Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 май 2019, 13:38 ч.

Истанбул [тема 49]

 • 41 137
 • 738
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 246
Момичета препоръчайте ми добър туроператор за екскурзия до Инстанбул от София/ Перник. И знаете ли какво е времето през октомври там? Става ли за екскурзия?

# 16
 • Sofia
 • Мнения: 142
Някой в предишната тема питаше за транспорт от/до Рахми Коч - предлагам с корабче - линията HALIC HATTI на Шехир. Спира на Каракьой, където може да се комбинира с Т1. За музея се слиза на спирка HASKÖY

До Чамлъджа най-бързо и лесно е с метрото - линия М5 от Юскюдар до станция Късъклъ (Kısıklı) и после пеша.
До Румели Хисар от Кабаташ с автобуси 22 или 25 Е. Има и други номера, но в момента не мога да ги кажа.
"Възглавничките" са на десетина минути пеша от фериботните терминали на Юскюдар. Върви се само покрай брега, като Босфорът трябва да е отдясно. Да, от кафенето се вижда Девичата кула.
Не мисля, че млади хора, пътували по света и говорещи езици ще се затруднят с каквото и да било в града, който е модерен и перфектно организиран. Разбира се да имат план само ще им е от полза.

Една от изпитаните фирми за Истанбул е Караджъ турс. Времето през октомври е есенно, приятно е за разходки - денем е топло, вечер прохладно, стъмва се по-рано обаче.

# 17
 • Мнения: 2 416
Melite, благодаря! И, да, ти си права - да имат план, а това става бавно и постепенно. Като гледам как синът ми първо е поставил Топ Капъ, след това Синята Джамия, Агия София и изведнъж скача на Еюп моск - за какъв план да говоря. Просто гледам Гугъл Мапс, чета и питам тук, и търся логистично навързване на някои обекти. Същото беше и миналата година за Барселона - не, не ми прави нищо, ние ще се оправим.... Е, след това си призна, че са кръстосвали по 2 пъти някои улици, загубили са време и са пропуснали някои интересни неща.... И сега нямаше да му помогна, но, Истанбул е толкова различен, с транспорт до всяка точка, но трябва да знаеш от къде и какво да вземеш, как да направиш връзката и с толкова атмосфера, гледки... А, и както казах на мъжа ми - след това, ние ще имаме готова програма за нас си, хахах, и по-важното, той "прегърна" идеята за наше си пътуване.

# 18
 • Мнения: 434
jfjallen,  аз ползвам гугъл карти онлайн и така по всяко време имам актуален маршрут на момента. Преди пишех  предварително с пълни подробности, на място като се наложи промяна всички записки отиват.
Хубава ти е логиката за подредба на обектите да имат свързаност и в общи линии как да се стигне, но чак до последния детайл с транспорта, няма смисъл.

Сапфир е хубаво да се хване преди/по време на залез. 3Д прожекцията на мен не ми хареса, но пък много хора са впечатлени. Горе правят хубаво кафе, сладкиши, хапване. Много млади хора се събират, вечерят над осветения град. Красиво е.

От джамиите пред Синята за по-красива намирам Сюлеймание. Много по-спокойно и с прекрасна гледка.

# 19
 • Мнения: 2 416
Щефи,, благодаря! Разбира се, че с онлайн приложенията е много по-лесно и в Европа те ги ползват. Сега го убеждавам да си купи от Виваком пакет за интернет за Турция, това улеснява всичко. А моите детайли за транспорта са свързани с това - от спирка на метро, кои автобуси, и евентуалната продължителност, защото както четох тук може да има по-обиколен маршрут, може да има задръстване, което променя времето за пътуване, както и някои негови желания, свързани с конкретни обекти на база цени, мнения, ремонти, часове за молитви....

Но, да дам и аз някакъв принос към темата - гледайки Света София, на сайта им пише, че работят и в понеделник до второ нареждане, което ще бъде публикувано пак там.

# 20
 • Мнения: 474
Благодаря за новата тема. Разбрах, че имало нов път до Анталия. Някой запознат дали знае до Сабиха Гьокчен може ли да се стигне по този път?


Питайте в темата На море в Турция.

Последна редакция: нд, 19 май 2019, 11:42 от tedizonova

# 21
 • Варна
 • Мнения: 2 151
Като Ф1 е с цена като трамвайно билетче, а Тюнелът доколкото помня е малко по-скъп.

и Тунела е толкова - 1 импулс
и всичко е толкова - шевкет до Юскюдар или Долмабахче за 10 мин и до Саръяр за 1 1/2 часа , и тоалетната и всякакъв трамвай , метро , автобус ........

# 22
 • София
 • Мнения: 7 419
Петерки, не всички са еднаква тарифа. Например фериботите до Бостанджъ и до островите са по-скъпи. Дори и тези късите линии се различават с по някой друг куруш. Ето виж - http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/vapur-hatlari-346.html

jfjallen, нямат ли някой Мтелски номер? Те имат много хубава тарифа за Балканите.

Ние караме само с офлайн карти. Няма никакъв проблем. И спирки има, и номера на автобуси. Само не може в реално време да каже кога е следващия автобус, но аз дори на светлинните им табла нямам вяра. Колко пъти се е случвало да пише, че идва след няколко минути, минутите намаляват и в един момент стават 0 без да е минал рейса.  Laughing

# 23
 • Мнения: 2 416
Нямат Мтелски номера, но ако офлайн картите показват номерата на автобусите е ОК. А до Юскудар само с фери може да се отиде, нали?

