Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 3

• 44 516
  • 722
  •   1
Отговори
# 90
Аз не знам да се е дискутирало това, поне няма официално съобщение.

# 91
  • СОФИЯ
На заседание на разширената РГ от 26.07 явно е дискутирано и е взето решение. На това заседание не е присъствал представител на СНБМ, но от проекта за протокол е видно че са присъствали представители на Асоциация Родители и ФБ групата.

# 92
Да, видях го по-късно във ФБ. В сайта на ИСОДЗ по принцип качват ли се такива новини?

# 93
  • СОФИЯ
Би трябвало, но....от СНБМ им изпращаме това

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНЧЕВА,
   УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА РАБОТНАТА ГРУПА,

В отговор на изпратените ни проект за решение на СОС за отстраняване на технически грешки в наредбата за прием в ДГ, както и обобщен протокол от проведената на 26.07.2019 г. работна среща, СНБМ изразява следното становище:
   Предлаганите промени в диспозитива на проекта за решение на СОС не са за отстраняване на „технически“ грешки. Не са и такива за отстраняване на очевидни фактически грешки. Наредбата е подзаконов нормативен акт и се изменя и допълва с изрична разпоредба на последващ нормативен акт, по смисъла на чл. 79 и следващите от АПК. Необходимите действия и процедура са известни на всички членове на работната група. Предлаганият проект за решение е незаконосъобразен и противоречи на действащата нормативна уредба.
   По отношение на проекта за протокол не изпращаме коментари и предложения за промени, поради обстоятелството че представител на СНБМ не е присъствал на заседанието от 26.07.2019 г. Обръщаме обаче внимание на следната част от него:
«Взе се решение незаетите места, обявени за деца с хронични заболявания и СОП да могат да се прехвърлят за прием на деца по общ ред от месец септември 2019 г. при стриктно спазване изискванията на Приложение № 7 от Наредбата за финансиране на институциите от предучилищното и училищното образование, т.е. 25 деца за градински групи и 23 деца за яслени групи.
Във връзка с целогодишното обследване на деца със СОП следва във всяка възрастова група да има възможност за прием на дете със СОП, т.е. броят на децата, приети по общ ред да не надвишава 24.»

Както сме коментирали на предходни заседания, не следва да се допуска нарушение на чл. 192 от ЗПУО, а практиката от миналата година показа че деца със СОП кандидатстват за прием и на текущи класирания.
Оставаме на разположение при необходимост от допълнителна или разширена дискусия, като вярваме че спазването на законността ще надделее и ще бъде реализирано на практика.

Накратко опитват с Решение на СОС за "отстраняване на технически грешки" да изм. и доп. разпоредби на наредбата за прием, която е подзаконов НА и редът за това е съвсем друг. В това същото решение изм. и легалната дефиниция за "Домакинство". ОК, коментирали сме тук, СНБМ им писахме за проблема в хода на кампанията, явно имат воля за положителна промяна в това отношение, НО кога по дявалите ще започнат да спазват действащата нормативна уредба?! Н на брой изменение в наредбата, направени под формата на "отстраняване на технически грешки". Дано това решение не мине в СОС. Не ми се иска да вярвам, че юристите им ще го допуснат!

# 94
  • София
От ДО ще правят проверка за правомерността на приема на деца от многодетни семейства.
Моля, който има съмнение относно приема на дете от многодетно семейство в конкретно ДЗ, да го посочи, за да можем от СНБМ да се включим с предложение в кои ДЗ да се прави проверка.
Можете да пишете тук или на ЛС на мама Саня или на мен.

# 95
  • СОФИЯ
Проблемът с легалната дефиниция за "Домакинство" беше фиксиран точно тук в темата, след като някои от вас забелязаха в следените за децата си ДГ, последващо увеличение на точките в списъците на чакащи, които няма как да се получат като сбор от друга промяна. Освен Калина, моля да се включи и многодетната мама, която помогна и в "нощта на резултатите" от първо класиране. Добре е 10те ДГ, които СНБМ ще предложи, да са с реално предполагаем проблем по този критерий, а не избрани на случаен принцип. Представител на СНБМ ще участва в тази проверка. Освен тук във форума, е добре да изпратите и на електронната поща bg_maiki@abv.bg Така ще е по-лесно за обобщаване.

