Чернобил НВО

• 32 734
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Била съм на 6 г., но помня нашите като си говореха притеснени. Но е било, когато се рабра, повече от месец след аварията, когато е било късно за предпазни мерки. Не помня дали след това сме яли пресни неща, но помня на 1 май как ядохме череши, тъкмо излезли.

# 286
  • Другата България
Предполагам някой такъв като теб "който е над нещата" и не разбира смисъла и замисъла на проблема...
О, хайде ако обичаш да не ми правиш квалификации къде съм и над какво съм. Зададох нормални въпроси с цел нормална комуникация. Темата не е за избиване на комплекси или доказване на...там к'вото се опитваш да доказваш.
Темата е за филма основно и коментари около него и тогавашните абсурди.Това
Цитат
Сегашното управление на страната - всички виждат, че страната затъва... От години... от некомпетентно управление... Но мълчат и чакат някой друг да им реши проблема!
няма нищо общо с нея.

И за протокола - ако четеш от началото на темата, щеше да забележиш, че мнението ми за Чернобил в общи линии се припокрива с твоето. Ама чукча-писател...

# 287
Бях на 16 години тогава,учех в техникум и задължително в края и началото на учебната година ходехме на бригади -на тютюн,грозде домати.Следващата пролет 1987 април на военно обучение в планината-тичахме като бесни атом отляво,атом отдясно нищичко не се знаеше поне в моето семейство.

# 288
  • Другата България
 Confused Ти поне на следващата година, аз мисля, че писах - нашето военно беше точно края на април-началото на май 86....в "най-подходящото време" за това.
Тичахме по поляните, залягахме зад храстите, а то наистина имало враг, ама невидим....

# 289
  • София
Такива въпроси ми изникнаха още от първата серия - хората в Припят и Чернобил са били почти всички свързани професионално с централата, би трябвало да имат някакви познания. Защо като малоумни отидоха да зяпат пожара и да поемат радиация, защо чакаха някой да ги уведоми и да ги пази, можеха поне да се затворят по къщите.
Също и у нас - първото съобщение за аварията е на 30 април, защо на родителите ми и на другите, разбира се, не им е минало през ума да се предпазят сами, а са чакали партията да им каже. Обучаваха ни всички по гражданска защита, и учения ни правеха в убежища, та нещичко знаехме, ама пак сме си чакали да ни водят. В случая да ни баламосват близо месец.

# 290
Попита - отговорих ти. Ако не ти харесва отговора ми, не го определяй като квалификации. Нищо лично. Гледам сериала и това са ми впечатленията от него. Това, което виждам от преди 30 години, виждам и сега. Некомпетентност и невежество. Мэлчание и послушание. Обреченост. Това видях и в твоя въпрос...
Редактирам се: отговора ми е към Merry_An

# 291
  • Другата България
Иди на очен.
Или прочети отново, но не буквално.
Ако наистина не разбираш какво съм имала предвид, остави.
Не е важно, поне за мен.
Но се въздържай от лични квалификации, още повече, че аз не си позволявам да го правя спрямо теб. Достатъчно тежка е темата, за да се занимаваме и с разни ...разнообразни извън контекста.

# 292
  • Mostly in my mind
Ако прочетохте интервюто с Емили Уотсън, който някой в темата сподели по-нагоре, точно тя  прави паралел и сравнение с тогава и сега, с управлението и отношението тогава и сега.

# 293
Такива въпроси ми изникнаха още от първата серия - хората в Припят и Чернобил са били почти всички свързани професионално с централата, би трябвало да имат някакви познания. Защо като малоумни отидоха да зяпат пожара и да поемат радиация, защо чакаха някой да ги уведоми и да ги пази, можеха поне да се затворят по къщите.

Защото в началото са твърдяли, че това е обикновен пожар, че на ядрото му няма нищо и изобщо не е възможно да избухне. Поне няколко часа не са знаели изобщо, че ядрото гори и изхвърля радиация.

# 294
  • София
Първите два-три дни е ясно,    но четейки старите вестници днес, от втори-трети май нататък прессъобщенията стават все по-тревожни и макар завоалирано се вижда, че проблем има, и то голям. Българина, уж известен със своя скептицизъм към властта, е чакал да му кажат да не яде листни зеленчуци и да не пие мляко, чак на 19 май.