Виждам, че от Долма бахча може да се отиде до Ортакьой с автобус, пеша го дават 2,5 км., те обичат да ходят,  но за този ден искат и Таксим, и Истиклял, и Галата.... Чета в Трип-а, че много се чакало, но си заслужавало заради гледките, вход 30 ТЛ, това вярно ли е? Струва ли си да вървят пеша по моста, той не е дълъг, или от Каракьой да си вземат транспорт? Предполагам, че е красиво, но с този трафик?

# 24
 • Мнения: 95
Нямат Мтелски номера, но ако офлайн картите показват номерата на автобусите е ОК. А до Юскудар само с фери може да се отиде, нали?

Виждам, че от Долма бахча може да се отиде до Ортакьой с автобус, пеша го дават 2,5 км., те обичат да ходят,  но за този ден искат и Таксим, и Истиклял, и Галата.... Чета в Трип-а, че много се чакало, но си заслужавало заради гледките, вход 30 ТЛ, това вярно ли е? Струва ли си да вървят пеша по моста, той не е дълъг, или от Каракьой да си вземат транспорт? Предполагам, че е красиво, но с този трафик?

Могат да си свалят HereWeGo офлайн приложение, което на мен ми върши чудесна работа. Свалят си офлайн карта на Истанбул и няма да имат проблем.
За маршрут моето предложение е да тръгнат от Таксим сутринта, разходка по Истиклял до Галата. От там надолу до моста Галата и минавайки по моста да стигнат до Еминьоню. Хващат си Т1 до Кабаташ за да посетят Долмабахче, и от там с автобус 25, 25Е до Ортакьой.
Това е мое предложение, но за посещението на Долмабахче може да е късно. Ние направихме този вариант миналата година (Таксим, Мадам Тюсо, Кулата Галата, Балък Екмек на Еминьоню и корабче), и успяхме да се  качим на корабче за разходка по Босфора чак към 16:00 а бяхме на Таксим около 9 сутринта. Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 май 2019, 16:55 от vee.vee

# 25
 • Мнения: 434
Нямат Мтелски номера, но ако офлайн картите показват номерата на автобусите е ОК. А до Юскудар само с фери може да се отиде, нали
[Може с Мармарай линията на метрото halkali - gebze


Виждам, че от Долма бахча може да се отиде до Ортакьой с автобус, пеша го дават 2,5 км., те обичат да ходят,

на мен ми беше много прашно  от колите, почти няма какво да се види до Ортакьой, само дето се съобразявах с трафика

 но за този ден искат и Таксим, и Истиклял, и Галата.... Чета в Трип-а, че много се чакало, но си заслужавало заради гледките, вход 30 ТЛ, това вярно ли е? Струва ли си да вървят пеша по моста, той не е дълъг, или от Каракьой да си вземат транспорт? Предполагам, че е красиво, но с този трафик?

Аз бих наредила първо рано сутрин Долмабахче, още на отваряне, там ще минат 3-4 часа.
После с фуникуляра - Таксим, Истиклял, Галата

# 26
 • Варна
 • Мнения: 2 151
Петерки, не всички са еднаква тарифа. Например фериботите до Бостанджъ и до островите са по-скъпи. Дори и тези късите линии се различават с по някой друг куруш. Ето виж - http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/vapur-hatlari-346.html

Да до Принцовите острови не става с карта , купувате си отделен билет от Кабаташ се хваща, не помня лири колко беше.Иначе за няколко куруша разлика не съм се замислял . По горе се даваше препоръка да се хапне балък екмек на Еминьоню.Моя лична препоръка е да не е на Еминьоню или ресторантчетата под моста , щото риска да си хапнете размразена скумрия е почти 100% Simple Smile . На другия край на моста в ляво има балък пазар и зад него ресторАнтче където може да ви приготвят дори риба купена от пазара и рибената чорба е много вкусна( 10 лири) .Пред вас ще ви приготвят избрани от витрините съвсем пресни риби(15 - 60 лири).Може да хапнете пържена цаца направо от тигана Simple Smile . На Еминьоню и  вашата ТА ще ви рекламират круиз по Босфора в различни варианти от 20 до към 40 евро ако има храна и напитки.Ние плавахме над 3 часа по целия Босфор до Саръяр там хапнахме кебап и кюнефе (много по вкусно и на по ниски цени отколкото прехвалените ресторанти по центъра) и се върнахме обратно , за 2 импулса на картата (под 2 лв.)/човек.При всяко чекиране на устройството си пише колко лири ви остават.

Последна редакция: нд, 19 май 2019, 20:59 от peterky2002

# 27
 • София
 • Мнения: 386
Истанбул кард важи за Принцовите острови, аз съм ходила с нея, просто тарифата е различна.

# 28
 • Варна
 • Мнения: 2 151
Истанбул кард важи за Принцовите острови, аз съм ходила с нея, просто тарифата е различна.
  Сори тогава за дезинформацията , не съм го забелязал Sad

# 29
 • Мнения: 6
Здравейте, как мога да стигна от Египетския пазар до Ортакьой? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт