Дебели деца - как да сме деликатни?

• 12 854
  • 297
  •   1
Отговори
# 105
Как да кажеш деликатно на някоя женица, че е проста? Ей за това става дума.
Какво ще коментираш нещо, което не е твоя работа?
Това ако е само проста добре. Аз тук виждам някакви наченки на отклонения.

# 106
Нищо не бих коментирала, няма смисъл. Изпада се в отбранителен режим за едър кокал, наследственост и т.н. - от наблюдения в моето семейство. Дебелите деца стават дебели възрастни и ги чака цял живот неравна борба с килограмите. Винаги има проблем при голямо наднормено тегло и този проблем трябва да се търси, защото се влошава, губи се време и диабетът е зад ъгъла. Да не говорим за социалните последици, подигравки, отхвърляния от другия пол в пубертета, трупане на комплекси...
А слабите хора къде ги чака диабета? Предполагам на някой светофар, след като ъглите вече са заети. Здравето и качеството на живота зависят от много фактори.
И диабета не е най-страшната болест.

# 107
Има деликатни начини да го кажеш.
В разговор
”Тя/той ходи ли на спорт?/ Какъв спорт харесва?/Чух, че много деца на тази възраст харесват ______ спорт, той/тя харесва ли го?”
Ако детето яде нещо вредно директно питаш
”Не те ли е страх колко захари/мазнини има? ”
НО! И го правя голямо ”но”!
Не виждаме всичко за другите, няма как да знаем какво и как. Затова такива коментари са само за много близки хора.
Напоследък напълнях. 25кг. В рамките на 2 години. (Промяна в работата - от 9-12 часа на крак за почти 10 години седнах в офис.) Само много близък до мен човек позволявам да го обсъжда. Към всички останали ”загрижени” съм саркастична и язвителна. Опитвам да отслабна, но кантара мърда само нагоре. Сладко ям рядко, веднъж в месеца, газирано не пия.  Просто не става. Хората не са със мен да гледат какво ям и виждайки само резултата мислят, че ям много.
Второто голямо НО!
Такъв разговор се води далече от самото дете. Децата разбират. И страдат. Доскоро моя позната се бори със анорексията на дъщеря си. Засега са добре нещата, но остава завинаги и се отразява много.

# 108
  • here and now
Ами именно, ти си осъзнаваш проблема. Предполага се, че и родителите си виждат децата. Защо изобщо е нужно да се коментира? Понякога е добре деликатно да се подминава при положение, че не търсят съвет от теб.

# 109
Добре де, само аз ли мисля, че такова впечатляване от чуждите деца, съответно семейства, е странно.

# 110
И диабета не е най-страшната болест.

Не е най-страшната, но не е и приятна, а което е по-важно - може да бъде избегната. Но по-важно е да опазим родителското его с легенди и митове за едрия кокал, който изисква 10-годишните да са 80 кила.

# 111
Не. Важно е да опазим както здравето на децата, така и душиците им от носове, които напират да се натикат в тях.

# 112
Носовете са пренебрежимо, незабележимо малки на фона на това, което ще им наринат върху душиците връстниците и природата.

# 113
А, ето нещо, което е грижа на техните родители, не на будните граждани.

# 114
Странно е как видиш ли да е дебело детето е най-страховитото нещо, което ще съсипе детето и чинка никоя си ще се меси да светне родителите.
А защо не поговорим как тактично да кажем на родителите, че детето им е разлигавено, крайно егоцентично, садистично подигравателно, лишено от емпатия и др. - все неща дето майка му е трябвало да му туря с лъжицата в устата. Това ли е върха на айсберга на ценостната система - КАК ИЗГЛЕЖДА, прикрито зад фалшивата загриженост за здравето?

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 11:09 от the Дорис

# 115
Интересно ми е колко от вас осъзнават, че детето ви е дебело и стремите ли се да решите проблема или не ви пука?
А вие самите дебели ли сте?
Знаете ли, колкото и дежурните злобарки да подскачат, за мен е важно поне една майка да се разпознае и да вземе мерки поне за едно дете. За мен това означава, че темата ми е била полезна.

# 116
Ти май не си чела отговорите, щом задаваш тези въпроси. Ако беше чела, щеше да си забелязала и отговорите на майките на дебели деца, и отговорите на бивши и настоящи дебели.

# 117
В момента детето не е. Но има опасност, защото баба му го гони с лъжичката. Sad Многократно повтарям, че когато й каже, че не иска повече, храненето приключва. За щастие малката е супер енергична, непрекъснато играе, скача, катери се. Пък аз не бих отказала да сваля пет кила. Thinking

# 118
Е това с гоненето с лъжицата никога не съм го разбирала.
От глад, при налична храна, никой не е умрял.
Никога не съм насилвала дъшеря ми да яде. Като не иска, приключва. Угаждане с храна, също не. Ако не ѝ харесва, няма да яде.
Слава Богу, нашата баба не е по угаждането.

# 119
  • Бургас
Дева,големият ми син го оставих така да не яде.Само предлагах и реших,че в един момент ще прояде.Точно така ми говореха,че при наличие на храна,никой не е умрял.Само че се получи точно обратното.Съвсем залиня и направо не искаше да гледа храната,лежеше и само искаше да спи.Не се лекува така злоядство и го разбарах по трудния начин.Всеки си знае детето и затова не се меся.

Фмино,ти като говориш за злобарките,които подскачат,къде се слагаш,душа добра и златна моя? Joy

Общи условия

Активация на акаунт