Дебели деца - как да сме деликатни?

• 12 678
  • 297
  •   1
Отговори
# 150
АбсурТ, аз за всичките ми 47 години съм била дебела точно 5 и то по здравословни причини. И без някой да ми го е казвал специално, си знаех, че съм дебела. Достатъчно сдухващо ми беше да съм дебела и да се чудя откъде ми дойде това, при условие, че цял живот съм била кльощава, та да имам нужда някой да ме сдухва допълнително. Няма нужда никой да гали по главичките дебелите. Достатъчно е да не им пилим на главите. Нали на някой кривоглед не му казваме "Виж се какъв си кривоглед, вземи мерки." На човек с огромни уши не му трием сол на главата, че ушите му са като сателитни антени. Защо точно на дебелите да им намиламе за килограмите им, които не са наша работа? Бих мляла на главата на мое дете и на никой друг на света.

# 151
При нас, ако ударя шамар на детето ми дори съседите могат да извикат полиция и даже да ме арестуват за физическо насилие, а ако тъпча детето си с боклуци и така трайно увреждам здравето му естествено без да го осъзнавам никой не може да се намеси и всичко е ок, а държавата ще се погрижи после да го лекува с данъците на всички. Доста са двойнствени критериите за кога можем и кога не да се намесваме в "чуждата паница".

# 152
А ти самият къде предлагаш да теглим чертата? Би ли опитал да формулираш приемливите критерии според теб?

# 153
Ех, Боже, вярно било това, че българина може да го накара да реагира само това, което му бърка в джоба(или това, което си мисли, че му бърка в джоба).
Спокойно, бе, те и затворниците живеят на ваш гръб, и ромите, и .... всички си живеем едни други на гърба, защото живеем в държава, а не в гората.

По страшно от дебелината да ви кажа е простотията и тя за разлика от дебелите, които все пак могат да отслабнат не се лекува, дори и с вашите пари, защото на простака няма как да му налееш акъл с фуния.

# 154
Работа на педиатъра/личния лекар е да се опита да достигне до родителите. Защото противно на изказаните мнения не всеки родител взима мерки, не всеки родител вижда, че детето има проблем, и не на всеки родител му пука.

# 155

absurT, доста от дебелите са жертви. Къде на лошо възпитание, генетика или друга причина. Но всъщност те си избират дали да останат жертви. Има хора приемат, че са такива и си продължават, други искат промяна, писва им и се променят.
За мен това си е болест - на физическо ниво и психическо.
Но няма и нужда да се стъпва на пръсти около тях.
Повечето се затрупват с храна, защото не знаят как да ядат и какво.
Има разлика между определения и обида.
Едно е да те попита някой дали го мислиш за пълен или дебел и ти откровено да кажеш - да, мисля, че си дебел.
А вече е въпрос на наличие на мозъчно вещество и възпитание да срещнеш дебелата си съседка или колежка и да и кажеш - ей, Пено, виж каква си свиня ма.
Тя Пена може да отслабне, ама един такъв човек обиждащ не може да стане ни по-умен, ни по-възпитан.
Ако си мислите, че като обиждате дебелите ще ги мотивирате, се лъжете. Просто си показвате злобата и простащината.
То има определения и за алкохолици и наркомани. Ама дали смеете като срещнета алкохолик да му кажете - ей, пияницооо. Може и да ви намести чакрите.
Като цяло да се подиграваш е грозно и рано или късно се връща под една или друга форма.
Единия случай го писах назад.
Другия е една моя колежка, която цял живот е била кльощава, но и злобна и глупава. Та тя нямаше хубаво мнение за дебелите и се случваше да го казва и леко да обижда.
Сега е свръх дебела. Laughing

# 156
А ти самият къде предлагаш да теглим чертата? Би ли опитал да формулираш приемливите критерии според теб?
Не знам точно, но както има силна социална служба за защита правата на детето така трябва да има и някакви консултантски центрове за помощ на родителите с деца извън нормите, ако се установи, че се нуждаят от това. По моето детство в училище имаше мед. сестра (или лекар, не съм сигурен) и зъболекар, които редовно следяха мерките и здравословни проблеми и оказваха съдействие при отклонения и проблеми. Може да са били тоталитарни разбирания за контрол над всичко, но няма нищо по-добро от превенцията или взимането на мерки в начален стадий вместо твърде късно лекуване на последствията.

# 157
По-горе се споменаха личните лекари на децата. Да се добавят и училищните сестри, които да дават препоръки, няма да е лошо.

# 158
В много от училищата няма мед. сестри, само да вметна.

# 159
Наистина ли? Егати!

# 160
Дъщеря ми е в Нац. училище по изкуствата - нямат. Идва една сестра 1 път седмично за половин ден, понеже обикаля и още няколко училища.

# 161
Ех, Боже, вярно било това, че българина може да го накара да реагира само това, което му бърка в джоба(или това, което си мисли, че му бърка в джоба).
Спокойно, бе, те и затворниците живеят на ваш гръб, и ромите, и .... всички си живеем едни други на гърба, защото живеем в държава, а не в гората.

По страшно от дебелината да ви кажа е простотията и тя за разлика от дебелите, които все пак могат да отслабнат не се лекува, дори и с вашите пари, защото на простака няма как да му налееш акъл с фуния.
Едни ги лекуват, че се тъпчели с храна, други от пиене, трети от пушене, четвърти от стрес, само ССФ и семейството й ще доживеят до 100 години в крепко здраве, благодарение на собствените им усилия, и лев няма да похарчат на НЗОК.

# 162
  • MI
Оффф, стане ли дума за килограми и откача народа. Сега пък ще се сме груби, защото виждаш ли слабите плащали за болестите на дебелите. То и аз плащам за пушещи, наливаши се с алкохол или газирано, ядяши изкуствена храна, движещи се само с кола, обездвижени, прекалено нервни и какви ли още не докарващи си сами болести. И най-смешното е че почти всички критикуващи попадат в някоя от другите категории. Дори само защото живеят в София с мръсния й въздух например.

# 163

Накисвам си лимец във вряла вода вечер - две лъжици. На другия ден е набъбнал и готов за ядене. Слагам си го в салатите с маруля. Може и сега в салатите от домати и краставици.
Определено е по-полезно и знаете какво слагате.
Абе душата ми реве за топъл бял самун,с масълце и сиренце..Ама Великден мина,сега чак зимата,по празниците..

п.п.Не само лимеца,и житото и спелтата..А като му повторя и потретя процедурата,после с мед и ядки е убийствена закуска..

absurT, доста от дебелите са жертви. Къде на лошо възпитание, генетика или друга причина. Но всъщност те си избират дали да останат жертви.
Я,как хубаво го каза!

Уиш,и ти!

Няма нужда никой да гали по главичките дебелите. Достатъчно е да не им пилим на главите.

# 164
Еми, има хора могат да се справят с "демоните" си, други не.
Аз не казвам, че всички си "демони" съм нашляпала  Joy

Общи условия

Активация на акаунт