Големите загадки

• 618 413
  • 10 439
  •   1
Отговори
# 10 380
попрекалили сме с Ницше тия дни след Коледа Wink
Като не е със сестра му не знам що го съобщаваш.

# 10 381
За време - що е то и има ли почва в човешкия мозък - препоръчвам Анри Бергсон, философ-физик от началото на 20 век. Преведен е на бг. език.

А какво препоръчваш за маса?

# 10 382
Темата стана невъзможна за четене

# 10 383
По отношение на времето са разсъждавали много умове, и Хокинг, и Айнщайн и т.н.
Да се казва, че времето е часовника на ръката ни, е нелепо.

Точно това е времето. Човешка абстракция. Хокинг и Айнщайн боравят със същите абстракции, като всички нас. Използват същата математика и същото време. За това и ти трябва часовник, и наличие на механично движение, за да го измерваш....

Ако беше нещо реално, извън самоосъзнатият аз, нямаше да ти трябва часовник, за да знаеш колко е часа. Знам трудно е за осмисляне, за това звучи нелепо.....Но самият факт че всеки знае колко е часа, има световно време, синхронизирано по часови зони, не прави времето нещо извън нашият самоосъзнат аз.......

Според субективните възприятия на извънземните това може да е едно мигване на окото. Като промяна, като придвижване на съставките на вселената обаче ще е същото.

Именно...... И аз това казвам, вселената не се влияе от абстракции, на самоосъзнати азове. И от различни видове математически апарати. А сега трябва да кажеш защо наричаш субективни представите за време, в представите на извънземните......Сигурно защото не вярваш че използват нашата математика, и ще си прав, защото е изцяло човешка абстракция. Но си и горделив, смятайки, че нашата абстракция описва по точно реалноста от тяхната.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 13:27 от Никола Тесла

# 10 384
Не бъркай субективното ни УСЕЩАНЕ за време, както и световното време и въведените от нас за улеснение и употреба начини да го измерваме  с абсолютното време.  Абсолютното време отразява последователността на събитията - първо става едно, СЛЕД него друго, ПОСЛЕ трето и все така до безкрай, но само в една посока.

Що се отнася до извънземните, може да имат различни цифри и различна бройна система, но няма как да имат различна математика и физика, ако са в нашата вселена. И гравитацията, и скоростта на светлината, и простата формула за изминат път ще са еднакви, защото отразяват същността на природата. И ПИ пак ще е 3,14... и лицето на квадрат пак ще е едната страна по другата... Пак да повторя - не ние измисляме природните закони, те обективно си съществуват, ние само ги откриваме и намираме по каква формула да изчисляваме въздействието им за наша полза.

# 10 385
А при кокошката и яйцето кое е първо, второ, трето, че там не е много ясно......Според нашите абстракции. Но само за нашият самоозъзнат аз не е ясно, не и за вселената. Тя си следва причинно следствените връзки. Първо, второ и трето, са това, нищо друго.

# 10 386
Всъщност за науката е ясно. Кокошката е първа. Яйцето е ембрион,който обаче допълнително се ражда извън тялото на кокошката.

# 10 387
  • София
Кокошка отвсякъде може да долети, ама яйцето не може. Grin

# 10 388
А при кокошката и яйцето кое е първо, второ, трето, че там не е много ясно......Според нашите абстракции. Но само за нашият самоозъзнат аз не е ясно, не и за вселената. Тя си следва причинно следствените връзки. Първо, второ и трето, са това, нищо друго.

Ами да - първо е причината, после следствието, после следствие от следствието... Имаме последователност във времето. Това е то време - последователно редуване на моменти.
Всъщност ако гоним абстракции, движението е много по-абстрактно нещо, понеже е относително, докато времето си тече от Големия взрив насам.

# 10 389
Кокошка отвсякъде може да долети, ама яйцето не може. Grin

Логично, следователно, яйцето е първо, от него произлизат. 😀

Всъщност за науката е ясно. Кокошката е първа. Яйцето е ембрион,който обаче допълнително се ражда извън тялото на кокошката.