Междувременно от дирекция "Образование" ни информираха, че ще променят последния проект за решение на СОС. Това ме радва и се надявам действията ни да имат реален резултат.

# 96
Проблемът с легалната дефиниция за "Домакинство" беше фиксиран точно тук в темата, след като някои от вас забелязаха в следените за децата си ДГ, последващо увеличение на точките в списъците на чакащи, които няма как да се получат като сбор от друга промяна. Освен Калина, моля да се включи и многодетната мама, която помогна и в "нощта на резултатите" от първо класиране. Добре е 10те ДГ, които СНБМ ще предложи, да са с реално предполагаем проблем по този критерий, а не избрани на случаен принцип. Представител на СНБМ ще участва в тази проверка. Освен тук във форума, е добре да изпратите и на електронната поща bg_maiki@abv.bg Така ще е по-лесно за обобщаване.

Междувременно от дирекция "Образование" ни информираха, че ще променят последния проект за решение на СОС. Това ме радва и се надявам действията ни да имат реален резултат.

За проблема с домакинството позицията ми е принципна, не помня да съм визирала конкретен случай. Сещам се за дете, на което изведнъж точките му намаляха и слезе в общата опашка Simple Smile, ама не знам в коя градина беше.

# 97
  • СОФИЯ
Изменя  се:
„Домакинство" включва съпрузите, лицата, живеещи във фактическо съпружеско съжителство, както и техните деца, ако живеят при тях."

Това е в проекта за решение на СОС сега.

Твоето бързо предложение от преди месеци:
Според мен и следното върши работа:
Дете, което живее в семейство/ с родители във фактическо съпружеско съжителство, с три и повече деца.

# 98
Изменя  се:
„Домакинство" включва съпрузите, лицата, живеещи във фактическо съпружеско съжителство, както и техните деца, ако живеят при тях."

Дете, което живее в семейство/ с родители във фактическо съпружеско съжителство, с три и повече деца.

Йеееее! Вън роднините от домакинствата Simple Smile
Къде мога да го погледна този проект, че сайтът на СО ме влудява и трудно се ориентирам?

# 99
  • СОФИЯ
Няма го още на сайта. Не знам какви и защо са ги къдрили на заседанието на РГ от 26.07. От проекта за протокол е видно, че АР и "иновативните" ФБ отново са пас по въпроса. Сега борим поправка на формата на самото решение=липсата на правно основание води до нищожност. До момента мисля че разбират, по веригата нагоре не искам да предполагам какво може да се случи.
Ако се издънят с това, лесно ще присъединим към образуваното вече съдебно производство с една молба допълнение. Страните в съдебното производство са едни и същи, подзаконовият НА е един-Наредбата за прием.
Просто не ми се иска да вярвам, че различни служители лесно изтрещявят в една и съща очеизвандо незаконосъобразна посока. Ще следим случая, но е леко тъповато НПО да посочват такива несъответствия.
Май е крайно време да преброим колко общо са юристите в СО и СОС Head Band

# 100
Не знам колко са им юристите, ама май е по-важно какви са.
Нали последното решение на СОС е с увеличен прием над нормативно установения с наредба 7, при определена средна месечна посещаемост, а и се отнася за учебната 2019/2020. Как тогава сега ще се местят тези места, следва да е най-рано през декември?
П.С. Въпреки че съм си капарирала частната ясла, лекинко се надявам на тия места и аз, ама аман от противоречия, излизащи от тая администрация държавна.
И още една добавка: как въобще и тази наредба СОС я променя?

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 16:49 от Калина Тодорова

# 101
АР от едно време ги знам. Пасивни са по темата с детските градини , тъй като си имат там разни проекти с ДО, междувременно искат да са активни, но повече искат да са дипломатични и т.н....Ама тия от фс групата какви са? Там е страшно!
Честно, по каква линия присъствието им е полезно на рг, не разбирам. Моля, някоя добра душа да ме светне, тъй като съм пропуснала това нововъдение по коя линия е, и какво го е наложило.

