Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 494
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Сняг, Орлово гнездо е разположено на най - високия връх във Вестерос - Великанската пика( около 5600м.). За размерите на самия замък нямаме точна информация, освен, че е по - малък от замъците на другите Велики домове. От къде идват тези 800 стъпки?

# 661
  • Чужбина
Ох, как може да преведеш bedding като възлягане.

Направо ужас.

# 662
Eсме, за замъка е казвано мнократно, че не може да бъде превзет по никой друг начин освен с дракон.
Като се върна довечера и мога да използам на компютъра си всички приложения- които на този не мога - ще ти покажа и колко висок е Орлово око, спрямо Вала и Зимен Хребет.
800 стъпки се обсъждаха, още когато ДиД започнаха да показват как изглежда Оролово Око в интрото, твърдеше се, че бил висок колкото Голямата пирамида на Мийрийн.

@ ели, къде го намираш  това в текста?

# 663
Мен Д&Д не ме интересуват. Тяхната версия на Орлово гнездо в сериала изобщо не отговаряше на текста на Мартин. Да не говорим, че му сменяха дизайна през сезоните. Ясно ми е, че е непревземаем, защото е на много високо място, но самия замък е описван като малък. И това 800 стъпки какво е? Метри или?

# 664
  • Чужбина
@ ели, къде го намираш  това в текста?
На стр. 136:

Цитат
Кралят и дворът останали в пълно неведение за брака, докато гарван от Скалата не донесъл вестта дни след сватбения пир и възлягането, което утвърдило съюза.

Цитат
King and court remained entirely ignorant of the marriage until a raven from the Rock brought word, days after the wedding feast and the bedding that sealed the match.

Но после ще постна повече неща, които ми направиха впечатление, докато чета.

# 665
Опря длани на изваяната каменна балюстрада и предпазливо надникна над ръба. Успя да види Небе, на шестстотин стъпки долу,

Алайн. книга 4

Хайде сега добави и кулите, и ще се се убедиш. мисля че пак в главите на Санса/Алайн може да се намери за 800-те стъпки.

първият път ДиД са се съобравали с Мартин, другите пъти защо му сменяха вида и аз нямам идея.

# 666
600те стъпки са планина. Това е разстоянието между Орлово гнездо и Небе. Нямаме дадени стъпки за самия замък.

# 667
"Орлово гнездо над тях се смали. Заради небесните килии на долните нива замъкът отдолу приличаше на нещо като пчелна пита. „Пчелна пита от лед — помисли Алайн — и замък от сняг.“ Вятърът свиреше около бурето.

На сто стъпки надолу внезапният му порив изведнъж ги задържа."

Слизат отгоре надолу, изминават сто стъпки и спират. заради силния вятър преди да продължат -

Виж че пише Орлово гнездо над тях - тръгнали са от някоя от кулите и за започнали да се спуска надолу, надолу.

# 668
Да спускат се. И замъка остава на 100 стъпки над тях и отдалеч прилича на пчелна пита. Пак нямаме точни данни за височината на кулите на замъка.

# 669
  • Варна
Когато Санса/Алайн прави снежния човек в градината на замъка изрично се споменава, че отдолу е скала, пръстта е съвсем малко и дърветата са рахитични. Орлово гнездо е строено върху тая скала, отдолу са тъмници издълбани.
Замъка не знам колко е висок, но поне в двора може да кацне дракон, т.е. не е съвсем малък, но и не може да се сравнява по големина и брой живущи с Планински рай примерно или ЗХ.

Джон, това че килиите са черни, не означава че са строени с определен вид камък, а просто че са надълбоко и е тъмно като в кучи... нали ме разбираш Simple Smile Самия Кралски чертог е строен от червеникав камък, вероятно и двореца (Червената цитадела) е с червени камъни, щом е червена, и килиите отдолу и те. Не се втелявай толкова с тоя камък и цвета му. Данните са толкова нищожни, че дори няма за какво да се спори качествено Simple Smile

А бе за Егон и Рена/ първите деца на Енис и Алиса/ хич не са си затваряли очите... Само за Егон, Ренис и Висения.
Даже за Енис и Мегор е имало подхвърляния, че са изчадия и т.н. Затова и после Джеерис и Алисан като се женят тайно на ДК, са го криели Алиса и Рогар Баратеон от страх да не се повтори Егон/Рена.

Тиф, това е много подробно обяснено в Огън и кръв - Джеерис е постъпил страшно далновидно в този момент и е решил проблема без дракарис - само с мозък и дипломация Simple Smile

# 670
  • Вестерос
Да естествено, затова уточних по-горе, че не е било от страх от драконите и доста голяма роля е изиграло "избирането" за архимайстер/върховен септон на негов човек. Тя и Рена е имала Сънеплан, но пак са правили проблем и се е вдигнала вярата срещу ЖТ заради Рена/Егон.

E то това го уреждат при Джеерис, прочети Огън и Кръв и ще разбереш как Wink И не е толкова свързано с драконите, колкото с новия архимайстер в Староград.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 13:46 от Tiffany А

# 671
  • Варна
Оф, сори, някой напред е питал явно Simple Smile

# 672
Маскара, на мен затова ми се иска Мартин да подаде повече информация, за този черен камък, за да видим дали няма да изскочи че  в миналото е съществувала някоя непозната за нас (досега) раса

Тиф, Слънчев плам е бил доста дребен дракон, в Огън и Кръв се коментира, че дори Рена да се е била включила с него на страната на Егон, пак е доста съмнително, че са щели да победят Мегор и Балерион.
ОСвен това в началото Енис е бил отпуснал юздите и Вярата не е вярвала, че Мегор ще стигне до такива крайности да избива цели десетки хиляди души  цивилно население.

Разбира се - тук трябва да отчетем, че вчера Хексе обясняваше как Хайтауърите винаги са по най-малкото съпротивление. Ето че има изключения. Великият септон хайтаъуър застава срещу Мегор, после мисля, че имаме Ръка Ото Хайтауър, която заема страна в конфликта и накрая имаме Белия Бик, който е бил наясно с готвения от Регар преврат срещу Ерис.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 14:40 от Лорд Сняг

# 673
  • Вестерос
Сънеплан е на Рена драконът. Той снася и яйцата на Дани.
Има Слънцеплан, но е друг дракон. Не помня на кой, при танца го споменават.

# 674
Ако е така - много тъпо. Въобще целият превод е много объркваш.
както и да е - на Рена драконът е дребен, това поне го пише.

Общи условия

Активация на акаунт