Логично, кокошката е първа, яйцата от нея произлизат.😀

Това което наричаш време, аз го наричам история а не време. Последователността от събития, не е време, а история. Историята за разлика от времето не е човешка абстракция, съществува в реалността, под формата на причинноследствени връзки.

# 10 390
ОК, каквото ще да е, не ми се спори повече. На мен времето ми върши работа и във формулите, и в ежедневието. Повече няма да пиша по въпроса.

# 10 391
Бе то и на мене ми върши работа, и аз го използвам активно, това ме прави човек. Аз също използвам човешките абстракции, за да си улеснявам живота. Но това не ги прави реални и съществуващи извън нашата глава. Както и нашите мисли, също не са реални, те са част от самоосъзнатият ни аз, но те не влиаят на вселената, искам да ида на морето, не става само с мислене. Няма да дойде морето при мен с мислене. Това е разликата между реално и нереално. Въпреки това аз активно мисля. Времето също не е сред реалните неща, то е част от мислите ни.

# 10 392
Моля, стига с тази дискусия. Отдавна излязохте извън темата за загадки.

# 10 393
  • Мадрид / София
И най-вече посредника може така да е разбрал думите и да мисли, че ги е разбрал правилно, но другите същите думи биха ги разбрали по свой си начин и всички ги натъкмяват според разбиранията си и с наличната информация, която имат за момента, което прави твърде субективно твърдението, на когото и да е. Само и единствено Бог може да изясни какво е искал да каже, какво е имал предвид, какво в действителност е направил. Всичко друго може да се подложи на съмнение и тълкувание.

# 10 394
А религията според теб с какво работи......Също работи с факти........Библията защо започва с Бог е казал да бъде светлина, не вода, земя, птици, животни, растения, всичко друго е после.  

Нека уточним нещо - предадени от друг думи на Бог, не са факт. Ако имаш съмнения, замисли се върху следното: Би ли повярвал, ако ти кажат, че Бог е поискал феновете на ЕС да бъдат баннати от БГ Мамма? Може и да е, но какво го бърка политиката? И започваш да се замисляш за ролята на посредника, който предава думите му. Дали просто Сульо от Сулево не е решил да представи думите си за Божии, за да им придаде тежест, каквато нямат? Цитираното ти звучи добре и му вярваш, но пак имаме непотвърден цитат. Твърде далеч от факт!
Аз го казах в съвсем друга връзка. За начина по който е създадена Библията, и редактирана и променяна във времето. Като съгласие измежду най различни поколения светци, по време на събори, за устройството на света, през хилядолетията. А това съгласие малко или много лежи и почива, на всеобщото гледище за света, в определеното време. Т.е. и преди науката, човечеството строи своите теории, на същата база, наблюдения на реалният свят. Просто инструментите са други, и по напреднали. От човешките сетива. Най първите инструменти. И позволяват на науката за разлика от религията, да изгражда по сложни и по подробно обясняващи света теории. Следователно по верни. Но и двете са проява на едно и също нещо. За това смятам, че края им ще е един и същ. С различно име обаче. Бог или абсолют. Абсолюта в случая на науката, ще е последната съвършена частица, която изгражда абсолютно всичко, и отвъд нея няма нищо, което да я изгражда, и е толкова съвършена, по простота на своята форма, съдържание и функции, че никога няма нужда от промени, еволюция, защото тая частица без абсолютно нищо друго, е всичко от което се нуждае света, за да съществува. Защото преди нея няма нищо друго, което да я създава. Тя не е изградена от нещо друго, и отвъд нея е всичко останало, произлязло от нея. Т.е. науката върви натам, в своите теории, колкото по на дребно, раздробява материята, тоест реалността, където религията вече е стигнала. Към Бога. Началото и основата на абсолютно всичко. Видно е с просто око. Защото и двете са плод на едно и също нещо във вселената, самоосъзнатият аз.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 14:53 от Никола Тесла

Общи условия

Активация на акаунт