ПП Относно последното ми изречение, искам да уточня, че присъствието на половината служители на ДО също смятам за излишно, понякога дори за пагубно за обществото.

# 102
  • СОФИЯ
....Ама тия от фс групата какви са? Там е страшно!
Честно, по каква линия присъствието им е полезно на рг, не разбирам. Моля, някоя добра душа да ме светне, тъй като съм пропуснала това нововъдение по коя линия е, и какво го е наложило.
...
Периодично през годините се появяват такива групи. Обозначават се като "комитет", "дискусионен клуб" и пр. Не са регистрирани като ЮЛНЦ, т.е. не са субект със съответните права и задължения. В зависимост от активността и начина на поставяне на проблемите някои институции ги приемат, общуват с тях, срещи, отговарят на писмата. Чудесно би било държавата и общините да са по-отворени към гражданите. Имало е и полезни такива групи. Преди години имаше друга подобна група. Отначало предложенията и позициите им не съвпадаха с тези на СНБМ. Подрахме се точно във ФБ Simple Smile Избистрихме позициите и кое би било полезно като искания, съдържание и действия. Те имаха добри идеи. Накрая правихме някои общи инициативи, вкл. съвместно офиц писахме на институциите, протест пред НС, шествие по жълтите павета, срещи с тогавашния социален министър, срещи с депутати. Помня че беше зима и студено, отдавна е било, идеше реч за обезщетението за отглеждане на дете втората година https://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/12/06/bebeta-v-parlamenta-za … 4835,image3#photo
Трите жени в основата на тази инициатива са интелигентни, бяха нахъсани. Сега децата им са големи и не мисля че се занимават с тези проблеми. Една от тях беше дала контакт на "иновативната" ФБ група със СНБМ. Отначало останахме с впечатление, че това отново е неформална група родители, които искат промени в системата на образованието. Имаше добри предложения, доколко ефективни не знам. Проблемът според мен е, че емоционализирането и дрънканиците не се ограничават само до постовете във ФБ. Виждала съм няколко офиц писания до институции, също пращят основно с гняв и недоволство, очеизвадно е непознаването на нормативната уредба и т.н. Ако свършат нещо полезно чудесно, но май се ограничават до поплюване в публичното пространство. Основната жена от тази ФБ група преди година стана член на СНБМ и така беше допусната до първите заседания на разширената РГ, нещо за което и аз лично съдействах. Когато в СНБМ взехме решение да обжалваме по съдебен ред наредбата за прием, тя прекрати членството си. Мъжът не знам какъв специалист е, може и да е инженер или нещо подобно, явно разбира от парцели и строителство и поставя такива въпроси. Освен че е против обжалването на наредбата, този "комитет" е против и увеличаване на точките за работещ родител. Крайно време е да се регистрират като ЮЛНЦ, две години вече са приемани добронамерено като неформални. Във ФБ страницата им не съм срещала иновативни предложения. Нито други, добре написани и аргументирани. Последно се смях на някаква петиции, какво щяло да се случи когато се пенсионират директорите на ДГ.

# 103
  • София
Изменя  се:

A ще променят ли дефиницията и в наредбата за таксите, откъде трябва да дойде това предложение?

# 104
  • СОФИЯ
В наредбата за таксите е още по-омазано положението. За многодетни ползват легалната дефиниция за "Семейство" от същата тази наредба за таксите, не е ОК, в нея не са вкл. дори фактически съжитестващите. По принцип всеки подзаконов НА на местната власт, съответния общински съвет, по реда на чл. 79 АПК
Отмяна, изменение и допълване
 Чл. 79. Нормативните административни актове се отменят, изменят и допълват с изрична разпоредба на последващ нормативен акт.

За СОС тр да се види на сайта на СО по чия инициатива се случва и пр., но като цяло някой тр да постави въпроса и да поиска изм. и доп. Изготвят един камион изискуеми документи и проект за решение, после обществено обсъждане, минава през комисиите, последна е правната и накрая се гласува на заседание на СОС. Наредбата за таксите обаче не е в ресора на Образование.

Общи условия

Активация на акаунт