Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 3

• 44 347
  • 722
  •   1
Отговори
# 105
Прегледах бройките на записаните деца (за набор 2017, р-н Младост) - навсякъде са поне по 23 записани. Отделно са местата за ХЗ. Освен, че няма да ги прехвърлят, за да се спази наредбата, се чудя защо директорите така са ги обявили.

# 106
В градината, която посещава дъщеря ми са записани за две първи групи 24 за едната и 23 деца за другата. Поне 3 места от 7 ще прехвърлят, а е желана и има 39 чакащи с 12 т. Все нещо е и така.

# 107
  • СОФИЯ
Дайте предложения в кои ДГ да се направи проверката за ползвалите критерия многодетни.

# 108
Детелина-Триадица

# 109
  • СОФИЯ
Моля с № на ДГ и изпратете и на bg_maiki@abv.bg

# 110
В градината, която посещава дъщеря ми са записани за две първи групи 24 за едната и 23 деца за другата. Поне 3 места от 7 ще прехвърлят, а е желана и има 39 чакащи с 12 т. Все нещо е и така.

А, не би трябвало. Въпросното приложение 7 гласи, че в целодневни и полудневни групи в детски градини, максималният брой деца в група е 23, а в яслена - 18. Дори цифрата 25 не знам откъде се взима.
Ако правилно тълкувам, просто директорите масово са обявявали местата неправомерно  - максималният брой места са запълнени от социалната и общата квоти, а допълнителните ХЗ и СОП са над допустимият брой.
Кой, защо и как трябва да следи това, не знам. Но излиза, че аз съм сред балъците, които клъвнаха на тази манипулация. Ако се спазва наредбата, не би трябвало да се прехвърлят местата почти никъде. Ако първоначално се бяха заели всички, щяха децата в групите да са над максималния брой: малко повечко пари за ДЗ и разбиране от обществото - приети са болни деца.

# 111
  • СОФИЯ
https://kg.sofia.bg/isodz/news/1769;jsessionid=635FA5F0122D2149BA1184703A825AC3
Новини и съобщения
31.07.2019 Решение на работната група относно прехвърлянето на незаетите места, обявени за деца със СОП и хронични заболявания

Уважаеми родители,

Във връзка с постъпили множество запитвания и с оглед удовлетворяване желанието на повече родители децата им да посещават общинска детска градина Работната група към дирекция „Образование“, назначена със заповед на кмета на Столична община, взе решение незаетите места, обявени за деца със СОП и хронични заболявания, да бъдат прехвърлени за прием по общ ред, както следва:

1. Прехвърлянето да се осъществи за класиранията след 01.10.2019 г.;

2. Незаетите места за деца със СОП и хронични заболявания ще бъдат прехвърлени само за групите в детските градини, в които не е достигнат максималният брой деца, регламентиран в Приложение № 7 към чл. 53 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, тоест 23 деца в яслена група и 25 деца в градинска група;

3. С оглед целогодишното обследване на деца със СОП във всяка възрастова група ще бъде налично едно свободно място за прием.

Столична община

# 112

А, не би трябвало. Въпросното приложение 7 гласи, че в целодневни и полудневни групи в детски градини, максималният брой деца в група е 23, а в яслена - 18. Дори цифрата 25 не знам откъде се взима.
Ако правилно тълкувам, просто директорите масово са обявявали местата неправомерно  - максималният брой места са запълнени от социалната и общата квоти, а допълнителните ХЗ и СОП са над допустимият брой.
Кой, защо и как трябва да следи това, не знам. Но излиза, че аз съм сред балъците, които клъвнаха на тази манипулация. Ако се спазва наредбата, не би трябвало да се прехвърлят местата почти никъде. Ако първоначално се бяха заели всички, щяха децата в групите да са над максималния брой: малко повечко пари за ДЗ и разбиране от обществото - приети са болни деца.

