Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 9
Мерси отново за подробните отговори!

Латексът, както съм споменал вече по-горе е "Левис", който ако не се лъжа най-скъпият на пазара. Остава само да се надявам, че е и най-качественият Simple Smile , но това няма как да го знам. Със сигурност няма как обаче гръци, турски, бг латекс да се доближава до него като качество при положение, че са в пъти по-евтини. Може съотношението цена/качество да е по-добро при тях, но.. не ми се рискува.  За тавана, наистина се надявам да става с мече и удължител, защото ще ми се разкаже играта ако се качвам/слизам и местя стълбата нонстоп Simple Smile , но.. ще тествам  и ще видим.   
От всичко прочетено до момента, най ме притеснява това , което ми казвате за шпакловката. Аз нямам база за сравнение как трябва да изглежда перфектно шпаклована стена, но при мен наистина изглежда доста добре както ми е предадено от строителя , плюс , че малките неравности или дупчици минах педантично и си ги поправих. Но да, може и да греша и се надявам да не ми изпадат пърчета от стената в последствие Simple Smile . Мисля да мина 2 ръце и със сигурност не подценявам нищо. Но ако се наложи ще мина и 3та ръка ако не съм напълно доволен от резултата след 2тората. Време имам и предпочитам да си дам парите за боя и да си отделя от личното време,  а не да хабя нерви с гладен майстор, който има силен шанс да го претупа и въпреки това да ми вземе 12-12 лв на квадрат Simple Smile

# 16
 • до морето
 • Мнения: 431
Здавейте,

В едната ни стая избива мухъл по ъгъла с тавана . Стаята е боядисвана 2 пъти с този цвят. Трябва ли ми грунд, искам да боядисам само мухъла?  С мече ли да боядисвам или някаква четка?

P.S. Знаете ли някаква антимухълна Wink боя?

# 17
 • Мнения: 9 173
Върху мухъл не се боядисва. Първо се отърви от него.
С мече е по-хубаво, от четката остават черти и повърхността е различна, срещу светлината се вижда.
Да боядисаш само петно не става - даже и да е същата боя, пак се вижда. Боядисвай от ръб до ръб - цяла стена или стеничка до чупка. То и без това веднъж като постелиш, облепиш и приготвиш боя и инструменти самото боядисване не е толкова зор.

# 18
 • Мнения: 657
....За тавана, наистина се надявам да става с мече и удължител, защото ще ми се разкаже играта ако се качвам/слизам и местя стълбата нонстоп Simple Smile , но.. ще тествам  и ще видим.   
........Мисля да мина 2 ръце и със сигурност не подценявам нищо. Но ако се наложи ще мина и 3та ръка ако не съм напълно доволен от резултата след 2тората.

Както са ти казали и други потребители, с удължител не е работа, разказването на играта със слизане/качване и местене му е майката, спестяваш си разходи за фитнес Smile

На нова шпакловка грунд (primer) е задължителен, ти си купил, не го пести. Той "запечатва" шпакловката, за да не се овлажнява и попива от латекса. Без него вероятносттта латексът (заедно с част от шпакловката) да се излющи на парцали на някои места е голяма. Не съм ползвала грунда на Левис, но грундът на Боро е много гаден - залепва по кожата и пода като много тънък филм и много трудно се чисти/стърже. За всеки случай се облечи с дълги ръкава и панталони + шапка.
При първо боядисване на нова шпакловка с по-малко от 2 ръце не можеш да минеш.
Левис е много качествен латекс, дали е най-качественият - трудно е да се каже.

# 19
 • Мнения: 144
Грундът нанесен правилно спомага латекса да се разпредели правилно, а не да попие на едно място повече и да не може да се разкара боята както трябва и да стане грозно, като портокалова кора, освен всичко намаля разхода на боя. Грундирай внимателно, като гледай да не остават след теб едри капки. Остави няколко часа да изсъхне.

След шпакловката се налага леко шлайфане с финна шкурка, например кафява 180, за обиране на "мустачки" чертички и прочее. Пак ти казвам огледай добре стените преди грунда и след първата ръка боя- тогава още по- добре се виждат проблемните места.

Не забравяй и силикона- по всички ъгли, около прозорци и врати- като отбелязвам за вратите, зависи какви са. Най- добре след първа ръка боя. Нанасяй тънко, но все пак не прекалено. Ако нанесеш дебело силикон после може да се нацепи. Изчакай пълното изсъхване на силикона и тогава минавай с боята.

За тавана- стълба само за ъглите. Ще губиш време със стълбата и боята по тавана ще ти съхне грозно преди да си я разнесъл. Действай с удължител, като го държиш така, че да не стоиш точно отдолу, а леко отстрани. Така имаш най- добра видимост. Имай в предвид, че тавана дърпа боята по- бързо от стените, там трябва да си по- бърз.

Първата ръка латекс го мини с по- разредена боя, ама не чак като вода де. Започвай отдолу на горе, като не натискаш мечето, разкарвай боята добре. Като остане сухо мечето се върни там, откъдето си започнал с пълен валяк и разкарай пак, защото там ще се е наслоила повече боя.

И да, грунда цапа и трудно се мие- приготви се.

И едон въпрос: 12 лв на квардрат ти искат само за боядисването или за финна шпакловка + боя?

