзотворен газ или динамит. Мръсна бомба... айде стига.
Става дума за термоядрена бомба от някой от трите вида, а се води мръсна (не я бъркай с радиологичната, която е предмет на терористични мераци и е относително евтина за сглобяване), защото обвивката от кобалт, хром или никел поддържат и излъчват предимно гама или неутронна радиация при задействания термоядрен синтез, а не разпад, както е при простите атомни бомби.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 19:27 от Аниш

# 351
В Китай и Япония хората са много нагъсто, но няма постапокалиптични сценарии. Явно някак си се свиква:
Скрит текст:
При нас обаче, става по-просторно, вместо да се пренаселва Wink

...Сега ме е страх да потърся в Гугъл коя бомба се прави най-лесно, може за в бъдеще да се използва срещу мен.

# 352
  • България
докато сме на тема апокалиптични сюжети, бърз въпрос
представете си че днес избухне  нова ядрена война и трябва спешно да бягате на голямо разстояние. Какво бихте взели със себе си в колата? (имайте предвид, че обема който можете да вземете е ограничен, както и  паричните ви ресурси, а дори - и времето ви. не може да помъкнете ракетна установка или ядрен реактор)
Лаптопа, таблета, телефона. Снимките на близките ми са във всяко устройство с памет.
Документите, лекарствата, мачетето, газовите приспособления, храна.
На практика обаче при ядрена война няма да има смисъл да се бяга.

# 353
В Япония постоянно тренират за земетресения. кажи речи на седмица тренирали кой къде да застане ако има земетресение - кой под масата, кой под врата - и всеки си знаел мястото. Но за ядрена заплаха не съм чул да тренират, макар  Северна Корея да е близо - явно смятат че присъствието на американски контингент ги пази
В Сащ обаче още от малки тренират, срещу ядрена заплаха, както и да се справят с терорист

За телефона съм се  питал - има ли смисъл? военните сигурно ще заглушават всички граждански честоти, а заради  няколко секунди забавяне може да умра.  не е ли по-добро едно портативно "Хитачи" и да чувам УКВ-та?
Зависи от гледната точка - ако наблизо има бомбоубежица в добро състояние,  може да се опиташ да стигнеш до тях. Ако знаеш за атаката поне ден по-рано може да се опиташ да се отдалечиш, да не си в непосредствена близост. ИНаче ако 10 минути преди атаката научиш че ще падне ракета, вярно няма много смисъл, тя се движи със стотици километри в час.
-----

Спомням си някакъв филм, който гледах преди време - обаче само един епизод - където един мъж държеше млада мацка под земята с твърдението, че е имало ядрена война, че отгоре има мародери, че е много опасно за нея, а той отвреме-навреме се качваше горе и тя живееше в страх, и той бе за нея всичко. И един ден тя излезе и установи че  горе няма мародери, няма пустош, няма радиация, а един прекрасен свят и всички си се разхождат насред бял ден. Малко като в "Ъндърграунд" на Костурица и Брегович.
Та не по-малко важен е и страха в нас. Нещо подобно е и Защитения, който чете Меган. -страха в нас

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 19:40 от Лорд Сняг

# 354

...Сега ме е страх да потърся в Гугъл коя бомба се прави най-лесно, може за в бъдеще да се използва срещу мен.

Никоя от наистина сериозните, водещи до глобални последици тип масови измирания или дълготрайна (повече от 3 години) смъртоносна радиация. Стойността на такава бомба е в порядъка на милиарди и не може да се направи от един учен.

# 355
  • България

шегата - настрана
които нямат метро, за зле. в случай на ядрена заплаха - все едно дали от нова Фукушима/Чернобил или от ядрена война някакъв шанс ще имат - макар и много малък - хората от големите градове.
София, Пловдив, Варна.
Тук има достатъчно магазини, аптеки, дори - военни подразделения.
... и много престъпници.
Шанс за оцеляване имат хора, дълбоко в планината, които почти не са зависими от външни фактори и не са застрашени от мародерите, които ще безчинстват в големите, населени места.
  Моят полубрат, например, ще оцелее. Вилата му е в гъста гора, има си високопроходими автомобили, два генератора, роторен снегорин, хранителни и алкохолни запаси, немски овчарки, овощна и зеленчукова градина, че и няколко кокошки...
Личи си, че човекът чете много фантастика🤣.

# 356
  • Варна
Понеже ви чета от няколко страници и се сетих за книги които търси Лорд Сняг, реших да пиша книгите, които се сещам:
трилогията Лабиринтът от Джеймс Дашнър
трилогията Кръв от рая от Джули Кагава
трилогията Петата вълна от Рик Янси (тази не съм я чела)
трилогията Разбий ме от тахере мафи (има и четвърта книга но авторката реши после да я добави. Иначе през спокойно си е завършена с третата)
Не знам дали си чел моята любима трилогия Игрите на глада.
Дивергенти също, но аз не съм ги чела.
Разбрах, че си чел Легендата така, че няма да я предлагам.
Наскоро четох трилогията Дете на пустинята от Олуин Хамилтън. Тя не е много в търсения от теб
 жанр, но е пълна с екшън и доста смърт в последната книга.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 10:04 от ·٠• Hrisi•٠·

# 357
  • България
Та, кой е по-прав - ако светът се рестартира, трябва ли да се стремим да го възстановим какъвто е сега, или трябва да живеем по-близо до природата? А ако 99% от населението на Земята са статуи, трябва ли всички да бъдат съживени, или трябва да има подбор? Може да не е на базата на възраст - но знаем, че сме над 7 милиарда, а планетата изнемогва. Може примерно да се съживят 3 милиарда, а останалите да бъдат стрити на прах, за да не се изкуши някой...
За съжаление отговорът ми на този въпрос е само за пред много тесен кръг.
Да го формулирам така - ще събудя само българите. Без възрастови ограничения. Опитът е важен.
Можем да живеем по-близо до природата, без да се налага да копаем по полето, да изсичаме гори, за да се отопляваме.
Още много трябва да напреднем технологично, за да заживеем удобно и екологично.
Когато чета описанието на градовете през Средновековието, ми прилошава. Close

# 358
При такава ситуация поне ще знаем някои неща, които първобитните хора тепърва са откривали. Примерно технологията на мелниците, водениците, производство на глинени съдове, платове, желязото (за да не се върнем в бронзовата епоха) и т.н. Категорично ще трябват хора с познания, както и учебници.

Тази книга Дете на пустинята май я четох, но едва си я спомням. В нея ли ставаше дума за джинове, или я бъркам с друга тийн поредица?

Не знам дали е споменавано в темата, но от известно време Сиела преиздават книгите на Тери Пратчет Simple Smile https://ciela.com/erik-istorii-ot-sveta-na-diska.html

# 359
  • Варна
При такава ситуация поне ще знаем някои неща, които първобитните хора тепърва са откривали. Примерно технологията на мелниците, водениците, производство на глинени съдове, платове, желязото (за да не се върнем в бронзовата епоха) и т.н. Категорично ще трябват хора с познания, както и учебници.

Тази книга Дете на пустинята май я четох, но едва си я спомням. В нея ли ставаше дума за джинове, или я бъркам с друга тийн поредица?

Не знам дали е споменавано в темата, но от известно време Сиела преиздават книгите на Тери Пратчет Simple Smile https://ciela.com/erik-istorii-ot-sveta-na-diska.html
Да за джинове става дума.

Общи условия

Активация на акаунт