"Незаетите места за деца със СОП и хронични заболявания ще бъдат прехвърлени само за групите в детските градини, в които не е достигнат максималният брой деца, регламентиран в Приложение № 7 към чл. 53 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, тоест 23 деца в яслена група и 25 деца в градинска група. "

Мисля, че с настоящата наредба се въведоха 23 места за яслена и 25 за градинска, но честно казано не мога да бъда сигурна.

# 113
  • СОФИЯ
https://www.sofia.bg/web/guest/draft-rules-kindergartens-082019
Нова обществена консултация, срок за становища до 31.08.
Проектът за решение е променен, в сравнение с този който изпратиха първоначално. Не отстраняват технически грешки. Simple Smile

# 114
Електронна поща в abv.bg?! Община ли е, Столична ли е!

# 115
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2137177162

Аз от тук го чета приложението, да не би да е стара редакция това?
И не се споменават тези 25 бр., които са цитирани в сайта на ИСОДЗ, а 23. При вече заети 23бр, поне в повечето градини, които прегледах, как хем ще спазят наредбата, хем ще прехвърлят по 2-3 места, от незаетите ХЗ и СОП?

# 116
  • СОФИЯ
В Лекс-а НА са актуализирани с изм. и доп. обикновено. Ключът от палатката е в изм. разпоредба, не в приложението. Едното решение на СОС е от м. януари, аз бях дала линк. Второто ти го изрови и също даде линк. Не ми се рови назад в темата или в предходната.

Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.

Чл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.; изм., бр. 36 от 2019 г.)  (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) В случаите, когато броят на децата в групите яслените групи в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите яслените групи може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца
 (2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Завишаването на броя на децата по ал. 1 се извършва след решение на общинския съвет и при условие че са спазени здравните изисквания към детските градини ясли , определени с наредба на министъра на здравеопазването, и изискванията на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Решението на общинския съвет по ал. 2 се взема за период една учебна година само в общини с недостиг на места в яслите и в яслените групи в детските градини.

§ 1 от ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 98 на МС от 30.04.2019 г. за изменение и допълнение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление № 219 на Министерския съвет от 2017 г. (03.05.2019)
§ 1. В чл. 57а се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
„(1) В случаите, когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца."

2. В ал. 2 думите „детските ясли" се заменят с „детските градини".

3. В ал. 3 думите „в яслите и в яслените групи" се заличават.

# 117
Дам, ама това е друга бира. И би следвало да се отнася за края на декември, когато минат три месеца посещаемост.

# 118
  • СОФИЯ
Първото решение СОС го изплющя още м. януари, при това за всички ясли.
Моля малко да помогнете с аритметиката, че аз нещо не съм сигурна към момента колко е допустимия максимален бр. деца в група.
Веднъж завишен с 2 по чл. 57 и втори път с още 3 по чл. 57а, ал. 1. Т.е. общо 5 за всяка група. При градинските 23+2+3=28

# 119
При пълна месечна посещаемост, да, така би следвало да е: 23+2+3. Тоест, има приети 23 деца, по чл. 57 се увеличават с 2, стават общо 25, обаче ходят само 16 три месеца и на четвъртия добавят още 3, та до 28 по списък. На петия месец са си всичките 28, та да е хубава лудницата Simple Smile
Но второто решение на СОС отменя първото, тоест остава само сметката със средномесечната посещаемост, която би била валидна през декември.

Например:

Тази детска градина е приела 48 деца (2018 и 2017), които ще раздели в две групи по 24. Незаетите 3 места за ХЗ, 2017, не би следвало да могат да се прехвърлят през октомври, защото ще нарушат максимално допустимия брой от цитираните 23. А дали след три месеца тези 24 няма да ходят редовно, сега никой не знае.
Пък чл. 57 съвсем му загубих дирите къде и кога се прилага.

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 13:47 от Калина Тодорова

Общи условия

Активация на акаунт