Чернобил НВО

• 32 727
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Разбира се, че не е той единственият виновник. Имало е дефект, за който колегата на Легасов е казал, но са потулили нещата. Лошото е, че не се взимат поуки и не си научаваме уроците...

# 346
  • София
Не знам дали е получил такава заповед. Във филма се хвалеше, че длъжността му позволява да променя заповеди, спуснати отгоре, т.е. в случая мощността, от която трябва да тръгне теста.
Но за мен в крайна сметка не е виновен само той, а скриването на информация за АЕЦ. Разбра се и как е построена - по бързия начин, да изпълним петилетката, с компромиси на материали. Покривът е трябвало да бъде негоряем, но и там са спестили от бързане.

И все пак мисля, че Чернобил е построен нарочно толкова нескопосано за да послужи в даден момент като бомба, когато му дойде времето в името на някаква цел. Отказвам да повярвам, че руснаците са толкова тъпи.

# 347

И все пак мисля, че Чернобил е построен нарочно толкова нескопосано за да послужи в даден момент като бомба, когато му дойде времето в името на някаква цел. Отказвам да повярвам, че руснаците са толкова тъпи.

Има логика да е така, даже е твърде вероятно.

# 348
  • София
Ани не, край, всяка втора дума на всеки е ядох марули, не само тук, и нашите и те яли радиоактивни марули Joy, ще ги асоцирам вече с Чернобил.

Аз до колко разбрах пъртите са най-големият дефект, защото са били с графит а не с бор... Ама както и да е, човешка наглост и глупост е довело до фаталния край.

# 349
Мен друго ме занимава и вълнува - как облъчени хора са доживяли до старост. Този Дятлов да речем...мяткал се е там след взрива, а е живял доста. И т.нар.самосели от пограничните райони - с 10г живяли средно повече от евакуираните - срещнах го накъде. Много странно нещо е това човешкия организъм...хммм...

# 350
  • София
Мен друго ме занимава и вълнува - как облъчени хора са доживяли до старост. Този Дятлов да речем...мяткал се е там след взрива, а е живял доста. И т.нар.самосели от пограничните райони - с 10г живяли средно повече от евакуираните - срещнах го накъде. Много странно нещо е това човешкия организъм...хммм...

Да, наистина е странно! Сякаш са взимали антидот против облъчване с радиация...

# 351
Или че всеки организъм е различен и реагира различно. Но пък чак толкова различно...не мога да си го обясня - съдба ли е, късмет ли...друго ли...

# 352
  • Другата България
Те тия, останали живи, не са здрави обаче.
В "Чернобилската битка" нито един оцелял не каза, че е здрав. Един спомена, че на година около два месеца прекарва в болница, като даваха среща на ликвидаторите години по-късно някои от тях лежаха на дюшеци мисля по земята, всички споделяха, че имат здравословни проблеми и са получили лъчева болест.
Ако има изобщо незасегнати то са единици и си е до организъм според мен.

# 353
Да, не знам...не съм много запозната....
А Дятлов? Боледувал ли е и той...

# 354
  • София
Да, не знам...не съм много запозната....
А Дятлов? Боледувал ли е и той...

95та умира от лъчева болест

# 355
От инфаркт мисля...

# 356
В края на епизода изписват от лъчева болест. Много ми хареса края с документалните кадри.

# 357
Хм...в 4 серийното филмче, което Гито Ог даде -Неразделни, казаха инфаркт. Може да не съм разбрала...

# 358
И аз знам за инфаркт. А той преди това е имал проблеми с някакъв ядрен реактор в подводница, ако не се лъжа. Там пак е облъчен повече от нормалното. Вместо него обаче сина му умира от левкемия.

# 359
  • Другата България
И аз знам за инфаркт. А той преди това е имал проблеми с някакъв ядрен реактор в подводница, ако не се лъжа. Там пак е облъчен повече от нормалното. Вместо него обаче сина му умира от левкемия.
Точно така.
Само че в подводницата не е имало ядрен реактор. Laughing
Просто инцидент в ядрена подводница.
Осъден на 10 години затвор от Върховния съд на СССР. Излежава 4, освободен поради болест (пускат го да се лекува от последствията от облъчването), отива в Мюнхен и там умира. /Или в Киев, вече не помня къде какво четох и гледах/. От инфаркт. Мисля през 1995.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 20:44 от Merri_An

Общи условия

Активация на акаунт