Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Родителски кооперативи гр.София

 • 1 439
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 050
Нека тук споделяме информация за родителски кооперативи в гр.София? Къде и как може да ги открием, препоръки за конкретни кооперативи в града. Посещавали ли сте, какво мнение имате?
Смятам, че в духа на липата на места в детските заведения, това е интересна алтернатива.
Най-краткото определение що е то “родителския кооператив” дава Parent Cooperative Preschools International – според тях това е „семейство от семейства”.

# 1
 • Мнения: 7 775
Много хубава тема 💐

Аз също се интересувам и се надявах някой с опит да сподели. Или поне да се даде пример как ако човек иска да създаде такъв, от къде и как да тръгне.

# 2
 • Мнения: 1 050
Това, което прочетох за съществуващите кооперативи, е, че приемат деца от 2 г. +
Обикновено търсят къща с двор и децата са малко на брой. Има такива с родителско участие и без. За такси нямам информация. Дано някой сподели.

# 3
 • Мнения: 7 775
Значи хипотетично или поне аз така го разбирам - събират се 5, 6 семейства със сходни виждания за отглеждане на децата им и решават да си направят кооператив.
1 вариант - ако някое от семействата разполага с удобно голямо жилище/къща с двор го предоставя за дейността като му се плаща от другите родители някаква такса за ток, вода, символичен наем
2 вариант - търси се и се наема подобно помещение
Тук идва другия момент - обзавели са пространството с креватчета/диванчета, играчки, столчета.

Но кой ще гледа децата
1) наемат учител, за който малко на кантар дали ще е правилния избор
2)избират една от майките за такъв учител, която има желание и квалификация/опит, на която плащат заплата
3) редуват се по седмици кой да поема грижата и всяка майка получава по седмица с децата (ако майката работи  full time как става не знам)
4) трябва да се постигне съгласие за храната, но да предположим, че учителят ще покрие това задължение или ще си плащат кетъринг/детска кухня, при всички случаи има разход храна
5) разпределят се по равно месечните разходи

В края на краищата, не излиза ли това по скъпо и от частна градина? Може би ако не се наема помещение, ще е по-рентабилно.

От психологическа гледна точка съм с две ръце, да е в компания на 5-6 деца и да им се обръща еднакво внимание,представям си атмосферата точно домашна, спокойна, а децата спокойно общуващи.

Иска ми се някой минал по тоя път да сподели. Да се изтъкнат минуси и плюсове с частните градини. Да се сподели финансовия аспект.
Не на последно място - това не е легитимна форма на daycare по смисъла на закона, ако някое от децата да кажем се удари/опари, стават такива неща - как се регулират взаимотношенията между всички членове. Не става ли малко кокошарник - ти не си гледала детето ми, то си е фраснало главата, сега няма да дам своя дял от заплатата ти, щото си безотговорна, примерно. И от една такава свада може цялото начинание да пропадне, пък жената да не е виновна изобщо.
Ей такива неща ме глождят 🤔

# 4
 • София
 • Мнения: 9 034
Подбутвам темата. Не успявам да намеря систематизирана информация за работещите кооперативи. Дори и на откъслечна трудно попадам - която да е от последните няколко години.
Моля споделете, ако детето ви посещава кооператив - доволни ли сте, предимства, недостатъци. А и също, ако имате информация за работещи кооперативи, ще е много полезна.
Благодаря Flowers Hibiscus !

# 5
 • Мнения: 1 050
http://priateli.info/?page_id=2839
Аз гледам от тук и една група във фейсбук. Ходихме в Мусала, приятна къща и родители. Не ни приеха, защото детето ми е на 1,5 години.

# 6
 • Мнения: 108
Здравейте, искам да попитам как стои въпросът с 5-годишните и кооперативите. Нали родителите са задължени да ги запишат в официална предучилищна група. Плащат ли се някакви глоби? И особено какво ше се случи като след 2 години въведат и задълженото предучилищно образование за 4 годишните?

# 7
 • Мнения: 52
Включвам си и аз към темата с родителските кооперативи. Някой да се е сдобил с повече информация по темата? Най-вече от каква възраст приемат дечица?

# 8
 • Мнения: 7 775
Обикновено над година и половина. Има активна фб страница https://www.facebook.com/groups/116729755069129/?ref=share

Общи условия

Активация на акаунт