Шести клас 2018/2019 - тема 5

• 25 238
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
Аз мернах това:
https://www.book.store.bg/p255789/hristomatia-po-literatura-za-v … ane-v-7-klas.html

Всъщност търсих нещо подобно, но да има и биографиите, защо не и речник на литературните термини, застъпени в програмата.

# 481
  • софия
В момента съм се хванала да извадя биографиите на българските автори от 6-ти и 7-ми клас. Остават ми още 4-ма, утре ще ги опаткам и тях. Ще ги разпечатам да ги чете.

# 482
  • София
Хм.
Добра идея, но аз лично хал хабер си нямам какъв следва да бъде обхватът на биографичните данни и в каква степен на подробност трябва да са.

# 483
  • софия
Аз гледам от учебника им и по въпросите на седмокласните майки. Относително кратко ги правя - основни данни и произведения.

# 484
Горе долу кога и къде е живял. Не кой знае какво.

# 485
През годините относно биографичните данни за българските автори имаше и други интересни въпроси- кой бил ослепял еди кога си или кой бил куц, по каква причина и т.н. По рисуване и по история, например, имаха по тестовете въпроси за това, кой наш художник след заболяване /инсулт/ започнал да рисува с лявата си ръка и картини от ляв и десен период. И тук - така. Т.е. не е само място на раждане, произведения.
Ето нещо от сорта на кратко, което ще бъде полезно:
http://zamatura.eu/avtori
Например:
http://zamatura.eu/avtori/biografia/Aleko-Konstantinov
Според мен данните са добре подбрани и разделени в двете основни сфери - живот и творчество.
Можете директно да си го разпечатате.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 16:01 от Judy

# 486
Края на учебната година ще бъде ли отбелязана с някакво тържество? При нас ще ги водят на заведение - трите класа от випуска...снощи подписвах декларация, че разрешавам и ще го прибера след мероприятието....
До сега не се бях замислява относно биографиите на авторите??? Но е добра идея...чакам с нетърпение таз годишните НВО да видя какво ще се падне...

# 487
  • София
Ето нещо от сорта на кратко, което ще бъде полезно:
http://zamatura.eu/avtori

Прегледах ги.
Някои трябва малко да се пипнат или допълнят според мене.
За Пенчо Славейков например някак странно и зле е формулиран последният абзац.
А за Ботев изобщо не става ясно къде е загинал.
Друга е темата, че нямам никаква идея каква е официалната според учебниците теза за Ботевата смърт. Rolling Eyes

# 488
  • софия
Горе долу кога и къде е живял. Не кой знае какво.
И интересни факти. Във въпросите на седмокрасните майки ги има 🙂
Аз включвам снимка, биография, творчество, интересни факти, по-известни произведения. Старая се да е до 2 стр., като форматирам прегледно. За Ханчев е много малко. Само за Вазов ми е повече, но няма лошо. Нека чете, все нещо ще закачи.
Тези в примерния сайт не са ок.
Когато приключа ще кача в пощата.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 16:17 от zvаnchе

# 489
  • София
Аз гледам от учебника им и по въпросите на седмокласните майки. Относително кратко ги правя - основни данни и произведения.
Нахално ли ще е да помоля да ги метнеш в групата или на мейла Grinning

# 490
Тъй като съм нова в групата - влязох в тази група, защото като вас имам бъдещ седмокласник и смятам, че когато общуваш с някого , с когото преследвате една цел ....е по-малко вероятно да изпуснеш нещо....
На 1 стр. видях, че имате поща обща и писах на - bubcheto15 - да ми разясни как се получава тази парола и т.н. Тя ми отговори, че трябва да пишеш редовно поне в поне  4-5 теми и тогава ти се дава достъп....защото някой бил изтрил неща преди....
Честно казано, това ме озадачи....4-5 теми ми се вижда много- та реално гледайки вие тази година имате толкова...Не може ли да се намери някакъв по-лек вариант....направих си труда и влязох в темата на 7 клас и там видях, също че имат поща, която преотстъпвали на следващите класове и достъп се получавал ако пишеш редовно в 2 теми....
Идеята ми е, че намирайки ви сега и започвайки да ви следя , да пиша, да обменяме информация...аз може би ще получа достъп до материали за подготовка следващата година по това време, както и всеки друг, който реши да се присъедини....Ще помоля за по-компромисен вариант...Благодаря ...Все пак всички преследваме една цел , а именно възможно най-доброто представяне на децата  , живот и здраве, следващата година на НВО-тата.

