Големите загадки

• 619 822
  • 10 479
  •   1
Отговори
# 10 470
Пред тази дискусия, в която няма загадка, предпочитам дори старите теории за Дятлов. Не знам защо съсипвате темата, като може да си направите нова, засягаща въпросите, по които спорите

# 10 471
Относно музиката и математиката. Великите художници са били и велики математици. Страдивари, за да създаде цигулката си, е използвал математика
Математиката е в дъното на всяко изкуство.

# 10 472
точно защото времето е изтекло, са се случили някакви процеси
ако не беше изтекло, промяна нямаше да има и нищо нямаше да се е случило
процеси текат отпреди да има хора и да измислят секундите

а посока на времето има, и се определя от ентропията

# 10 473
В някаква книга бях чела, че великите умове умеят да виждат вселенската подредба, но начинът по-който я виждат и представят пред другите е различен. Като примери бяха дали математици и музиканти, просто те пресъздават едно и също с различни похвати. Майка ми казваше, че като чуе число има асоциация за цвят, което на мен ми е направо нереално. Което ме навежда на мисълта, че и художниците - истински добрите могат да докосват тази подредба.

# 10 474
  • BG-DE
Скучна ми е тая дискусия. Дайте нещо за Дятлов. Joy Wink Дали не изкараха някоя нова теория?! Sunglasses
Днес точно ми попадна това клипче и в него освен всичко друго се коментира последната теория по този случай https://youtu.be/bdTB36Sz5vg?si=eOriPbnLJH5kmzHJ

# 10 475
Минерва, благодаря. Изгледах клипчето в частта му за Дятлов, но някак не съм удовлетворена от обяснението там. Wink

# 10 476
точно защото времето е изтекло, са се случили някакви процеси
ако не беше изтекло, промяна нямаше да има и нищо нямаше да се е случило
процеси текат отпреди да има хора и да измислят секундите

а посока на времето има, и се определя от ентропията
Ама то точно там е работата, че процесите си текат независимо от времето. То не им е нужно, за да се случват, за това е абстракция. Не е в реалността. В реалността е всичко, което е нужно, за осъществяване на даден процес. Времето не е сред тях. Ние го възприемаме за част от реалността, защото сме крайни. При остаряването никакво време не изтича в реалността. Съвсем други процеси се случват. Не е така при гравитацията да речем. Тя е безусловна нужна и за това е част от реалността, за да падне нещо на земята да речем. Тя не е абстракция, за разлика от времето.

# 10 477
Извинявам се на отегчените, че ще отговоря още веднъж на местния кандидат нобелов лауреат - един метър е абстракция. Две макро структури, примерно камъни са в някаква позиция една спрямо друга с нас и без нас. Но ние, за да ги опишем в пространството по начин разбираем за нас го делим на измерими единици и казваме тия камъни са на метър един от друг. Накъсваме мислено разстоянието и въвеждаме мерна единица - късче пространство.
Същото е с времето - мерна единица. За късче промяна. Промяна на микро ниво, която се случва между късчетата пространство. Нещо се променя в тъканта на вселената, вибрира атом-> свързва се с друг-> клетка се копира с грешка->по-стар си с едно копиране. Колективната промяна в структурата на вселената разделяме на късчета, разбираеми за нас и обединяваме под събирателното "време". Описваме макро проявление на квантовата физика. И времето и метъра и математиката са инструменти за описание на битието, такова каквото е.

# 10 478
Ааа, пишете си, темата е за всички. Това ви вълнува, това нищите.
Аз се пошегувах, ама не съвсем. Joy Wink

# 10 479
Аз пък въобще не се шегувах и наистина мисля, че мястото на тази дискусия не е в тази тема. Наистина е отегчителна за някой, който няма интереси в съответната наука. И, когато влезеш, за да прочетеш загадка, а връхлетиш на урок по физика - ами мерси

Общи условия

Активация на акаунт