Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 май 2019, 22:42 ч.

Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 3

 • 10 925
 • 175
 •   3
Отговори
# 45
 • Мнения: 365
Здравейте,виждам че в яслата в която кандидтсваме,но не сме приети има 2 свободни места за деца с хронични заболявания.Какво се случва с тези места?Заемат ли ги деца по общ критерий или си остават незаети?

# 46
 • Sofia
 • Мнения: 1 838
Незаетите места от ХЗ, се прехвърлят към общата опашка след решение на Работна група. Миналата година това стана наесен.

# 47
 • Мнения: 368
Търсим размяна, момичета.
Заменяме място в Красно село за място в Люлин. Набор 2016. Спешно сменяме квартира.

Моля, пишете на лични.

# 48
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
На 17.06 от 13 ч. ще има заседание на РГ.
Какви възможности за отговори дава тази анкета https://kg.sofia.bg/isodz/news/1760

# 49
 • София
 • Мнения: 982
мама САННЯ, мисля че отговорите бяха Да (За) и Не(Против) или нещо в този дух, когато я попълвах бяха към 85% За.

# 50
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
Дано в понеделник някой обясни как точно имат намерение да индивидуализират "КВАРТАЛ, Ж. К., ВИЛНА ЗОНА, МЕСТНОСТ, МАХАЛА, СЕЛО“. Особено ми е интересно за махала.

# 51
 • Мнения: 109
Това с махалата е някаква нечовешка простотия. Странно ми е, че масово се гласува с "да". Искрено се надявам, че няма да се стигне до приемането му. Освен създаване на хаос, друг ефект от това не откривам аз.

# 52
 • Мнения: 26
Здравейте! Ще кандидатстваме за ДГ за учебната 2020/2021.
Въпросът ми е следният:
Аз и мъжът ми се водим на различни настоящи и постоянни адреси. Живеем действително на адреса, на който се регистрирах аз януари месец. Обаче ни предстои да се преместим преди края на тази календарна година на място, което е едва ли не залепено за детската градина.
Само че разбрах, че ще прилагат критерий “уседналост” следващата година. Този критерий очевидно е измислен с цел да се избегнат злоупотреби, нашият случай не е такъв обаче и го намирам за нечестно...
Та и трите адреса са в района. Вероятно ще имаме повече шанс ако аз или мъжът ми, някой от нас, остане да се води на стария си адрес, за да покрием критерият “уседналост”, нали така?

# 53
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
РГ 17.06.2019 г.
Заседанието беше на разширената РГ, с участие на Едрева и Чобанов. Предоставиха таблици с ползване на различните критерии. Първата класиране 11.05.2019 г., втората класиране 12.05.2018 г. При мен е, но мисля че няма смисъл да изпращам на някоя от вас. Намерих грешки в самите графи „Ползвали точки по критерия“ и „Заявили критерия“. Едно и също било…В таблиците от края на м.г. графите са заявили, ползвали, класирани. Казаха че ще коригират да са еднакви и ще изпратят по мейл.

