Чернобил НВО

• 32 739
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Разбра се около месец след аварията, края на май. Било е късно за каквото и да било. Можело е да кажат поне хората да не ядат пресни зеленчуци.
Ноооо…..тогава бяха едни различни времена. Както се спомена нямаше интернет, мобилни телефони, кабелна телевизия и т.н.
Сега научаваш новините за минути, но тогава не беше така.

# 316
Разбра се около месец след аварията, края на май. Било е късно за каквото и да било. Можело е да кажат поне хората да не ядат пресни зеленчуци.
Ноооо…..тогава бяха едни различни времена. Както се спомена нямаше интернет, мобилни телефони, кабелна телевизия и т.н.
Сега научаваш новините за минути, но тогава не беше така.

Могли са, но не са казали и това ги прави престъпници. Казах и на друго място, по-страшни са и от най-зловещия масов убиец. Сакън, да не разбере някой, че във великата страна на ленин е станал такъв огромен гаф. Гади ми се.

# 317
  • Другата България
Присъединявам се към тези, които нямат спомен нещо да е съобщавано, еле пък да е отменяна манифестация. И на манифестация бяхме, и марулките хапвахме, вече писах за военното ни обучение - аварията е станала на 26, нашето военно беше именно тогава - края на април, началото на май.
Беше планувано да е на Златни пясъци, а учех в Плевен. Месеци наред се радвахме и крояхме планове за морето, и дни преди да заминем си ни оставиха в Плевен, в Кайлъка. После вече разбрахме, след доста време, че е било именно защото се смяташе, че замърсяването по морето е било най-голямо, уж като някаква предпазна мярка. Да, ама по полянките в Кайлъка се въргаляхме точно след 1-ви май, Mr. Green именно когато е имало най-много радиация, ама иначе предпазни мерки.... ooooh! Tired
Писала съм и за спомените на моята майка, съвсем противоположни на спомените на майката на skandity. За именно първомайската манифестация и официалните "другари" на трибуната на мавзолея....и върволица от дечица с пионерски връзки, прегърнали букети с прясно откъснати цветя, отиващи да им ги поднесат....и същите тези другари не искат да ги вземат....защо ли? Не са знаели ли? Мизерници..... #2gunfire

# 318
Финалните 3-4 минути от последния епозод са наистина разтърсващи. И музиката...направо настръхнах. Останах обаче с едно гадно чувство, на безнадеждност. И безнаказаност.
Стигам до извода, че всички големци в бившия СССР са били тотални идиоти или наистина не са имали представа колко сериозна материя е ядрената енергетика. Не мога иначе да си обясня как може да прикрият толкова важен недостатък...късаш страницата от доклада, понижаваш човека, написал същия и всичко е точно...Направо ми се гади...
Изтръпвам като се сетя, че на около 200 километра от моя дом има атомна централа, за която съм чувала какво ли не. Като например, че там не наемат хора с ТЕЛК, било то и за чистачки...Че подписват декларации за изрично съгласие да бъдат облъчвани по време на работа и да не търсят отговорност от централата при евентуални бъдещи заболявания... че получават повече пари, при влизане в зоните на реактора с по-висока радиация... Честно да си призная, мислех си, че малко преувеличават, имайки предвид факта, че всички доброволно работят там, но вече не знам кое е истина и кое не.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 15:02 от butterfly_s

# 319
  • Другата България
Изтръпвам като се сетя, че на 100-120 километра от моя дом има атомна централа, за която съм чувала какво ли не. Като например, че там не наемат хора с ТЕЛК, било то и за чистачки...Че подписват декларации за изрично съгласие да бъдат облъчвани по време на работа и да не търсят отговорност от централата при евентуални бъдещи заболявания... че получават повече пари, при влизане в зоните на реактора с по-висока радиация... Честно да си призная, мислех си, че малко преувеличават, имайки предвид факта, че всички доброволно работят там, но вече не знам кое е истина и кое не.
За АЕЦ Козлодуй ли това? Аз съм на 50 км. от там.
Старая се да не мисля за тези неща....

# 320
В днешно време технологиите са в пъти по-напред от преди 30 г. Най-малкото се следят с компютри, които ще алармират при нещо съмнително. Едно време не е било така. Фукушима е някакво изключение, още повече, че се случи в една от най-напредналите държави.

# 321
Изтръпвам като се сетя, че на 100-120 километра от моя дом има атомна централа, за която съм чувала какво ли не. Като например, че там не наемат хора с ТЕЛК, било то и за чистачки...Че подписват декларации за изрично съгласие да бъдат облъчвани по време на работа и да не търсят отговорност от централата при евентуални бъдещи заболявания... че получават повече пари, при влизане в зоните на реактора с по-висока радиация... Честно да си призная, мислех си, че малко преувеличават, имайки предвид факта, че всички доброволно работят там, но вече не знам кое е истина и кое не.
Да, точно за нашия АЕЦ. Покрай Чернобил и всичко, дето изчетох и изгледах ме връхлетяха тия мисли.

# 322
На мен ми остана една тежест в сърцето, особено за хората от моста и като чух как са го нарекли, вероятно, защото имаше и семейство с малко бебе, а и беше една от първите сцени.. Ако е имало кой да ги предупреди и не само тях щеше да е друго...

Американците са същите като руснаците, това обаче твърдя категорично.

# 323
  • София
Едно е ясно, маруля повече няма да ям!

Токущо изгледах епизода и стоя и дремя пред телевизора... Ей такова безсилие те обзема!

# 324
  • Другата България
 newsm78 Къде го изгледа?
butterfly_s, както казах, почти 50 години вече живея на около 50 км. от АЕЦ-а в Козлодуй. То от цялата околия с автобуси извозват работещите там. Козлодуй е като Чернобил, по-скоро като Припят - всички работят в централата, стандартът на живот е в пъти по-голям и висок от този в моя град, а е областен. Laughing
През тия години съм чувала какви ли не слухове и аз, имах близък, който работеше там и от първа ръка знаех, че са силно преувеличени. Както споменах, старая се да не го мисля, и без това животът е достатъчно напрегнат и динамичен, че да се товаря и с неща, които са извън моя контрол.

# 325
  • София
В HBO GO го гледах

# 326
# 327
Нали са спряни първи и втори реактор...а репортажът е за тях.
В коментарите поне така видях...

# 328
  • Другата България
hahaha Joy
"Филмче" от 1991 година за първи и втори блок, които отдавна са спрени и не работят.
Ама моля ви се, поне си проверявайте какво публикувате!

# 329
Да, точно за нашия АЕЦ. Покрай Чернобил и всичко, дето изчетох и изгледах ме връхлетяха тия мисли.

Бътерфлай, не се притеснявай. Всичко това, което си описала, са стандартни процедури. Няма страшно. А и нали знаеш, и да го мислим, и да не го мислим - не сме ние хората,които трябва да го мъдрят. То това е най-притеснителното де, че като си знаем управляващите...
🤗

Общи условия

Активация на акаунт