Някой има ли проблем с вестибуларния апарат? Тема 3

• 43 873
  • 566
  •   1
Отговори
# 285
От няколко години съм с диагноза Мениер, поставена от д-р Ангов, от когото хич ме съм доволна. Тази диагноза си я поставят наляво и надясно на всички. Не ми направи дори елементарна снимка на шийните, прави ми само аудиограма и евокирани потенциали. От екипът му преди изписването ми ми казаха, че задължително трябва да си направя ямр, но да си го платя, че те го нямали по тази здравна пътека. Намерих друга невроложка, която ми го издейства в крайна сметка по каса, но ямр не показа нищо, при мен имаха съмнение за МС всъщност, защото ми изтръпваха крайниците и не ги чувствах, което е нормално при проблеми с вестибуларния, тъй като на дланите и стъпалата имаме рецептори, стъпалата докосвайки се до земята ни ориентират в пространството, когато имаш нарушени сигнали от вестибуларния към мозъка понякога имаш чувството, че не си усещаш и крайниците. При мен всичко започна след тежки грипове, ангини,антибиотици, паническо разстройство. Всички тези неща по принцип са причинени от тотална липса на есенциалми витамини, минерали и амино в организма. Имам позната, която разви страшни проблеми след отит, буквално падаше по улиците от загуба на равновесие, оправи се само с упражненията, сега е по- добре от преди проблема даже. Аз още не съм се наканила да ги правя, защото моят организъм и вестибуларен с времето се нагодиха, само ужасните мигрени не мога да преборя, там става страшно вече. Бетасерк съм пила 6 месеца, никакъв ефект. Помогна ми страшно много акутил, даваше и много енергия, тъй като имах и хронична умора. Едни от невролозите, при които бях за тези проблеми и за мигрената ми казаха, че млади хора често получават лек оток на мозъка, който си минава сам и от там тези проблеми. Една от главните причини за тези отоци и проблеми е приемът на противозачатъчни, но аз никога не съм приемала, така че при мен казаха, че няма как да се знае причината, просто така си ставало понякога, да не се притеснявам. Дори и да се правят доплери и снимки истината е една - спиране на всичко което стеснява съдовете- цигари, алкохол, упражнения всеки ден за врат и за вестибулар и приемане на омега 3 за разреждане на кръвта, много проблеми идват от гъстата кръв. Също и дълго време вземане на висококачествени витамини (Б12 се усвоява само под формата на метилкобаламин, така че гледайте какво си купувате). Липсата на цинк например е пряко свързана с паническото разстройство. Аз се оправих без никакви лекарства и от ПР и от световъртежа, просто започнах да живея здравословно, спрях цигарите, храня се качествено и пия много вода

Това за цинка за пръв път го чувам, но ще си взема. При мен излезе проблем с шийни прешлени и казаха че МАЙ е от това да ми се мота главата. Интересното е, че с клонарекса през деня съм добре, а вечер като легна и ме почва нервата. Имам и болки и опъване в пръстите от протрузиите, трудно спя по корем, че пак ме опъва. Ще правя балнеолечение, мечтата ми е да спра клонарекса, че вече много дълго време го пия и май започва да не ми помага. Благодаря за съветите, полезни са. Слабоста в краката и умората я имам от 2г, но го обясняват с проблемите с прешлените, четох го дори и аз.

# 286
Здравейте!Една вечер след като си легнах усетих че имам световъртеж.Отворих очи и всичко пред мен се въртеше...Станах и се подпирах тук там...Усещах и някакво вътрешно туптене и напрежение на цялото тяло.След месец пак получих световъртеж,но за кратко и се оправих.Преди седмица получих едно замайване...главата ми тежеше и все едно е пълна с вода,която се клати вътре...Усещах и замъгляване в зрението и все едно нещо имам в очите...Тези симптоми/с очите/ се появяват главно вечер.А замайването или по скоро като потъване усещам при лягане,ставане или обръщане в леглото.Като съм изправена няма нищо такова.Отделно и бучене в едното ухо.Имам правена ренгенова снимка и шипове на 5 и 6 прешлен.И доплер преди 2 години.И невроложката реши сега да не ме преглежда и ми изписа бетасерк и пираминол...Но мене ме е страх да ги пия...Взех си селеногин.
Някой има ли идея дали това е проблем с вестибуларния и дали трябва да ходя на отоневролог..