# 20
 • Мнения: 43
Здравей!

Миналата година и аз боядисвах сама апартамента. Беше ми за първи път. Успях да се справя, като най-трудно ми беше със самата техника на боядисване. Докато свикне ръката колко да натисне валяка си беше бая зор. Много ми помогнаха клипчетата "Interior Painting"- стъпка по стъпка. 

Ето и линк: https://www.youtube.com/results?search_query=Interior+Painting

Надявам се, че ще ти помогнат. И досега, когато гледам таваните и стените не мога да повярвам, че се справих сам-самичка Sunglasses

# 21
 • Мнения: 9 173
Не забравяй и силикона- по всички ъгли, около прозорци и врати- като отбелязвам за вратите, зависи какви са. Най- добре след първа ръка боя. Нанасяй тънко, но все пак не прекалено. Ако нанесеш дебело силикон после може да се нацепи. Изчакай пълното изсъхване на силикона и тогава минавай с боята.


Това пък за какво е? Много пъти сме боядисвали, но силикон не ми е трябвал.

# 22
 • Мнения: 144
Черна станция, силикон се слага след нова шпакловка, както в случая, а не преди всяко пребоядисване. Оформят се визуално по- добре ъглите и в някаква степен предотвратява напукване.

А около дограмата се слага, защото от вибрациите винаги ще седи малка пукнатина там където свършва гипса и започва прозореца,  не знам дали ме разбра.

И ако дограмата на автора е кафява, го съветвам да избере кафяв силикон, защото белия пожълтява с времето. А за да не оплеска дограмата моя съвет е да сложи хартиено тиксо на няколко мм от гипса, да нанесе силикона Внимателно! и веднага да махне тиксото. Поне ще стане в права линия върху прозореца. Ама ако не е слагал силикон, първо да потренира по ъглите, които най- малко се виждат.

# 23
 • Мнения: 9 173
За дограмата добре, макар че аз предпочитам други методи. Но в ъглите? newsm78 Силиконът не задържа боя и не може да се боядиса. Само някои се боядисват. И много ъгли съм боядисала, ама силикон никога не ми е трябвал. Ама явно такава ти е техниката.

# 24
 • Мнения: 144
Би ли споделила какви са другите методи за дограмата?

Не ти е трябвал силикон, защото както каза си пребоядисвала, а не шпакловала, предполага се, ако тавана ти е шпаклован, че вече има поставен силикон. Той се слага еднократно. Иначе ще стои грозно в ъглите, вероятно и напукано. В случая на автора му трябва силикон, защото шпакловката, с която му е издаден апартамента се прави в повечето случаи машинно и няма кой да си играе да слага силикон, при положение, че повечето нови собственици предпочитат да прешпакловат тънко, за да стане наистина добре.

Акрилните силикони се боядисват, те са точно с тази цел. Виж, ако автора вземе силикон за баня, да той не се боядисва, ама се използва върху плочки и е прозрачен.

Акрилните уплътнители или силикони се боядисват, дори имат някакво разнообразие от цветове. Но най- масово използвания цвят е бял, който се боядисва и боята го покрива идеално.

За това казах още в началото, че има разлика от това дали ще се боядисва нова шпакловка или вече старо боядисано. От това боядисване сега ще му зависи и как ще изглеждат стените при следващите боядисвания- ако наслои боята и я направи като кора на портокал, при следващо боядисване, колкото и да разхожда мечето по стените пак ще седи така.

# 25
 • Мнения: 9 173
Не търся спор, всеки си има техники. Но все пак преди да има силикони как се е правело в миналото без да грозно и да се пука?

# 26
 • Мнения: 144
Аз също не търся спор, Черна станция.
Факт е, че масово сега се прави така.

В миналото стените и таваните са били на варова мазилка, или в най- добрия случай само тавана е бил шпаклован. И масово са се използвали гипсови орнаменти по ъглите, именно с цел да прикрият пукнатините.

И наистина без заяждане, с най- добри чувства те питам за другите техники около дограмата.

# 27
 • София
 • Мнения: 2 799
Аз си боядисах таваните с удължител. Няма никаква драма с това. Личи си къде е минавано и къде не. А и все пак се кара в някакъв ред, не хаотично. Няма опасност да се пропуснат участъци.

# 28
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 8 097
Виждам, че темата е за перфекционисти. Simple Smile
Няма лошо. Аз съм боядисвала и с евтина и със скъпа боя - визуално е едно и също. Може би има значение за миенето.
Боядисвала съм два пъти апартамент и веднъж къща.
 С удължител започнах първо тавана, после си продължих и по стените с него, даже е по-удобно. Разбира се, в празна стая. За ъглите си трябва валяче или четка. От четката се получава малко разлика с останалото. Мен лично не ме дразни. Всъщност каквото и да ме е дразнило веднага след боядисването, само след седмица спирам да го виждам.

# 29
 • Мнения: 3
Здравейте,
Искам да ви попитам къде сбърках?😁
Миналото лято пребоядисах детската стая в синьо/зелено, но боята се получи на ленти и отново ленти където отсякох стената от тавана...общо взето се получи много зле... Смятам пак да боядисам сега, но не искам да се получи пак толкова зле...
Не съм ползвала грунд.
Минах две ръце.
Дали тази шарения светло-тъмно...ленти... са се получили, защото няма грунд? Защото съм разредила латекса на някой места повече на други по-малко? Или защото съм била бавна и на някой места е засъхнало?
Ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете със съвети как да оправя нещата тази година😊

Общи условия

Активация на акаунт