Големите загадки

• 619 295
  • 10 465
  •   6
Отговори
# 10 440
Между другото наскоро попаднах на уникално видео в ютуб, по темата математиката част от реалноста ли е, или е просто абстракция на мозъка, не е нещо реално извън главата ни. Защото ако науката докаже че математиката е част от реалността, извън мозъка ни, то и времето което е комбинация, от човешкото въображение ,откриващо повтаряеми модели и математика, е напълно част от реалността, и никаква абстракция в мозъка ни не е, улесняваща разбирането ни за света.

Разказваше се за научен експеримент, който е доказал, че математиката е напълно реална физически. Но после резултатите са, ревизирани. Ставаше дума за експерименти с магнитни полета и елементарни частици. Ще говоря ашлашки и с неправилни термини, понеже не съм учен, но ще разберете с прости думи същността на експеримента. Ставаше дума за магнитни полета. Магнитите си имат полета следващи математически закономерности. Тези математически закономерности, са си напълно нормални, откриваме ги чрез мозъка, който лесно открива всякакви модели и закономерности. Това не само човешкият мозък го умее. Дори една котка дето се вика, може лесно да открива модели и закономерности, като например до коя кофа, всеки ден, някой оставя храна.

Учените изтрелват частици покрай тези магнити, и те се влиаят от магнитите полета при движението. До тук всичко точно, нищо странно няма. Странното става, когато премахват магнитните полета. По специален начин увиват магнита в някаква материя, която изолира магнитното поле, и вече то спира да действа, защото в реалноста има само чиста абстракция, теория. Магнитното поле вече не е в реалността, там има вече само математическа абстракция, на свойството на полето, но самото поле е в клетка. Не влияе на реалността. Самият магнит е в клетка по точно казано. За това изчезва магнитното поле. Какво мислите че е станало, когато подновили изстрелването на частиците. Отново се влияели от полето, което вече не е там. Там е само неговата математическа абстракция, която не би трябвало да влияе на движението, ако е само в мозъка ни.

Изумителното е, че все едно полето било там, въпреки че не е. Там е само 100% човешко въображение, описващо свойството на магнитното поле, чрез абстракция. Въображаемото описание на математическата природа на магнитно поле, се държи като нещо напълно реално и влияе на движението, въпреки че самото поле е в клетка. Това е изумителното на експеримента. Мисля че разбирате какво се опитвам да обясня, въпреки че езика ми е много далеч от научният.

Всъщност доколкото помня не са напълно ревизирани резултатите. Първоначално не могат да повярват учените какво се случва, но приемат експеримента за достоверен и взривяваш разбиранията ни за естеството на математиката, па и за света изобщо. После се разделят на лагери, и спорят, дали всъщност имаме доказателство, че математиката не е абстракция, ами съществува и извън мозъка ни, напълно независимо съществуваща от мозъка реалност или просто частиците са влезли със взаимодействие с полето, въпреки клетката му. Как е станало това имаше обяснение, на сложен научен език, но трябва да го намеря видеото.

# 10 441
Естествено, че математиката не е реалност. Математиката е инструмент, чрез който се създават модели, описващи реалността. И моделите работят, значи и математиката работи. Но разбира се, че Природата не прави сметки за да реши как да се движат телата например. Те си се движат по нейните закони, а математиката само помага да можем да анализираме и предвиждаме това движение.

# 10 442

Разказваше се за научен експеримент, който е доказал, че математиката е напълно реална физически.

Това не е ли физика?

# 10 443
Намерих го видеото. Гледайте и се наслаждавайте. Едно от най интересните видеа, и тема за размисъл които ще видите през тази година.

# 10 444
Здравейте, отдавна не съм влизала е бг мама и тук имам над  150 поста да прочета ( върбах се само няколко страници назад)
Хайде да коментираме Гренландия, дали някой е чел нещо интересно за нея извън геополитическото и значение и минералите. На мен ми попадна някъде, че пред вид затоплянето на климата, щяло да се развива и земеделие там. Но като цяло не знам много за тази земя. Харесвам и темата за Антарктида много. Там наистина вярвам, че има тайни, скрити от общество.

# 10 445
За видеото вторият лагер учени обясняват ефекта от експеримента с реално взаимодействие с полето, чрез ефект който наричат нелокално действие на полето. Т.е. въпреки че магнита е затворен в клетка, и полето не е там, има само чиста човешка абстракция, електрона влиза във взаимодействие с полето въпреки че то не е там, чрез нелокално действие на полето.

За Гренландия знам едно интересно нещо. Погледни която и да е карта на света. На нея Гренландия изглежда почти колкото Африка. Някъде 70, 80% от територията на Африка грубо казано на око е големината на Гренландия. Чукни в интернет, да видиш колко е площта на Гренландия, и колко на Африка. Разликата в площта е над 10 пъти. Африка е над 10 пъти по голяма от Гренландия. Липсва ни математически апарат с който да пресъздаваме точно Земята от 3Д, на 2Д. Joy

За Антарктида знам че е забранена за полети във вътрешността. Никой няма право да прелита над нея. По екологични причини. Да не влияем на природата там. Аз не знам доколко сме я изследвали. Със сигурност в историята е имало експедиции които са влизали във вътрешността забранена за полети. Но не съм чувал, но пък не съм се е и интересувал. По крайбрежието има много експедиции, включително и българска.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 19:15 от Никола Тесла

# 10 446
Амундсен със сигурност е влизал във вътрешността.

# 10 447
Липсва ни математически апарат с който да пресъздаваме точно Земята от 3Д, на 2Д. Joy
Ето едно видео, в което ще видиш, че нищо не ни липсва и има всякакви видове карти, вкл. напълно точни като пропорции, просто не са естетически най-популярните. Не бързай толкова с глобалните изводи без първо поне да провериш дали нещо е така, както ти се струва.

