НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 129

  • 43 755
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • Берлин
  • Мнения: 5 379
Не е задължителна еднаква храна на обяд и вечеря. Твой избор е кога и какво

# 691
  • Мнения: 2 551
Да се отчета и аз. Чета ви редовно, но от телефона не ми е лесно да пиша и мълча Simple Smile

Уредът на JACKLIN* е страхотен. Мисля, че е добра инвестиция. Ще мисля и аз да се снабдя с нещо подобно и по-бюджетно. Мисля, че така ще се спечели доста време и мотане в кухнята.

Последно съм се оборудвала с оребрен тиган - нямам скара и мисля да го ползвам за риба и зеленчуци. Да споделите каква марината ползвате за зеленчуци - тиквички, патладжан, чушки. Мисля да го пробвам в най-скоро време.

Последното ми "откритие" е едно ястие, което правя набързо с бекона на кубчета от Лидъл, термично обработен в малко масло (задължително го изплаквам, че е доста солен на вкус), с настърган морков, слагам и тиквичка настъргана, ако имам. Хапвам го и като основно, ползвам го и като плънка за кокосовата палачинка. Но по малко, защото е доста мазничък и засища бързо.

Ако може някой да сподели как приготвя ципура и дали ще стане добре на оребрения тиган?
Хапвах скоро ципура в едно заведение и много ми допадна. Имаше страхотна ароматна коричка - но така и не разбрах каква подправка бяха сложили, ако въобще е имало подправка. Уникално вкусна риба. Чакам само да сваря някакво намаление и ще си я направя.

# 692
  • Мнения: 75 344
Ципура разрязвам на две и пека на скара или на парти грила. С обръщане. Става и на фурна също.

Този бекон нарязания от лидл не е ок откъм състав...за един път може, но за постоянно по-скоро не.

# 693
  • Мнения: 8 795
Аз мисля, че simpatikonia имаше предвид този бекон, който го продават полусуров, не е суров, но не е и колбас, обаче слагат едно кило сол сигурно.
На мен ципурата ми е суха, както и да я пека, затова слагам зехтин, когато я приготвям, но купувам в краен случай. И за нея четох, че я тъпчат с витамини и химикали да расте бързо, както при отглеждането на пилета. Ако ще е суха риба - предпочитам пъстърва. Като морско чедо  обичам по-мазни и сочни черноморски риби. Когато бях малка и още живеех в Бургас - средно около три пъти седмично имахме прясна риба за основно. Имаше все още скумрия в Черно море, но хапвахме и попчета, цаца, чернокоп, сафрид, карагьоз и най-любимата ми - лефер. Миди и рапани също обожавам, но ям все по-рядко.

# 694
  • Мнения: 2 551
От Лидл съм вземала  два вида бекон. Единият го дават за готвене - на лентички е, също е доста солен.
Веднъж само съм го пробвала с прясно зеле. Вкусно става.

Другият - този, за който говоря, е на кубчета. Продават го в двойни тарелки.
В какъв смисъл съставът му не е ОК?

Относно рибата - по-често си готвя скумрия и пастърва. Много обичам и шаран.
Ще пробвам и други риби. Лефер никога не съм яла, но ще го опитам и него.

Понякога правя супа с изрезки от сьомга. И тази риба знам, че не е много ОК. Но не знам за рибена супа кои други риби са подходящи  newsm78

# 695
  • Мнения: 75 344
Декстроза и др.под.не съдържаше ли този бекон?
От лидл с най-чист състав е един хърватски бекон на Пикок...голямо парче от около 700г. Но му вдигнаха цената.

Останалите видове са все с декстроза, с мед има...и изобщо с дълъг етикет.....с неща в състава които не са ок.
Но всъщност ако пазиш опаковката, може да видиш какво съдържа...

# 696
  • Мнения: 18 539
Стига да не се консумират непрекъснато, няма проблем от време на време. Аз чат-пат взимам един наденички за разнообразие.
Иначе напоследък си запържвам свинска кайма с яйца, сол и черен пипер и настъргвам кашкавал отгоре. 

# 697
  • Мнения: 75 344
Да, аз също...един бански старец си взимам от време на време.
Това имах и аз предвид...

# 698
  • София
  • Мнения: 5 589
Бекона е с натриев нитрит!

# 699
  • Мнения: 2 235
Аз пък ядох леща днес. Нережимна е,  но много ми се ядеше. Не бях готвила леща половин година. Ядох я със свинки гърди на скара. Без салата и без хляб,  но това че елиминарах всякакви други въглехидрати едва ли ще ме спаси от подпухване на очите утре. Ще видим.

# 700
  • Мнения: 7 856
Бекона е с натриев нитрит!
Това не е никаква изненада. Абсолютно всички купешки колбаси го съдържат, повечето са с още куп гадории. Само моите домашни не го съдържат. Извод - започнете да си правите сами колбаси.

# 701
  • Мнения: 15 234
Точно днес сготвих за моите извънземна червена леща с ГХИ, но имаше и две картофчета, два моркова и глава лук. Тя не я опитах аз:( Но малката толкова я хареса че и на обяд и на вечря яде това.
Аз ядох борш със сметана и салата с авокадо и сирена.
За утре сьомга ще правя в уреда и зеленчуци.
За вечеря кюфтета и зелева салата. Измислила съм го. Ако не ми се яде месо, пак риба.
Аз рядко ям колбаси. Малко от пушения бекон на пицата с моцарелен блат. Но това веднъж месечно.
Недоволна как да напарвя бекон? Струва ми се бая сложно и трудоемко.

# 702
  • Мнения: 2 235
Ха, ха какво съвпадение. И аз готвих лещата с гхи. За първи път го купувам това масло. Скъпичко ми,  10 лв малко бурканче от ДМ. Но пък лещата стана превъзходна.

# 703
  • Мнения: 18 539
Бекона е с натриев нитрит!
То нитрати (които в тялото ни се преобразуват до нитрити) има и в зеленчуците, ама ние си ги ядем.

# 704
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Аз си правя гхи.Много е лесно.
В момента в Т-маркет са на промоция Президент и "кравата в ляво"😁

Общи условия

Активация на акаунт