ИСОДЗ, проблемите със записването които създаде като електронна система. Обясних кратко и точно защо една електронна система не следва да противоречи на действащата нормативна уредба. Има устойчива съдебна практика, в БГ ел.системите не са единици. Уж ще изпратят на директорите указания и за следващите текущи класирания, да видим. Засега няма да има наименование на работодател в ИСОДЗ. Проблемът с автоматично генериране на презиме при запис на фамилия също поставих. Предложенията на двете майки за ИСОДЗ изпратихме по мейл, разгледани са на предходното заседание. Два пъти попитах за решение, нищо конкретно не казаха. Процедурата по ЗОП за новата система не е готова. То това е видно за всеки, който потърси в АОП. Не можело да се доработва сега ИСОДЗ, стара е, давала различни бъгове,  и струвало скъпо. Май не осъзнаха достатъчно, че липсата на финансиране не е основание за нарушаване или ограничаване на права, при това права на ДЕЦА! А финансиране за новата система имало, действия обаче липсват.
Според иф обслужване СО имат достъп до 18 „регистри“ /каквото и да означава това/, но ИСОДЗ не е свързана. Имат достъп до ТЕЛК, НАП и АСП. Поисках да ни предоставят иф кои точно са тези системи. От съществено значение е и НОИ напр.
Легалната дефиниция за „Домакинство“. Наясно са с проблема, предложения при промени в наредбата. Многодетната майка, която ни писа по мейл и има два офиц неясни отговора – ще преразгледат случая. Ще има проверка на ползвали критерия за многодетни и потвърдиха, че представител на СНБМ ще участва. Според данните на иф обслужване, многодетните в масовия случай са и с един неизвестен родител.
Интересно като статистика ми беше и друго. Профили с деца на еднополови родители. БГ законодателството не го позволява, няма как да представят при записване необходимите документи, напр. удостоверение за раждане, единият родител ще е неизвестен.
Профили за ДГ с родители, от ЕГН видно родени 1950-1955 г. Не е невъзможно, но дава основание за сериозни съмнения.
Следващо заседание 24.06.2019 г., 15 ч. Има още много въпроси за обсъждане. Лошото е че като резултат няма достатъчно добри решения, макар и временни. Ако някоя от мамите, на които се доверихме да изпратим файловете от класирането има желание да присъства, моля да ми пише на ЛС. БГ МАММА от достатъчно много години се е доказала като нещо повече от място за споделяне, помощ и поставяне на различни проблеми. Една ФБ група втора поредна година е допускана до заседанията на РГ без да е субект. Днес поставих и този въпрос. Явно са достатъчно отворени да допуснат и други родители. Добре е да чуете обсъжданията от първа ръка.

# 54
 • Мнения: 126
РГ 17.06.2019 г.

Профили за ДГ с родители, от ЕГН видно родени 1950-1955 г. Не е невъзможно, но дава основание за сериозни съмнения.


Може би са осиновители или приемни родители...
Или настойници (баба, дядо или други роднини, на чиято грижа е поверено детето).

# 55
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
5 случая в една СДЯ Директорката постави въпроса. 31 СДЯ. Чобанов уточни че били правени такива опити, не са успели да докажат че са родители/настойници на децата. ЕГН явно са били реални.

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 12:17 от мама САННЯ

# 56
 • София
 • Мнения: 2
Здравейте! А, дали се коментира, прехвърлянето на свободните места от ХЗ в общата опашка?

# 57
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
На 24.06

А "махала" имало в СФ според ГИС София. Помолих да уточнят къде е легалната дефиниция, както и кои и къде конкретно в СФ са тези махали.

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 12:11 от мама САННЯ

# 58
 • Мнения: 109
РГ 17.06.2019 г.

Според иф обслужване СО имат достъп до 18 „регистри“ /каквото и да означава това/, но ИСОДЗ не е свързана. Имат достъп до ТЕЛК, НАП и АСП.

СО имат достъп и си го ползват за красота, ама не връзват ИСОДЗ към тях, така ли да разбирам?
За еднополовите бракове - и такъв казус се обсъждаше във фб - дете от еднополов брак, с неизвестен баща, но някак регистрирани и двете му майки, съответно получило всички точки на света. Може би и такъв вариант позволява системата (незнайно как лично за мен). Самата майка обясни, че няма подобна цел, а просто желание да регистрира и другия родител на детето, макар и да не е баща. Като цяло историята ми остана в главата, като пропаганда на еднополовите бракове, но може би е и ситуация, за която просто не съм мислила.

# 59
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
Да, не вързват ИСОДЗ. Не е ясно защо. Достъп имат и до ЕСГРАОН.

За еднополовите е интересен случай. Няма как обаче еднополови да фигурират като двама родители в едно удостоверение за раждане на дете. Не съм навътре с тази материя, но доколкото знам и сурогатното няма уредба, също при донор на сперматозоиди или яйцеклетки. То ако доживеем време, в което само това да са проблемите би било много добре.

Последна редакция: ср, 19 юни 2019, 09:33 от мама САННЯ

Общи условия

Активация на акаунт