Различната емоционална интелигентност. Или ,,Обичам те,, по моя начин.

• 7 967
  • 239
  •   1
Отговори
# 135
Това звучи само принципно вярно като зависимост. Ако го обърнем, става ясно, че такава зависимост няма:

“Щом не чисти трохите от масата, значи вече не ме обича.”

Или още по-крайният вариант, използван от малки и големи, от жени и мъже: “Ако не правиш това и това, значи не ме обичаш.”

Манипулацията през чувството за вина е изключително силно застъпена в човешките отношения. Не само на ниво битовизми.

Което отново ни връща към емоциите (собствените), с които в много малко случаи хората са наясно. И понеже не сме наясно с емоциите си, пляскаме едни очаквания у партньора по отношение на нашите собствени емоции и кашата е пълна.

Иначе на хартия всички искат да са силни и независими натури. Ама ако може без някакво излишно натоварване с отговорност за собствените емоции. Нали...

# 136
Щом не чисти трохите след себе си, значи не ме уважава.
Защото ме приема за слугиня, която е длъжна да върви след него. Защото ако живееше сам, щеше да си изчисти трохите.
Не уважава труда ми, това, че се старая да поддържам спретнат и уютен дом.
Разбира се, примерът е силно дребнав. От едни трохи не може да се направи такъв генерален извод, то става с натрупване, както споменахме.

# 137
Може, може, и от едни трохи. Емоционалните сходства, но и ежедневно-битовият характер на отношенията са еднакво важни.

# 138
  • волно калдъръмче
Примерът въобще не е дребнав. Ако чистотата и редът са важни за жената, то се очаква, че тя ще се погрижи. Има моменти когато наистина е преуморена и обичният я успокоява „ама то на мен не ми пречи, защо се впрягаш, остави това и ела да правим секс, кой те кара сега да правиш тези неща, работа за две минути я представяш за нещо изключително” вместо да отдели пет минути, в които да си събере чорапите, да пусне прахосмукачка и да сложи солницата на място. Ден до пладне ще я успокоява така, и като ѝ писне, вземе че се запита защо го гази мечката и къде отиде момичето, в което се е влюбил.

# 139
ОК. И? Какво пречи, след като младежът явно има някакви пропуски в навиците, тя да му каже? По някакъв по възможност не-конфликтен начин. Поне първия път. Кое при това да се случи?

# 140
  • волно калдъръмче
То на всяко нещо може да кажем Ок. И? След това да се призовем към цивилизовано решение на проблема и пак се стига до крайности заради липса на емпатия.

# 141
Значи ако проблемът е в емпатията, намерете си мъже емпати. Ако проблемът може да бъде решен на механично ниво (мъжът се научава да си събира чорапите и да изхвърля боклука), защо да не бъде решен на такова именно ниво? В крайна сметка трябва да си отговорите на въпроса “Искам ли да постигна конкретния резултат или не?”

# 142
  • волно калдъръмче
Учителска заплата поне ще има ли? Отправна точка „както го научиш” е много унизителна, дори и да е само с добро. Не всяка жена се е родила да мисли стратегии, да пробва подходи или да стъпва на пръсти около несетен мъж.

# 143
Значи ако проблемът е в емпатията, намерете си мъже емпати. Ако проблемът може да бъде решен на механично ниво (мъжът се научава да си събира чорапите и да изхвърля боклука), защо да не бъде решен на такова именно ниво? В крайна сметка трябва да си отговорите на въпроса “Искам ли да постигна конкретния резултат или не?”

Ама и ти си се сурнал по лесната. Жената да казва, жената да учи, че после да се изсухлиш с “не си ми казала”.

# 144
  • волно калдъръмче

Ама и ти си се сурнал по лесната. Жената да казва, жената да учи, че после да се изсухлиш с “не си ми казала”.
Дренка, ама то това мъж ли било? Въх, през цялото време мисля, че общувам с нечия тъща.

# 145
@Вяра

Супер оригинална шега за тъщата. Ще си я запиша.

Относно егото и унизителното чувство: аз проблем със своето нямам. Ако Вие имате, решете си го.

‘Начи, да обобщим:

1. “Ние тука, Целокупното Бегемамство (ЦБ), дори заплати не получаваме, за да учим вас, недосетливите мъже, на елементарни неща.”

2. “Същите ние, ЦБ, поне веднъж на ден ще изплюем в друга тема великата мъдрост на ПраМайката: “Мъж и куче: както си ги научиш”.

Разбира се конфликт между двете не може да има, защото... това е друга тема. И въобще вие, мъжете, не разбирате.

Ще опитам пак, от добро сърце: искате да постигнете резултата Х или не искате? Защото действията ви към днешна дата, 07.06.2019-а, такъв резултат не дават (на базата на представителната извадка на ЦБ). А както многократно споменахме: повтарянето на едно и също нещо по един и същи начин и очакването на различен резултат се нарича “лудост” (Айнщайн, напомням).

С други думи: искате да има резултат, ама ако може той някак сам да се пръкне отнякъде. Да, варианти има: днешните майки да научат синчетата си по друг начин. Или мъжете внезапно да решат да се научат на емпатия. И двете горни решения са в най-добрия случай със съмнителен краен резултат, а основното при тях е, че ще отнеме повече време. Несравнимо повече, отколкото да хванете Иван/Драган/Петкан за ръката, да го накарате да седне срещу вас и с гласа от първата ви среща да го помолите да пръска с ароматизатора, след като е срал. Примерно.

# 146
или просто сме си избрали мъже, които ни спестяват мъките по постигането на крайните резултати, та затова ти казваме, че ги бъркаш понятията - механично/емоционално и си стигнал до - квот кажеш, жена, ако нищо не кажеш, начи нищо не чакай.

# 147
@Дренка

Ще си позволя да ти обърна внимание на оназ част от предходното ми мнение, засягаща представителната извадка. Ако се налага - ще преразкажа с други думи.

Всъщност: защо да чакаме? Да видим:

1. FabriFibra твърди, на базата на споделени от ЦБ мнения в многобройни теми, че проблемът Х съществува.

2. Дренка твърди, че проблемът Х не съществува.

Двете неща няма как да съществуват едновременно в една и съща вселена. Или проблем има и за него доказателство са съответните теми както и настоящата дискусия, или проблем няма, но тогава защо изобщо тази дискусия съществува, подкрепяна от всеобщо мрънкане на ЦБ?

# 148
Ти да не си жена, Фибра.Simple Smile
Говориш за мъжете като за кучета – това се предполага, че са хора със собствена мисъл и характер, а не домашни любимци, които да обучим за собствено удобство.
Е,  има и такива, които търсят мъже тип "доброто куче", но тогава обикновено и мъжът е от типа "чакам команда с изплезен език", та се допълват. Имам такива познати мъже, събират се с жени, които да им казват какво да правят, че иначе не знам как ще го живеят тоя живот.Laughing

За мен не е сериозно – все си мисля, че хората (мъж/жена) се събират, за да им е добре заедно, допълвайки се, а не пречупване, научаване, променяйки другия. Ако се стигне до такива наложителни зорове като промени на персоналността на другия, автоматично се прехвърляме в темата за компенсациите, изневерите, тайни чатчета и там какво беше още.

# 149
@Базила

Хайде сега леко да се върнеш и да ми прочетеш мнението внимателно. Моля да наблегнеш на факта кой използва “Мъж и куче: както си ги научиш”. Явно ти е убягнало на първо четене. Нищо, случва се. Имаш втори опит.

Общи условия

Активация на акаунт