# 10 448
Ами аз липса на математически апарат, с който да се превърне 3Д карта на земята, в точното и пресъздаване като 2Д карта, все пак махаме само едно измерение, го наричам точно липса на математически апарат. Видеото точно това обяснява, поради липса на математически апарат, не на нещо друго, нямаме начин да пресъздадем точно 3Д картата на земята в 2Д карта, която да върши работа, т.е. да е точно пресъздаване на земята, а не рисунка, защото другото е рисунка за което говориш, а не карта, която да служи за ориентир. Тя понеже трябва да служи за ориентир, за това не може да се пресъздат точно континентите от 3Д в 2Д, нямаме математическият апарат за това.

Ето малко повече по темата:

Гренландия е само 2,16 млн. кв км. Защо тогава изглежда толкова голяма на картите, колкото Африка?

Когато погледнете картата, Гренландия изглежда удивително голяма – сякаш заема почти толкова място, колкото целия континент Африка. Но всъщност не е; необичайният й размер се дължи на местоположението й на Земята и на начина, по който представяме триизмерния свят на двуизмерна карта. Представянето на триизмерния свят на двуизмерна карта, винаги води до някои проблеми и компромиси. Независимо колко точно се опитвате да я направите.

Има карти, които показват истинската големина на страните, но не бихте искали да ги използвате за навигация.

„Не може всичко да е идеално“, обяснява Ричард Гот, почетен професор по астрофизика в Принстън, през 2021 г. по повод новата им двустранна плоска карта.
 https://www.obekti.bg/priroda/grenlandiya-e-samo-216-mln-kv-km-z … a-kartite-kolkoto

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 20:50 от Никола Тесла

# 10 449
Проекцията на Гал-Питърс е точна откъм съотношение на земните маси, но изглежда твърде разтеглена. Това е, защото сме свикнали с Меркаторовата проекция, която е на повече от 4 века. Въпрос на свикване и естетика е.

# 10 450
На мен ми попадна някъде, че пред вид затоплянето на климата, щяло да се развива и земеделие там. Но като цяло не знам много за тази земя.

Тази гренландка има доста интересни видеа за живота там:

# 10 451
Тази тема гони някакви абсурди... Нямало било математически апарат, който да предаде 100% реално... дрън, дрън...  Ми то нали затова говорим за модел, ако всичко беше 1:1 щеше да е копие, а не модел. Моделът отговаря на обекта в някои направления, а в други не. За Земното кълбо има няколко вида карти, според цела - едни са удобни за навигация, други за онагледяване, но всички са приблизителни. То нямаме и математически апарат за изчисляване на квадратурата на кръга, ама това не пречи кръговете да имат лице, нали? Но математиката използва модели с достатъчна точност за определени цели и толкова.

# 10 452
Цитат
Проекцията на Гал-Питърс е точна откъм съотношение на земните маси, но изглежда твърде разтеглена. Това е, защото сме свикнали с Меркаторовата проекция, която е на повече от 4 века. Въпрос на свикване и естетика е.
А математиката какво е според теб. Свикване и естестика е. Математиката обяснява красиво света. Подрежда го, прави го логичен и разбираем. Вече не е хаотичен, става подреден. Редът е красота........Някой и да тръгне да променя вече математиката ни с друга система, да речем не десетична, е вече невъзможно. Свикнали сме с нея.

Мен друго ми е интересно. Ролята на математиката в музиката. Всеки един стил музика има математика в него. В класическата музика, и в джаза, които изглеждат най хаотични и математически неструктурирани, се открива вътрешна математика. Ако не се открие, самата музика, не е музика, а е просто шум. Не я възприемаме като музика и не я слушаме с интерес. То кое ни е интересно в музиката, замислете се че е точно математиката, тя носи красотата в музиката. Музиката не ни носи никаква полза че да я слушаме, нито информация. Точно защото математиката носи красота чрез реда си в музиката, я прави запленяваща, и кара хората да е слушат.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 21:08 от Никола Тесла

# 10 453
Тоест като слушаш музика правиш разни изчисления и си викаш ех колко красиви уравнения излизат от тая мелодия ли? Ами не, мозъкът харесва симетрия, било то за лице (на човек) или за музика, математиката я описва, не я създава.

# 10 454
  • Мадрид / София
Математиката е вплетена в реалността и е част от нея. Не е никаква абстракция на мозъка. Вложена е във всичко, което ни заобикаля живо или материално.
При експеримента ми е интересно (не съм гледала видеото) до колко е изолирано магнитното въздействие, след като то е навсякъде, включително и ние самите го имаме и можем да въздействаме само с присъствието си.

Общи условия

Активация на акаунт