Големите загадки

• 620 812
  • 10 496
  •   1
Отговори
# 10 350
Науката само описва нещата,но не ги обяснява. Демек,и тя е задънена улица...
Това е твоето мнение.
Цитат
"Абсолют" е понятие, измислено от хората.
Всичко на тоя свят, като понятия, е измислено от хората. Цялата наука е понятия измислени от хората.
В това число и бог.

# 10 351
Цитат
В това число и бог.
Аз не казах че е истина, казах накъде води науката, там където религията вече е стигнала. Защото в религията догмите са първи, не данните.

Да вземем понятието време. Време на практика не съществува във вселената. Това е изцяло човешко понятие като цялата наука. Време има само за нас, защото имаме самоопределение. В момента в който имаме самоопределение и кажем аз, това съм аз, аз съм аз, за нас почва да тече време, което не тече за камъка. Само за нашето съзнание има бъдеще, минало, настояще. Това се е случило някъде около когнитивната революция на първобитните хора, когато се е развил аза. Тогава почваме да разсъждаваме, на принципа аз, не-аз (природата, заобикалящата среда) и започваме да наименуваме нещата. В момента в който ги наименуваме, ги променяме. Да речем като египетски камък от пирамида, той си има вече цяла история. Вече не е просто камък, вече си има история за времето. Кога съм отишал като турист, па съм влязъл в пирамидата, откраднал, за да си имам истинска част от египетска пирамида. Тя е като жива, за нея е започнало да тече времето, защото аз разсъждавам върху нея, и ми трябва понятие за време, за да опиша историята и. Да кажа вчера, миналият месец, или друг времеви маркер, аз го изнесох това камъче от пирамидата от Египет. Тоя камък за мен и за други е специален, той не е като другите камъни, въпреки че си е камък. Ако ме хване египетското министерство по туризма, може една глоба да ми друсне, и в затвора да полежа. Заради някакъв камък........Който по нищо не се различава от другите камъни. Пример как понятията променят самите неща..........

# 10 352

Да вземем понятието време. Време на практика не съществува във вселената. Това е изцяло човешко понятие като цялата наука. ...
Ако нямаше време, нямаше да има движение. А то във Вселената няма нещо, което да не се движи.

# 10 353
Така е, всичко е в движение, но защо да трябва време, за да се движи всичко......Мен ако ме тресне астероид доде си ходя по улицата, едва ли на него ще има часовник...........Само на моята ръка да речем ще има. Само че дори и ако е спрял, демек времето е спряло, това няма да спре астероида. Времето е като математиката, не е нещо което съществува във вселената. Съществува в нашият аз. Понятие на аз-а ни е времето. Улеснява ни живота, защото благодарение на времето мога да се уговоря, да се видя с еди кой си, лесно, което без времето, би било трудно, но времето не съществува извън живи същества със способности за самоопределение, на практика. Само те го използват за решаване на лични цели.

Това което казвам е че проблема е, напрактика в нас, ние създаваме реалноста, именуваме нещата, определяме ги броим ги, науката не е плод на реалноста, тя е плод на аз-а. Това са различни неща. Религията също не е плод на реалността, тя също е плод на аз-а. На самоосъзнатия човек. И двете са едно и също, и за това накрая ще пристигнат на едно и също място. По различни пътища и време, заради различен подход, но крайният резултат, ще бъде същият.

# 10 354
Така е, всичко е в движение, но защо да трябва време, за да се движи всичко......
А, под време ти разбираш човешките методи и инструменти за измерването му. Опитай се да го разгледаш като външен, неквантуван параметър в гравитационна яма с определени константи.

# 10 355
И като го разгледам какво ще стане.......

# 10 356
Няма време,има процеси.

# 10 357
Цитат
А, под време ти разбираш човешките методи и инструменти за измерването му. Опитай се да го разгледаш като външен, неквантуван параметър в гравитационна яма с определени константи.
Като го разгледам то пак ще остане плод само и единствено на аз-а. Няма да стане нещо реално. Ще си остане същото като математиката, помощно средство, тъй като нямаме достатъчно мисловен капацитет, да разбираме вселената без помощни средства, улесняващи наименуването на нещата. Нищо няма да се промени. На нас ние закодирано да изкривяваме реалноста. Използване на абстракции като математика, разкрива нашата интелектуална слабост а не сила. Заради липса на мисловен капацитет. Да речем, учителката помни на колко класа, и на колко деца общо преподава, но не помни едновременно всички имена на всички ученици. Ако трябва за някой конкретен ученик да говори, тя ще си спомни името му, ако има да речем 1, 2 месеца часове в тоя клас, но дори и когато научи имената на всички ученици в класовете на които преподава, паметта и ще използва математика, защото е по лесно, а не защото описва реалността съвсем точно. Всичко което е част само и единствено от аз-а ни не е част от реалността извън нас. Нямаме гаранция че отговаря на обективната реалност. Та оттам идват проблемите на науката.