# 287
Здравейте!Една вечер след като си легнах усетих че имам световъртеж.Отворих очи и всичко пред мен се въртеше...Станах и се подпирах тук там...Усещах и някакво вътрешно туптене и напрежение на цялото тяло.След месец пак получих световъртеж,но за кратко и се оправих.Преди седмица получих едно замайване...главата ми тежеше и все едно е пълна с вода,която се клати вътре...Усещах и замъгляване в зрението и все едно нещо имам в очите...Тези симптоми/с очите/ се появяват главно вечер.А замайването или по скоро като потъване усещам при лягане,ставане или обръщане в леглото.Като съм изправена няма нищо такова.Отделно и бучене в едното ухо.Имам правена ренгенова снимка и шипове на 5 и 6 прешлен.И доплер преди 2 години.И невроложката реши сега да не ме преглежда и ми изписа бетасерк и пираминол...Но мене ме е страх да ги пия...Взех си селеногин.
Някой има ли идея дали това е проблем с вестибуларния и дали трябва да ходя на отоневролог..
Идете на отоневролог

# 288
Ако има проблем с вестибуларния апарат не трябва ли оплакванията ми да са в изправено положение.А при мен се получава главно вечер и при лягане или ставане.
А иначе ме притесняват и изследванията,които се правят при отоневролога...не ти ли става още по лошо там/гадене,световъртеж/

# 289
Ако има проблем с вестибуларния апарат не трябва ли оплакванията ми да са в изправено положение.А при мен се получава главно вечер и при лягане или ставане.
А иначе ме притесняват и изследванията,които се правят при отоневролога...не ти ли става още по лошо там/гадене,световъртеж/
Не е задължително. Идете, за да не се задълбочава, колкото по-рано се разбере какво е, толкова по-добре.

# 290
А някой няма ли подобни на моите оплаквания?И усеща ли се подобрение след Бетасерк или трябва да
 се пие дълго.

# 291
Aз имах доскоро. Точно при ставане ,когато си завъртах главата и особено в легнало положение. Бетасерк помага, но трябва да се пие поне един месец. Много облекчава  тази гимнастика, ама много :https://www.youtube.com/watch?v=olgEtOKAGaI&list=PL3Yo7SyKgj … ;index=4&t=0s
 Моментално е облекчението. В началото ,   усещането е, че  се влошават симптомите, но след това прочиства главата напълно.Един-два пъти дневно се опитвайте да правите упражненията . При мен се подобряват нещата при по-интензивно движение. И сега, ако полежа по-дълго , особено вечер, ми се замотава главата.

# 292
Тези упражнения наведнъж ли се правят всичките или само едно от тях.Вие при криза ли ги правите или през деня?

# 293
Правя ги през деня, всичките -с криза, без криза . Те не отнемат много време - около 15 мин.  Препоръча ми позната с такива проблеми и тези :
https://youtu.be/P3aQuLWFpzw
https://www.youtube.com/watch?v=TLP-wak6dWM&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=TLP-wak6dWM&feature=youtu.be
  Но не съм ги пробвала. Мъжът ми ги започна и е много доволен. Помагат освен за световъртеж ,  при кръвно, подобряват оросяването, паметта.

# 294
А някой няма ли подобни на моите оплаквания?И усеща ли се подобрение след Бетасерк или трябва да
 се пие дълго.
симптомите са ми почти същите. Световъртежа не е само в изправено положение. От февруари пия Вестибо (лекарство със същите съставки като Бетасерк) то е с натрупване. Имам подобрение. Има значение обаче и какво ям. При хранене с повече въглехидрати световъртежа се усилва.
И няма нищо притеснително в прегледа и изследванията при Отоневролог.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 07:39 от Sollsoll

# 295
Тези въглехидрати  сега са виновни за всичко. Аз пък, когато хапна сладко, ми се подобрява състоянието, ако в момента ми е замотано. Нямам проблем с кръвната захар. Кръвното понякога ми е доста ниско. И когато хапна въглехидрат ми просветва, и енергия имам повече.  В момента нямам въглехидратни изкушения и няколко дни не съм яла. По-лесно ми се замайва главата - и при умора, и при повече лежане. Както винаги отровата е в дозата.

# 296
Много благодаря за отговорите.Незнам моите проблеми от какво са,но от прегледа при невролога останах изключително недоволна и затова нямам вяра и в изписаните й лекарства.
Дали има тук/Варна/ добър отоневролог и минава ли по здравна каса?