# 295
  • София
Преди малко говорих с нашите по темата, карах ги да гледат сериала. Хем в по информирана страна са били, знаели са за 1ви май че вече има авария и опасност и са били пак навън, казваха ми, ми ние се майтапехме че имало радиация, мислехме си че няма да идва насам, то беше тръгнало на север...

# 296
Информация е имало.
Официална - не. Неофициална - да. Управлението е мълчало. Хората -също. Никой не е реагирал по никакъв начин
Зеленчуците...в София само... незнайно защо ...са изчезнали от пазарите. Млякото също. Но хората са мэлчали. Що да питат...
Не само от София са изчезнали зеленчуците. Това беше пролетта, в която баща ми се канеше към 10-ти май да изкара на пазара към тон зеле. Но малко закъсня, защото затвориха всички пазари за пресни плодове и зеленчуци към средата на май. Трябва да го питам, каква причина са изтъкнали тогава, но знам, че тъй като бяха хибридни семената, даже не можа да го остави за семепроизводство. Загроби го на селското торище.

# 297
Ивалинна-  Сега западна Европа и целият свят самосиндикално се тъпчат с радиация - ако не знаеш, плодовете и зеленчуците се облъчват за да умрат бактериите и да не гният дълго време, докато се наберат, пътуват, складират чак от Южна Америка и Китай например - всички го знаят/знаем, а ти лично какви мерки вземаш по този въпрос? Какви мерки очакваш да вземат политиците?
Някои са знаели и са взели мерки, други са знаели, че има замърсяване, но не и колко е голямо. Та радиация получаваш и като отидеш на рентген. Как да разбереш, колко е голяма тя - колкото един рентген или 400 рентгена или 12000?
Поколението на зрелия соц е свикнало на зверски замърсявания - от това например реката покрай къщата ти всяка седмица да тече в различен цвят според боята, която изхвърля местния завод, до това рибата да мирише на бензин, докато я пържиш, или например обгазяванията в Русе, заради които падна Тошото накрая. Какво са можели да направят? (В Русе си протестират години наред)
Майка ми казваше, че колегите, които имат роднини моряци, (във Варна) са й казвали, че нещо се е случило, защото са миели корабите. Но  това се е случило СЛЕД като новината за радиацията се е разнесла, а самата радиация вече е била погълната добре. Ако са имали инструкции - примерно не яжте пресни зеленчуци, щели са да спазват. Ужасно е пълното мълчание, съчетано с това, че за висшите партийци е имало специална храна и вода.

За споменатите таблетки с йод, които някой бил искал (майка ми е казвала, че изчезнал от аптеките), а лекарите не давали, обяснението е следното: той  НЕ лекува. Щитовидната жлеза се нуждае от йод и поглъща този, които си набави. Ако й попадне "радиация", т.е. радиоактивният изотоп на йода,  щитовидната ще се "нагълта" с него. Ако човек предварително знае, че има риск от зараза, ще вземе таблетки с обикновен йод, ще зареди щитовидната с обикновен йод и така тя няма да поеме радиоактивен йод, или поне няма да е толкова голямо количество. "Установено е, че най-ефективна е йодната профилактика, ако се проведе в рамките на един до два часа след възникването на ядрена или радиационна авария, чиито последствия налагат да се приложи такава защитна мярка за населението. Ако йодната профилактика се проведе след 5-тия час от началото на аварията, ефективността на защитната мярка намалява 10 пъти".
Ако се нагълташ самосиндикално с йод или се тъпчеш със свръхдози, като нищо можеш да се отровиш допълнително.

# 298
"Чернобилската битка"
гледам в момента.
Изобщо напоследък съм и аз на тази вълна.
И аз много се заразих по темата, откакто гледах "Чернобил".Би ли казала къде го гледаш, намирам го само във вбокс, но не ми се отваря, в чужбина съм.
От "Зелка" го изтеглих, има го с бг субтитри.

Много скъпо ще ми излезе гледането му  Laughing ако го дръпна. Но благодаря, все пак!

# 299
Статия от преди 2 дни, припомняща как са постъпили нашите власти:
 https://www.168chasa.bg/article/7478120

Общи условия

Активация на акаунт