# 10 358
Ще се усетиш, че време съществува независимо от АЗ-а на човека.
...
Няма време,има процеси.
И къде протичат тези процеси? Има ли движение и промяна - има време.

# 10 359
Добре, разгледай го вместо мен. Постни това което трябва да разгледам. Предполагам ще видя математическо описание на един процес, описан с човешки понятия и символи. И, това как ще повлияе на самият процес.

Цитат
къде протичат тези процеси? Има ли движение и промяна - има време.
Има време ако има самоосъзнат аз, който да мисли за него. Извън него няма такова нещо, то не е реално. В момента в който умре последният човек на земята, и пристигне извънземна цивилизация да речем. В коя година те са пристигнали на земята. Как ще се измери.......Нали времето е нещо независимо от самоосъзнатият аз.........Не би трябвало на извънземните да им трябва човек да им каже в коя година са пристигнали, но ще им трябва, не мислиш ли. А не би трябвало ако времето е нещо реално...........По просто не мога да го обясня, защо времето е продукт на самоосъзнатият аз, и нищо друго.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 17:45 от Никола Тесла

# 10 360
Ще се усетиш, че време съществува независимо от АЗ-а на човека.
...
Няма време,има процеси.
И къде протичат тези процеси? Има ли движение и промяна - има време.
Ние осчетоводяваме процесите,но осчетоводяването не е време. Слагам чаша под струята вода от чешмата и я пълня за четири секунди. Осчетоводяването на тези четири секунди не е време.

# 10 361
Така е, всичко е в движение, но защо да трябва време, за да се движи всичко......Мен ако ме тресне астероид доде си ходя по улицата, едва ли на него ще има часовник...........Само на моята ръка да речем ще има. Само че дори и ако е спрял, демек времето е спряло, това няма да спре астероида. Времето е като математиката, не е нещо което съществува във вселената. Съществува в нашият аз. Понятие на аз-а ни е времето. Улеснява ни живота, защото благодарение на времето мога да се уговоря, да се видя с еди кой си, лесно, което без времето, би било трудно, но времето не съществува извън живи същества със способности за самоопределение, на практика. Само те го използват за решаване на лични цели.

Това което казвам е че проблема е, напрактика в нас, ние създаваме реалноста, именуваме нещата, определяме ги броим ги, науката не е плод на реалноста, тя е плод на аз-а. Това са различни неща. Религията също не е плод на реалността, тя също е плод на аз-а. На самоосъзнатия човек. И двете са едно и също, и за това накрая ще пристигнат на едно и също място. По различни пътища и време, заради различен подход, но крайният резултат, ще бъде същият.

Прекаляваш малко. Времето не е субективно възприятие. Ако ти спре часовника това не значи, че времето е спряло.

От големия взрив са изтекли 13 милиарда години без да е имало кой да ги измерва. Практически не е имало и години, защото през един период не я е имало и земята.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 18:38 от neuromancer

# 10 362

Прекаляваш малко. Времето не е субективно възприятие. Ако ти спре часовника това не значи, че времето е спряло.
Но като навиеш спрял часовник,той не показва време... Трябва да го настроиш предварително (стрелките) времето на какъв процес ще изчислява.

# 10 363
Независимо дали някой измерва времето и без значение как го измерва събитията следва в хронологична последователност и се редуват само в една посока. Ами това е то времето - редуването на събития и процеси, което е необратимо. А ние вече си го измерваме за наше удобство, но така просто си намираме начин да се ориентираме в поредицата събития.

# 10 364
Цитат
От големия взрив са изтекли 13 милиарда години без да е имало кой да ги измерва. Практически не е имало и години, защото през един период не я е имало и земята.
Много точно изказване с което напълно се съгласявам. Ти по същество казваш че времето е продукт на самоосъзнатият аз, защото ако е няма Земята, и хората на нея, практически времето спира. Защото като няма години, които да текат, а времето е продукт на самоосъзнат аз който липсва, съответно ако дойдат извънземните точно на това място, дори и въпреки че я няма Земята, в коя година са пристигнали. Кой ще им отговори на този въпрос, при положение, че няма нито човек, нито Земя. Те може да си имат собствено време, различно от нашето, защото е плод на самоосъзнат аз, но това няма да им помогне да разберат в коя година са пристигнали на земята, ако няма човек да им каже. Защото времето е продукт само и единствено на самоосъзнатият аз, и нищо извън него.

Общи условия

Активация на акаунт