Лещи за очи - 7

• 47 367
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте момичета, имам проблем с очите и лещите вече 2 месеца. Нося вече 10 години лещи за късогледство. Пред два месеца очите ми изведнъж станаха много червени,лекарят каза,че е конюнктивит. Изписа ми капки,от които очите станаха по-зле. После пък капки за алергия. Междувременно почнах да нося очила. Оправиха ми се очите,но сега като сложа лещи пак стават много червени и раздразнени. Взех си лещи с по-високо съдържание на вода,може ли от това да се зачервяват? И лекарят и в оптиката ми казаха,че са по-добри,защото очите ми са сухи.

Аз не съм сигурна дали не трябва да направите някакво по-сериозно изследване за вируси/бактерии/алергия в този случай. На мен ми звучи като някакво неизлекувано състояние на окото.

Имала съм през годините конюктивит - когато е причинен от еднократно раздразнение или да кажем преносване на лещата, изсъхване на окото, преминава с овлажняващи капки и почивка седмица-10 дни от лещите.

Ако обаче е от друго, може да има нужда от значително по-сериозни мерки. На мен ми се е налагало да правя изследване за вид херпес вирус. Добре е да посетите болница, а не оптика, защото оптиките все пак имат ограничения в диагностиката.

# 526
Може и самия материал на лещите да не ви понася и оттам да идва и дразненето. Но е хубаво както са ви посъветвали да си направите изследвания да изключите някаква инфекция. Аз преди години имах проблем с твърдите лещи, просто окото ми в един момент започна да не ги понася. Лютеше ми на очите и не можех и минута да изкарам с тях. Чувствах си ги като чуждо тяло и ми беше супер некомфортно. Ходих да ми ги видят в лабораторията за нарушена структура, за надрасквания.. всичко изглеждаше нормално. На очите изглежда също им нямаше нищо. Така и не разбрах от какво е било... Просто си купих нови и проблема изчезна.
А за сухота в очите сега ползвам на Допелхерц с 0.2% хиалурон и съм доста доволна.

# 527
  • SOFIA
Здравейте, на синът ми му се вдигна диоптера и му взех нови меки лещи. Предишните му са  -1.25 Biofinity на Coopervision (годност до 29 Февруари 2024). Ако някой от вас има такъв диоптер и ги иска, моля да ми пише на лично съобщение.

# 528
При мен лещите с висока пропускливост много изсушаваха очите.Сегашните ми са са с по-ниски параметри и е в пъти по-добре.

# 529
  • Varna
Отново просто съветвам да споменавате марките на лещите за да бъде по-полезна темата.Спокойно няма да им направим реклама на фирмите гиганти.
“Имам сухи очи, преди носих ....., но сега нося .... и се чувствам по-добре.”
Така се избягват излишните постоянни въпроси за кои лещи става въпрос.

Кислородо-пропускливостта е най-важна за окото.В крайна сметка ние го запечатваме с парче найлон за цял ден и няма как да не очакваме то да реагира.

# 530
Здравейте. Първия път като ходих на офталмолог и ми изписа лещи 0.75, след около година-две станаха 1.00, сега с този пак недовиждам добре и ме е страх да отида, със сигурност са станали 1,25 или 1,50.
Чувала съм, че очите привикват и диоптъра така се вдига, това значи ли, че през година-две ще го вдигам за да ми е комфортно и да виждам добре?

# 531
  • Varna
На мен ми предписаха очила като бях на 14 и диоптрите ми бяха колкото твоите -0.75.Само че аз категорично отказах да нося очила и си карах така и си мислех как окото е мускул и ще го тренирам като се мъча да виждам нали а пък очилата нали карат очите да привикват.След още 2 години диоптрите станаха 2.50 а след още две - 3.75...ето тогава вече започнах наистина да не виждам.Извод - диоптрите растат във всички случаи, но лещите със сигурност НЕ ускоряват процеса.
Минаха 3 години от последния ми преглед и след 2 дни съм на очен да видим колко съм по-зле.Сигурен съм обаче, че ако някак си продължих да живея без очила и лещи в момента диоптера ми щеше да е много по-висок.

# 532
На мен ми предписаха очила като бях на 14 и диоптрите ми бяха колкото твоите -0.75.Само че аз категорично отказах да нося очила и си карах така и си мислех как окото е мускул и ще го тренирам като се мъча да виждам нали а пък очилата нали карат очите да привикват.След още 2 години диоптрите станаха 2.50 а след още две - 3.75...ето тогава вече започнах наистина да не виждам.Извод - диоптрите растат във всички случаи, но лещите със сигурност НЕ ускоряват процеса.
Минаха 3 години от последния ми преглед и след 2 дни съм на очен да видим колко съм по-зле.Сигурен съм обаче, че ако някак си продължих да живея без очила и лещи в момента диоптера ми щеше да е много по-висок.
Без значение дали са лещи или очила. Ако му давам повече и то ще си иска повече. Разсъждавам само:)

# 533
  • 1st floor
Преди години четох теория, че лещите задържат високия диоптер. Някой чувал ли е такова нещо?

# 534
Абсолютно е така. Поне при мен вече повече от 15г задържат диоптъра иначе досега да съм с дъна от буркани.
Нося очила от 4г възраст като почти всяка година сменях диоптъра. Като станах на 13г започнах да нося лещи и оттогава задържам диоптъра, даже на едното око ми намаля с 0.5
Поне при мен ефект има, но моите лещи са твърди, не знам това дали има значение.
По темата за какви лещи носим - моите са 100% газопропускливи. Марка не знам. Откакто се помня си ги купувам от Клокотница в София.

# 535
  • София
Без значение дали са лещи или очила. Ако му давам повече и то ще си иска повече. Разсъждавам само:)

Няма такова нещо. Преди да разсъждавате, идете на добър офталмолог, който да ви обясни конкретно за Вашите очи какво се случва. Ако не смятате, че консултацията е ОК потърсеъе въоро СПЕЦИАЛИЗИРАНО мнение. Няма как да го получите в Бг-мама, от тема, в която се обсъжда от кои лещи сме доволни.

Напълно възможно е лещите да задържат диоптера, ако са с подходящо изписан такъв, защото окото с лещата не се натоварва толкова. В този смисъл подходящо изписаните очила и спазването на основни предписания при четене, работа с компютър и др. също помагат.

# 536
На Клокотница добри ли са офталмолозите?

# 537
Имам астигматизъм - 1.5/-1.25 и ми препоръчаха торични лещи. Досега съм ползвала единствено на Бош енд Ломбс меки тримесечни. Дали като материал и поставяне наподобяват меките?

# 538
  • София
Имам астигматизъм - 1.5/-1.25 и ми препоръчаха торични лещи. Досега съм ползвала единствено на Бош енд Ломбс меки тримесечни. Дали като материал и поставяне наподобяват меките?

Торичните са меки. Същия материал доколкото ми разбира главата, но имат “способността” да се наместват на определения градус, след като се поставят в окото.

Аз съм с торични на Биофинити и откакто съм с тях животът е друг.

# 539
  • София
Aбсолютно същото се получи при мен, даже възрастта и диоптрите съвпадат. Откакто почнах да нося лещи постоянно диоптърът ми спря да расте. Сега напоследък се е вдигнал с 0,25, но вече имам идиоптър далекогледство. Не мисля, че носенето на лещи или очила увеличава диоптъра, но най - добре е лекар да си каже.

Общи условия

Активация на акаунт