# 297
Както за много болести и за световъртежа няма лечение от днес за утре. Първо трябва да му се изясни произхода. Не, че на моя са ми казали със сигурност от какво е. Аз получавам криза за трети път, през няколко години и всеки път ми казват различна причина. Предишните пъти ми минаваше за няколко дни. За първи път сега ме държа около 1 месец  доста  силно. И още 1 - епизодично.Бетасерка в началото въобще не ми подейства. Имах и голяма умора, която казваха, че е от това. Отключи ми се след грип - Ковид или не , не правих ПСР. Белите ми дробове бяха добре и казаха, че няма нужда.  Може да се получи и като усложнение на вирусни инфекции.
   Имам позната с такива оплаквания, която се изследва къде ли не , вкл. в Швейцария , Германия. При нея острата фаза продължи повече от година. Няма категорична диагноза.По-скоро е с 2-3 , от всяко място с по една. От 3 месеца е добре . Според нея от гимнастиката. И на мен много ми помага. При предишните кризи спонтанно ми се оправяха световъртежите. Първия път ми бяха изписали успокоително. Втория път нищо- тогава и най-бързо ми мина. Но и не бях променила с нищо двигателната си активност. Сега със стоенето вкъщи ,  вземах Бетасерк и всичко ми се въртеше , особено при ставане или като си завъртя главата настрани. На мен движението ми помага .В началото е трудно. Излизах само  с мъжа ми. Но постепенно се нормализират нещата. И не трябва да се отдавате на страхове, че измъкването от тях е по-трудно, отколкото от виенето на свят.

# 298
Както за много болести и за световъртежа няма лечение от днес за утре. Първо трябва да му се изясни произхода. Не, че на моя са ми казали със сигурност от какво е. Аз получавам криза за трети път, през няколко години и всеки път ми казват различна причина. Предишните пъти ми минаваше за няколко дни. За първи път сега ме държа около 1 месец  доста  силно. И още 1 - епизодично.Бетасерка в началото въобще не ми подейства. Имах и голяма умора, която казваха, че е от това. Отключи ми се след грип - Ковид или не , не правих ПСР. Белите ми дробове бяха добре и казаха, че няма нужда.  Може да се получи и като усложнение на вирусни инфекции.
   Имам позната с такива оплаквания, която се изследва къде ли не , вкл. в Швейцария , Германия. При нея острата фаза продължи повече от година. Няма категорична диагноза.По-скоро е с 2-3 , от всяко място с по една. От 3 месеца е добре . Според нея от гимнастиката. И на мен много ми помага. При предишните кризи спонтанно ми се оправяха световъртежите. Първия път ми бяха изписали успокоително. Втория път нищо- тогава и най-бързо ми мина. Но и не бях променила с нищо двигателната си активност. Сега със стоенето вкъщи ,  вземах Бетасерк и всичко ми се въртеше , особено при ставане или като си завъртя главата настрани. На мен движението ми помага .В началото е трудно. Излизах само  с мъжа ми. Но постепенно се нормализират нещата. И не трябва да се отдавате на страхове, че измъкването от тях е по-трудно, отколкото от виенето на свят.
А при вас какви са диагнозите/казвате че са различни/...
И кое се е отключило след вирус-умората или световъртежа,че не разбрах...
При мен явно нещата са доста слаби,защото получавам нещо като потъване и замотаване на главата
за секунди при лягане и завъртане на глава.Даже от вчера поизчезнаха.Като съм права и върша някакви неща изобщо нищо ми няма ..Не ми се налага да излизам с придружител.Засега пия само селеногин,защото знам със сигурност,че имам шипове на врата/от снимка/.
Още не мога да се навия да пия лекарствата на невроложката,защото не ми прави никакви изследвания и се държа много арогантно и нагло..

# 299
При моята позната диагнозите са различни . Тя обиколи няколко европейски държави  , за да се диагностицира и няма единно мнение - казали са ѝ ту мениеров синдром, ту отолит, възпаление на средното ухо, стеснение на шийните прешлени. Важното е образните изследвания да са добре.Да не се виждат тумори, новообразувания. Оттам нататък  диагностиката е  май нацелване.
  На мен  ми казваха при  първите два пъти  стрес. И ми бяха изписали успокоителни.Сега край Ковид инфекцията ме изследваха по-обстойно.Заедно със световъртежа имах и умора. Което го нямаше при предишните кризи. Четох, че е нормално да е така, да бъдат в комбинация. Не знам дали и заради грипа, който карах преди това . А и целият стрес покрай епидемията, локдауна. Мисля, че и те допринесоха този път да се оправя по-бавно.
   Изписаха ми "Бетасерк"  след изследванията и  ме изпратиха на  отоневролог, какъвто тогава нямаше. Болниците, където живея бяха затворени заради Ковид. Работеха само спешните отделения, не и специалистите. Докато се появи отоневролог, аз се оправих. Все още не съм ходила, защото се чувствам вече добре.
  Както пишете , че е само по-скоро замайване, а не световъртеж , причини могат да бъдат и кръвно, нисък хемоглобин, желязо, дори хормонални причини отключват подобни състояния. Много вероятно да е и стрес, щом минава, когато вършите нещо. Ще премине, но установих, че като има склонност човек, му идват пак до главата . Може и много години да минат. Неприятни са , но се преживяват.

Общи условия

Активация на акаунт