# 491
  • София
BowtieBowtie
Тъй като съм нова в групата - влязох в тази група, защото като вас имам бъдещ седмокласник и смятам, че когато общуваш с някого , с когото преследвате една цел ....е по-малко вероятно да изпуснеш нещо....
На 1 стр. видях, че имате поща обща и писах на - bubcheto15 - да ми разясни как се получава тази парола и т.н. Тя ми отговори, че трябва да пишеш редовно поне в поне  4-5 теми и тогава ти се дава достъп....защото някой бил изтрил неща преди....
Честно казано, това ме озадачи....4-5 теми ми се вижда много- та реално гледайки вие тази година имате толкова...Не може ли да се намери някакъв по-лек вариант....направих си труда и влязох в темата на 7 клас и там видях, също че имат поща, която преотстъпвали на следващите класове и достъп се получавал ако пишеш редовно в 2 теми....
Идеята ми е, че намирайки ви сега и започвайки да ви следя , да пиша, да обменяме информация...аз може би ще получа достъп до материали за подготовка следващата година по това време, както и всеки друг, който реши да се присъедини....Ще помоля за по-компромисен вариант...Благодаря ...Все пак всички преследваме една цел , а именно възможно най-доброто представяне на децата  , живот и здраве, следващата година на НВО-тата.
Другият вариант е, тези, които сме отскоро да си пишем глупости по цял ден и да превъртим 4-5 теми за месец-два. Така тъкмо ще сме били активни WinkBowtie

# 492
  • София
Да ви кажа все по-скептична ставам.
Като изискват биографии с интересни факти, не следва ли да има някакви официално приети неща, събрани в издание?
Като се разтърси човек из интеренет, може да попадне на какво ли не, включително и на нещата, които са спорни или недоказани. Пак за Ботев - например не било съвсем ясно дали родният му град е Калофер; има и теза, че е роден в Карлово.

# 493
  • софия
Ще се придържаме към по-популярните и общоприети. Събирам инфото от няколко места и оставям това, което срещам на поне 2. Аз, напр., не знаех, че съпругата и синът на Чинтулов умират, той остава сам и умира в голяма нищета.
Ще дам, гаквото направя, а всеки ще прецени дали да го ползва или не.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 18:06 от zvаnchе

# 494
BowtieBowtie
На 1 стр. видях, че имате поща обща и писах на - bubcheto15 - да ми разясни как се получава тази парола и т.н. Тя ми отговори, че трябва да пишеш редовно поне в поне  4-5 теми и тогава ти се дава достъп....защото някой бил изтрил неща преди....
Идеята ми е, че намирайки ви сега и започвайки да ви следя , да пиша, да обменяме информация...аз може би ще получа достъп до материали за подготовка следващата година по това време, както и всеки друг, който реши да се присъедини....Ще помоля за по-компромисен вариант...Благодаря ...Все пак всички преследваме една цел , а именно възможно най-доброто представяне на децата  , живот и здраве, следващата година на НВО-тата.
Другият вариант е, тези, които сме отскоро да си пишем глупости по цял ден и да превъртим 4-5 теми за месец-два. Така тъкмо ще сме били активни WinkBowtie
Не е ли по-лесно, като знаеш кои сме "редовните" и знаеш, че се познаваме лично, да драснеш на месинджър или на лично в бг мамата "я ми дай паролата, ясно е че няма да правя щуротии, но не ми се списва в бг мама"?

Общи условия

Активация на акаунт